icon

8 mesačná dcérka sa cez deň málo dojčí. Mám jej dávať vodu?

sonafi
23. aug 2012

Ahojte mamičky, moja 8 mesačná dcérka za posledný mesiac výrazne znížila "odber" materského mliečka. Do 6. mesiacov bola výhradne dojčená, pomaličky sme potom začali s príkrmami, ale zje tak maximálne po pol deci zeleninky a ovocia na deň, občas nejaké chrumky alebo cucle rožok. Bola veľký papkáč, vždy vypila všetko do poslednej kvapky a krásne priberala. V 7 mesiacoch strojnásobila svoju pôrodnú hmotnosť. Posledný mesiac sa cez deň moc nechce dojčiť, neodmieta apriori prsník, ale len si trochu cucne (cca 8x denne), ako keby bola najedená, pritom nemá moc byť z čoho, niekedy ani "neraňajkuje". Tekutiny som jej iné nepodávala, fľašu nepozná. Prsník mala od narodenia len ako jedlo, nikdy sa na ňom nechcela uspávať, dopapala a po chvíľke sa odpojila. Teraz ju pri dojčení zaujíma všetko možné, hneď sa odpojí a často už viac nechce. Snažím sa jej prsník ponúkať, ale celkový objem vypitého mliečka od rána do večera je tak maximálne štvrtinový, oproti predchádzajúcemu obdobiu. Zdá sa, že jej nič nechýba, moč nemá žltý, ale má ho samozrejme menej a už aj chudne, aj keď má z čoho, ešte stále je bacuľka. Zaujímalo by ma, či je šanca, že sa bude opäť viac dojčiť, či jej mám podávať vodu, podľa najnovších prieskumov netreba, pokiaľ sa dojčí - chcela som sa vyhnúť fľaši a učiť ju piť rovno z hrnčeka, keď už bude staršia. Takisto sa obávam, či mi príliš neklesne produkcia mliečka, keďže sa dcérka dojčí "normálne" viacmenej len večer a v noci (spolu asi 3x). A teda skoro som zabudla, idú nám horné zúbky, ale nezdá sa, že by mala nejaké bolesti. Ďakujem všetkým za názory.

katyxq
23. aug 2012

S těmi zoubky to klidně může souviset. Pro klid duše bych ale kontaktovala laktační poradkyni a probrala to s ní. Jinak normální hrneček můžete zkoušet už teď, my ho malé akorát musíme podržet, trochu jí teče voda po bradě, ale vypije si, kolik chce.

sendy182
23. aug 2012

@sonafi tekutiny aspoň na lyžičke podávať.......aj dojčeneckú vodu.......nasilu nenútiť ja by som fľašu nedávala.....môžno idú zúbky a preto jej momentálne nechutí mliečko.......nebolí ju hrdielko? je dobre ak ju v noci kojíš ........bude kľudnejšia a máš aj viac mliečka....a čo zeleninové polievočky aj tam sú tekutiny......držím palce...určite je to prechodné obdobie

sonafi
autor
23. aug 2012

@katyxq uz skusame, ale to je vsetko na bodynku 🙂 a co je v ustach, z toho je velmi prekvapena a po 2 hltoch viac nechce. Pritom ked pijem pred nou, tak je zvedava a nacahuje sa po pohari. Dakujem 🙂

olusenka
23. aug 2012

jako bych četla o našem Honzíkovi. My toto období měli asi měsíc. Začalo po zavedení příkrmů, trvalo, jak jsem už řekla asi měsíc (3-4týdny), už se to teď lepší, bylo to od 6. do 7.měsíce. Byla to hrůza. Stupňovalo se to a stupňovalo, skončilo to dnem, kdy jsem přes den nekojila 6 hodin, prostě nechtěl, jak viděl prso, brečel, ale příkrm si vzal, pak najednou večerní kojení v pohodě, a pak se to zlomilo. Začal opět líp pít u kojení, i víc a líp jíst, už několikrát snědl 150g nebo plnou skleničku velkou 190g. Předtím přes den cucal po troškách, a často klidně i každou hodinu nebo 1,5hodiny. Myslela jse, jestli to nejsou zuby nebo pak bojkot kojení, kontaktovala LP, ale ta moc nepomohla, nebylo taky čím, jen jako psychická podpora, a teď snad to období konečně skončilo nebo se to prostě hodně zlepšilo samo, a nevím, čím to bylo. ZUby zatím nikde. Tak nevím.

