icon

Čo raňajkujú a večerajú vaše 3 - 4 ročné deti?

17. mar 2022

Čo raňajkujú a veceraju vase 3-4rocne deti?

Som kritická sama aj na seba a začínam mať pocit, že občas aj na detskú stravu.
Mám zle ,,svedomie,, ak dcérka by mala dve sladké jedlá za deň napríklad.
Alebo keď ma na raňajky krup.kasu, nič iné sladké do dňa nedávam. Radšej som keď máme klasické jedlá a pomimo toho by si dala nejakú maškrtu. Od troch mám pocit že denne má niečo sladké (či nieco ku káve keď pijeme s mužom alebo sladké jedlo). Som iba kritická veľmi alebo máte detičky ktoré nemajú DENNE sladké?
Nechcem aby sa jej zuby pokazili ale mám pocit že teraz začína vymýšľať a jak pekne nedávala raňajky - chlebíky, vajíčka a pod...tak teraz si pýta len jogurty, kaše, palacinky a iné jesť nechce.
Tak som zatrhla sladké raňajky odvčera (nie slovne jej, iba som si povedala že to tak s mužom nastavíme).
Málokedy má vianocku, občas keď upečieme koláč tak to nemám obmedzenia jej dovoliť.
Ako to vyzerá u vás ? Myslím stravu komplexné?

Strana
z2
stanislavicenka
17. mar 2022

ja s tebou suhlasim.
Mam 2 deti, ranajkujeme kase, obcas, hlavne cez vikend, ked je cas, spravim palacinky, ci wafle, a vzdy teda zdravsiu verziu. A nie som za sladke kazdy den, myslim, ze to citis spravne.
Ja som bola s dcerou aj u endokrinologicky, a ta sama povedala, ze deti sacharidy potrebuju, ale zlozene, ziadne sladkosti z obchodov, ktorymi sa im zaraba na cukrovku. A ze rodicia si idealizuju svoje deti, ked si mysliay ze z obezity sa vybehaju. Moja dcera ma 6 rokov, je vysoka, a stihla, ma 18 kil, robi gymnastiku. Boli sme tam s opacnym problemom. Ale vyjadrila sa, ze nie priberat zo sladkosti, a ze to nie je zdrave pre telo, a uz vobec nie vytvarat takyto navyk u deti. Dcera zje vzdy vsetko, co navarim, vela zeleniny, ovocie kazdeho druhu, okrem bananu, orechy su u nas kazdy den, obilniny, strukoviny. Ja, dokonca ani pecivo nedavam detom kazdy den, ale bohuzial, kazdy den ho maju 2x v skolke.
A ano, aj zuby maju zdrave. Dcera, ako jedina v triede, je bez zubneho kazu. Ale to pripisujem aj hygiene ust, na to rovnako dbame.

akvi
17. mar 2022

Tak ja som nedávala nič sladké do cca 6-7 rokov. Za sladké považujem aj sladký jogurt, termix a pod. Syn jedol na raňajky 3-4x do týždňa ovsenú kašu až do cca 2.triedy ZŠ, potom mu nejaký "milý" spolužiak povedal, že ovsena kasa je grc a odvtedy ju nedal do úst 😔 Do kaše som mu dávala ovocie a ak bolo kyslejšie, tak lyzicku medu. A ked nie kašu, tak vajíčka, avokádo, klasika chlieb s niečím a pod. Večeru my zvykneme mať to, čo zvýši od obeda. Varím každý deň. A uz je tínedžer a tiež nemá ziaden zubný kaz. Aj ked samozrejme teraz si uz da na ranajky aj sladký jogurt. Ale všeobecne on doteraz nepovažuje palacinky za jedlo, ale za dezert, cize u nás sa sladké jedlá nerobia ako hlavný chod. Ono ak je dieťa dobrý jedak, tak nie je vôbec problém sa stravovať zdravo, lebo nevymýšľa. Úprimne ľutujem mamy, ktorých deti vymýšľajú a nezjedia všetko, poznám rodinu, ktorá sa stravuje zdravo, napriek tomu decko vymýšľa a sú zúfalí z neho, lebo nezje skoro nič a už vôbec nie tie zdravšie jedlá. Pritom príklad v rodine má.

slavomira1980
17. mar 2022

Moje dieta je trochu starsie a ranajkuje pecivo, vajicka, zeleninu tak ako my. Obcas chlieb s dzemom ale to je skor vynimka ako pravidlo. V nasej domacnosti sa k jogurtom dezertom termixom palancinkam, dukatovym buchtam a ostatnym sladkym jedlam pristupuje ako sladkostiam-dezertom. Ani jedno z vymenovanych totiz nie je plnohodnotne jedlo, ale gebuzina. Za jogurt povazujem len biely husty kvalitny grecky jogurt a aj to sa u nas jedava ako dezert alebo nieco male pod zub. Jogurtove kultury su sice zdrave, ale sam o sebe nema ziadnu vyzivovu hodnotu. Matky maju z reklam zarucene informacie o vapniku a kostiach a potrebe jogrtov pre deti. Ale ktorakolvek listova zelenina, fazula ci dobre syry ho bezproblemov nahradia. Jogurt nie je jedlo. Je to snack. Sladkosti sa snazim obmedzovat a riesim to ako ina matka co tu pisala. Bud si kupime husty biely jogurt (ked uz) alebo nic. Nediskutujem. Termixy a monte mavame doma tak raz za stvrtrok 😉

gabsisi
17. mar 2022

Kvalitný čokoládový jogurt? No náš papa holandia bio gazdovský.... Má skoro 4 roky a čokoládu by jedol vkusne. Toto mi príde ako celkom ok...on je spokojný že má čokoládu ....

kdkatka
17. mar 2022

Myslim, ze je v poriadku ak ma dieta sladke, ale dolezite je ze co. Ak ma chut na sladke ranajky skuste do kase dat ovocie. Mam na mysli ale kase z ovsa, raze, psena, dokazu byt naozaj velmi chutne. Mozete urobit lievance z ovsenych vlociek a natriet ich orechovym cistym maslom. Skuste respektovat jej potreby. Na veceru pokial je to obycajny biely jogurt, urobte kompromis a povedzte ze ho moze zjest, pokial si bude namacat do neho nejaku zeleninu ako do dresingu, alebo namacat zdravsie pecivo do toho.

peter8435
26. feb 2025

Termix? Máš blbého muža

Strana
z2