icon

Ako správne zavádzať príkrmy pre deti?

18. jún 2025

Ahojte. Snáď ma nezhejtujete, ale ja som úplný debil z tých prikrmov... Zatiaľ sme mali zemiak, mrkvu, cuketu a hokkaido. Všetko som varila len vo vode a rozmixovala s trochou tej vody, v ktorej som to varila a pridala pár kvapiek olivového alebo repkoveho oleja.... Je to takto správne? Koľko gramov by malo dieťa zjesť z prikrmu aby som mohla skusit dat aj mäso? Este chcem skusit karfiol, zeler, batat, brokolicu a potom mäso.... vôbec si nie som ista, či spravne zavadzam prikrmy, ci to vobec dobre varim.... A maso ste kupovali normalne aj kralicie, telacie v obchode a mrazili na kusky ci kupovali hotovy prikrm? Ďakujem...

autor
18. jún 2025

Ešte dodám, že si prídem úplne neschopne oproti iným mamam v skupinovke, obdivujem ako každá vie, čo má robiť, zháňa lokálne domáce mäsá, a ja polemizujem aj nad zeleninou... Prosim poradte uplne ako debilovi,ze ako ste postupovali pri prikrmoch.

s_o_n_i_k_e
18. jún 2025

pošlite mi e-mail pošlem info a tab čo kedy papať a aj príručku čo mám 🙂 verím že pomôže, ja som na začiatku mala tiež hlavu ako melon 🙂 maso kupujem normálne, ked zozeniem aj domáce, urobím na vode ako vývar a potom mixnem a nakrabičkujem a zamrazím a už len ráno vyberiem 🙂

pribinak
18. jún 2025

Zeler je alergén, ten by som dala rozhodne neskôr
Pred maskom môžeš dať vajecny zltok, nie bielok, to je tiež alergén
Môžeš urobiť mix zemiak brokolica vajce, alebo karfiol a vajce

Tak ideálne je ak máš vajcia a masko domáce, sle nie každý má takú možnosť
Masko je dobre napr teľacie králik morčacie kuracina

Masko dávaš 3x týždne, 1x vajíčko a zvyšok zeleninové dni

monicazbb
18. jún 2025
@s_o_n_i_k_e

pošlite mi e-mail pošlem info a tab čo kedy papať a aj príručku čo mám 🙂 verím že pomôže, ja som na začiatku mala tiež hlavu ako melon 🙂 maso kupujem normálne, ked zozeniem aj domáce, urobím na vode ako vývar a potom mixnem a nakrabičkujem a zamrazím a už len ráno vyberiem 🙂

@s_o_n_i_k_e aj mne pošlete ? 😁 Budem o par mesiacov potrebovať, hoci už jedno dieťa mam, len to bolo daaavno.

sisska96
18. jún 2025

ale prosím ťa netreba robiť takúto vedu....

janetinka27
18. jún 2025

Ahoj, zeler este nie a maso uz mozes zaradit, davam kralika od svokrovcov abo kupim kuracie a morcacie z biopredajne
Davam maso kazdy den, obcas miesto masa zltok,ale ten akosi nechuti
Zelenina cuketa, brokolica, hrasok, batat, fenikel, mrkva, petrzlen, kalerab atd
Po mase a zltku zacnes ovocie
Mozes aj kase, u nas vobec nesli, kasu som vmixovala do zeleniny s masom na veceru, bo inak by ju nejedlo - pohankova, kukuricna, ryzova
Ked sme zaradili lepok, tak aj krupicova s um

sisska96
18. jún 2025

nezabudni na polievku. Teraz je v móde vynechať polievky

janetinka27
18. jún 2025
@sisska96

nezabudni na polievku. Teraz je v móde vynechať polievky

@sisska96 ahoj a ako si robila polievku? Ja som vyvar z parenia vmixovala do jedla, ale samotnu polievku som nedavala, lebo na lyzicku sa zmestilo malicko tekutiny

zuzikak
18. jún 2025

ked som mala deti malicke sla som podla informacii od doktorky :

zuzikak
18. jún 2025

maso som kupovala v obchode (zial ziadny extra bio domaci pristup som nemala). Rovnako so zeleninou. Ano varit zeleninu na vode je uplne v poriadku aj ked zakazdym nepridas olej. Kludne aj samotnu (olej nie je vzdy podmienka) a ano, aj som prikrmy obcas davala aj kupovane. Su pripravene a testovane prave pre deticky, takze im nic nebude, ked budu papat aj take. Hlavne napr. v zime, ked nebol pristup k normalnym broskyniam ci marhulam tak som kupila v prikrme z obchodu.

