icon

Ako sa vaša škôlka stavia k deťom, ktoré nechcú jesť?

3. sep 2023

Ahojte, mám doma nejedáka. Zajtra nastupuje do novej škôlky, bude predškolák. Jedlu veľmi neublíži, zje len pár jedál a iné neochutná aj keby čo bolo. V bývalej škôlke s tým problém nebol , ak nejedol tak mu aspoň suchý rožok alebo chlebík dali, teraz mám trochu obavy ako to bude. Rozhodne nechcem aby na neho tlačili , radšej nech zostane hladný. Ako to robia u vás v škôlke s takými deťmi?

drahomirrra
6. sep 2023

Ano, presne to si myslim. Chodila som normalne na zs, ss, vs. Mala spoluziakov, nikdy toto nebyvalo. Deti jedli normalne. Tych deti, co maju seriozny problem je minimum.

elmivelmi
6. sep 2023

@silvia2013 nie maju tam chladnicku

autor
6. sep 2023

@drahomirrra spomienkový optimizmus 🙂
Moja svokra rada spomína, ako mala dozor v jedálni a deti od stola nepustila kým aspoň neochutnali. Aj hodinu vedeli sedieť v jedálni.Svokra je už 20 rokov na dôchodku . A babka tiež občas povie ako na mojej mame metlu zlomila , keď ju našla jedlo sliepkam potajomky hádzať aby jesť nemusela .

scarlet608
6. sep 2023

No a my sme “opačná” strana tejto situácie ,moje dieta ked slo do škôlky jedlo skoro vsetko,alebo teda aspon ochutnalo s tym,ze doma som ju to tak učila…..ked prisla do škôlky odkukala od nejedakov ze moze jesť len suchý rožok a tak mi prestala jesť natierky atd…..takze ja z druhej strany tvrdím ,ze ak dieta nechce jesť rožok s nátierkou nech neje ,ale suchý rožok by som neponúkla……z môjho pohladu to “kazí” jediacu morálku,kt som budovala 3 roky🙂…..samozrejme nepíšem to v zlom,každé dieta je iné,ale moje sa v škôlke pokazilo……a nakoniec aj tak z toho vyrastu.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
silvia2013
6. sep 2023

@elmivelmi a ucitelka ti bez problemov vzala jogurt a dala do skolkarskej chladnicky?

autor
6. sep 2023

@kittykat22 už sme to vyriešili, na základe papiera od psychiatra mu budem nosiť vlastnú stravu.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
kvietocek87
6. sep 2023

Ja tiež veľmi veľa jedál nemám rada od škôlky.Tam mi to zhnusili.Maslo,mlieko,kakao...a ďalšie.Kym som nešla do škôlky,tak som každý večer vypila kakao akonáhle som nastúpila do škôlky a tam to kakao s tou kožou na vrchu, už som ho do úst nedala a doteraz nechcem mlieko

siska53
6. sep 2023

Mozno zavisi od skolky, nasa na skolku zareagovala tak, ze prve mesiace nechcela nic jest, ani pit! Nenutili ju, ja som len zabezecila, aby ju moja mama vyzdvihla po poobednom spanku. Po asi 2m.zacala pit vodu, neskor mlieko a nakoniec aj jest. Ale nikto ju za to nevyhodil, ani nam nekazali brat ju na obed domov. Nastatie rano sa napila i nieco zjedla a po navrate zo skolky tiez. Nasa nikdy nebola jedlik a vyberava je dost, aj ked nie az tak, ako tu mnohe pisu, skor raz jej nechuti to, potom ono a su jedla, ktore nezje, najma ovocie a ovocne jogurty, s tym ma permanentne problem..

