Ako a čo jedia 15 mesačné deti?

andrea_za
12. apr 2015

Ahojte. Aby som detailnejsie rozvinula tuto otazku, opysem nas problem. Nas syncek donedavna bol dobry papkac, tesila som sa z jeho pestrej stravy. Uz asi mesiac mame problem (najprv som to pripisovala zubkom, kedze to prislo v obdobi, ked mu sli dve stolicky, ale to uz pominulo), ze odmieta niektore veci jest, ktore predtym jedol:
1. ranajky - zje len suchy chlebik, ked mu ho natrham do misky, krmi sa sam a pekne vsetko spapa. akonahle mu nieco natriem, uz to nechce. pritom uz davnejsie jedol maslo s nastruhanym syrom, Lucinu, s maslom a dom. dzemom a pod. Popri tom som mu ponukala aj zeleninu (paradajku, uhorku, aj trosku papriky), vtedy v pohode zjedol, teraz ani keby co.
2. vecera - jedavali sme vecernu kasu, tu uz odmieta. To nepovazujem ako za velke minus. Beriem, ze mu uz zacinaju chutit ine veci a pravdepodobne kasu nahradim jogurtom.
3. obed - polievku zje, ale druhe jedlo s problemami. Par lyziciek ako tak a potom sa sekne a v kuse ukazuje na tanier. Ja netusim, co mi tym chce povedat. Vyskusam lyzicku vymenit za vydlicku - nepomaha. Tak zohrejem obed pre seba, ze budeme jest spolu (pre istotu vzdy presne to iste, co je on) - ani tak nechce. Tak mu dam ochutnat z mojho taniera, tou vydlickou, ktorou jem ja - zje. Vyskusam mu dat z jeho taniera mojou vydlickou - tiez zje.
Jednoducho mi to uz prite spekulanstvo z jeho strany, hlavne to, co robi pri obede.
Desiatu (jogurt s ovocim a piskotou) a olovrant (banan) s tym problem nema.

Tak je to klasicky priebeh, ktory sa deje u deti v tomto veku? Zmenit na ranajky a veceru nieco ine, dat mu napr. jogur, ktory ma rad a casom bude jest aj chlebik s niecim? Alebo ako postupovat? Nemam v okoli nikoho, kto by mi poradil a mamina taketo problem nepozna (boli sme dobri jedaci).

Este ma napadaju 2 otazky:
1. davate detom okrem hl. jedal pocas dna aj nieco male prezobnut alebo je len vtedy, kedy sa ma jest? Napr. zje olovrant banan a o pol hodinu si zase nieco pyta. Zvyknem mu dat este jablko, ktore chruma popri hrani.
2. ak by som mu chcela na ranajky dat jogurt s vlockami (ovsene, pohankove), ako sa tie vlocky pouziju? Dam ich rovno do jogurtu a tam zmeknu alebo ich dat do vody?

Vopred dakujem za odpovede

lulula1990
12. apr 2015

Ahoj, moj maly ma tiez 15 mesiacov. A je podla mna dost velky papkac, ma 11,5 kg a 83 cm. Rano zacina mlieckom, potom si da nejake ovocie, nakrajam mu hrusku, hrozno...alebo chlebik s maslom plus syr, medzi tym dobka spaldove, kukuricne chrumky..potom ide spinkat a ked sa zobudi obeduje, mava polievocku, hustu so zeleninou, 2-3 krat do tyzdna s maskom, zeleninu v polievocke kazde 2 dni obmiename, niekedy aj kazdy den, striedame aj strukovinu, do polievku mu pridavam aj cestovinu, pohankove, spaldove, ryzove vlocky, vsetko obmiename, aby nemal to iste. Zje plny tanier, tanier pre dospeleho...druhe nemava, mava len tu hustu polievocku. Potom zase dobka svoje chrumky, ovocie, chlebik, niekedy co mu zostane z polievky, podla toho na co ma chut. Ale jedol by stale 🙂 No a pred spanim vypije este flasu mliecka. Cez den pije doobeda trosku sirupu, teraz mame cucoriedkovy s vodou a poobede mava nesladeny caj. Obycajne mi vypije tie 2 flasky tekutin..to je priklad naseho jedalnicka 🙂

maslenka47
12. apr 2015

@andrea_za teda, s aktualnym problemom ti neporadim. Ale mozem ti povedat, ze nas ma 3 a pol roka a chleba natrety maslom alebo natierkou je stale uhlavny nepriatel. Natierat sa moze len medom alebo lekvarom (bez masla), maximalne este tak nutelou a kecupom.
Syr odmieta co i len ochutnat a salamy pojeda zvlast 😠

A tiez sa casto necha krmit len z roztopasnosti.

