Ako pomôcť dieťaťu naučiť sa hrýzť?
Ahojte, dcére sme dlho mixovali . Malá reflux a keď dávila, tak sa opakovane dusila kúskami, ktoré riadne nepožula, takže sme museli kým reflux neustúpil. Teraz má dva roky a má problém s hryzením. Nevie so odhryznúť trebárs z rožka, jablko nezje lebo jej to je tvrdé v puse a nevie to pohrýzť a tď... Všetko jej musím stále krájať na úplne malé kúsky, mäso strihať, s tým si poradí keď je mäkké. Ale takú surovú zeleninu a ovocie nezje vôbec . Ako náhle to vloží do úst vupľúva, že je to be. Keď jej to naparím nech zmäkne tak zje. Ako ju naučiť hrýzť ?
Idealne dat skontrolovat specialnemu logopedovi, ktory skontroluje svalstvo jazyka a podobne, ci neprameni problem z tohto. Ak bude vsetko v poriadku, tak by som to nesilila, urcite casom dozreje.
@colsami papá dobre a rada 😀 ale ak to dostane vo forme, ktorá jej nevyhovuje tak kľudne zostane hladná a potom je to kto z koho, dva dni dokáže len čistú vodu piť a nezjesť nič a zase hladom ju trápiť nebudem. S niektorými vecami si poradí tak že si to sama natrhá alebo rozrýpe na menšie napríklad pečivo. Ona vždy všetko vloží do úst, ale ak jej to nevyhovuje vypľuje.
@oceanahory to mi nenapadlo, skúsim niekoho nájsť.
Ja by som tiez tak spravila. Mam znamu mamicku, ktorej trojrocne dieta malo problemy takto s kuskami jedal resp. aj s recou, az nasledne vysvitlo, ze ma slabi sval jazyka a preto tie problemy. Logoped im pomohol posilnit jazyk a casom bolo po probleme. Myslim vsak, ze to nie je uplne obycajny logoped, ale nejaky speci, ktory sa tomu venuje, treba preverit moznosti. Drzim palce! ☺️
@oceanahory ona tiež ešte poriadne nerozpráva, pár jednoduchých slov a vždy to znie inak . Na to ma už neurologička upozornila, že zaostáva v reči.
Tak myslim, ze na to uz mate rovno dva dovody, preco to riesit. Mozno by bodlo sa poradit priamo s pediatrom, ten bude mat skusenosti.
Ono je to jedno s druhým, kebo žuvanie pomáha rozvoju reči presne tým posilovaním svalov.
Možno stačí proste postupne posúvať tú hranicu. Naparovať kratšie, prepracovať sa od mäkkého ovocia k tvrdšidmu a tak. Ale to môže dobiehať aj rok.
Motivovať sa dá nejako hravo - teraz sa hráme na koníka čo papá jabĺčko a pod.
@oceanahory ďakujem , pôjdem v pondelok a poradím sa. Ja som myslela, že je problém to , že sme dlho jedlo mixovali.
Tak pri deťoch je to také kolísavé. Môj musí mať tiež mäso že deluxe mäkké. Ale hryzie pekne. Možno jej ponúkať viacej také veci do ruky ako je rožok alebo krajec chleba aby ju to motivovalo.
Teraz som si spomenula, môj otec nemal ani jeden zub, protézu mal, ale nechcel nosiť, že vraj ho z nej napína 😁, a zjedol všetko možné bez problému, aj rezne 😁
Viem ze to není k téme 🫣
Akoze netvrdim, ze to nemoze byt tiez dovod a tvoje dietatko iba spohodlnelo 🙂, ale ja by som pre pokoj na dusi riesila toho logopeda, nech to mate v pripade problemu co najskor podchytene.
Inac moj syn mal tiez velmi silny reflux a tiez sme mu dlhsie jedlo mixovali a pucili, ako sa standardne detom zvykne, ale cca. v 1,5 roku uz pekne zacal hryzt aj tuhsie veci.

Tak jablcko a rozok by ozaj mohla zvladnut dvojrocna odhryznut, ked aj nie surovu zeleninu (to OK). A je dobry papkac?
Len ak je zvyknuta, ze vzdy nakoniec dostane nakrajane na malinke kusocky alebo naparene... Tak preco by sa snazila. Ked vie, ze nemusi.