icon

Ako sa vaša škôlka stavia k deťom, ktoré nechcú jesť?

3. sep 2023

Ahojte, mám doma nejedáka. Zajtra nastupuje do novej škôlky, bude predškolák. Jedlu veľmi neublíži, zje len pár jedál a iné neochutná aj keby čo bolo. V bývalej škôlke s tým problém nebol , ak nejedol tak mu aspoň suchý rožok alebo chlebík dali, teraz mám trochu obavy ako to bude. Rozhodne nechcem aby na neho tlačili , radšej nech zostane hladný. Ako to robia u vás v škôlke s takými deťmi?

mamusa123456789
4. sep 2023

@traktor aha, lebo od nás nechceli len od pediatra... A môžem sa opýtať ako dlho toto platí? My sme to riešili pred 5 rokmi

ahaknaj
4. sep 2023

@luccija môj má presne problém zjesť ryžu polievky a cestoviny a mäsá na stave na ktorých stojí celá zázračná školská strava. Zje zemiaky s mäsom, kuracím hovädzím bravčovým, ale nie na stave. Zje jogurt ale biely..má rád jednoduché chute a nie prepatlane aromatické srakore čím dochucuju UHO v skolkach

najjulinka
6. sep 2023

Naši, ked boli len doobeda, že hned po obede išli domov a my sme povedali nenutiť, tak s tým vooobec nemali proble. Ale povedali, že už volai dieťaťu raz aj sanitku čo od hladu a dehydratacie odpadlo, takže ak by dieťa bolo celý den, tak NIEČO zjesť musí... ak zje polievku alebo len maso,a lebo prilohu,a lebo pol porcie, tak zjedlo čosi, ale že bohužial nemožu nechať hladne dieťa..... Natrete chleby už idu z kuchyne,a le vedia im natierku nožíkom zotrieť, takže chlieb je len postrašený, ak je na chlebe zeleninová príloha, tak to nemusia - to rovno daju bez toho....
Naš najmenší sedí s najlepšou kamoškou a skoro cele obedy dava jej... 😀 😀 😀 Najlepšie, žekamoška občas bere jedlo, ešte sa náš ani nepozre na to... no podarená dvojka to je ...

flafly
6. sep 2023

Nechceš nejedz 🤷‍♀️ nenútia. Moja chodí len na pól dva do skolky, bo je na hranici podvyzivy, veľký nejedak dlhodobo, riešená na gastre. Nemôžem si bohužiaľ dovoliť, aby schudla to malo, čo mi cez leto doma pribrala. Ona je schopná tam celý deň sedieť hladná.

evicaopica
6. sep 2023

Moje dieťa práve pre problém s jedením dávam len do obeda

drahomirrra
6. sep 2023

@ahaknaj U nas v obycajnej statnej skolke ziadnymi sragorami nedochucuju.
Autorka, aku poruchu potravy ma 5rocne dieta, preboha?

vecicky1805
6. sep 2023

U nás veľmi zle, mali sme kvoli tomu incidenti ktoré sa ťahali potom celý rok a mali sme stále problémy..hoc sme vopred upozornili že ju nemusia nútit že to dobehne doma, len nech pije 😭🙈

2006_1211
6. sep 2023

U nás v dedine ze keď nezjes tak sa od stola nepohneš tak vždy aspoň polku. Myslím ze by to takto fungovať nemalo

daniela595
6. sep 2023

U nas funguje tak ze par lyzic nejak to dieta zje s ucitelkou,ak ma intolerancie tak prisposobia stravu

lolita555
6. sep 2023

Tak moji synovia nejedia poriadne od mala ,starší je vegetarián dokonca nezje ani vajce tak len prílohy pečivo v škôlke jedol ,mladší od neho pochytil že mäso nie ,popritom ho má rád .veľmi slabo jedol.od nástupu do škôlky u nás v dedine ( ďakujem pani učiteľke )sa to zlepšilo.predtym hneď po polievke odsuval tanier teraz papa pekne aj mäso.ja tiež som jej povedala že nenutit moc ale trochu môže ,samozrejme nie že dieťa reve že musí jesť ale tak jemno.a čuduj sa svete papa.niekedy treba dieťa aj dotlačiť ako som písala nie že bude revat ako túr,ale to jaj chúďa nemusíš to jesť ,to tiež nie je dobré.respektujem keď niečo vyslovene neľúbi ,to každý z nás ale zas odtiaľ potiaľ.samozrejme je iné keď má dieťa zdravotné problémy

e3v3a3
6. sep 2023

S mojim synom sa trápili od septembra do novembra. Dokonca ho kŕmili, nech zje aspoň pár lyziciek. Bol iba na vode. Potom sa rozjedol. Teraz je predskolak, stále nezje všetko, ale ani nedrží hladovku ako predtým.

kika147
6. sep 2023

Ja mam doma toto a hneď 2x už mi z toho šibe fakt občas si poplacem od zúfalstva . stále im varit ich jedla čiže denne dva jedla varím. Milujem ľudí čo mi hovoria že si zato môžem sama tak som ich naučila 🤬 Keby videli ako sa mi synovia idú z iného jedla pozvracat tak by im bolo dosť , ale samozrejme sú najmúdrejší tí čo to nezažili . A teraz škôlka 🤦🏾‍♀️ samozrejme že nejedia , niekedy starší ochutna . V škôlke ich môžem nechať len do 12:00 do 15:30 by nevydržali určite . Neviem si nájsť prácu na 4 hodiny 😏

kniha24
6. sep 2023

Nás musí zjesť aspoň polku. Musi

kitchi1
6. sep 2023

@anjelicek26 da sa to cez papier od psychologa.

