icon

Ako riešiť, keď 11-mesačné dieťa nechce jesť?

16. mar 2025

Mali ste niekto dieťa nejedáka hneď od mala? Vždy zjedla toho veľmi malo. Posledné týždne zje možno zo 5 lyžičiek niečoho, niekedy ani to nie. Stále len akoby len skúsi a to všetko. Skúšala som aj pred kojenim, po zobudeni, pred spaním, rôznych časoch a nič. Občas ma deprimuje že jej všetko pripravím a ona nechce 😀 nechcem ju nútiť, ponúknem a keď povie že nie nie alebo mrnčí tak nedám. Kedy sa vám podarilo aby niečo zjedlo?
Dávam desiatu, obed, občas ponúknem olovrant ak to stíha so spánkom a potom večeru.

ivangeline
16. mar 2025

Ješ spolu s ňou? Dávaj jej zo svojho. Dávaj jej rukou do ust. Nech sama skúša kúsky vziať a zjesť. U mojich to zaberá.

bejbypd
Autor odpoveď zmazal
simba007
16. mar 2025

Hm, co sa tyka papania, mali sme niekolko pravidiel. Vzdy, ked sa slo papat, davali sme dieta do stolicky, aby vedelo, ze toto je specialny cas papania a jedlo spolu s rodinou, ak to bolo mozne (mam tri deticky). Malo vlastnu lyzicku, hned ako to bolo mozne sa snazilo krmit same a ja som ho krmila este dalsou. Medzi jedlami som sa snazila nekrmit dieta chrumkami, keksikmi, neotvarala sa u nas bezhlavo hocikedy chladnicka len tak z nudy, nenahanala som dieta po byte s lyzickou, snazila som sa, aby dieta na to jedlo vyhladlo. Jedavalo sa u nas vzdy v priblizne rovnakom case. Najstarsia uplne odmietala pomixovanu stravu, napinalo ju z toho, cize som jen davala cele kusky, len som musela velmi davat pozor, aby boli makke a nezapadli jej. Nedovolila som im hrat sa s jedlom, pozerat pri nom telku alebo sa hrat s hrackou, vyhadzovat jedlo zo stolicky a podobne. Ked odmietlo, jedlo som vzala, vzdy bolo prezentovane, ako nieco velmi vzacne. Dnes zjedia vsetci traja takmer vsetko (najstarsia 14,najmladsia 8), samozrejme, aj pravidla su uz volnejsie 🙂. Nemusi to fungovat u vsetkych, to len ako to funguje u nas 🙂. Vela trpezlivosti prajem.

zuzkaa1991
16. mar 2025

Moja do 4r skoro nic nejedla tiez od.malicka.malo papala.moja dilema bola tiez ..... ale.zaklad.u nas bol obed polievky co jej ostalo doteraz uz ma.7r
Jasne ked bola malicka.ako vasa zjedla.par.lyziciek....potom od 1 ci od 2r ficala.len na.cistom pecive ciste cestoviny ryza atd hrooozne to bolo mohla som.jej ponukat rôzne veci vobec ani neochutnala az po 4r na dovolenke.zacala asppn ochutnavat.a postupne sa rozjedla ;)

siska53
16. mar 2025

@simba007 nuz..ved to, ze my sme priklad, ze nemusi u vsetkych.. o 2 roky starsi brat zjedol vzdy vsetko, mladsia nikdy jedlu vela nedala, hoc sme vzdy stolovali spolu... @autorka musis len vydrzat a nedavat najavo, ze ti na tom zalezi. Nechce? Nechce. Stale su to prikrmy! U nas trosku pomohlo to, ked som ju odstavila a potom, ked som zrusila uz aj UM. Ale dllllho bola hrozne zla jedacka. Ona mi aj povedala, ze radsjw pije ako je. No ako sa dostala do puberty a zacal.jej menzes, sa to vyrazne zmenilo, je kazdu chvilu hladna a na veceru je schopna zjest aj 3 rozky. Takze netrap sa, dieta vie, kolko potrebuje. Hlavne, ze aspon nieco zje.

siska53
16. mar 2025

@simba007 Inak ja som s nimi "podpisala"- pisat samozrejme nevedeli, ale nieco tam akoze nakreslili, ze podpis, ze sa pri stole nebudeme hrat s hrackami. A ked volaco, tak som im povedala, mame podpisanu spolocnu dohodu. Telka ci mobil pri jedle, to eee. Segra dala mobil a teda mala pred casom problem, ked ho od toho oducala.

taktotedanie
20. mar 2025

Dodnes sa to nepodarilo a ide uz do skolky
Po urcitom case som to absolutne prestala riesit, nechce nech neje, chce nieco zje

2ivana5
20. mar 2025

Presne toto sme mali v 11 mesiacoch 😀 v jeho 12 mesiacoch som prestala kojiť a vtedy sa neskutočne rozjedol až tak, že keď ma vidí ako pripravujem jedlo, tak place kým mu nedám jesť 😀

simca06022011
20. mar 2025

A mas s nou uz normalny rezim, o kolkej sa co jedava? Lbeo to je podla mna dost podstatne, nepodavat jedlo 11mes dietatu uz hocikedy ale robit mu nejkay rezim. Aby aj hladne to dieta bolo, ked ide jest, nebude jest normalne jedlo ked si scucne mlieko atd, proste nema pocit hladu.
Inak sa rozje postupne, kopa deti ma proste ina stravovacie navyky :D

autor
20. mar 2025

Niečo jedavame spolu, niekedy len ona. Pretože keď nechce jesť tak ja sa tiež nenajem lebo plače 🤣 nedávam jej úplne to čo nám hlavne na obed. Snáď je to teda len obdobie aj kvôli dojčeniu, tým že jedáva naparené/varené, možno po tom roku keď už bude môcť mať viac iných veci. A režim nemáme, len rutiny. Že napríklad po prechádzke jedenie, pred kúpanim a podobne 🙂