Bolievalo vaše deti bruško v začiatkoch prikrmovania?
Ahojte,chcem sa opytat ci je normalne,teda asi skor nieje normalne,....moje dietatko trpelo strasne dlho kolikami,sme na UM,trvalo to do ukonceneho 3 mesiaca,potom bol stvrty mesiac bez problemov,ako sme zacali prkrmovat tak to opat zacalo,ci to bol zemiacik,alebo mrkvicka....skoro dva tyzdne sme sa trapili kolikov opat,pritom kakala vzdy krasne no brusko bolelo neskutocne,tak som prestala s prikrmami a zacnem v siestom mesiaci,ale obavam sa tohto isteho,stretla sa uz s tym nejaka mamicka? lebo vraj po zavadzani prkrmov to prestane,no u nas to bolo este horsie,opat sme cisto na mliecku a je vsetko ok. prestane to vobec niekedy???
@kofoluska ahoj,dakujem za reagovanie,ja som postopovala podobne ako ty ale v koncom 4 mesiaca,a ja ti to nezazlievam ,ze si takto zacala krmit,nas tak isto krmili a nevidim na tom nic zle,krupicu do nas tlacili uz v dvoch mesiacoch a zijeme 😉 no planujem opat skusit zaciatkom decembra,len nas bolelo brusko aj zo zemiaka....a tiez to mala na kasicku uplnu...uvidime,a vcera mala opat bolesti bruska a to je len na mliecku,ach....uz rozmyslam ,ze skocim k dr nech nas posle na gastro,zacina sa mi to nepacit,ale s touto stavou z mrkvy to vyskusam,pojdem podla tvojho postupu a uvidime co bude, 🙂
@husky25 veru moja mama do mna uz mesiac huci, aby som malemu vecer do mlieka davala trochu krupice. Vraj bude spat celu noc. Ale mne to jedno zobudenie sa v noci nevadi, a myslim, ze jemu tiez nie :D . Tak zatial odolavam. Aj ked my sme na krupici boli od tretieho mesiaca a tu sme :D .
Inak gastro vysetrenia nie su nic prijemne, skor sa s nou porad, cim by to mohlo byt sposobene a gastro ber ako poslednu moznost. Este sa da pred gastro vysetrenim urobit ultrazvuk brusnej dutiny. My sme ho absolvovali tiez, pretoze sa trapime s papanim (to asi ze mame doma hotoveho anjelika, vecne usmiateho chlapceka, ani koliky nema, tak aby nas aspon niecim "vytrapil"). Ked mi 12 hodin odmietal jest, hoci bol hladny, uz som bola zufala - tak nas doktorka poslala na to sono. Ono staci, ze je zaludok trochu vysunuty alebo nieco take a moze z toho byt problem. Pripadne moze mat mala problem s refluxom, aj ked ti negrcka - to tiez zistia na sone (nezabudni si vziat flasu s mliekom, ak by hladali znamky refluxu, musia robit sono pocas pitia dietatka a potom este po odgrgnuti).
Ake UM jej davas? Viem, ze Nutrilon obycajny sposobuje u deti problemy - my sme presli kvoli tomu na Comfort. Tak isto sme prestali davat Vigantol a kupili sme radsej vitamin D od Jamiesonu. V tom je totiz len vitamin D a kukuricny olej, nijaka svinska chemia ako vo Vigantole. Maly po nom maval strasne krce, neuveritelne plakal a nedal sa utisit. Jak sme ho vyhodili, je to pohodicka. Kedze je na UM prakticky od prvych dni, davame aj probiotika - prve tri mesiace ActiLac Mimi a teraz kvapky BioGaia. Ak nedavas probiotika, skus - mozno jej tiez pomozu.
No a urcite daj vediet, ako mala berie mrkvovu stavu a ako sa vam dari 🙂. My sme dnes vypili 25ml stavy, odkedy tam ma polovicu toho sladkeho jablka, tak sa za stavou ide zabit. 🙂 (Natrafila som na mileticke na trhu na super odrodu - Pinova. Jablko totiz nesmie byt kysle ani sladkokysle - je to agresivnejsie na zaludok, takze ked zacnes davat, hladaj fakt sladke jablka.)
