icon

Čaj a mesačné bábätko

mimuska123_
11. máj 2012

poradte, v tychto horucavach mozem skusit dat malemu mesacnemu aj cajik?

kvetinka211
11. máj 2012

@mimuska123_ prikladaj si ho kazdu chvilu, ak by si badala znamky dehydratacie alebo by nieco haprovalo s kojenim, daj mu obycajnu prevarenu vodicku ak mate dobry zdroj vody, najlepsie len lyzickou. Ak by opakovane nechcel vodicku, tak slabucko vyluhovany sackovy (nie granulovany!!!) detsky cajik. My sme dali v horucavach prevarenu vodu lebo chvilku odmietal jeden prsnik, ale inak sme to pokryli pekne mlieckom. Vodicku do roka velmi nepil, po roku zacal pekne a rad. Cajiky sme len par krat ochutnali, sladene vody zatial nepozname.
@janaalzbeta to si dufam nemyslela vazne taky nezmysel, ze zdravym babatkam v porodnici davaju sladenu vodu ?!?!? a radis jej sladit vodu cukrom ?!? 😠 😠 😠 😠

janaalzbeta
12. máj 2012

no to áno........aj ja som bola prekvapená ale je to tak..................... ☹ môžeš veriť nemusíš. však ženám po sekcií sa bábo dostane tak na tretí deň a čo si myslíš z kade im dávajú mlieko keď sú mamky na jiske?

elledriver
12. máj 2012

@kvetinka211 v porodnici davaju taku sladku - ale glukozovu vodicku striekackou urcite, teda minuly rok v juli na Kramaroch mojej malej davali a jedine potom prestala aspon na chvilu vrestat kym mi prislo mlieko (na 4.den az) 🙂 podla mna lepsie ako keby jej davali UM.. ale o tom, ze sa mala babatkam davat voda s cukrom som tiez nepocula 🙂

kvetinka211
12. máj 2012

@elledriver @janaalzbeta glukozovy roztok naordinovany lekarom v odôvodnenych pripadoch je nieco ine ako voda s lyzickou cukru ...
Niektorym babatkam ak su chorucke a potrebuju to sa dava aj infuzia - a nie je to dovod na to, aby som dietatu pichla doma hadicku do zily, len preto ze ved to tak robia aj v porodnici 😉

elledriver
12. máj 2012

@kvetinka211 a ja som napisala, ze je to to iste? alebo, ze treba davat babatkam cukor? reagovala som na to, ze v porodnici naozaj podavaju "sladku" - ale glukozovu vodu, nie vodu s cukrom

zuzana581
12. máj 2012

Ja som dávala od narodenia, aj čaj aj vodu, aj som kojila, pri oboch deťoch a pekne prospievali, mlieka bolo dosť a neboli každú pol hodinu nalepení na prsníku. Naučili sa pekne piť aj s lyžičky, aj s dudlovej flašky a nikdy sme nemali problém ani pri prechode na stravu (neodmietali lyžičku, lebo ju poznali) ani pri prechode na UM, lebo poznali flašku. Ja osobne si myslím, že je to blbosť, táto nová moda, nedávať kojeným deťom nič iba MM, ale tak je to môj názor...

maja21041989
12. máj 2012

Ja som dojčila a aj som dávala čajík.Po trošičke môže 10ml,po 2-3 hodinách zase troška.Ja som dávala HIPP Fenikel.

sladkasue
12. máj 2012

ked kojis, neobtazuj sa zioadnym cajom ani vodou

kvetinka211
12. máj 2012

@elledriver to bolo skor pre janaalzbeta myslene ... ty si to len upresnila ze sa jedna o glukozu co je pravda, ale kedze si sa zapojila do diskusie, dala som notifikaciu aj tebe ...

skeptik
12. máj 2012

To sa to tu zase stretlo inteligencie.

Staci kojit. Ty pi vela tekutin. A "dehydrovani kojenci" v nemocnici nie su kvoli nedostatku tekutin v MM, ale kvoli virusovym hnackovym ochoreniam a vobec ich tam nie je "tolko". 😀

evca35
12. máj 2012

@mimuska123_ ja som tiež prvý polrok počas dojčenia nedávala žiadnu vodu ani čaj, dieťa dehydratované nebolo, aj keď v čase horúčav malo už 4-6 mesiacov. Čistú Lucku som začala dávať v lete, keď už bol malý prikrmovaný. Do pol roka iba MM, aj keď sa mu začalo čkať, priložila som ho k prsníku a prestal. Okrem toho
by ti laktačné poradkyne poradili, že dojčené deti by sa nemali učiť na fľašku, aspoň nie plne dojčené do pol roka 😉

raa2
12. máj 2012

@digysa aj v AT davaju cajik, dokonca v porodnici, takze co kraj to iny mrav...

