icon

Ako naučiť dieťa jesť samostatne?

10. dec 2024

Ahojte, dcera ma skoro 2 a pol roka a riesime uz dlhsie problem ze nechcela jest sama. Vzdy si dala par lyziciek a potom sme ju museli krmit. Posledne tyzdne sme si povedali ze stacilo, je velka vie pekne sama jest ze ju nejdeme krmit. No len to je hrozne, ze ju musime napominat vkuse, davame uz aj casovac lebo ona inac papa aj hodinu a pol, resp. sa vacsinu casu hra a vypytuje kadeco. Ked sa jej spytam ci je hotovo ci uz nechce tak povie ze chce jest, da si jednu lyzicku a znova pokracuje boj. Uz sme z toho zufali ako ju naucit aby jedla sama, mam pocit ze toto k nicomu nevedie. Na druhu stranu ju nechceme krmit do neviem akeho veku, deti si na taketo pohodlne radi zvyknu a potom sa to horsie odnauca...Nikdy ju do jedla nenutime, no ale ked vezmeme jedlo po uplynuti casovacu a x upozorneniach tak spusti scenu vacsinou ze chce jest, no aj tak neje...

domak2
11. dec 2024

Môj je nejedak a kebyže ho nekrmim, tak žije len z mojich nervov 😅 Takéto, že sa zle oduca, neviem ktoré zdrave 6 ročne dieťa ti dovolí ho kŕmiť. Proste z toho vyrastie. Takto mate akurát všetci nervy. To je ako s kojenim, cumlom, plienkami... Ja som sa rozhodla ze stresu mam dosť z každej strany načo si pridávať keď nemusím. Skúšaj ďalej a postupne to príde.

autor
11. dec 2024

@domak2 vdaka, vcelku zaujimavy nazor, vravela som zrovna vcera manzelovi ze este tomu dam mozno par tyzdnov a potom koncim, pojdem najlahsou cestou (len ked aj to krmenie nebolo iba tak 😂) Asi mas pravdu ze to proste nestoji za tie nervy a sceny, dnes manzel rano vravi ze co som nervna ze ved este nic zle neurobila 😀 To ja uz preto ze viem co ide urobit 😂 A teda mas podobnu skusenost so svojim ?

ja_bb
11. dec 2024

Ja sa na skolku moc nespolieham, keď doma nič,tak necakam zazrak,že v skolke to začne. Ved nema tu koordinaciu,že lyzicka do pusy, trafit sa...naša napr.neje sama, ani len kusky,len mixovane,pripadne na mini pokrajane a odhryznut iba chlieb s...nicim, iba cisty a aj to par kúskov,doslova par,dva tri...ma prísť do škôlky a tam hryzt cely chlieb s natierkou? Ak sa niekomu taky zazrak stal,napiste a budem veriť,lebo zatiaľ som neveriaca :/

kat10pat
11. dec 2024

Ja by som ju asi kŕmila, nebude to určite vyžadovať do maturity :D možno práve to, že na ňu tak tlačíte to spôsobuje 🙂 mali sme v MŠ také deti čo odmietali jesť doma samé ale v MŠ sa najedli sa 🙂 takže ja osobne by som to nehrotila 🙂

weronnie
11. dec 2024

Pekny den, nechcem vas strasit, ale moja dcera ma 5 a sama nechce jest ani za svet 🙂 Ani skolka to nevyriesila, proste tam velmi neje.. Skusali sme vsetko, aj ako pisete vy, aj som to riesila s pediatrom, dokonca detskym psychologom … Tiez stracam uz trpezlivost, ale ak ja chcem, aby nieco zjedla, tak proste musim jej ja alebo manzel pomoct s jedenim 🙂 Vsetko ine ju zaujima, je spolocenska, stale nieco rozprava, riesi .. Proste ju jedlo nezaujima. Musela som sa ja ukludnit, a netlacit, lebo to absolutne nikam nevedie .. Tlak akurat vyvolava odpor, vo vsetkom 🙂)) Tiez zadavame hranice, a snad, kym pojde maturovat, ju to prejde 🙂)) Pevne nervy a drzim palce.

snezienka15
11. dec 2024

moja ked mala 2,5 roka jedla sama.teraz ma 3 a neje.trosku a povie krmi ma.krmim ju.som rada ked chce vobec jest.je velmi slaba jedacka.bud rada, ze je to len to, ze nechce sama jest.ak by jedlo nechcela, to by bol vacsi problem.

