Ako často dávate 7 mesačným detičkám mäso?

lulistek
30. okt 2013

Moja dcérka bude mať onedlho 7 mesiacov. Prikrmujeme od 4,5 mesiaca kedže sme od 3.mesiaca len na UM.
Dávam jej kuracie mäsko a aj morčacie. No každý deň sa mi zdá prehnané dávať malej mäsko. V článkoch na internete tak čítam, dokonca aj pediatrička tak povedala. Každý deň mäso a jeden deň dať namiesto neho žĺtko.
Mne sa zdá zeleninka ešte postačujúca a mäsko tak 2x do týždňa.
Chcela by som sa len informačne opýtať Vás, maminy, ako ste na tom vy?
Nechcem totiž jej organizmus zbytočne zaťažovať, keď viem ako sa mäso dlho trávi.
ďakujem

ichbinich
30. okt 2013

@lulistek:
Moja dcera toho este stale moc nepoje, skor ochutnava...
Ale, po prve, ak je tvoje dieta spokojne, tak mu davaj to, co ma rado. Ak mu maso nerobi problem, davaj. Ak mu problem robi, davaj ho menej casto. Ak ti tvoj instinkt hovori, ze viac zeleniny a menej masa, tak to sprav.
Ja by som ale na tvojom mieste davala okrem hydiny aj telacie a hovadzie maso - to ma viac zeleza a najma kvoli zelezu sa odporuca maso... Ale ak davas UM, to je urcite o zelezo obohatene, takze s tym masom stresovat nemusis.
Napr. syn maso dlho nechcel, nech bolo kupovany poharik alebo doma varene. Takze on nemal ani zdaleka maso 6 krat v tyzdni... Dcera sa tiez netvari pri pomixovanom jedle nadsene, radsej sa krmi sama, ale sniclu do ruky jej nedam 😀

siska53
30. okt 2013

@lulistek no ja sice sama maso nejedavam, ale detom som davala, ked bol cas zaradit maso, podla odporucania - 6.x maso a 1.x zltok. tie porcie masa su aj tak malinke, 20-35 gramov zo zaciatku, az neskor sa prechadza na 50gramovu porciu. ja som si varila i do zasoby do mrazaka, ale niektore varia kazdy den, ved to je malicky kusok maska. ono vraj ideveru o zelezo a bielkoviny. no mam kamosku, ktora je vego a jej mala maso nikdy nejedla a ma dobre krvne hodnoty. takze mozno by stacilo davat 2.x tyzdenne, no ja by som to neriskla. ja az tak okolo 13 mesiacov som znizila pocet masovych porcii a davam i rybu - lenze to uz i viac spapkaju take deticky.
a ked maso, mne radili telacie, morcacie. Kuracie zajacie/kralicie len z vlastnych overenych zdrojov, kvoli svinstvam, ktorymi su zvierata krmene. Hovadzie som davala az ovela neskor, mala mi ho ani nejak nelubi, najhorsie sa jej zuje s tymi par zubami a i ked som jej mixovala, nebola nadsena.

gretocka
30. okt 2013

@luistek ak jej vyvazis to maso roznymi druhmi zeleniny, tak by to malo byt v pohode, ja som maso detom nedavala kazdy den, skor tak 1-2 krat do tyzdna, raz zltok a okrem toho som im zeleninku takmer vzdy "dochutila" olivovym olejom. Pri druhej dcerke som dokonca doma maso varila iba asi raz, inak som vyuzivala ked sme obedovali mimo domu kupovane flaskove prikrmy... maso som totiz nechcela kupovat pre malu klasicke hypermarketove a akosi som nedosla k zdroju domaceho kvalitneho masa.
A moja sestra ma tiez dve deti, ktore su odchovane na zelenine takmer bez masa a su zdrave a stastne 🙂

usiko
30. okt 2013

@lulistek este vobec..dcera ma 3 roky a od zaciatku som jej maso davala tak 1-2x tyzdenne....niektore tyzdne vobec...ja maso nejem , muz tiez az tak neoblubuje, ona tiez len kuracie rezne by jedla, alebo kuracie rezne na prirodno, ine nic....takze mna to ani nemrzi...az doteraz jedava maso tak 1-2x tyzdenne....syncekovi som este nedala.....

swennie
30. okt 2013

Podla papiera od pediatricky: mäso po zaradeni do prikrmu pridavat 3x tyzdenne. Onedlho zacneme i my s pridavanim mäska do zeleniny a budem sa drzat tejto rady.

milota164
31. okt 2013

ja som davala takmer kazdy den , obcas nemala 2x do tyzdna ale vacsinou kazdy den

luciita
7. nov 2013

masko (kuracie, morcacie, hovadzie)+ zeleninka davam tak kazdy druhy den. Pomedzi to papa rybku, alebo len cistu zeleninu. O tyzden bude mat 7 mesiacov.