Bol by záujem o knihu o príkrmoch?
Už asi rok rozmyslam nad tým, že by som napisala knihu o prikrmoch, ktorá by nepozostavala len z receptov typu zmiešame 2 mrkvy s 3 zemiakmi (s popisom na tri strany), ale skôr knihu, ktorá by bola odbornejšia a vysvetlovala by čo, ako a prečo. Napr ako zavarat správne domáce vyzivy bez cukru, aby sme predišli množeniu plesní, co všetko mozeme v domácich podmienkach zavárať, ako najlepšie skladovať potraviny, aby sa zachovali ich organolepticke(senzorické) vlastnosti, prečo je med nebezpečný pre deti do 1 roku, prečo je nebezpečne pariť maso miesto varenia, prečo by dieťa nemalo asistovať v kuchyni pri klepani reznov, prečo by sa nemali casto konzumovať strukoviny a vysvetlenie podobnych pochybení, ktorých sa rodičia dopúšťajú práve z nevedomosti. Kniha by určite presla kontrolou členom mojej rodiny, ktorý velakrat vystupoval v Reflexe, televíznych novinach, má vedecké poznatky zo zahraničnej literatúry a je možno jednym z najväčších odborníkov na Sk s patričným vzdelaním.
Na trhu je kopec kníh, ale žiadna mi nepride odborná. Mali by ste o takéto niečo záujem? Má z Vas niektorá skúsenosť s vydaním knihy? Je to veľmi finančne narocne? Je sa možnosť presadiť, aj keď nemáte za sebou na FB zazemie tisícok fanúšikov?
neviem sa vyjadrit k zaujmu a presadeniu sa. casto mam pocit, ze nieco fakt nemoze zaujat, a potom to prekvapi. ale aj naopak 🙂
co sa tyka vydania knihy, nie je to az take financne narocne, ale zavisi to samozrejme od toho, ako ma kniha vyzerat a co si vies urobit sama. mozne naklady: odborny recenzent, redaktor/editor/korektor, sadzac, grafik... co sa tyka tlace, dolezite je dobre odhadnut naklad 🙂 treba sa rozhodnut ohladom obalky (prebal, bez prebalu, co bude na obale), kvalita papiera, farebna/ciernobiela tlac, fotky/obrazky (tvoje? kupene?) ...
a potom sa treba postarat, aby kniha nezapadla medzi tisickami inych v knihkupectvach.
@taskataska myslim tie “mile” fotky, kde ročne dieťa sedi na kuchynskej linke a klepe maso. Teraz nemyslím, že mu hrozí padnutie z linky, ale aké neduhy má praca so surovým masom a následky.
pokial ten odbornik nie je lekar/farmaceut/absolvent fchpt a pod, nie je to pre mna literatura hodna citania
@zuzka251 je to vysokoškolský profesor 😊
@deedol Dakujem. Zatiaľ len koketujem s touto myslienkou😊
Ahoj, obávam sa, že by málokto investoval do knihy, aby si v nej prečítal informácie, dostupné zadarmo na webe. Ale ak by to bola pekná kniha s fotografiami, možno by sa predávala ako darček pre mladé mamičky.
Vydať knihu je veľmi finančne náročné a navyše s neistým výsledkom. Ak by si našla vydavateľstvo, s ktorým by si podpísala zmluvu, bola by to určite lepšia cesta. Ale väčšina vydavateľstiev Ti zrejme bude ochotná knihu vydať, len ak si to zaplatíš. V takom prípade sa to robí tak, že si skúsiš nájsť nejakých sponzorov, ktorí budú mať v Tvoje knihe reklamu. No a keď už bude kniha vydaná, treba jej spraviť reklamu, aby o nej ľudia vedeli a aby bol o ňu záujem.
preco neprezradis kto to je
tak to je fajn, lebo vela kniziek napisali kadejake babenky a su tam bludy
Knihu ti mamičky čítať nebudú, ony sa to tu radšej pýtajú každý deň jedna za druhou. V lepšom prípade si vygooglia, internety sú toho plné. V najlepšom prípade použijú zdravý rozum, no ale to by potom takíto samozvaní poradcovia na všetko nemali čo na robote však.