dominikamacakova
6. sep 2023

U nás nie. Oni si ani nemôžu dovoliť dať polke triedy suché pečivo. Keby prišla kontrola tak čo? Mojej malej ani neosolili paradajku. Moje obidve deti nastúpi teraz do škôlky a do jaslí a ani jedna nechce jesť. Mladšia chodí do súkromných jaslí, takže jej dali nakoniec suchý rožok a pýtala banán, tak jej dali banán. V škôlke staršej nie, ona nejdela. Dnes som hovorila učiteľke, že ak je to dedičné, tak ona nebude jesť nič lebo ja som nejedla v jedálni nič až dokým som neopustila základnú školu. Proste nikdy som si nezvykla na to jedlo 🤢🤢🤢 Úprimne sa tým deťom ani nečudujem. Samozrejme, pred mojimi deťmi to nehovorím. Snažím sa im vysvetľovať, že musia papať a dúfam, že sa rozjedia. Ja som v škôlke nikdy v živote neodpadla, nebola som hladná, nebývala som chorá, čiže nerobím z toho vedu...

autor
6. sep 2023

@kvietocek87 mlieko nemôžem ani ja 😀, v jedle zakomponované v pohode, ale čisté či kakao , grís alebo puding ani náhodou.

marianini17
Odpoveď bola odstránená
autor
6. sep 2023

@marianini17 v našej škôlke sa menia uteráky každý deň 🤷, ale čo to má s touto témou?

marianini17
Odpoveď bola odstránená
lacibo
6. sep 2023

Ako mna tu mozno mamicky ukameňuju, ale ja raz toto nechapem..ako to, ze zdrave, aktivne, hybajuce sa dieta vobec, ale ze vobec nepotrebuhe jest..ved to sa skratka oducit neda..jeden tak chcel oducit kona žrať ale neodučil- kon jednoducho zdochol / to je znamy vtip😉/.. ak dieta nema ziadne nahrady za normalny obed tak ho zje a hotovo..ano, nemusi mu vsetko chutit, to je jasne, ale hlad je hlad..pokial nic ine nedostane..problem s nejedenim bude vyriesený

autor
6. sep 2023

@lacibo pekná teória, skús aplikovať prax. 13 dní na jiske, ťažká podvíživa . 5 rokov 16 kíl ( to už je v norme) .

elmivelmi
6. sep 2023

@silvia2013 samozrejme a aky by mala mat problem z toho??

e3v3a3
6. sep 2023

@lacibo ja autorku chápem. Môj bol taky, ze jednoducho obed nezjedol aj keď sme mu už celý zvyšok dna nič nedali. Nezjedol to ani na večeru. Bolo mi z neho veľakrát do plaču. Teraz ma 5 a je to oveľa oveľa lepsie

kvietocek87
6. sep 2023

Bože ani gris už od škôlky bleee, do škôlky som ho normálne jedla.Mama mi rozprávala.Nadavala na škôlku, že načo ma tam dala.Ze ma mohla dať až od predškolskej.Len neviem či by to pomohlo 😂😂😂V jedle mi nevadí mlieko napr palacinky a atď ale piť no nieee a maslo tiež a ostatné veci ktoré neznášam od škôlky.A keby len ja ale aj kamošky zo škôlky neznášali tiež vela jedál, keď sme sa o tom bavili potom na ZŠ

lienka.7
6. sep 2023

@drahomirrra uplne s tebou suhlasim. 👍👍👍 dnešné deti nevedia co by jedli. A rodicia presne nechceš toto zlatko, tak potom toto a toto teda nie? Tak 5, 6, 10 možnosť. 🤦‍♀️
Moja bola extrémny nejedak, a ako sa v skolke popravila! Samozrejme, ma svoje obľúbené jedla, z ktorých si pýta aj duplu (napr.granatir) a potom tie menej obľúbené, z ktorých si dá, ale teda celý obed nezje. Absolútne doma nejedavala chleby s natierkami, max.s maslom a šunkou. Teraz je rád radom všetko. Ja som naopak ucitelku poprosila, ze proste musi jest, nech sa jej "povenuje". Samozrejme najskôr slzicky, vzdor a pod. Teraz uplne super.
Inak pobavil ma tu príspevok, ze male dieta je vegetarián z vlastnej vôle 🙈🤣

lienka.7
6. sep 2023

@lunademonica zartujes, vsak?
@lunademonica vobec nie, varia uplne chutné. Keď som chodila na obed pre dcéru, videla som, aj ochutnala. Uplne normálna strava. To len niektoré deti nevedia, čo by jedli.

