icon

Ako správne nastaviť jedálniček pre ročné dieťa?

9. júl 2025

Dobry vecer. Prosim o radu ako nastavit jedalnicek rocnej dcere. Od zaciatku je na um a ked kecam s mamickami z okolia a vidim kolko jedia vonku ich deticky, tak som si ista, ze moje rocne dieta vela jedava. Asi viac ako by malo :/ . Ako to mam nastavit? Date mi tipy prosim ako jedavaju vase rocne deti a kolko coho denne? Uvediem priklad z dnesneho dna. Rano mlieko 180 ml, o hodinu a pol ranajky ovsenne vlocky s 1/2 bananu, desiata nektarinka a 1/2 bananu, obed ryba so zemiakmi 250 g, desiata jogurt s postruhanymi orechmi 150 ml, vecera zemiakova kasa asi 150 g, 2.vecera mlieko 150 ml. Inokedy mi dokaze zjest na desiatu alebo olovrant aj cele jablko a cely banan, lebo si pyta. Skratka denne ma 2x mlieko um a 5x jedlo. Pomedzi to akonahle si nieco dam na jedenie ja, hned pride a ziada si a nema konca, ziadne ze ochutna a vybavene a to je hned po tom, co jedla.

sense
9. júl 2025

Čo takto miesto toľkého ovocia dávať zeleninu, ....miesto zemiakovej kaše daj brokolicu, alebo daj pol zemiaky pol cuketa, tekvica. Veď to má sami sacharid. Ak nerátam tu rybu
Moja mávala ráno mlieko, desiata ovocie, obed nejaké to maslo, príloha zelenina, poobede biely jogurt , večer zeleninová polievka a mliekom

lucia13022023
9. júl 2025

Nepríde mi, že je veľa.
Syn jedol podobne. Ráno mlieko, raňajky boli väčšinou slané (chlieb s rôznymi domácimi pomazankami, vajíčka, vaječné muffiny, tortilly, k všetkému zelenina)
Na desiatu ovocie a na obed polievku. Po polievke chcel mlieko lebo išiel spať, po spaní si dal druhu časť obedu (mäso, ryba, strukovina, cestoviny, ryža, zelenina, rôzne pyré). Na olovrant jogurt biely a počas celého poobedia zobkal zeleninu (mrkvu, uhorku, kaleráb...) večer mal rád kašu a potom zas mlieko. Ci to bolo veľa neviem, teraz ma 2,5r a ma 12kg. Chutilo mu, snažím sa mu tvoriť zdravý vzťah k jedlu.

gejb
9. júl 2025

@anonym_autor kým papa tak mu daj. Deti sa same neprejedaju. O mesiac dva budeš riešiť opačný problém- ako doňho dostať jedlo 😁
Tu máš vzorovy jedalnicek

https://www.rastiemeschutou.sk/jedalnicek/11-12...

anonym_4d9849
9. júl 2025

Aj moj jedol pomerne vela a zo dňa na deň sa sekol a teraz som rada keď niečo zje. Podla toho čo popisuješ ti papá zdravé jedlá, nie termixy a podobné blbosti. Mne ani nepríde že tvoja jedáva extra veľa. Ak je podla pediatra všetko okay tak nerieš. Nech sa len naje, nevieš či od zajtra nebude existovať na 4 chrumkách a 3 čučoriedkách za deň. Budeš rada za ten banán a rybu čo kedysi jedla.

beata_k
9. júl 2025

Ved je normalne.

lalala94
9. júl 2025

Má úplne normálnu stravu, ovocie, zelenina, mliečne výrobky, mäso/ ryba. Vôbec by som to neriešila. Problém by bol, ak by si ju tlačila len pribináčikmi, brumíkmi a sladkým pečivom.

autor
9. júl 2025
@sense

Čo takto miesto toľkého ovocia dávať zeleninu, ....miesto zemiakovej kaše daj brokolicu, alebo daj pol zemiaky pol cuketa, tekvica. Veď to má sami sacharid. Ak nerátam tu rybu
Moja mávala ráno mlieko, desiata ovocie, obed nejaké to maslo, príloha zelenina, poobede biely jogurt , večer zeleninová polievka a mliekom