@nika82 len preto, že som s ním ešte na tuto tému nediskutovala a musím si to premysliet, či sa do toho pustím, ale môžem Ti napisat do spravy, kto to je. On píše najmä vedecké (zahraničné) články, či publikácie.. Rozhovory s ním sú veľmi podnetne, plne informácií, že mi je aj luto, že sa mimo odbornej verejnosti nedostanu.
@h2 skôr by som tu knihu chcela poňať tak, že by tam boli vysvetlené aj rôzne zaujímavosti. Napr prečo je domáce vajce od sliepky chovnej na zelenom krasne zlte a pod.. ale fakt je otázka, či to dnešné mamicky zaujima😀
Ak by bola kniha napisana odbornikom, mala by som zaujem.
@oslo1 Dakujem veľmi pekne.. Tak ešte pockam, či nebudeš prvý aj posledny potenciálny citatel😀
Dnešné mamičky toho zaujíma veľa, ale naozaj neviem, či by pri hľadaní informácií siahli po knihe.
bukovsky mal taku knizku, ale pre nevegetariansku cast mamiciek myslim odbornejsie nebolo. toho znameho urcite ako spoluautora treba dat, nie len nejake odporucanie na obalke. nevyznam sa ale velmi ako dnes fici knizny trh. na zarobenie to urcite nie je. asi daj nieco na papier a potom skusit oslovit vydavatelstva
Knižka neznámej autorky s odborným výkladom o detskom stravovaní... Trúfaš si. Neviem, či o také niečo bude záujem. Musela by si to napísať buď veľmi pútavo alebo počítaj s tým, že knihu bude predávať najmä meno tvojho známeho (ak je medzi ľuďmi vôbec obľúbený).
Dnes sú všetci na internete. Tobôž generácia, ktorej má byť knižka určená na čítanie. Čo keby začneš písaním trebárs blogov a uvidíš, ako ti to pôjde? Aký budeš mať ohlas a pod. Môžeš si založiť vlastnú stránku, vymyslieť niečo na sociálnych sieťach.... Trochu sa tým sama zviditeľníš a potom sa rozhodneš, ako ďalej.
Ja by som si taku knihu kupila. Mozem vediet preco je nebezpecne parit maso?
@evaachesa bakterie na povrchu masa sa likvidujú pri teplote nad 71 stupnov a väčšina pariacich prístrojov je konštruovaná tak, že teplo sa “cestou” strati, takze teplota nie je postačujúca na to, aby bolo maso bezpecne tepelne upravené😊 samozrejme by tato téma bola rozobratá podrobnejšie od začatia prípravy masa.
Citala som veľa mamičkovskych článkov, kde maso neodporucaju pred samotným porcovanim umyvat(kvôli údajnému kontaminovanemu aerosolu, ktorý sa má rozprasit do prostredia), ale opak je pravdou. Dostala som sa k publikácii, kde vedci tuto teoriu skúmali a prišli k pravému opaku, že dôkladným umývaním masa pred ďalším spracovaním odstránis xx percent bakterii a pod.
@lintu Ano, rozmýšľala som ist aj touto cestou, ale je to časovo narocne a otázka mesiacov, možno rokov. Keď už nebudem na RD, tak toho casu už toľko nebude, čiže toto je možno posledna možnosť, ako ist von z mojej komfortnej zony. Rovnako je to možnosť dostat dôležité poznatky k laickej verejnosti a možno im tým aj zlepšiť kvalitu života.
@h2 Ano, toto je to riziko, že dnešná generacia uprednostňuje skôr hľadať informácie na internete, na rôznych blogoch. Veď aj tu na MK si radíme v terminovkach, ale niekedy sa tam radia hlúposti, čiže nie je na škodu si tie rady aj niekde overiť.
Za mna nie - vsetky info su dostupne na nete, cize kniha by bola z mojho pohladu zbytocna.
