icon

Čo robiť, keď 2-ročné dieťa odmieta normálnu stravu?

3. apr 2025

Ahojte mamičky… už dlho sa trápim nad tým, že náš syn nechce jesť normálnu stravu. Vždy mu musím navariť mäso, zeleninu, prílohu a všetko zmiešať v jednej miske, inak to nezje. Vôbec to nevyzerá ani esteticky lákavo, ale jemu to chutí 😵‍💫 nemixujem mu to, ani nepučím, len mu to dám všetko do misky ako “rizoto na všetky spôsoby” 😂 a zje to. Už som sa X-krát pokúšala dať mu to, čo sme jedli všetci - kura na smotane, stehienka s ryžou, granadír a tak ďalej, od výmyslu sveta a vždy len pokrčil nosom a všetko skončilo na zemi a rovno v koši… neviem už čo mám robiť, dať mu ešte čas? Zmenia sa mu chute alebo dokedy mu budem všetko miešať v jednej miske ako pomyje? 😭 už som spravila aj tak, že nechcel obed, najbližšie dostal až olovrant, lenže jemu by nerobilo problém vydržať aj do večera nič nejesť. Aj pokusy typu položiť pred neho tanier s jedlom a nevšímať si ho nepomáhajú - vôbec sa nepokúša jesť sám, sem-tam kašu alebo jogurt skúsi jesť sám, ale to sú nejaké dve lyžičky a potom ho aj tak musím dokŕmiť. Ale suchý chleba a iné suché veci by jedol od rána do večera aj sám 😠 potrebovala by som nejaké rady / tipy, čo robím zle alebo či je to v poriadku…
Ďakujem…

viestta
3. apr 2025

Prestan krmit. Uplne. Ak zje dve lyzicky, dokaze zjest vsetko. Kolko zje, tolko zje, zvysok odlozit. Dalsie jedlo az ked bude na to cas a tiez sam. Hlad ho nauci. Uz je dost velky na to aby snebol krmeny, je to len jeho pohodlnost.

minesasubu
3. apr 2025

syn 2,5r jedáva sám svoje oblúbené jedlá občas ale chce aby som ho krmila mne to nevadí tak ho dokrmim
ked chce jesť to čo mu chutí tak mu to dávaj a vo forme ako chce on
syn jedáva len mixované polievka a vývar ale len od svokry
bolo obdobie ked sa každý deň jedli špagety s kečupom asi týždeň vkuse , nikdy som dieťa nenechala vyhladovať že sa jesť naučí , deti ešte nechápu že čo je navarené sa musí zjesť aj ked im to nechutí
skôr by som riešila to že to hodí o zem a jedlo skončí v koši to sa u nás nestalo odkedy mal 1 rok a skúšal gravitáciu
daj mu do ruky lyžičku , vydličku a nech skúsate spolu raz si dá on raz ty
ja som kupila hru krmenie macka a to dosť pomohlo
motivácia je tiež fajn napríklad nálepky za každné zjedené jedlo dostane hviezdičku a pod deti treba pozitivne manipulovať
cukor a bič nikdy nefunguje dlhodobo to bolo kedysi taký trend

januska12323
3. apr 2025

On stravu neodmieta len čaká kedy mu to dáš ako chce on. Keď vie zjesť dve lyžičky vie zjesť aj viac a nech si to mieša sám. Neumrie od hladu ak nebude pár hodín jesť práveže mu bude viac chutiť. Mne by jedine vadilo hádzanie jedla o zem, nechceš nejedz ale na zem to nepatrí.

kaca222
3. apr 2025

V čom je problém? Myslela som, že ti nechce jesť vôbec. Veď je, no tak má rád rizoto na desaťtisíc spôsobov. Tie stehná s ryžou a zeleninou keď mu zmiešaš dokopy nezje?
Grenadír a kura na smotane by som ti nezjedla ani ja, nemám rada Slovensku kuchyňu a tvoje dieťa je možno rovnaké. Bud vďačná že papá aspoň tie rizotá, vieš čo sa iné mamy natrápia?
A syna sme v dvoch rokoch tiež kŕmili, až okolo 2,5 roka začal jesť sám, ale nie všetko. V podstate len cestoviny zje sám, vajíčka polievku, hlavné jedlá, to ho stále kŕmime

sense
3. apr 2025

Moja dcéra v Tom veku a praktický doteraz zas nemá rada keď je to zmiešané, extra príloha, extra zelenina, extra mäso. Granadír v živote nejedla ale ok to ani nerobime keďže to je vlastne sacharidy so sacharidov ... Jedine čo vezme na milosť a to až od desiatich rokov sú čínske nudle

andrejka1974
3. apr 2025

Proste ho nechaj naučí sa sú deti vo jedia všetko a sú deti čo nič , keď mu vyhovuje mať všetko v miske tak mu to tak dávaj

miskamisiq
3. apr 2025

Môj syn je podobne na tom.... Papa síce sám už od roka ale obed musí mať ako Vás syn. Všetko zmiešané...zje ryžu, kašu, cestoviny a vždy musí byť k tomu omacka. Keď je kura a ryža, tak to nezje. Granadir tiež nič... Palacinky alebo buchty ani neskúsi a tanier dá bokom. Chlebík, hrianku, rožok na raňajky alebo večeru zje. Obedy som prestala riešiť, som rada ze aspoň toto zje. Keď mu dám skúsiť odomna, zaksichti sa a ide svojou cestou.

