icon

Čo raňajkujú vaše 19 mesačné deti?

helenanovakova
13. okt 2015

Okrem pečiva, jogurtov a umelých výživ. Ďakujem

Strana
z3
evka4
13. okt 2015

@helenanovakova ovsenu/pohankovu kasu s cerstvym/mrazenym ovocim a skoricou.

casoso
13. okt 2015

Nasa ma 24mesiacov,kazde rano ma jablcko s dalsim ovocim,do toho prevarene ovsene vlocky -a to vsetko zmixovane a chuti jej to uz viac ako rok..😀

lulistek
13. okt 2015

Moja má 2 a pol roka a stale ma na ranajky kakao ( mlieko Hami 4 plus granko ) a na desiatu ovocie. Jablcka, hrusky, figy, bananik atd

sabina1975
13. okt 2015

Vianocka s maslom a lekvarom ,chlebik s natierkou ,cerealie ,parky ,krupica ,hocico na co mame chut moja ma 23 mesiacov takze ranajkujeme rovnake veci a snazim sa jej striedat sladke a slane ranajky

ica86
13. okt 2015

rozne kase s ovocim alebo bez, pohankovu, psenovu, ovsenu, ryzovu, krupicovu, viaczrnne a tak. Ma 17 mesiacov.

sense
13. okt 2015

U nas len jogurt al. Tvaroh...ale boli pokusy na vsetko mozne

sense
13. okt 2015

@sabina1975 v dobrom tisko zavidim ..nasa zje takmer vsetko na 9bed aj veceru to zje to co mi ale na ranajky do nej nedostaneme nic ...okrem jogurtu a ak si nahodou vyoyta mlieko tak ani jogurt nie...az potom okolo 9 zje ale aj to najlelsie ziadna kasa, ziadna pecivo ked chlieb len razny aj to len suchy...zje len syry, sunku, parky, ovocie, zelenina hocico...

nyusika
13. okt 2015

@sense a toto vam preco vadi ? mozete byt rada, ze takto je. radsej by ste boli, kebyze si vypyta vianocku s dzemom ? nerozumiem 🙂

sabina1975
13. okt 2015

@nyusika prepac co je zle na vianocke s dzemom mam tri deti z toho su dvaja uz dospely nikdy sme im nezakazovali sladkosti vedeli kde su ked mali chut zobrali si obaja su vrcholovy sportovci jeden dokonca trojnasobny majster slovenska v hokejbale ani jeden netrpi obezitou ani nic podobne / kamaratka svojim detom neda ani pricuchnut k nicomu " nezdravemu " a potom ked nahodou im niekto da sladkost alebo malinovku tak to doslovat zozeru az sa povracia co to chytro zje to je dobre !!!

lorela
13. okt 2015

@sabina1975 Biely cukor vo vianočke a kopec v džeme zrovna pre niekoľkomesačné bábo vhodné nie je.
Aj preto, že treba detičky privykať viac na zeleninu a ovocie v surovom stave, potom im nebude chutiť, keď začnú jesť sladkosti 😉

jana_eyre
13. okt 2015

u nas su deti tak naucene, ze keby som im rano ponukla nieco ine ako jogurt tak sa opytaju, ci som chora 😀 takze po zobudeni vzdy jogurt.. a potom pred prechadzkou dostanu zvacsa ovovcie s keksom.. sladke mavaju doobeda, na olovrant zeleninu, syry a pecivo..

sabina1975
13. okt 2015

@lorela nuz mame zahradu a pestujeme si ovocie a zeleninu anepisala som vsetko ale ku kazdemu chlebiku papa uhorku rajciny papriku a pod a desiatu mava bud cerstve alebo mnou varenu vyzivu

jana_eyre
13. okt 2015

@lorela no, to je podla mna taka povera, ze im nebude sladke chutit - sladke je predsa uz materske mlieko, clovek je na sladke "naprogramovany"..

moja sestra striktne svojim detom sladke v malom veku nedavala, sladke mali ovocie.. no a teraz sice nemaju problem ovocie zjest, ale sladkosti jedia rovnako ako ktorekolvek ine deti..

