Ako začať s prvými príkrmami po 4. mesiaci?
Ahojte. Idem si po radu ohľadom prvých príkrmov od ukončeneho 4 mesiaca. Viem, že je tu veľa takých diskusii no skúsim. Čím ste začínali a v akom množstve ? A koľkokrát za deň ste dávali prikrm ? Resp. v akej časti dňa ?
Môžem dať v jeden deň aj zeleninový prikrm aj nejakú ryzovu kasu ? Je to pre mňa spanielska dedina keďže mám prvé dieťatko 😀
Ďakujem za vaše rady 😊
@bednarka24 začni zeleninou na obed, prvé dni moc toho nespapa, len par lyziciek - zoznámi sa s novou konzistenciou.. A 3 dni jeden druh, potom zase nový druh zeleniny - aby si vedela z čoho sa ti pripadne vyhadze, nie je sa kam nahlit 😊
@bednarka24 tak začala by som asi len obedom a to mrkvička zemiačik apod. 🙂
@bednarka24 V prvom rade zacni po ukocenom 6. mesiaci. Aj pri detoch na UM.
@cucoriedka133 po prikrme aj mliecko mám dať však ? Sme na um. Videla som že predávajú aj rôzne kase na večer na dobrú noc. Myslite že je to vhodne dávať večer kasu ?
Možno hlúpe otázky no neviem o tom nic 🙂 popýtam sa aj pediatričky, no rada si prečítam aj rady a skúsenosti mamičiek 😊
@beata_k prečo nie skôr ?
@bednarka24 Najnovsie studie hovoria o nezrelej traviacej sustave. Taktiez dieta musi prejavit zaujem o jedlo, ako tak ho premliet v ustach a zhltnut. Ja by som pockala az bude dietatko viac pripravene.
@bednarka24 moje začali prikrmy okrem lyžičky dvoch jablka (raz za týždeň asi 😃) až po 7 mesiaci. Nič okrem mlieka nechceli. Takže skúsiť môžeš, ale veľa od toho nečakaj. Aj tak je mlieko pre také bábätko najdôležitejšia strava.
@bednarka24 no mliečko po chvíli, ved uvidíš koľko spapa, až mu nie je ťažko od bruska.. Na večerné kaše ma ešte čas, vo väčšine sú aj sladké a s lepkom a lepok sme zavádzali až po 7 mesiaci po troške.. Treba sa poradiť s pediatrickou, mne dala aj brozurku, kde som mala všetko pekne k tomu popísané a riadila som sa tým a tým ako mala reagovala na jedlo, keď nechcela nenútila som, mliečko je pre také malé deti aj tak najdôležitejšie
začni so zeleninkou na obed poprípade na desiatu daj ovocie ako jabĺčko či výživu detskú. no nečakaj hneď zázraky 😀 ono to treba postupne po lyžičkách 🙂
Ja som dávala doobeda. Po spánku, okolo 11. Začala som mrkvou, tu som dávala tri dni. K mrkve som pridala trocha repkoveho oleja. Potom som dala mrkva + zemiak. Taktiež tri dni. Potom zemiak + brokolica. Taktiež tri dni... A tak ďalej...
Toto cele trvalo mesiac, vyskúšať tých asi sedem/osem zelenin. Potom som pridala mäso.. A až po mäse nasledovalo ovocie a po ovocí kasa..to mal možno 8-9m. Potom mliečne výrobky ako jogurt, troska masla...
Keď je to pre teba Španielska dedina, investuj aspoň do jednej kvalitnej knižky, odporúčam Pekne papkaj. Tam máš presný rozpis, co dat dieťatku jest prvé dva mesiace..
zacala som cuketou, na obed, par lyziciek 🤷♀️😊
@lucia13022023 ďakujem za radu 😊 robili ste to na pare alebo uvarili vo vode ?
Premýšľam nad kúpou parného mixeru Philips avent. Neviem či to stojí za tie peniaze 🤷🏼♀️
@cucoriedka133 samozrejme sa poradím aj s ňou čím začať a pod. 🙂 ďakujem za vašu radu, som zvedavá ako malému bude chutiť 😀 náš malý si stále všetko strká do pusinky, a niekde som čítala, že je to signál toho , že je prípraveny na nové chute 🤷🏼♀️ neviem či je to naozaj tak 😀
@denden77 všade čítam že najskôr mrkva 🤦🏼♀️ ono sa netreba asi striktne riadiť podľa tabuliek či ?
@bednarka24 robila som v troške vody a potom som to aj s tou vodou rozmixovala 🙂
@bednarka24 mne kazdy hovoril, ze nemam zacat mrkvou, lebo je sladka a potom uz nebude chciet ine 😁
@bednarka24 ved vyskúšaš pomaly postupne a uvidíš ako bude malé reagovať 😊 ja som robila na pare aj vo vode, nemala som žiadnu super mašinu k tomu 😁 stačil hrniec a mixér, neskôr vidlička... Po čase nezabudnúť na pridanie trosky kvalitného oleja do prikrmu 😊 ja som mala knižku prvé prikrmy, sú tam aj recepty aj pokec k tomu ako začať a kedy cca co zaradiť 😊
Rovno by som ti odporučila knihu Pekne papkaj, všetko super vysvetlené a veľa receptov na každý mesiac v podstate na každý deň, doslova varíš podľa knižky. Co sa týka množstva, ono to záleží od bábätka, niekomu zje celú porciu, niekomu 2 lyžičky a postupne sa rozpapa.
@bednarka24 pridávam sa aj ja k radám ku knižke Pekne papkaj. Pre mňa boli prikrmy tiež Španielska dedina a táto knižka ma zachránila. Išla som presne deň po dni, syn mi krásne všetko zjedol a zostalo mu to dodnes (14m). Ešte doteraz sa inšpirujem receptami z tej knižky.

@bednarka24 pre 4 mesačne dieťa 2 prikrmy je veľa
Zaťažis jej žalúdok a aj obličky
Začína sa zeleninou na obed