janaalzbeta
12. máj 2012

no a glukozovy roztok je cukor nie??????????????

lenka311
12. máj 2012

@mimuska123_ Netreba - stačí mu mliečko, keby bolo mooc teplo /okolo 30st./ ponúkni mu čistú prevarenú vodu, prípadne prevarenú Lucku.
Z čajíkov je dobrý Hipp - feniklový od 1týždňa - plechovica s granulkami.
Ale pri týchto teplotách Ti stačí fakt len kojiť.. Len v lete by si ho mala potom na prsníku skoro stále, tak vtedy skús tú vodu, prípadne ten čaj..

inffinity
12. máj 2012

@mimuska123_ ahojky necetla jsme vsechny odpovedi ale napisu ti jak my sme to meli 🙂 moje mala je junova a jak se natodila bylo uz dost horko. jak mela tri tydny tak sem s nou byla v nemocnici na nozicky cestou zpet mela zizen stala jsem co 10kroku a sedela s nou a kojila na lavicce. tehdy jsem si rekla ze to neni normalni abych nikam nedosla a vzala jsem to pres kaufland a koupila flasku a feniklovy cajik. male sem doma uvarila 50-100ml ro te male flasticky a bylo 🙂 dnes bych to udelala stejne jen bych nedala ten hipkovy cajik (byla jsem nezkusena) ale cistou vodicku a netrapila bych se ale s luckou ci s jinou balenou vodou dala bych obyc z kohoutku. Pokud ti ale miminko nebude chtit pit a nebude ti vadit casteji kojit tak miminku mlicko opravdu staci. jen ja sem vazne pulhodinovou cestlu sla 2,5hodiny 😀 dobrou volbu a rozhodni se jak to citis 😉 at se vam dari 🙂

mummy01
12. máj 2012

@digysa ja som ale nepisala ze ma dat caj,ale v pripade ze je babo na UM moze dat vodu.
@aliza vies ja mam pochodenych slovenskych lekarov krizom krazom.Az na par vynimiek nemozem povedat na ich postupy a liecbu pol kriveho slova a to mam tazko chore dieta s velmi zriedkavou diagnozou.Ano,aj ja cerpam informacie hlavne z Ameriky ale lekari na slovensku mi pomahaju-moderne a k veci.A preto ze pristroje a vyskumy sa robia inde ako na slovensku je pritup slovenskeho lekara vzdy zly?Kolko tych zlych slovenskych lekarov odislo pracovat do zahranicia,mozno aj na nejakom zapadnom vyskume??? 😉

aklimka81
12. máj 2012

mne moja pediatricka povedala, ze len kojit kojit a kojit. nedavala som ziadny caj, ale ked boli minule leto vazne horucavy, dala som malej prevarenej Lucky (mala vtedy asi 5 mesiacov).

digysa
12. máj 2012

@mummy01 ja viem, ze ty si to neradila...ale ked ste sa tam s alizou trochu debatili o tom caji a co nasi lekari kazu a ona zase pisala, co lekari v anglicku kazu...tak som iba prispela, ze ani za morom nekazu caj.

@raa2 moze byt...ale ja som uz o cajoch videla si 20 diskusii a ja uz sa k tejto teme uz nevyjadrujem... 😵

kvetinka211
13. máj 2012

@janaalzbeta
http://cs.wikipedia.org/wiki/Glukóza toto je v glukozovom roztoku
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sacharóza toto mas doma bezne v kuchyni
Oba su cukor, ale to co sypes do kolaca a svojim detom do vody je sacharoza.
Glukozu mozes dat ked ti to poradi lekar, napr. ak dietatu hrozi dehydratacia pri hnackach a potrebujes aby vypilo slaby cierny caj. Sypat cukor babatku do vody len tak pre nic za nic je cisty nezmysel.

aliza
13. máj 2012

@mummy01 to mi je luto, ze mas choreho synceka 😢. A verim, ze su aj dobri odbornici, nikde som netvrdila, ze nie su, pisala som o pediatroch a o tom, ze postupy, ktore presadzuju, nie su podlozene ziadnymi vyskumami, proste sa to tak robi desatrocia a nikto sa nad tym ani nezamysla, ze preco to cely ostatny svet robi inak, resp. sa vsetko 'zo zapadu' povazuje automaticky za 'vymysly' a tam sa tie vyskumy praveze robia. To je vsetko. Nemozem pisat viac lebo to bude mimo temu. Prajem vsetko dobre 🙂

nana776
14. máj 2012

ja neviem no,ale všetky baby čo poznám dávajú čajik už od porodnice,ci je teplo,ci nie.podla mna netreba babatku davat stale len mlieko,a mlieko.moja kamaratka ma syna ma 2,5 mesiaca a dava mu už aj polievočku,piškotky atd.vraj jej nemohol spavat lebo z mlieka sa nenajedol a teraz prespi celu noc.ja by som stym problem tiez nemala.

