Čo a ako dávať jesť 8 mesačnému?

lylyjana
8. máj 2021

Je dojceny, prikrmy zacal v 5m, papa rad. Len ja uz neviem, co mu chystat hlavne na ranajky, desiatu a olovrant, aby sa to odlisilo a nejedol vkuse to iste. Ma uz vraj papat ranajky, desiatu, obed, olovrant, veceru. Chlebik aj rozok mu musim drobit na uplne malicke kusky, lebo inak sa zacne dusit, ak mu to dam len zuzlat (odtrhne si vacsi kus a ten napcha do ust). Ma zatial este len 2 zubky. Ako davate chlebik alebo rozok alebo vacsie kusky? Ja uz som z toho normalne nervozna co mu mam pripravovat a v akej forme to podat...vraj ma zacat jest aj syr, no neviem si predstavit ako, ked to nevie rozkusat.
Ranajky: mava vacsinou biely jogurt bud cisty, s ovocim, piskotou.
Desiata: ovocie, bud nastruhane jablko, hruska, banan popuceny, alebo naparene v avente, alebo kupena vyziva.
Obed: zelenina, maso, vajco, cestoviny (vsetko vzdy mixujem)
Olovrant: ovocie alebo jogurt
Vecera: kasa s ovocom alebo zvysky z obeda.

marcellka32
8. máj 2021

Zemiaková kaša s nastrúhaným syrom, husté polievky, cuketa s mäsom, vlastne všetky druhy zeleniny s mäsom, ...dávaš dobre len skús mu už úplne nerozmixovat, len popucit riadne vidličkou

dana1231
8. máj 2021

Ahojte ! Mala by som otázku od kedy ste začali dávať prikrmy moja dcérka bola len mesiac kojená a od vtedy je na umelom mliečku a chceli by sme pomaly začať prikrmovať má (o pár dni má 4mesiace) mohli by sme už začať? Alebo to riešiť z pediatričkou? Lebo nejak sa mi vidí že na váhe neprospieva .

Aký prikrm ste dávali ako prvý ? Príprava ? Ako často do dňa ? O koľkej asi ? Pred mliečkom alebo v strede mliečka ?

merien259
8. máj 2021

@dana1231 ahoj zo zaciatku by som skúsila mrkvicku alebo zemiak a to aspon tri dni po sebe aby si zistila ako bude reagovat štvormesacne ti vela nespapa tak max 2-3 lyžičky, je to o spoznávaní nových chuti.... skus na odeb pred mlieckom normalne uvariť vo vode a rozmixovat

ysseba
8. máj 2021

@lylyjana Ja by som už začala pučiť vidličkou obedy. neboj, oni to vedia s tými ďasnami "podrtiť" 😂 Keď nie je zvyknutý na väčšie kúsky, tak syr by som zatiaľ nedávala, však má dosť mliečnych výrobkov. Ja som chlieb krájala na malé kocky. No na tvojom mieste by som začala pučiť uvarenú zeleninu, vajíčko. Ja som tak robila, že polku som mixla, polku popučila a postupne som všetko pučila. To bolo pri prvom, pri druhom sa mi nechcelo, to hádam ani jeho prvá mrkva v živote nebola rozmixovaná 🙈 A netráp sa tým, že máš pocit, že má stále to isté. To len my dospelí sme takí fajnoví, 8 mesačné deti to tak neberú.

ysseba
8. máj 2021

@dana1231 Môžeš začať s príkrmami. Väčšinou sa začína s mrkvou. Jednu zeleninu dávaš 2 - 3 dni aby si vedela či sa neobjaví nejaká reakcia. Prvý príkrm sa dáva väčšinou na obed. Normálne pred mliekom. Oni toho zo začiatku nezjedia veľa. Potom dokrmíš mliekom. Keď sme si prešli väčšinu bežných zelenín čo aj bežne jedávame, tak som šla na druhé jedlo - na desiatu. To bolo ovocie. Jablko, banán, hruška, potom v kombinácií s avokádom, piškótmi podrvenými. Všeobecne platí v jeden deň len jedna nová potravina. Potom som nahradila olovrant, potom raňajky. Ja som kojila a najdlhšie mal mlieko pred spaním na večeru.

dana1231
8. máj 2021

@merien259 dobre ďakujem skúsim 😊😊

tramtada31
8. máj 2021

@lylyjana podľa mna by mal mat tak 3 chody max. Až v 12 mesiacoch by mal mat 5 nahradenych chodov. Do toho roka je mlieko(kojenie) dôležité, nepchala by som ho miesto toho chlebom ako sliepku a tá piskota tiež úplne nie je vhodná(obsahuje cukor, celé vajcia,..)