icon

Ako riešiť problém so stravou 17-mesačného nejedáka?

monikabotosova
14. máj 2025

Ahojte maminy, ja som už úplne na prášky z tohto môjho nejedáka.. fakt deň čo deň mám pocit, že už prídem o nervy.. Keď mal malý cca rok tak mi postupne prestal skoro všetko jesť, dovtedy baštil rad za radom hocičo, ovocie, zeleninu, pečivo, mäso, fakt čokoľvek. Strašne som sa vtedy z toho tešila.. no ale čím ďalej, tým je to horšie. Každý jeden obed sprevádza rev, lebo proste nechce. Hladný je, lebo keď mu dám, čo mu chutí, to mi zje, hocikedy, hocikolko.

Ráno dostava 150ml mlieka, na raňajky chlebík/rožok so šunkou a syrom, inú zeleninu ako paradajky nezje, tak mu dávam aspoň to. Potom dostáva polku jablka. Po spánku (okolo 14tej) má obed, nikdy nechce nič iné ako mäso. On nezje žiadnu zeleninu, nechce zemiaky, nechce ryžu, žiadne cestoviny proste nič. Olovrant nemá a na večeru zase to čo na raňajky.

Nezje žiadne ovocie okrem jablka, žiadnu zeleninu okrem paradajky.. polievky mi zje, takže aspoň tam má prísun zeleniny. On by jedol stále len mäso. Nezje mi nič sladké, ale to by nebol problém. Najprv bol problém, že na raňajky nechcel nič iné ako to pečivo so šunkou, nezje ani vajíčko, praženicu, nezje jogurt.. tak ma toto. Ale už mesiace stále dokola to isté. A uz posledné týždne mi ani na obed nechce nič, len to mäso mi zje. Neviem, či by nám v tomto prípade pomohol B-vitamin, lebo on nie je drobček, v 17 mesiacoch má cca 14kg a veľkosť 92/98. On apetít má, len mu nič nechutí. Už fakt neviem, čo skúsiť, aby jedol aj niečo iné ako chlieb so šunkou a mäso :( zatiaľ je to stále len horšie a horšie a mňa to už nebaví, bojím sa, aby nemal potom nejaké zdravotné problémy, že furt je len maso.. nejaké rady? Ďakujem

thereisabear
14. máj 2025

A koľké by s tebou menili...

really8
14. máj 2025

@monikabotosova rady? Kasli na to. Ziadne dieta este od hladu dobrovolne neumrelo. Deti vedia co chcu, nechaj ho pocuvat svoje telo. Mozno o mesiac pride obdobie kedy sa pojde potrhat za uhorkou.
Bojis sa aby nemal problemy tak ho nenut. Aby nemal fakt problemy. Napr odpor k jedlu, ppp. Skus ho pocuvat

monikabotosova
autor
14. máj 2025
@thereisabear

A koľké by s tebou menili...

@thereisabear fakt? 😓 Popravde neviem, všetky moje zname majú ukážkové deti ktoré zjedia všetko, čo dostanú. Bez srandy.. tak ja už neviem :( takže to prejde?

lila246
14. máj 2025
@monikabotosova

@thereisabear fakt? 😓 Popravde neviem, všetky moje zname majú ukážkové deti ktoré zjedia všetko, čo dostanú. Bez srandy.. tak ja už neviem :( takže to prejde?

@monikabotosova skor myslim ze @ thereaisabear myslela, ze tvoje dieta je este FAKT pestro... tiez mame v rodine chalana, dnes uz skoro dospely sikovny chlapec, no zeleninu do ust neda, ovocie detto. a to myslim uplne smrtelne vazne. jeho strava je tak jednotvarna že by si neverila

haraburdova
14. máj 2025

ach bud rada ze je maso, lebo z toho aj realne rastie a ma ziviny. moja dcera tiez 17m uz asi 3 mesiace nechce jest nic okrem cestovin s kecupom, jablka, mrkvy a jogurtu. mozem sa aj na hlavu postavit a to maso proste nezje. vajco tiez. ine prilohy ako cestoviny tiez nie. aj to si da vtaciu porciu a odsuva. ma 10 kil a v pohode oblecie 74/80. verim ze to prejde. vzdy jej ponukam vsetko aj to co viem ze asi najskor nezje ale skusam ze ci ju nepresvedcim. uz len cakam kedy pride nejaky rastovy spurt 😩

thereisabear
14. máj 2025

@monikabotosova ani ti radšej nepíšem, čo je moje dieťa už roky... Napodiv, krvný obraz má úplne v poriadku.

svetlonos
14. máj 2025
@thereisabear

@monikabotosova ani ti radšej nepíšem, čo je moje dieťa už roky... Napodiv, krvný obraz má úplne v poriadku.