Musela by si tu knihu aj nejak putavo nazvat.
Mat navrchu zaujimavy obrazok, ktory by ju vizualne odlisil od podobnych knih v regaloch s podobnou literaturou. Prejdi sa potom knihkupectvami a inspiruj sa.
Rovnako vnutri nejak graficky zaujimavo cleneny text. Samozrejme v zavislosti od toho, ako knihu pojmes. Ci bude chciet posobit viac odborne, alebo hravo, ako zbierka odbornych vystrizkov, receptov z casopisov a novin a poznamok a postrehov okolo toho, ktoru si nejaka mama robila pocas detstva svojich deti.
Niekto sa skor vie stotoznit prave s takymto uvolnenym stylom, niekoho zas viac presvedci, ked to posobi seriozne.
A minimalne na zadnu stranu obalu by to chcelo nejaky popis ako: “vsetky (odborne) informacie pod jednou strechu. Otazky, co si hladala na webe a nebola si si ista, ci odpovediam mas doverovat, alebo nie.” Lebo vsetko naozaj najdeme na webe, ale kolkokrat clovek najde hned odporujuce si informacie, ktore sa vzajomne vylucuju.
Pomohlo by aj, keby sa jej potom urobila reklama, aby sa o nej vedelo.
Rataj s tym, ze ak ti vyjde to, ze knihu vydas a zacne nahodou byt uspesna, budes mat aj tabor odporcov, nie vzdy ochotnych na rozumnu diskusiu a nie vzdy sa vyberavo vyjadrujucich. Stravovanie maleho dietata (toto by sa malo / toto by sa nemalo) je kontroverzna tema a cerstve matky su emotivne bytosti. Kludne dostanes na soc sietach okrem pochvaly a podakovania, aj nalozeny vysmech, spochybnovanie, aj urazky (mozu sa tykat aj tvojej rodiny).
Za mňa ano, a pokračovala by som aj s témou ako deti neprejedat, prečo by nemali piť kofolu, čipsy hranolky kečup chrumky, kuracie nugetky, koľko sladkosti je tak akurát... A zdravé variácie pre školské desiate. Myslím ze na tému prikrmov je toho na nete viac ale väčšinou je to stravovanie do roka a jedla od roka plus zavádzanie potravín od 2, od 3 rokov a tam to aj koncu. Stačí sa pozriet okolo seba na staršie deti a je citeľne že problém v stravovaní tu určite je keďže pribúdajú deti s abdominalnou obezitou.. Ak ta táto téma baví daj sa do toho, držím palce.
Hlavne treba ratat s tym, ze na tom urcite nezarobis, budes mat velke stastie ak sa ti vratia naklady.
Myslienka je to dobra, pusti sa do toho, ja by som si knizku kupila, ak ta to bavi, nepytaj sa na nazor druhych, stale su maminky, co maju doma hodnotne kniznice plne zivych knih
Takú knihu som zhnala ale nič nešla. Jedna ma zaujala ale ako pardon kniha od blogeriek? Prečo nie rovno kniha od influencorov . .. mala som dosť. .. určite by som si takúto knihu kúpila .. osobne na internete takéto veci vyhľadávam minimálne a skôr idem po knihách keďže na nete je mnoho bludov o všetkom (Nie iba prikrmy)
Ešte za mňa dodám, je dobré tie tvoje info podložiť štúdiami, najlepšie nejakými 2ito zaslepenými, randomizovanými a placebom kontrolovanými ;) alebo minimálne odporúčania nech sú kosher s EBM. hlavne držať sa témy, neznášam knihy, kde jeden autor podáva info o strave, plienkach a hračkách dokopy :D ja z bežného netu nečerpám, je tam veľa blbostí - a smutné, že ide o stránky zamerané práve čisto pre mamičky...
vysokoskolsky profesor coho? prava? nemusis pisat meno, staci odbornost. Co sa tyka knihy,vsetko zalezi, aky budes mat marketing.
Prip. skus ebook, ci online kurz...