vierka1603
6. sep 2023

Môj malý chodí do škôlky prvý rok, za tieto 3 dni ani neotvoril ústa. Uvidím ako to budú riešiť učiteľky... Je mi ho veľmi ľúto, že nič nepapá... ☹

kitchi1
6. sep 2023

@mamusa123456789 nam stacil pediater ( ale stalo ma to vela sil no oplati sa kedze to treba kazdy rok riesit nanovo). V zakone to je cierne na bielom netreba sa nechat odbit. Pediater je lekat ako kazdy iny. A zriadovatel nemoze ist nad zakon.

canis_lupus
6. sep 2023

Keď má PPP, tak by nešlo s papierom od psychológa požiadať o nosenie vlastnej stravy? U nás deti nenútia jesť, ale ani im nič iné nedajú, lebo by potom chceli všetky deti. Pamätám si, ako som hovorila učiteľke prvý deň škôlky, že mu nechám aspoň tyčinku v skrinke, keby nejedol a bol hladný, a že ani omylom 😀

kitchi1
6. sep 2023

Dovolim si tu dat citat z vyhlasky 527/2007 ak to niekomu pomoze budem rada. Predsa len čakacky do gastro ( imuno) ambulancii su strasne dlhe ..
..."do školského stravovacieho zariadenia9) sa žiakom a deťom individuálne nedonášala strava okrem žiakov a detí, pri ktorých podľa posúdenia lekára všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo lekára so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore zdravotný stav žiaka alebo dieťaťa predškolského veku vyžaduje osobitné stravovanie"

autor
6. sep 2023

@canis_lupus áno, už som to vyriešila, škôlka povolila osobitné stravovanie na základe papieru od psychiatra. Budem nosiť 3 x denne stravu.

denisah6
Autor odpoveď zmazal
bessdonna
6. sep 2023

Davali suchy rozok, chlebik, viac chlebikov, zoskrabkali natierku. Bolo na nastenke vypisane dieta nenutime do jedenia, nevyvyjame natlak.

mamusa123456789
6. sep 2023

@kitchi1 no, my sme ten papier riešili, keď začala chodiť do škôlky, akceptovali ho celé 4 roky co tam bola a ten istý papier mala aj v prvom ročníku, teraz skúšame druhý deň ich stravu nakoľko jej väčšina potravín prestala robiť problémy, tak uvidíme, ale dohodli sme sa, ze nech ho ešte nevyhadzuju, ze zatiaľ to je na mesiac na skúšku a potom sa uvidi

tani777
6. sep 2023

V meste starsiu v jednej triede nutili,nasilu musela jest,s placom mi chodila z triedy..v druhej triede ju nenutili,ak nechcela,nemusela,ale to uz zvykla jest..teraz sme na dedine,vsetky deti spolu,mladsia prvy raz v skolke...ona ani doma vareneho jedla sa nedotkne,ucitelky som upozornila..nenutia,ponuknu,skusaju,co na nu bude fungovat...korka z chlebika,oblizat lyzicku..vcera jej dali len ovocie,lebo toto zje...neriesia,snazia sa motivovat pozitivne..su uzasne ❤️ a co som sa bavila s inymi susedami,tak tiez,ak deti nejedli,neriesili,ziadne nasilu,snazili sa motivovat..ale ani ziadne nahrady..len im je ich luto,ked su cely den hladne..

radacak
6. sep 2023

Moja dcéra nemá rada vajíčka a tak tiež mi nezje ani šunku a ani nátierky...keď chodila do škôlky tak už vedeli a vždy jej dali len chlebík/rožok s maslom
Ale nenútili (aspoň dúfam)

silvia2013
6. sep 2023

@elmivelmi a jogurty maju v skrinke cele doobeda?

lunademonica
6. sep 2023

Bolo by mozne zobrat dieta na obed na pol hodinku zo skolky, hoc aj vonku na lavicke mu dat nejake chutne jedlo z domu a potom ho vratit? Aby ta matka mohla pracovat?

lunademonica
6. sep 2023

Zeny este otazka, to v tych skolkach tak hnusne varia, alebo maju s jedlom problem len deto, ktore proste nechvu jest ani doma normalne?

drahomirrra
6. sep 2023

@lunademonica Nevaria vobec hnusne, su normy. A tie jedla su chutne (par krat sme zabudli odhlasit stravu, tak nam zabalili domov). Proste dnesne deti su presrate, az strach. To je cele.
A ma tu aj zozerte.

autor
6. sep 2023

@lunademonica ja si nemyslím, že varia zle. Pred tým v škôlke mu obed balili domov do dózy, a doma sme to ja alebo manžel vždy v pohode zjedli, bola to chutná na moje prekvapenie aj pestrá strava , koľkokrát mali lososa, a naozaj dobre pripraveného 😀 ja by som sa tam prestravovala, ale teda sú deti ako môj čo to ani neochutnajú a potom sú také čo zjedia aj za druhého v tej škôlke.

autor
6. sep 2023

@drahomirrra prečo dnešné? Či myslíš , že keď sme my boli malé deti tak všetci všetko jedli? Môj 30 ročný brat žil 10 rokov na čistých haluškách a chlebe do salámou a nie je to dnešné dieťa. A takto to bolo vždy.