chillibubble
11. dec 2024

@domak2 jedno by som ti vedela ukazat. tiez nejedacka, 6,5r. a 15kg.

gaabriela2212
11. dec 2024

Presne to isté mam doma aj ja. Dcerka ma 2 roky a 3 mesiace. Okrem toho ze je veľmi vyberava stále jej musim variť niečo ine ako máme my, ešte sa ani nenaje sama zje 5 lyžíc a tak uz musim ja . Teraz ešte aj chlieb prestala jest všetko vypluvne , takže každé rano varím nejaku krupicu aby aspoň co to zjedla🙈Katastrofa proste.Syn bol spekulant ale nie az takýto ako ona.

snezienka15
11. dec 2024

@chillibubble malinko vazi.nic nepomaha?

domak2
11. dec 2024

Skôr s dcérou, teraz ma 12, uz ju dávno nekrmim 😅 netuším kedy to prestalo. Ale doteraz je ako slimák. Na druhu stranu je to možno lepšie, lebo ja jedlo doslova zhltnem a celý život mam problém s váhou, ja zas neviem jest pomaly. So synom to ešte bude sranda, to si ani netrúfam odhadnúť 🤭 S nim je boj absolútne všetko, ale nechcem si s nim pokaziť vzťah už v zarodku kvôli blbostiam. V dôležitých veciach neustupujem ale vo veľa povolim.
@chillibubble teraz som instantne zostarla, lebo sa mi zdá, že som zazrela keď si písala ze sa narodila, ak sa nemýlim a pocitovo to bolo tak pred pol rokom 🤣 Tak to je zas problém, že inak by nejedla vôbec, tipujem. Čím bude staršia tým jej to bude trapnejsie.

chillibubble
11. dec 2024

@snezienka15 nic take. nutridrinky som neskusala, lebo som citala, ze potom zase deti nechcu jest normalne jedlo. ale ani pediatricka nic take nenavrhla. tak uvidime ci sa niekedy rozje...

oblecenie99
11. dec 2024

No môj má už čerstvých 5 a je to stále neskutočný boj. Samozrejme ho nekŕmime, ale v škôlke je stále najpomalší a stáva sa, že nestíha. On proste nemá rád jedlo celkovo, stolovanie alebo ja neviem, nebaví ho to... nepomáha ani vyhladovať, je ochotný žiť aj zo vzduchu. Doma ho furt musíme napomínať, pripomínať a už sme z toho aj celkom na prášky za tie roky. Čo dodržiavam je, že ak vymýšľa, zoberiem, nedostane ani neskôr, aj keď viem, že objektívne je ešte asi hladný, ale proste večer pred spaním vymýšľačky o chlebíku ozaj nepripúšťame. Čo má rád alebo mu sadne, tak to zje bez reptania a naháňania, ALE! musí byť fest hladný, resp. mať na to jedlo vyslovene že chuť. Rišené na imunoalergo, pediater, gastro a vraj je to OK, len nemá vzťah k jedlu a máme byť trpezlivý. Už nie sme...

snezienka15
11. dec 2024

@chillibubble zvyknu v puberte

kris_tin257
11. dec 2024

No môj syn bol od dvoch rokoch v škôlke kde sa naučil jesť sám no má 5 rokov a doma je to stále boj s jedením že nechce jesť sám, a také že veď on sa naje keď bude hladný tak z toho sa len smejeme 😀

luccija
11. dec 2024

Nakrm ju takto to je trápenie pre teba aj dieťa.
Pôjde do škôlky bude ako ostatné deti a naučí sa, ale občas skúšajte nech je sama pochval ju ATC...

evelynka86
11. dec 2024

@kris_tin257 ja take pocuvam stale, ze naco uspavas? Ved ked bude unaveny, tak zaspi aj sam. Ja neviem kde ti ludia ziju, jake deti mali.. moj ked je unaveny a nejdem ho uspat, tak bude revat a revat.. ziadne take ze sa polozi kdekolvek a zaspi, jak na mnozstve fotiek 😁

florita23
11. dec 2024

Dobry den, mali ste s tym problem aj jed bola mensia? My mame 7 mes dieta a vobec si nechce sama drzat flasu. One deti v okoli sa nadrapuju ze chcu same a ona sa nechava obskalovat. A kedze mame sklenene tak jej ju nenechavame. S vodou ked nechame tak kuse do cumla a odhadzuje, hra sa s nou, nepije. Ale ak jej ju podrzime tak ano.