@sense uviedla som len dnesny den, jasne ze to obmienam, niekedy ma menej ovocia, viac zeleniny. Ona od kedy sme na prikrmoch od 5 mesiaca jedla vsetko a vela a nikdy sa nestako, ze jej nieco nechutilo. Skor ja mam vycitky, ze asi jej vela "dovolim jest"... ona mala v roku 13 kg. A cim je vacsia tym viac jedava, skor sa zamyslam, ci jej skusit vziat ranne mlieko aspon alebo co. Lebo u nas mlieko a az desiata nehrozi. Vstavame okolo 5-5.30 rano. A spanok mava vacsinou uz 1 a to pred obedom. Spavat chodi o 21h.

gejb
9. júl 2025
@anonym_autor

@sense uviedla som len dnesny den, jasne ze to obmienam, niekedy ma menej ovocia, viac zeleniny. Ona od kedy sme na prikrmoch od 5 mesiaca jedla vsetko a vela a nikdy sa nestako, ze jej nieco nechutilo. Skor ja mam vycitky, ze asi jej vela "dovolim jest"... ona mala v roku 13 kg. A cim je vacsia tym viac jedava, skor sa zamyslam, ci jej skusit vziat ranne mlieko aspon alebo co. Lebo u nas mlieko a az desiata nehrozi. Vstavame okolo 5-5.30 rano. A spanok mava vacsinou uz 1 a to pred obedom. Spavat chodi o 21h.

@anonym_autor neobmedzuj ju v jedle. Toto sa naozaj čoskoro zmení. Bud rada ze ti teraz pekne je.
V roku bolo rano ako prvé mlieko hneď po zobudeni, potom o hodinku normalne raňajky- väčšinou nejaka kaša/jogurt.
Potom Desiata a obed.....

deedol
9. júl 2025

pocet jedal je podla mna uplne ok, moj tiez takto jedol. rano mlieko, potom ranajky, ale davala som slane (vajicka, sunka - nemusis, syr, natierky, surova zelenina), desiata ovocie (vacsinou 1ks) alebo jogurt, obed polievka (vacsinou zeleninova alebo strukovinova) aj druhe (po polievke spaval, takze druhe mal neskor), olovrant ak bol hladny nieco male a vecera bud tepla (nieco rychle, vajicka, omeleta, cestoviny, husta polievka) alebo studena (podobna ako ranajky, pripadne obcas nejaka kasa). pred spanim este mlieko, ale to sme potom casom uz vynechali.

malaopicka
10. júl 2025

Mne to príde normálne. Môj jedáva omnoho viac a je úplne chudý ako spageta. Buď rada, že sa naje a nemusíš vymýšľať ako to doňho dostať.

anonym_1bb08a
10. júl 2025

5 jedál a 2 krát UM je úplne ok, nedávala by som ale toľko ovocia.
Ja som raňajky robila 90% slané, vajíčka, zelenina, chlebík/nátierka, šunka (občas), syr.
Desiata - banán (iné ovocie u nás nemalo úspech), kapsička, biely jogurt alebo detská kaša.
Obed - hlavné jedlo, 5 krát týždenne mäso, 1 krát ryba a 1 krát bezmäsité jedlo.
Obovrant - polievka.
Večera - zeleninové jedlo (placky, kaše, "grilovaná" alebo pečená zelenina).

Teraz je dieťa staršie a nechce jesť skoro nič 🙈.

domak2
10. júl 2025

To je sen mat také dieťa. Moje obe zjedli tak max chrumky bez nutenia 😅 zvyšok bol každé jedlo boj. Syn má 4 a konečne vzal na milosť aspoň ryžu a syr. Ale boli dlho kojeni.

sense
10. júl 2025

Aj moje malo v roku takmer 13 kg ale bola aj vysoká. Ale mávala hlavne zeleninu. Ono keď dáš jeden deň ťažko zhodnotiť jedálniček ale fakt je že ten deň bol sami sacharidy, veľa fruktózy v ovocí čo je v podstate cukor