rudlicek
12. apr 2015

Ahoj andrea. Deti maju svoje obdobia a chute. To je uplne normalne ze mu nieco chuti a zrazu akoby utalo. Hlavne ho do toho netlac a daj mu jednoducho nieco ine a casom sa k tomu vrat. Moj maly ma 18 a presla som si tym tiez. Ked mu chuti suchy chleba, tak nech je ten. U nas terz na ranajky frci kasa na x sposobov. S jablkom s bananom, ovsena, ryzova s mandlami s makom. Na veceru sme mali obdobie ze nechcel jest vobec, teraz by zozral aj vola🙂 to je v raste. Tak mu davavam chlieb s maslom a syrom, alebo s pomazankami. Avokadova, fazulova, cicerova atd. Ten obed ked u nas podobne zacalo tak som prisla na to, ze maly chce jest aj polievku aj druhe zaroven. Jednoducho lyzicka toho a potom toho druheho. Tak skus. Polievky povacsine mixujem zeleninu, alebo strukoviny. brokolicova, karfiolova, fazulova, sosovicova a druhre potom masko 2-3x do tyzdna sos emiakmi, ryzou, pohankou, psenom atd.
Ja vlocky pouzivam tepelne upravene vzdy. Zalejem teplou vodou a necham nabobtnat. Potom ich dam do jogurtu. Tak skus tak. Zalezi kolko ma tvoj maly zubov;) a moj dobe nieco furt. Teda nie stale ale urcite si da ak ma hlad trosku jablcka alebo hrusky, mrkvu alebo pohankove chrumky aj mimo "stanoveny" jedaci cas.

andrea_za
autor
12. apr 2015
siska53
12. apr 2015

@andrea_za vlocky v jogurte tiez zmaknu....
Osobne som detom pomedzi jedlo nic nedavala.. Maximalne obcas chrumky aj to skor pri malom,lebo ten bol vyborny papkac a aj napriek zjedenym chrumkam zmastil vsetko vo som mu dala.
Dcerka bola a je slabsi papkac,ta ani tie chrumky nejak nejedla.
Skor by som u vas na desiatu davala len ovocie,ziadne piskoty,lebo zbytocne zasytia. A v tom vekubsom este nedavala dva chody. Synovi som mixovala,dcerka chcela to,co my,tak tej uz nie (muselo to vyzerat ako nase,jej som vzdy odobrala neosolene,neochutene a tak aspo nieco zjedla), ale vzdy som jej dala.len take mnozstvo,aby to tvorilo tu jednu porciu,co by mala zjest.
My sme mali jogurt na olovrant,ale len cisty,neochuteny do 2r. Prip.po roku som vymiesala tvaroh s ovocim alebo bez.
Kase moji sice jedavali dost dlho,no nie je to podmienka,mozes mu dat take ako mal na obed papanie..alebo nieco rychlo uvarit.. Ja som robila a robim ako prilohu aj pseno pohanku,amarant,quinoy a k tomu daco ako rybka,zelenina,maso,mozes aj take akoby fasirky v trube nasucho upiect alebo spravit privarky,ak lubi, hokkaido a pod.
Ranajky-mliecko ti vypije? Lebo napr.moji boli mlieckovi..takze ranajkovali len mlieko..alebo ak zjedli rozok,uz mlieko nechceli. Mala skor zjedla aj rozok,lebo bola dojcena no maly uz bol na UM a to je sytejsie.

On moze s tebou aj cvicit,hlavne mu nedaj najavo,ze ti na tom strasne zalezi,lebo ta bude takto manipulovat.
A nedavaj mu namiesto toho somariny len aby jedol.
On by z toho mal vyrast.

andrea_za
autor
12. apr 2015

@siska53
dakujem, velmi mi to pomohlo.
to kolko vypije mlieka neviem povedat, lebo ho este dojcim.
tak na rano mu necham ten chlebik, na desiatu len ovocie a jogurt presuniem na veceru a uvidime co sa bude diat 🙂
pozeram ze mas dobre napady na jedla. cerpes z nejakej literatury? pretoze ja vsetko hladam na nete, niekedy len podla mojej fantazie a chuti, ale fakt mam pocit, ze varim to iste dookola ☹