@husky25 Ja ti poviem len tolko. Dnes mame dva roky, stale problemy s bruskom, prebdene noci, navsteva gastra nula bodov. Karolinku stravujem striedmo a aj tak mame stale problemy. Raz uplne riedka stolica, inokedy uplne tuha, kaka denne, brusko boli. Vylucili sme zapekacie potraviny, nepomohlo. Tak neporadim 😒
@kofoluska no vigantol davam ,a ten je bez problemov,lebo som ho skusala aj vyradit a vsetko bolo poho,tak si myslim,ze tym to nieje,a aj mne mala odmieta uplne papat niekedy vsak uz bola aj na infuzkach skoro kvoli tomu,a to mala vtedy vlastne prvu koliku,24 hodin nic nejedla....asi pojdem s tebou na tu mileticku :D a das mi dalsie rady lebo ma porazi uz,a papame nutrilon obycajny,ale skusali sme aj bebu a nic....ziadna zmena
@veronicka1901 jeeeeejda tak to si ma potesila,....chudatko male,dufam,ze nas to nebude drzat tak dlho,a vobec nic jej nezistili na gastre? ako my sme alergicka cela rodina na nieco,manzel na mlieko,ja takmer na vsetko to nebudem ani pisat,a ked sme boli v nemocke na kramaroch tak mi povedali ze mala ma vb sebe nejakeho parazita,ktory sposobuje alergie ,ale newedia ake vraj sa to ukaze casom....taka som bola nasrata toto nieje normlane,ked je alergicka na mlieko napr tak to zistit predsa musia a nebudem ju tym trapit....som zufala naozaj
@husky25 Ahoj, jasne, zistia. My mame v poriadku aj bielkovinu kravskeho mlieka, potravinove alergeny, celiakiu tiez nema, ale stale neviem, v com je problem. Mozno skusit este ine mliecko, ale nam ani toto nepomohlo.
prepac, teraz sa ma prikrmovat uz tak skoro? Pred 4 rokmi sa malo zacinat kojene deti od 6 mes., nekojene od 5,5 mes. Ale mozno sa mylim, lebo lepok sa posunul. Ja som ho malej dala az ked mala 8 alebo 9 mes. a jeje a mame celiakiu s najvacsou pravdepodobnostou. Inak som isla podla tabuliek, len ten lepok som este oddialila, teraz sa ma davat pred 7.mes.
@husky25, nasa mavala koliky strasne, prikrmov som sa velmi bala a pediatricka mi povedala, ze najvacsie problemy robi mlieko a anie zelenina a ozaj bolo to v pohode. Mozno malo tvoje babo virozu, ktovie, skusila by som mozno probiotika. Ono je toto neskutocne tazke zistit nielen pre teba ale aj pre lekarov, co babatku vadi.
@husky25 ahojky junovečka 😉 suhlasím s kofoluskou v tom, že varená mrkva môže zapekať, aj moju zapeká a nie vždy sa po nej vie vykakať, ale minule som jej dala HIPP mrkvovu šťavu, sme dostali od sesternice a pol hodka na to taká kakanica bola že až 🙂 takze ked sa bábo nevie vykakať určite mrkvová stava je dobrá vec... aj my sme mali koliky do 2. mesiacov potom to postupne prešlo ale ešte stále má take dni ked na nej vidím že ju bolí bruško 😕
hej aj mne dokonca aj Mudr povedala, že to zo zemiaku nie je, ale ja som to tak vysledovala. Teraz dám aspoň na mesiac pauzu od zemiakov a potom skúsim pomaličky zas a keď sa to zopakuje tak je to jasná neznášanlivosť škrobu. Vtedy pozor aj na tie sáčkové pudingy. Pritom máme domáce zemiaky takže žiadna chémia, ale tie tuším obsahujú este viac škrobu.