lucia13022023
18. jún 2025

Odporúčam ig profil pekne papaj.
Napíšem za seba, ako som to robila ja.
Začala som zeleninou - cuketa, mrkva, tekvica, zemiak, Brokolica, karfiol, batat, petržlen.
Prvú som uvarila mrkvu, s par kvapkami oleja. Po troch dňoch, som k nej pridala zemiak. Opäť tri dni. Potom som uvarila zemiak s brokolicou. Opäť tri dni. A takto som zvadzala mesiac všetku zeleninu. Koľko gramov? Neviem. Mne dieťa zjedlo hneď celú misku 😅
Po tejto zelenine som pridala mäso. Mali sme domáce. Dávala som 20g mäsa do prikrmu. Králik, kuracie, morčacie, teľacie, hovädzie. Opäť mesiac. Nedávala som ale mäso každý deň.
Ked mal zavedené aj mäso, mal pol roka, išla som na žĺtok a lepok. Môj malý miloval kuskus. Ďalej som mu zaviedla červenú šošovicu, neskôr cviklu,avokado, hrach...to mal tuším 8m.
On ovocie moc nemusel, doteraz preferuje zeleninu, tak to som ponúkala ale nič z toho nezjedol. Ovocie som ponúkala po mäse.
Okolo 9-10m som dala aj biely jogurt Hollandiu, pridala som do jedálnička lucinu, mozarellu, ryby, ghee maslo, rajčiny, uhorku... Po roku už aj smotanu do krémovej polievky, koreniny typu rasca, fenikel, vňať... Jaj a okolo toho 9-10m začal jest aj kaše, robila som vždy domáce s ovocim, tak mi ovocie jedine zjedol. A to ryžovu, pohankovu, krupicovu, ovsené vločky... Bez cukru

autor
18. jún 2025
@s_o_n_i_k_e

@s_o_n_i_k_e píšem z ďakujem ♥️

autor
18. jún 2025
@zuzikak

ked som mala deti malicke sla som podla informacii od doktorky :

@zuzikak ďakujem ♥️

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
7komorova
18. jún 2025

Ahoj mne takto dala doktorka. Precitaj si

sisska96
18. jún 2025
@janetinka27

@sisska96 ahoj a ako si robila polievku? Ja som vyvar z parenia vmixovala do jedla, ale samotnu polievku som nedavala, lebo na lyzicku sa zmestilo malicko tekutiny

janetinka27
18. jún 2025

@sisska96 vyzera vyborne, je husta, to je dobre 🙂

angeli121212
18. jún 2025

Ja mám už druhé dieťa a teda už sa s tým nese...m.. chytím malý zemiak trošku mrkvy trošku kalerábu uvarím do mäkka vo vode popučím vidličkou pridám MM kus oliváču a dám malej zjesť po cca dvoch týždňoch zeleninových prikrmov som zaviedla ovocie buď ho má na desiatu alebo olovrant.. chytím jablko nastruham na struhadle na zemiaky dám malej, chytím banán popučím dám malej... A že množstvo? Nevážim nič len od oka a keď mi zje a ešte by jedla na druhý raz jej urobím viac... Spolu s prikrmami zavádzam aj vodu t.j. do fľašky dám kúsok dojčenskej vody dám malej nech si cucká a dovi.. mäso ja osobne zavádzam týždeň po zavedení ovocia a to tak, že mám na kocky nakrájané kuracie domáce a hodím jednu kocku do vody varím a pridám k nej zas zeleninu a dovarím všetko do mäkka.. mäso pokrájam na drobno zeleninu popučím pomiešam a podávam a takto ďalej zas o týždeň od mäsa zavádzam žĺtky buď uvarím celé vajce vyberiem žltok a zamiešam popučený do zeleniny popučenej alebo ešte surový žĺtok oddelím od bielka a zavarím do zeleniny

s_o_n_i_k_e
19. jún 2025
@monicazbb

@s_o_n_i_k_e aj mne pošlete ? 😁 Budem o par mesiacov potrebovať, hoci už jedno dieťa mam, len to bolo daaavno.

@monicazbb samozrejme pošlite mi do správy e-mail 🙂

simca06022011
19. jún 2025

ja ti dam este jeden typ, ak mas parak na buchty, tak zeleninu vies na tom naparovat. Aj maso som tam neskor robievala. Lebo vyvarat trosku vo vode, mne prislo take.. odveci.
A inak my sme mali pravidlo.. po 2tyzdnoch zeleninovych prikrmoch, rozne kombinacie postupne, sme zacali maso pridavat trosku. A zltko = raz za tyzden miesto masa. To bol len obed vlastne. ovocie a pod som zacala zavadzat az s dalsim jedlom, ked prisla desiata/olovrant, tak zacali sme davat ovocie, potom jogurt...
Ak by ti chybala inspiracia kombinacii = tak podla hotovych prikrmov sa vies aj inspirovat v kombinaciach :D

natyhal
12. okt 2025
@s_o_n_i_k_e

@s_o_n_i_k_e mozem vás tiež poprosiť ? halnatyy@gmail.com

s_o_n_i_k_e
13. okt 2025
@natyhal

@s_o_n_i_k_e mozem vás tiež poprosiť ? halnatyy@gmail.com

@natyhal poslané na e-mail 🙂