icon

Čaj a mesačné bábätko

mimuska123_
11. máj 2012

poradte, v tychto horucavach mozem skusit dat malemu mesacnemu aj cajik?

Strana
z3
excelent1
15. máj 2012

vodičku prevarenú lucku

hajanka
15. máj 2012

@mimuska123_ mesacnemu urcite nie, ja by som nedavala caj vobec, ani starsiemu dietatku
najlepsia je vodicka, aj ked mesacnemu babetku staci este mliecko 😉 ma v nom dostatok tekutin

mamutka
15. máj 2012

je to sice mimo temu, ale co tu citam, ze 2.5 mes babo a polievka, piskoty, a len vdaka tomu prespi celu noc - co je fakt nevyhnutne v tom veku...., tak taku perlu som tu este nevidela. a ked tomu babatku pojdu zuby a napriek vydatnej slovenskej kuchyni bude v noci revat, dostane odvar z makovic?
co sa tyka temy, kojene staci casto prikladat, predne mliecko je na uhasenie smadu, sama voda, zadne je na zasytenie, takze ziaden vyzrazany tvaroh v zaludku, ako sa tu spominalo. Dietatku na UM by som mozno riedila v inom pomere, alebo proste nosila vodicku so sebov, caje su v tom veku k nicomu, len biznis. Hlavne tie instantne, zlozeniu rozumie len chemik, to do deti podla mna nepatri.... a take co mu rvu piskoty v 2.5 mes, no ved mu chutia... tak take sa este vytrapi v buducnosti so zdravim...... a ze ini kadeco prezili, cim ich doma krmili, to nikoho neomluva, odtoho sme ludia, ze vieme citat a ucit sa, ked uz existuju take srandicky ako veda a vyskum, ze uz sa vie, co oblicky spracovat nedokazu a preco dnesnym 30-tnikom odchadzaju, a pod...

digysa
15. máj 2012

@mamutka odvar z makovic 😀 😀 😀

nana776
16. máj 2012

ja som len napisala co robi ona.ja uz zato nemozem.pred mes.som ju bola pozriet a toto mi povedala.ja som o tom co sa ma a co nema ohladom kojenia a mlieka zatial nic necitala kedze mam este kedy.a co mu dava ona jej zakazat nemozem kedze je to jej dieta.o cajiku viem ze sa moze pretoze ho ponukaju uz v nemocnici.a zas druha znama ho svojmu syncekovi nedavala a ten sa doteraz uz ma asi tiez zo 4mes nemoze vykakat a musi mu zavadzat niaku trubicku.scim tiez nemam skusenosti a este som sa ku takym clankom nedostala takze neviem v com je chyba ale doktorka jej povedala ze to bude tym...clovek sa bude bat zachvilu sem aj nieco napisat.ja viem ze mne moja mama mozno v niakom 4mes dala polievky (vodu s vyvaru) povedala ze za malu lyzicku a hned som bola spokojnejsia.netvrdim ze kazdy den mozno 2x do mes.ja fakt neviem co sa dava co nie.ked sa ku tomu dostanem budem mudrejsia.teraz co som pocula pisem...to je vsetko.

mamutka
16. máj 2012

@nana776 je uplne jasne, ze nemas info, ked si sa tym este nemala preco zaoberat, ale fakt matky co 2,5 mes deti krmia piskotami a pod - tie patria do ruk odbornikov. Aj mne mama zavcasu davala jemne polievocky ( ale urcite nie v 2,5m.), to este neznamena ze to budem robit ja, moja mama by mi tiez nic take nedala, keby vtedy vedela to co sa vie dnes, napr.ze oblicky dietata do roka sol proste nedokazu spracovat - teda sa len pretazuju.
to s tym kakanim nema suvis s cajom, niektore deti to drzi cele mesiace, casto to vyvola umele mlieko, lebo dobre nesadne zaludku a hlada sa ine UM, ktore dietatko lepsie prijme.
caje davaju v porodnici kolkokrat aj preto aby deti nerevali, ked nemaju sestricky na ne cas, ale dieta potrebuje niekedy k prsniku aj po pol hodine, nie po 3 hod ako v porodnici odporucia.... proste zo zaciatku, na rozbehnutie laktacie to je casto nevyhnutnost....
sama zistis, 2,5 mes dieta - clovek nemoze chciet aby prespalo noc! to je extra vynimka ak sa tak stane, malicke babatka potrebuju pit v noci, maju totiz malicky zaludocek - ako pasticku, co vypiju, to stravia, potom piju zase.... ak niekto zatazi a prepcha zaludok, len aby dieta spalo, stravi co dokaze, z tych hovadin co pojedlo a do rana nedostane vyzivu pre telo - ako moze prospievat? akurat tak obezitu si vybuduje, ak aj bude priberat....
takej matke ako ta kamoska zelam aby jej dali vela vela jest raz za tyzden a potom nech cusi a da pokoj, dostane zase o tyzden, dobre tazke veci, aby ju to riadne zatazilo, nech da pokoj a telo pravidelny prisun kvalitnych zivin nezazije......
mlieko je na to mlieko, ze tie deti perfektne zasyti, celkom by mohlo ako dokaz stacit to, ze sa po svete nas druh poflakuje uz par tisic rokov, takze tie piskoty a polievky proti hladu tam tie prve mesiace fakt nepatria 😒