evelynka86
11. dec 2024

@florita23 tak ked mate sklenene, asi su jej tazke, prero ich nechce drzat..

andreatytler
11. dec 2024

Jedlo ma byt ta najlepsia rodinna udalost. Ma sa pri tom vela kecat a smiat. To dieta ma 2.5 a ono to vie. Vedia to skoro vsetky male deti, lebo je to tak prirodzene. To len my dospelaci si robime z jedla preteky s casom a drezuru kde ako drzat laket a nepovedat ani slovo.
Ona ta chce naucit ako prijemne a uzitocne vyuzit cas straveny pri jedle. Nacuvaj jej a uc sa.

autor
11. dec 2024

@andreatytler 😀by som ti dopriala jeden den s nou , to sa tak lahko hovori niekomu kto to nema doma 🙂

koteska83
11. dec 2024

Aj syn nechce papat sam . Jedine take co mu dame do ruky. A raz som to spomenula na ihrisku a tiez viac mamiciek mi povedalo ze im to deti robia . Ale ze ako nastupili do skolky hned tam same jedli. Tak dufam ze aj u nas to tak bude.

bororka
11. dec 2024

Moja má 3+. Obdobie je sama, a kŕm ma máme na striedačku. Posledný týždeň jedáva asi 1,5h. Pre mňa to je masaker, lebo som opačný tvor. Za 5m mám zjedené. Mám sestru a to je detto moje dieťa. Tiež si to naťahuje a milión vecí ju pri tom rozptýli, tak chápem, že aj toto môže mať v povahe.
Ja som asi v 2,5 zaviedla, že keď jeme sa JA nehrám, nečítam rozprávky ani nevymýšľam rozprávky. Rozprávať sa môžeme, ale žiadne hracie aktivity. Odvtedy jem aj ja pomaly, len nech sa nemusím po jedle hrať 😅 Ale teda toto zabralo u mňa. Pochopila, že mám hranice. Som tam s ňou, robím to isté ale nič pomimo. Jej som nezakázala nič, samú ju hrať sa po chvíli prestane baviť a venuje sa jedlu. Ak potrebuje pomôcť, nakŕmim ju.
Ak zjem rýchlo a chcem ešte upratať pred spánkom, poviem jej, že napr.vsetko mäsko sú ryby v mori a ona rybár a musí ich pochytat. A pod. blbosti. To ju vždy motivuje.
Drž sa a nie si v tom sama.

simca06022011
11. dec 2024

Zase v škôlke to bude iné.. jedna vec keby nevedela jest.. ale v škôlke pôjde s davom.. Maju čas na zjedenie, a nezje = ide sa z jedálne preč. Aj iné deti tam budu tak to podla mňa chytí od nich a nebude tam rodič.. co s nou bude behať. Čiže toho by som sa nebála ze nakrmis ju napr na obed niekedy a ona nebude vedieť co a ako

andreatytler
11. dec 2024

Mam to doma - uz 5 rokov. Pre tak male akcne deti je jedlo priorita len do momentu co si zasytia najvacsi hlad. Potom je kopec zaujimavejsich veci ktore treba urobit. Ved ma 2.5 roka. Ona nevie ze sa ma najest na 4 hodiny. V jej hlave staci na dalsiu pol hodinu. Ja som sa s tym zmierila a prisposobila tomu jedlo. Dam jedlo a zje kolko chce, potom sa ide hrat. Ak potrebujem, dokrmim pocas hry.
Pozri sa ako jedia juzania. Cela rodina pri stole, hlucna debata, zabava, smiech. niekolko chodov, relax a jedlo sa natiahne aj na 2 hodiny. Takto je to spravne.
Nas ucili priserne veci typu: "Pri jedle sa nerozprava" "Ticho sed a jedz". Otec mojho muza stal nad svojimi detmi a hucal do nich aby vsetko zjedli ako policajt. Ten pohlad na spolocne jedenie je hrozny v nasej splocnosti.
Preco jej nemozes nechat tanier s jedlom a nech si chodi z neho zobkat aj 2 hodiny ak chce?