@thereisabear
tak to by ma zaujímalo, hlavne keď ma krvný obraz dobrý.

katica06
14. máj 2025
@lila246

@monikabotosova skor myslim ze @ thereaisabear myslela, ze tvoje dieta je este FAKT pestro... tiez mame v rodine chalana, dnes uz skoro dospely sikovny chlapec, no zeleninu do ust neda, ovocie detto. a to myslim uplne smrtelne vazne. jeho strava je tak jednotvarna že by si neverila

@lila246 až mám dojem že píšeš o mojom synovcovi, ten vyrastal na suchých rožkoch

thereisabear
14. máj 2025
@svetlonos

@thereisabear
tak to by ma zaujímalo, hlavne keď ma krvný obraz dobrý.

@svetlonos svetlé pečivo, maslo, vajíčka, hranolky, slané tyčinky, jeden druh bábovky, raz za čas nugetky z mc + vitamíny

marianarem
14. máj 2025
@monikabotosova

@monikabotosova No neboj, je nas dost takych, ktorym deti rozhodne vsetko nezjedia. Moj 5rocny napr. ani tie polievky. A cerstvu zeleninu tiez len paradajku, ale len zltu 🙂 Postupom casu som mu vyskladala pestru stravu, nasli sme vselijake jedla, ale je proste velmi vyberavy. Ked chce maso, tak davaj maso, mozes z neho robit aj rozne placky a gulicky, do nich sa da vselico vpasovat. Ak by napr. zjedol fasirku, tak da sa do nej zapracovat trochu nejakej strukoviny a postupne menit podiel strukoviny a masa. Da sa takto prechadzat od jedal, ktore chce, k jedlam, ktore nechce.

milka1988
14. máj 2025
@monikabotosova

@monikabotosova mám ukážkoveho nejedaka od narodenia a akurát tak som mu tým nutenim doma som dosiahla to že doma spapa tak málo, ze keď jeho telo hladuje dostava sa do ketozy , začne zvracať a ideme na infúzie. Už sme boli takto 6x
V škôlke papa všetko

milka1988
14. máj 2025
@haraburdova

ach bud rada ze je maso, lebo z toho aj realne rastie a ma ziviny. moja dcera tiez 17m uz asi 3 mesiace nechce jest nic okrem cestovin s kecupom, jablka, mrkvy a jogurtu. mozem sa aj na hlavu postavit a to maso proste nezje. vajco tiez. ine prilohy ako cestoviny tiez nie. aj to si da vtaciu porciu a odsuva. ma 10 kil a v pohode oblecie 74/80. verim ze to prejde. vzdy jej ponukam vsetko aj to co viem ze asi najskor nezje ale skusam ze ci ju nepresvedcim. uz len cakam kedy pride nejaky rastovy spurt 😩

@haraburdova môj ma tri roky a váži 11 kg a ešte len teraz začína nosiť 98 😂

tamta
15. máj 2025

Prísť o nervy keď ti tak pekne je? Moja nezje ABSOLÚTNE žiadnu zeleninu a ovocie iba banan.. Co by si robila vtedy? Ach, hneď by som menila s tebou...

monikabotosova
autor
15. máj 2025

Waw ženy, ja som nevedela, že my sme na tom ešte celkom dobre 🥹 ja sa stále bojím, že má málo vitamínov, že nepapa ovocie, zeleninu, že papa biele pečivo.. že ho nezdravo stravujem na to , že je ešte taký malý..

svetlonos
15. máj 2025
@thereisabear

@svetlonos svetlé pečivo, maslo, vajíčka, hranolky, slané tyčinky, jeden druh bábovky, raz za čas nugetky z mc + vitamíny

@thereisabear
tak to je fakt zaujímavé. Nevadí, hlavne ze je zdravý a spokojný 🙂