timea7
12. apr 2015

@andrea_za je to špekulantstvo 😉 , tvoj drobček je vo veku, keď zisťuje, kde sú hranice a kam až ich môžu posúvať. Keď to jedol doteraz, nie je dôvod, aby to teraz nejedol. Medzi jedlami by som určite nedávala vôbec nič, ani kúsok ovocia, len tekutiny. 95% všetkých problémov s jedením pochádza z toho, že deti medzi jedlami nevyhladnú a že keď niečo odmietnu, tak sa mu ponúkne jedlo náhradné, alebo sa im o hodinu strčí do ruky aspoň banán, keks. Nedávaj mu jedlo z tvojho taniera, ty máš svoj a o tiež svoj. Keď nechce jesť na raňajky, nechaj ho tak, náhradné jedlo mu nedávaj, ďalším jedlom bude desiata. Suchý chlieb mu na raňajky nedávaj, to si len zarábaš na ďalšie problémy, nie je dôvod, aby nejedol to, čo jedol pred nedávnom, jediný bude ten, že zistil, že jedlo sa dá aj odmietnuť, že mu viac chutí jogurt a banán ako chlieb so syrom a zeleninou. Ak jedlo nezje, hoď ho do koša, ale nie naštvane, vôbec na tebe nesmie vidieť, že ťa hnevá, že sa nenajedol, ani to nijako nekomentuj. Predlož pred neho jedlo, ty si nalož tiež, najedz sa, motivuj ho pri jedení, je predsa len ešte drobec, keď nezje, nič sa nedeje, hajde von, na vzduch na tri hodiny, mal by prísť vyhladnutý a zjesť, čo mu dáš. Nech sa ti darí.

maminecka2
12. apr 2015

Ahoj, siska to pekne napísala. Ja mám 14 mesačného chlapca, papáme: ráno (cca o 8:30 keď sa vrátime domov zo škôlky kde dávam staršieho, inak vstávame medzi 6-7) kojenie, za tým ovocnú výživku (robím doma, vačšinou jablko + hruška, netreba ani cukrovať, kupované dávam výnimočne), na obed okolo 11:10 hustú polievku + masko skoro každý deň, občas rybu- ešte mixujem (robím to tak, že uvarím normálnu polievku, ale hustejšiu, potom naberiem to husté v podstate bez vody a zmixujem), olovrant jogurt biely (veľmi mu chutí, už kupujem väčšie balenie 180-200 g 😵 ), večeru kašu instantnú bio nemliečnu (mliečne nechce, sú tam aj cukry, nechutí mu to). Obed máme ešte len jeden chod, niekedy chce to čo mám ja, tak mu potom dám zemiačik, cestovinu, ryžu....
Inak aj malý už začína vymýšľať, napr. kašu niekedy nechce a chce od nás, tak to prestriedavame, abo dáme k tomu cottage, mozzarellu. Cez deň mu dávam ako kedy zeleninu, ovocie, ale vačšinou si to len hryzká a potom mi to vypľúva po byte kade tade. Občas kúsok pečiva, natretý tiež nechce.
Staršiemu som dávala aj chrumky, piškóty pri kočíkovaní, mladšiemu to veľmi nedávam. Vraj sa nemá medzi jedlami niečo takéto dávať, hlavne ak dieťa potom nechce jesť alebo vymýšľa.
Ja som u staršieho chcela ísť cestou- ak sa nenaje, iné nedostane, nebudem mu dávať iné, nebudem kŕmiť od urč. veku, nebude vymýšľať, nebudeme púšťať rozprávky. No a realita? Má 3,5 a ak chcem aby niečo zjedol dodnes kŕmim, často aj s rozprávkou, občas sľúbime odmenu (1 ks gumového cukríka), ak by som to nerobila nejedol by nič- odskúšali sme opakovane, tak všetky zásady idú bokom 😀 doteraz je dosť chudý.
Inak tvoj malý v tomto veku ešte môže papať mixované, podľa toho aké vie prehľtať, postupne po troche skúšať.
Ja si myslím že ak chce malý vyslovene z tvojho taniera tvojou vidličkou tak mu dávaj tak, nevidím na tom nič zlé. Detičky sú už múdre, chcú to čo ostatní, treba im dopriať, už ich neopijeme rožkom 🙂 .
Ešte k tej večeri, staršiemu som veľmi dlho dávala na obed aj večeru to isté, hustú polievočku. A doteraz je základ večere u neho polievka.

siska53
12. apr 2015

@andrea_za dik. Ja som cerpala z casopisu Dieta a z navstevy bioobchodu a neskor aj z netu (sikovnamamina), le o tiez ma nebavilo varit to iste a skusala som,ako zareaguju a vzdy prisposobila nase jedlo im. Cize napr.aj spizy som robila,ale bez soli korenia,len posypane horalkou (vegeta bez soli-bioobchod),dala som zemiak,povolenu zeleninu,chude masko a nie vela oleja. Vzhladovo mali to,co my a boli spokojni. Zas ale take jedla nerobim casto.
Ale robievam aj cviklu,maju radi mrkvovo-cviklovy salat i pecenu cviklu a pod., tofu...to aj neochutene zjedia...kukuricnu kasu,do polievok aj cervenu sosovicu ci jacmenne krupy davam..kadeco..

Ono len treba vydrzat,ako som ti pisala..moja tiez ma obdobie,kedy jedava katastrofalne a obaja tiez maju jedla,co im nechutia..

andrea_za
autor
13. apr 2015

všetkym dakujem za skusenosti