dievcata len vas pozdravim, dufam ze sa mate dobre. Deturence mate zdrave? Sophinka dnes bola dobrucka a zda sa mi ze menej chuchme, hoci rano to nebolo bohvieco. Ale nechcem ju moc chvalit, nejak sa nam meni. Ale ozaj sa bojim, ze dokedy 🙂 ale je to lepsie jak orgazmus, take dobre dieta 😀

@husky25 neviem, ci ti dobre poradim a mozno sa na mna znesie vlna kritiky od mamiciek, ktore idu podla sucasnych trendov, ale risknem to. :D Nas drobec ma o tyzden styri mesiace, od narodenia je na UM, najskor Nutrilon Comfort a potom Beba H.A. a s prikrmami sme zacali od jeho ukoncenych 6.tyzdnov - podla rad mojej mamy. O lekaroch a ich stale sa meniacich trendoch si myslim svoje, mam s nimi totiz svojske skusenosti. Radsej dam na osvedcene postupy a recepty mam a starych mam, ktore sa riadili zdravym sedliackym rozumom a nevychovali z nas alergikov. 🙂
Zacala som davat po lyzickach mrkvovu stavu a postupne som zvysovala mnozstvo. Asi dva mesiace trvalo, kym sa dostal na 10-15ml mrkvovej stavy. Nasledne som pridala aj stavu z jablka (minuly utorok prvykrat), po mililitroch do tej mrkvovej. Po tyzdni papa 20ml stavy, kde je mrkva a jablko jedna k jednej.
Takze skus miesto tuhej stravy najskor tu mrkvovu stavu. Varena mrkva totiz moze zapekat, resp. dieta po nej moze mat tuhsiu stolicu, ktora ide horsie von - kakat moze dobre, ale moze mat pri tom bolesti. Naopak mrkvova stava travenie a kakanie zlepsuje - vypozorovane u nas. Samozrejme, nemusis jej mnozstvo stavy zvysovat dva mesiace - u nas to bolo skor tym, ze som bola opatrna. Obaja s brachom sme boli takto prikrmovani a znasali sme to krasne, ale istota je istota. 🙂 Skus jednu - dve lyzicky prvy den a uvidis, aka bude reakcia. Nic zle by sa jej nemalo stat, maximalne bude mat redsiu stolicu. Ak to nebude priamo hnacka, mozes pomaly skusat zvysovat mnozstvo. Ked budes na tych desiatich ml, mozes skusit pridavat jablko. Pridavaj ho do tej mrkvovej stavy, na ktoru uz bude brusko zvyknute. Lahsie si zvykne na nieco dalsie nove.
Osobne robim stavu tak, ze mrkvu/jablko ocistim, nastruham a vyzmykam cez bavlnenu bielu vreckovku. Tak mam istotu, ze v stave nie su nijake kusky ovocia/zeleniny, ktore presli odstavovacom. Nie je to velka piplacka - stavu mam pripravenu do piatich minut (tych 20ml). (Viac roboty by som mala s upratovanim odstavovaca :D.)
No a co sa tyka tuhych prikrmov, ja som vcera zacala so zemiakom (dostal tri tie male detske lyzicky, aj to nie plne). Popucila som ho len vidlickou (ale zato poctivo) a rozriedila som ho na taku fakt riedku kasu vodou, v ktorej sa varil. Aby sa mu lahsie prehltalo a aby to aj brusko lepsie znieslo - s hustou kasou, ktora nie je rozriedena, moze mat babo realne potom pri traveni problem. Bez riedenia by som to zacala davat az po tom, co si na prikrm brusko zvykne. Hlavne ked ti reagovala na prve prikrmy tak, ako pises.
Kedze brusko si na vsetko nove musi zvykat postupne, mala by si vzdy pridavat do jedalnicka len jednu vec a pozorovat, co to spravi. A novu vec by si mala davat par dni, kym pridas nieco dalsie. Takto aj budes mat prehlad, na ktoru potravinu ako reaguje a s cim treba na par dni prestat, pripadne este pockat. 🙂 Drzim palec.