mojong
16. máj 2012

snazila som sa citat skoro vsetko, som tiez toho nazoru ze ak je babo kojene tak by nemalo mat deficit vody, a caj by som nedavala isto, ak uz nevyhnutne nieco tak prevarenu vodu. Ja mam 6 mesacnu babu doma, do 5 mes.som ju vylucne kojila a skusame teraz po troske nove chute po lyzickach zje kolko chce nenutim ju, moje mliecko ma kedy chce a kolko chce, je spokojna a nevyzera ze by jej nieco chybalo (ma 11.2kg). SAmozrejme aj my sme presli tym ze sa nenapila dost na to aby dosla k zadnemu mliecku, jednoduchym riesenim je prilozit opat na to prso z ktoreho si odsala len predne, u nas to funguje aj dodnes. Cajik by som jej asi dala skor ako "homeopatikum" keby ju naduvalo alebo bolo inak zle, a rozhodne nie ten porciovany a toboz instantny jedine sypany, tie ostatne su same divociny a umele chemikalie, okrem toho vacsina (ak nie vsetky) cajov je mocopudnych a neviem ci prave zvysene vylucovanie mocu pomaha pri dehydratacii, takze moj nazor pre take male babo iba voda ak je nevyhnutna.
Inak o tych porodniciach kde davaju caj.....vdakabohu ze som v takej nebola a malu som mala stale pri sebe.
a k radam starych mam, kamosiek a ostatnych co sa vam nepozdavaju, je to vase dieta a vy ste matkou nik by nemal vediet lepsie co potrebuje, treba vela citat a zvazovat a obcas pocuvnut intuiciu.

mojong
16. máj 2012

@juliap neda mi tych 200g sucheho tvarohu prepac, ale materske mlieko je predsa tekute a dokonca by som povedala ze ma viskozitu (tekutost) asi ako voda, suchy tvaroh netecie. Jedna vec je, ze sa dojcatam zraza v zaludku mliecko na hrudky vplyvom enzymov, ale ta voda co prijmu sa len tak nepodeje do nicoty bez vyuzitia. Takze ak by si pridala k suchemu tvarohu tolko vody aby malo konzistenciu ako materske mlieko a odmerala by si jeho objem mozno by ti vyslo kolko tekutin v skutocnosti tam je.

l_m180
18. máj 2012

My už sme v pôrodnici pili čajík - 3 či 4 deň po narodení a v pohode a dávam jej ho dodnes, bud harmančekový alebo feniklový...

jaja12
21. máj 2012

@l_m180 harmancek a fenikel pomahaju na kakanie, ked ho prestanes davat, ktovie ako to bude z travenim a kakanim, asi ok, ale niekedy sa moze stat, ze si telo tak zvyklona pomoc caju, ze bude mat same problemy. ja by som to neriskovala. ked su problemy, tak par lyziciek ok, ale kazdy den? naco? ale ja nekritizujem, kazdeho osobna vec, aj tak mama musi vediet co babo potrebuje, nech si kto chce co chce hovori, ci pise 🙂

l_m180
22. máj 2012

No my problém s kakaním máme - preto dávame čajík, ale kedže je kojená, nechce cumel ani flaku, takže jej ho dávam po lyžičkách, takže extrémne veľa toho nevypije... A myslím,a že bábätku to nemá ako uškodiť /ked už v pôrodnici bábätkám dávajú čajík/ ... je to dobré od smädu a hlavne v lete... Moja mamina nám /mne a bráchovi/, už ako 6 týždnovým dávala po lyžičkách rôzne zeleninové šťavy... a sme tu... a hovorila, že to pomohlo, že sme spevňali... je vec názoru každej mamy...
A naša malá čajík príjma v pohode, nevrieska, že by ho nechcela, ba naopak, usmieva sa... 🙂

matulat
25. máj 2012

caute mamicky, mam 14 tyzd.babo, je plne kojene ale kojime cez klobuciky kde okrem mliecka spapame aj vzduch. trapia nas bolesti bruska ale nie su to koliky. sama doktorka nam odporucila trosku vodicky a to mala mala snad 3 tyzdne. moj nazor je takyto ludske telo je zlozene aj z vody, voda je lahko stravitelna a myslim si ze este cista voda nikomu neublizila...ja davam malej cistu vodu na striedacku s cajikom feniklovym...{kupujem korenie cisty fenikel}a mala ho pije normalne z flasky...vie rozoznat caj a mliecko...

Strana
z3