autor
3. apr 2025

@minesasubu s tým macíkom a motiváciou to skúsim.. len preňho je motivácia, keď si môže pri jedlo zobrať autíčka, vtedy zje bez slova, ale to by som chcela obmedziť, žiadne hračky pri jedle… zakážem mu brať si ich a potom začne trucovať, revať ako divý a už je po jedení…

@januska12323 On radšej nebude jesť vôbec.. aj teraz večer som dala pred neho misku s jedlom, lyžicu a čakala som dobrých 10 minút… len plakal plakal a ťahal mi ruku, aby som ho ja nakŕmila… tak som mu zobrala jedlo a skúsila som o polhodinu a zas len to isté… keby nemá ísť spať tak mu ani nedám jesť, ale nechcela som aby išiel spať hladný

@kaca222 granadír a kura na smotane bol len čisto príklad, odmieta aj iné jedlá… on odmieta normálne jedlá 😂 robievame aj také Burrito - mleté mäso s kukuricou, fazuľou (malému bez fazule) a pretlakom, k tomu ryžu, jemu to vždy zmiešam dokopy ako to má rád, ale ani to nezje… on sa skrátka naučil len na tieto neochutené zmiešané pokrmy stále dokola…
Náš malý zje sám len to, čo si vie chytiť do ruky - veď to je najjednoduchšie 😁

@miskamisiq u nás sú omáčky nula bodov. Na raňajky nezje žiadny chlebík ani vianočku ani nič tuhé, len jogurt alebo kašu… do roku a pol raňajkoval len mlieko 🤦🏻‍♀️ presne tak to máme, nič nové ani len neskúsi, len pokrčí nosom, trochu to pochytá v ruke a položí naspäť na tanier… aj od nás bude chodiť stále pýtať a keď mu dám, tak ani neochutná 😂 vajíčka na raňajky nula bodov, ani sa nepozrie na ne…

On na raňajky papá len tú kašu, desiatu má ovocie alebo jogurt, obed ten jeho mix, olovrant sa mu snažím dávať ovsené, či už nejaké tyčinky upečiem alebo tak, alebo má zas ovocie… no a na večeru zas len kašu… čistá varená zelenina alebo čerstvá? Keby vie, tak ma pošle do kelu 😂

miskamisiq
4. apr 2025

Tak som našla vo vás také dieťa ako mam ja 😅 vajíčko na spôsob praženice a omelety vobec, zje len vajíčkovu nátierku alebo mu zamiešam vajíčko do špenátovéj polievky. Z čerstvého ovocia zje len jablko, aj to len posledne 3 mesiace. Tocime pár jedál dookola. Už len čakám kedy ho to omrzí a budem mat hlavu v smútku. Bola by skm šťastná keby skúsil a povie ze mu nechuti ale keď ani neskúsi, to ma hnevá najviac. Nezaberá ani keď poviem daj mne do pusy a potom ja tebe. Keď mu to nechám pred nosom položené, tiež sa zatne a radšej vydrží do doby, pokým mu nedám to, čo ma rad.

autor
4. apr 2025

@miskamisiq tak to si môžu spolu ruky podať 😂 ovocie nám zje banán a jablko, ale nemôže to byť nakrájané… iné ovocie nič, ani jahody, maliny, čučoriedky, ani hrušku… zo zeleniny trošku poďobe akurát tak uhorku a surovú mrkvu ľúbi, uvarenú už nie 😂 vajíčka na žiadny spôsob nikdy neľúbil, občas som mu schovala do jedla, ale vtedy to zakaždým nedojedol…keby vedel aspoň povedať, čo si prosí alebo tak, ale on ešte nepovie nič, len sa nervačí keď nie je po jeho 😏 a presne, zatne sa, škaredo pozrie na jedlo, na mňa a ani sa toho nedotkne, toľko jedál ešte ani len neskúsil, že ani neviem čo by mu mohlo chutiť okrem toho “rizota” 😂

autor
11. apr 2025

Tak baby ďakujem ešte raz… malý už ako tak papá sám, aj s lyžičkou aj s vidličkou 🙂 problém bol len ten, že nikto sa nemôže naňho pozerať pri jedle 😂 čo je dosť zvláštne, lebo iné deti chcú jesť len s rodičmi pri stole a on musí mať úplný pokoj … keby toto viem, tak to spravím už dávno - položím pred neho jedlo a idem si niečo robiť alebo len tak sadnúť na gauč 🤷🏻‍♀️