ja svojim detom sladkosti neodopieram, davkujem v rozumnom mnozstve (a davam normalne sladkosti, cize nie pol kila cokolady, cely balik cukrikov a podobne) a vzdy v rovnakom case dna.. su dobri jedaci, ale su to deti a k tym patri aj obcasna sladkost..

lorela
13. okt 2015

@sabina1975 Keďže si doplnila svoju odpoveď doplním aj aj. Začnem tým, že ma nezaujíma čo druhí rodičia dávajú deťom - ich voľba. Ale vyslovím svoj názor; to, že tvoje deti sú športovci, neznamená, že iné nebudú mať nábeh na obezitu alebo zlú imunitu. Do "hry" samozrejme vstupujú aj iné faktory, preto nič nemožno tvrdiť so 100% istotou. A ešte ku športovcom, tam kde je vysoký výdaj, musí byť aj vysoký príjem energie. Keď došportujú, budú musieť ten príjem radikálne znížiť. Potom nastáva u nejedného športovca veľký hmotnostný nárast.
Často odznieva príklad, že deti, ktorým boli odopierané sladkosti sa idú za nimi potrhať. Osobne to považujem za mýtus, pretože žiadne také dieťa nepoznám (to neznamená, že neexistuje niekto, kto áno 🙂). Skôr poznám deti (zo škôlky, ihriska, z okruhu známych), ktoré na sladkostiach a sladkých jedlách vyrastali a MUSIA ich mať každý deň, tak ako sa musia napiť - považujú to skrátka za samozrejmosť.
Mimochodom, ja vôbec nie som proti sladkostiam, ALE od určitého veku a v ich zdravších verziách. A zároveň si myslím a praktizujem, že dieťa (v určitom veku) musí ochutnať aj klobásu, aj krémeš, aj McDonald. No nechutí im. Aký paradox pre niekoho - vôbec sa nejdú za tým potrhať.

lorela
13. okt 2015

@jana_eyre Treba rozoznávať: sladké materské mlieko, a napríklad med, javorový sirup, datľový, ovocie - čiže prirodzené zdroje cukru a oproti tomu vianočku, makovník, horalku, cukríky atď. čiže umelý (rafinovaný) cukor. To je sakra rozdiel! 😉

jana_eyre
13. okt 2015

@lorela lenze tam je rozdiel len v zlozeni a nie v chuti.. lebo ty pises o tom, ze detom nebude chutit sladke, ak ich budes ucit na ovocie a zeleninu v surovom stave, nie ze im nebude chutit biely cukor..

sladke im bude chutit vzdy pretoze sladka chut je pre cloveka prirodzena..

lorela
13. okt 2015

@jana_eyre Sladká je aj zelenina (pr. mrkva, kukurica), pokiaľ už maličkým deťom doslova "nesprzníme" chute umelými sladkými jedlami. Takže áno, sladké deťom prirodzene chutí, ale prečo to nemôže byť jablko, hruška namiesto horalky, brumíka???

Tvrdím, že ak deti naučíme na sladké potraviny v ranom veku, spravidla sa stane, že začnú odmietať prirodzenú chuť ovocia a zeleniny (cukrom a soľou sa otupujú chuťové poháriky, takže je to viac-menej prirodzený následok).

gaby21
13. okt 2015

@lorela Suhlasím, moj starší napríklad okrem čistej vody nevypije vobec nič, a to mi všetci hovorili, ved počkaj príde do školky, sa bude sladkým čajom napchávať celý den, lebo sa ho nebude vedieť nabažiť, nič také sa nekonalo, naučil sa síce na sladkosti, ale nejde sa zanimi potrhať, upredností normálnu stravu pred sladkosťami, mladšieho som už v tomto neustriehla, džusik vypije, ale doma pijeme iba čistu vodu. Ja ani napríklad sladké jedlá nevarím, moje deti by ani omylom nezjedli napr. palacinky s nutelou, alebo džemom, o vianočke s lekvárom nehovoriac, možno s maslom, a na druhej strane vobec nemám pocit, že ked dostanu sladkosti, idu sa za nimi potrhať, práve naopak, starší pár krát odhryzne a odloží, menší zje možno tak polovicu. Aj na velku noc sa už rodina naučila, že sladkým ich nepotešia, tak dostanu ja neviem taku drobnosť, ako autíčko Hot wheels, alebo tak.