autor
12. dec 2024

@andreatytler lebo by som napriklad isla rada aj von, co v tomto pripade nevychadza a vlastne vzdy kym doje je 16:00 cca, podobne rano az na to ze rano zas chodi opatrovatelka takze musi byt pred 9 najedena...nechapem kto ma cas nechat dieta vyjedat 2 hodiny? resp. moze ale potom sme fakt len dnu zavreti...A ona neodbieha od jedla ona sedi a furt nieco vymysla ,ked jej to splnim tak zrazu to nechce a chce nieco ine. To sa tazko popisuje, ved ja niesom jej sluzka. Rada sa s nou porozpravam pri jedle, ale ked ona neje pomaly, ona neje vobec to je ten problem...Ked sa jej pytam ze ci este chce jest tak povie ze ano...

maryetta
12. dec 2024

Necitala som celu diskusiu. Ale jere spolu pri jednom stole? Proste teraz sa je. Nerozprava. Nepozeraju rozpravky.
Ale ona ked to sama uz zvlada tak proste len sa jej nechce. Resp ked ju krmite tak hladna je? A ked ma jest sama tak je radsej hladna? Tak pockat 2-3 aj viac dni a mozno zacne.
U starsich sice neviem. Prvorodeny on bol celkom pohodlny.
Druha dcera a dalsi syn oni zacali velmi skoro jest. Len proste ich nechat ozaj "iba" jest.

simca06022011
12. dec 2024

@andreatytler ale ako aj pracuju:D ked takto jedia... resp takto nejedia bezne cez den ale vecer.. A je to okrem ineho slusne a aj ohladuplne, si sadnut na rit a zjest jedlo... absolutne by som to a to teda nie som zuiadny tyran netolerovala, aby som kazdu chvili riesila jedlo a hodinove jedenie. A nie, nebudem sa tomu prisposobovat, lebo ani zivot sa v tomto dietatu nebude prisposobovat a je dolezite sa proste najest a ist robit tie suepr dolezite veci + mama nie je casnik, ani kuchar aby riesila donasku, studene jedlo, kam si vazene dieta zaumieni. CIze za mna, jest za stolom, ak treba tak normalne to dieta dokrmim aj 2,5rocne,dojeme, upracem a dovi.. moze ist lietat... tu vyslovene dieta vymysla.. cize ano radsej budem policajt ako si necham skakat po hlave. Aj ked ot zdaleka nema nic s tym, ze "musis vsetko zjest" v tejto dobe.. len s praobycajnym, mama ti pripravila jedlo, najes sa normalne a ideme robit ine veci.

oceanahory
12. dec 2024

@andreatytler Nechat zobkat 2 hodiny? To kedy ma mat potom dieta napr. poobedny spanok o 15-tej? 😅

andreatytler
12. dec 2024

Mozno to ma tak ze vie ze kym jete, tak sa s tebou zahra, porozprava... ma tvoju spolocnot a venujes sa jej a nechce aby to skoncilo. To je uz ale iny problem a nema to nic spolocne s jedlom.

Pre mna ma tento problem uplne jednoduche riesenie v tom ze dieta dokrmim ak potrebujem ukoncit jedlo rychlejsie ako ono. Podla mna sa to vyrisi same ako dieta rastie a dokaze sa dlhsie sustredit na urcitu aktivitu. Neverim tomu ze ak 2.5 rocne dieta dokrmis, tak sa na to nauci a potom ho budes musiet pracne oducat. Vsetky tie procedury s casovacom a branim jedla a nechat dieta hladne v nadeji ze sa nauci ze ma jest rychlo vytvaraju nezdrave stravovacie navyky a nezdravy vztah k jedlu.

andreatytler
12. dec 2024

@simca06022011 Ano, my dve mame velmi odlisny pohlad na tuto problematiku.
Mne sa nepaci ako som bola vedena k jedeniu typu: "Pri jedle sa nerozprava". Ako dospela sa nedokazem sama najest bez toho aby som nieco necitala alebo nepozerala TV. Proste predstava ze len tak ticho sedim pri stole a zujem jedlo je pre mna hrozna a verim ze to mam z tej nezdravej drezury z detstva a to muzim povedat ze v nasej rodine zdaleka nebola ziadna drezura v pravom slova zmysle.