strapco13
23. aug 2012

@sonafi ponukaj prsnik, ked sa nechce dojcit ked je bdela, ponukaj v polospanku
protokol na zvladnutie strajku http://dojcenie.webnode.sk/postupy/ako-prekonat...

sonafi
autor
23. aug 2012

@sendy182 Ono sa to zacalo uz cca 6-7 tyzdnov dozadu, to sa zacala hnevat, ked uz mlieko nestriekalo, ale len tieklo, chcela okamzite druhy prsnik, ale ona ten, ktory ponukam ako druhy preferuje od zaciatku. No a postupne to skoncilo na tom, ze si len cucne z jedneho, predtym vypila obidva, ze som si ich musela zmykat 🙂 A prvykrat za den sa normalne, teda pre mna bezne, nakoji az vecer po kupeli pred spanim.

olusenka
23. aug 2012

@sonafi a ještě dodám, vodu jsem začala dávat, jen po troškách a vždy jen k příkrmu. Samostatně přes den ne. jen během jídla na zapití, aby se mu líp polykalo nebo po jídle. Taky jsem měla strach ze snížení laktace, ale nakonec jsme to nějak zvládli sami, prsa netrpěla a mlíka dostatek asi.

sonafi
autor
23. aug 2012

@strapco13 nam to funguje len v noci, to papa. Cez den aj ked sa prebudi - stale rovnako. Tak ponukam a dufam 🙂 Velmi som si zakladala na tom, ako sa nam dari, chcela som vydatne dojcit co najdlhsie, aspon do roka a az potom podavat aj ine tekutiny. Neviem, ci to je strajk, lebo sa prisava, ale chce malo. Nezda sa, ze by bola hladna, je spokojna, vesela... to ja mam z toho vacsi stres a hlavu v smutku 🙂 A este aby som nezabudla, kazdy den tiez mandukujeme.

strapco13
23. aug 2012

@sonafi a dudel, flaska , klobucik? pozna ich?
lebo oni skracuju dlazku dojcenia, predlzuju intervaly medzi dojceniami co moze vies k poklesu mliecka postzupone, matka si to ani nemusi vsimnut, len zrazu sa dieta odsavi

kimmie
23. aug 2012

Aj moj 7 mesacny syn trosku polavuje s kojenim, ale pritom vyzera spokojne, ze ma dost tekutin. Dokonca mu sliny z ust tecu (jemu teraz raste prvy zub). Ja si myslim ze oni su uz skusenejsi v kojeni a dokazu si to lepsie a rychlejsie vytiahnut. Aj v tychto horucavach ma dost mokrych plienok, hlavne rano.
Inak prikrmy mu velmi nevonia. On papa prikrmy 3 krat denne, ale vzdy iba oblizne 3 krat spicku lyzicky a uz dojedol. Skor mu vyhovuje cuckanie na ovoci a zelenine a tak.
Minuly tyzden sme sa vybrali kvoli starsiemu synovi na tyzden do Patiniec a moj mladsi sa tam asi citil nesvoj, lebo normalne chcel kojit aj kazdu hodinu, no strasne vela tam papal. A akonahle sme sa vratili domov tak zasa koji no mozno 4 - 5 krat za den a 3 krat v noci. Pripadne skuste niekam ist na par dni🙂.
Kedze moj krpcek je maly tucko, tak mi to nejedenie nevadi. Mojho starsieho nikdy jedlo nezaujimalo ale on bol zasa vzdy strasne chudy.

sonafi
autor
23. aug 2012

@olusenka super, snad to aj u nas tak bude. Tie prikrmy ma take tekutejsie, tiez som ju zacala skusat ucit na poharik, ale to je len taka hra. Niektory den je lepsi, niektory horsi :(

sonafi
autor
23. aug 2012

@strapco13 flasu ani klobucik nikdy a dudlik ma pri zaspavani, cez den nie

sonafi
autor
23. aug 2012

@kimmie 🙂 hej, mne tiez nevadi, ked trosku schudne, ale znamena to vacsi vydaj ako prijem a teda potom otazka - dokedy? prip.,co keby prisli horucky, hnacky, vracanie...Sliny tecu aj malej, aj ked menej, plienky ma pocikane ako kedy. Samozrejme ranna vazi pol kila a tie cez den uz zdaleka menej, podla toho kolko si cucne.

olusenka
23. aug 2012

@sonafi u nás taky tak. někdy lepší, někdy hrůza. Já dávám rozmixované hustší, kdyby to byla řídká polívka, skončí to všude, jen ne v puse. Hlavně první 3 týdny přikrmování do toho strkal ruce, nohy, hustší líp drží na lžičce. 😉