marianini17
Odpoveď bola odstránená
katarka_tatarka
6. sep 2023

My máme úžasnú škôlku a pani učiteľky,mali sme im napísať, či chceme aby naše dieťatko dokrmili, tak som napísala tri jedla, čo vyslovene neznáša, a inak som napísala, že budem rada, ak uvidia že by ešte spapala, keď ju dokrmia. Dnes tam bola Dorotka len tretí deň, ale povedala mi, že si dávala sama, a trocha aj pani učiteľka, ale nespala všetko

zuzuliatko18
7. sep 2023

Prvé dni dali aj suchý chlebík, keď nechcel papať, teraz je to ako kedy, ale už bol aj na dupľu a pridáva nové jedlá, ktoré spapa, tak ja sa z toho nenormálne teším .
S ním som od 2 rokov aj doma mala.problem, tvrdohlavec.maly, čo nechcel, nezjedol, radšej bol hladný. A to som na nejaký čas úplne zrušila všetky blbosticky ako chrumky, keksíky a podobne.

silvia2013
7. sep 2023

@elmivelmi taky, ze maju zakaz brat jedlo a jogurty uz vobec.

silvia2013
7. sep 2023

@marianini17 a este3rocna, Ta iste vie co robi.

fineta
7. sep 2023

Nejeden raz počúvam názory zo strany učiteliek pretlmočené veľakrát od personálu z kuchyne. Idú sa potrhať, aby uvarili čo najchutnejšie pestro a keď vidia deti ohrnat nosy, a fujkat nad taniermi ešte aj pred deťmi, ktorým chutí, je im ľúto. Pomyslia si akurát tak, že tieto deti nemajú z domu návyky jesť. Jasné, že ich nenutia, ale hľadajú rôzne finty, snažia sa, aby aspoň koľko toľko zjedli. Nehovorte mi, že keď začíname doma s príkrmami a postupne pridávame rôznorodé chute, tak sa dieťa nenaučí všetko jesť. Dobre, uznávam, môže mať k jednému dvom jedlám averziu, je to normálne, ale nie odmietať anblok všetko čo mu predložia. Samozrejme, toto platí pre zdravé deti.

autor
7. sep 2023

@fineta v nemocnici bol s nami 8 mesačný chlapček, ktorý od zavedenia prikrmov nechcel jesť nič, ani mlieko piť, ani príkrm ani dobrotu. Nič do neho nedostali, len na silu aj to následne vyvrátil. Môj syn do roka a pol jedol všetko s chuťou a potom zrazu prestal . Kde sme podľa teba urobili chybu? Moje dieťa by si od teba ani čokoládu nezobralo, zje len uhorku, vajce na tvrdo ,suché pečivo, varené zemiaky a čistý vývar. A nemôžem za to ja ani naše stravovacie návyky, rovanko ako za to nemôžu iné matky ani ich stravovacie návyky. Nevieš problém posúdiť objektívne lebo si si tým neprešla, vieš len ukázať prstom na toho a toho, že urobil chybu.

drahomirrra
7. sep 2023

Nikto tu nerieši 8mesačné, ani ročné bábo. Evidentne mali mentálny problém, nie fyzický a sú príliš malí, aby rozumeli. Troj-štvorročný škôlkar je niečo úplne iné, také dieťa vie pochopiť, že papať sa má a papať sa má pestro a rôznorodo. A že má aspoň ochutnať. Takto, ako píšeš sa správajú deti s poruchami autistického spektra. A ešte totálne prepišťané deti, ktorým matky stoja za zadkom aj s dvoma obľúbenými jedlami celé dni.