jana_eyre
13. okt 2015

@lorela ok, suhlasim a rozumiem.. uvidime ci niekedy moje deti budu odmietat nejake zdrave potraviny kvoli obcastnym sladkostiam - zatial taku skusenost nemam u nas doma..

lorela
13. okt 2015

@gaby21 U nás podobne 🙂.
Na ihrisku máme jednu asi 5 - 6 ročnú kamošku, ktorá tam s ockom býva celé hodiny a s ruksakom plným sladkostí. Vidím, že malá zje bez problémov celý sáčok cukríkov na posedenie, o pól hodinku celý sáčok chrumiek či keksov a pod. Proste samozrejmosť. No bodaj by sa trhala po takomto výkone ešte za nejakým cukríkom 😝

sense
13. okt 2015

@nyusika mne nevadi to ze neje vianocku...ale keby zje kusok chleba s niecim, alebo vlocky s niecim alebo nejakuu obilninovu kasu...ono nutit ju nenutim nie je podvyzivena...ale celkovo je malo sacharidov, asi je na paleo strave 😉 ...ale zrejme jej to staci...

nyusika
13. okt 2015

@gaby21 ja mam presne takuto OSOBNU skusenost 🙂 velmi mudro napisane.

nyusika
13. okt 2015

@sense nemaj boja, jej sa mozno este chute zmenia. a sacharidy dostavas aj v inej forme, ovocie je a aj v ovoci su sacharidy. zje zemiaky, ryzu, cestoviny ?
asi je ten tip, co nepotrebuje hned od rana vyzivne jedlo. pokial pekne rastie, kaka a nepribera 😀 , tak je vsetko OK.

sense
13. okt 2015

@nyusika zemiaky nezje , ryzu tak zo dve lyzicky a cestoviny len pokial su to klasicke spagety, take ze bulgur, quinoa, polenta tiez nic, este tak ebly to je tvrdena pseniac podla nalady...vzdy vyje len zeleninu a maso...priberat pribeera primerane jej vyske nie veku...

jana_eyre
13. okt 2015

@gaby21 ano, to je pravda - u nas sa tiez pije iba voda a aj ked deti od niekoho dostanu malinovku, nikdy ju nedopiju, pytaju si vodu..

nyusika
13. okt 2015

@sense dieta ma moje sympaitie, vie, co je dobre 😀 😀 ani ja nejem velmi to, co si vymenovala a to som uz stara koza.
napadlo mi este, ci nezje taku prazenicu....alebo omeletu. a k nej kludne ten suchy razny chlebik

sense
13. okt 2015

@nyusika vajcia od mala nezje ked mala prikrmy a bol cisty zjedla ked tam mala zltko tak nezjedla...a este nezje cottage...ale keby jej ponuknes salamu alebo parok tak tam nie nepovie...ale tak to zas regulujem...nevravim ze vobec parku nema ale velmi obmedzene ale aby nedoslo k nedorozumeniu ma 2,5 roka nie 19mes. iank som povedala keby sa stravujeme podla nej tak zijeme asi uplne zdravo...

nyusika
13. okt 2015

@sense ty opisujes moju krstnu dceru 😀 😀 ta sa este aj za takou prerastenou slaninou ide potrhat. jedina sladkost, ktoru zje, je vanilkova zmrzlina a kuuuuusocek marlenky. inak nic. tedas, pokial jahodovy aktimel nie je sladkost, to ma rada

eliska07
13. okt 2015

@helenanovakova Nič 🙂 naše dieťa asi žije zo vzduchu 😉

sense
13. okt 2015

@nyusika moja mala zje akurat tak domaci cheescake so sladkeho a ked dostane nahodou lentilky aj to maa balicek tyzden bez toho aby sme jej to museli schovavat...dufam ze jej to tak ostane co najdlhsie...

Strana
z3