adka1987
14. máj 2012

Ahojte, pripajam sa do diskusie. Ked som sa hocikoho opytala, ci uz starsej alebo mladsej generacie, tak mi radili davat aj cajik. Niekto sa radi podla okolia a co prestudoval. Nam tiez davali aj caj. V dnesnej dobe co pisu, co vsetko nemozes dat detom a my sme to pritom pili a jedli a stale sme tu.

jaja12
15. máj 2012

ahoj, vratme sa k nasemu prapovodu, podla mna do tych 4 mesiacov kym sa babo nejak extra nehybe uuuuplne staci mlieko! neviem ci nasi prapredkovia davali nejake cajiky ale pochybujem. to len moderny clovek vymysla vsakovake novoty a hlavne obchodnici ktory chcu zarobit 🙂 ... v pripade, ze nemate nejaky problem (nas bolievalo brusko, tak sme obcas dali feniklovy caj na kakanie a prdkanie) tak ok, ale ked je vsetko ok, tak naco?! ... ale aj tak podla mna kazdy nech robi ako citi, lebo kazde babo je ine. ... ale polievky a piskoty v 3 mesiacoch je podla mna strasna blbost!

digysa
15. máj 2012

@jaja12 a co povies na 2-hy prispevok nad tebou, kde 2,5 mesacne dieta papka polievocky a piskoty, aby prespalo celu noc?? 🤐 😕 😔 Rozmyslam, ako dokaze 2,5 mesacne babo JEST ☹

Aha..uz si odpovedala 😉

nana776
15. máj 2012

@jaja12 preco by to mala byt blbost?vsak jej nemohol ani spavat .. podla mna je blbost tomu dietatku to nedat!a teraz jej prespinka celu noc.mne moja mama tiez davala kadeco a zijem.nemam ziadnu nadvahu ani nic...

nana776
15. máj 2012

@digysa nie 2dc polievky ale tak 2lyzicky do flasky.ja tu nehovorim o mase.

lilla244
15. máj 2012

@nana776 ja sa priznam,ze ma tiez velmi prekvapil tvoj prispevok.. 2,5mesacne dietatko si neviem predstavit papat polievku a piskotky? ale to je na mamicke, kazdy nech sa stara o svoje babatenko.. pocuj, a viac mliecka nepomohlo?
neber to v zlom prosim, ja len.. tiez sme mali v 2 mesiacoch krizu a maleho som mala na prse takmer kazdu hodinu 😀 ale nikdy ma nenapadlo mu davat nic ine okrem mliecka
tak som len prikladala a prikladala ako sialena 🙂
napadlo ma samozrejme "prikrmovat" ale siahla som po umelom mlieku ..ktore teda nechcel 🙂

digysa
15. máj 2012

@nana776 Ked mi najded detsku vyzivu pre 2 mesacne babo, tak si u mna "bohyna"...
Ziadny lekar ti v zivote neodporuci do 4-6 mesiacov nic ine iba mlieko.... Takuto "nezdravu" informaciu ti moze dat iba kamaratka, ktora............. no nic....ved zijes, nic ti nie je a nemas nadvahu...to je dolezite....

Radim ti precitat si dobru odbornu knihu o babatkach, na trhu jej ich desiatky a neriad sa tym, co robi tvoja kamaratka...lebo sa stavim s tebou o co chces...ze, taku hlupost, ako robi ona nenajdes v ziadnej knihe, publikacii, brozurke u lekara, alebo kdekovlek na celom svete.

Dieta sa nepreziera aby celu noc spalo....babatko sa prirodzene budi a ma sa krmit kazde 4-hodiny na jedlo.... Hlavne, ak ma 2,5 mesiaca.....
Postupne sa jeho spankovy interva zvacsuje, lebo dokaze prijmat viac potravy....

ALe necham to na teba......hlavne radim citat a vzdelavat sa a neriadit sa radami typu: jedna babka povedala

andie25
15. máj 2012

@nana776 Prepac, ale to co robí tvoja kamarátka nie je správne. Žalúdok takého malinkeho babatka nie je na takú stravu ešte prisposobeny, a myslieť si, že je to ok, tak to teda nie. Dieťa do 6 mesiaca nepotrebuje nic ine ako materské mlieko, to obsahuje všetko co babo potrebuje. Od 6 mesiaca sa prechádza na stavy a prikrmy a to pozvolna. Takisto aj ked je teplo dieťa nepotrebuje extra tekutiny v podobe vody a caju takisto do 6 mesiaca. Prečo si radšej neprestudovat literatúru kým sa urobia takéto závažné rozhodnutia? Nechápem.

andie25
15. máj 2012

@juliap možno by si stačilo prečítať všetko o materskom mlieku, kojeni a fyziologii laktacie predtým než takéto závery?