icon

Čo robiť, keď vaše dieťa odmieta jesť?

26. jan 2024

Moj ma 3 roky a dnes nic nejedol. Pil minimalne. S jeslom je to kazdonenny boj, ale dnes to je extrem. Teraz mu robim dalsi obed - rybie prsty. Tie ma rad.

autor
26. jan 2024

A posledny tyzden mi neranajkuje vobec....

lius
26. jan 2024

Nejedlo absolutne nic? Ani nepilo ziadne mlieko ci sladene sirupove vody?

deti95060810
26. jan 2024

dávali sme nutridrink

mclissa
26. jan 2024

Ma take dni, ze mu nechuti, alebo len dzobne. Nic nerobim. Nechce, nechce, za den mi od hladu neumrie. Inak celkovo je dobry jedak.

daniela1911
26. jan 2024

Mám 4 ročnú, strašne slabo je (od narodenia). Sú lepšie dni a horšie, aj doma aj v škôlke. To čo raz zjedla, neznamená, že jej bude chutiť 2x.
Ak je deň, že nič nechce jesť, nakrájam ovocie/zeleninu - z toho apson niečo vyhryzie. A vždy vypije mlieko s kakaom - tak jej dam 1 ráno a 1 večer. Počas dňa núkam to nakrájané, kukuričné chrumky, piskoty a dávam veľa piť - aj to roztiahne žalúdok.
Na moje dieťa neplatí žiadne vyhladovanie, to by sa jej žalúdok stiahol a nepotrebovala by vôbec jesť.

kulumulu123
26. jan 2024

Nic u nas sa vzdy pytam deti co chcu jest v ramci moznosti co mam navarene cca 2jedla alebo viem lahko urobit (niekedy iba studena vecera ked si pytaju).. Ak nedostanem odpoved jedia co dostanu alebo ak nie tak nic. Rychlo pochopili ze v tomto nesrandujem a nie som ochotna stravit pri sporaku 20h denne... Este neostali hladne ani raz, aj ked iz sa stalo ze si na veceru dali napr banan nerobim z toho z casu na cas vedu, ved ani mne sa niekedy nechce jest nejake komplet jedlo a tiez si obcas dam na obed iba sendvic...

cookie29
26. jan 2024

to sa neda takto posudit...
treba posudzovat globalne.

Napriklad:
- dieta neje/je menej ak sa neciti dobre, nieco nan lezie a podobne. Proste organizmus sa dava do "bezpecnostneho rezimu"
- dieta je celkovo nejedak a je malicko. Treba zvazit, ci je skutocne malo alebo ci je to len nas pocit, niekedy ked to vsetko spises, zistis, ze zjedlo dost, mozno kraviny ale kaloricky dost....
- ak je vyberave, pokial zacnes robit co chce, pleties si na seba bic... dieta sa nauci, ze ked potrucuje, dostane co chce
- ak ty stresujes ze neje, stres prechadza aj na dieta a je to problematicke a blokuje

To je len par veci na zamyslenie

autor
26. jan 2024

@lius nie

betulinka1
26. jan 2024

U nas od mala 🙈🙈🙈 hrozne. Jeden zjedol vsetko co neušlo a druhy nejedol normalne jedlo vobec, resp. Aspon 2-3 lyzicky musel. Bolo to na nervy. Ale nas zachraňovalo ovocie a zelenina. Kludne zjedol ľadový salat, uhorku, rajciny, ovocie komplet vsetko. Varila som výhradne iba co zjedol aspon par lyžičiek. Este prvy druhy rocnik na skole to bola katastrofa. Od toho tretieho ročníka na ZS sa to zlepšilo ale stale je ako vyzla. Ale uz si aspon povie na co ma chut a ja sa viem zariadiť. Pred tym to bolo nic nechcem. 🙈🙈🙈🙈 inak vzdy mal krvne testy super aj napriek jeho fyzickej podvýžive ale to doktor povedal, ze je vdaka tomu, ze jedol tu zeleninu, ovocie. A este som si spomenula, ze polievky ako tak jedol, takze dookola fazulova mliečna, sosovicova mliečna, kysla zemiaková a slizikova. Cize len skusat a skusat a hladat a hladat, co zje. To pitie vidim ako vacsi problem, s tym ti neporadím lebo s tym sme problem nemali a pil čistú vodu.

autor
26. jan 2024

@cookie29 ten stres dnes moze byt, lebo vrestim cely den kvoli tomu nanho. A on cely dnes place kvoli tomu. Rupli mi nervy. Vyhorela som uz dnes.

lius
26. jan 2024

autorke: tak este ziadne dieta dobrovolne od hladu neumrelo a krikom tym nepomozes ( aj ked chapem, ze ta to stresuje)...zasla by som k pediatricke na krv a poradila by som sa s nou

lius
26. jan 2024

inak co by som ja teraz na tvojom mieste urobila je to, ze prestala by som tlacit na dieta, aby jedlo (mozno si tym len puta pozornost), nakrajala by som ovocie, mrkvu, kalerab, polozila by som na stol misky s ovocim, orieskami a nechala tak, pripadne si k nemu sadla s tym jedlo, kym sa hra a zobala z toho, mozno by sa k tebe pridalo

wolf_
Autor odpoveď zmazal
danyelia
26. jan 2024

Ahoj, nič...nenútim, keď vyhladne, naje sa...

mamamasama
26. jan 2024

Nerobím nič. Rešpektujem. Je zdravy.

gelifil
26. jan 2024

hlavne nevresti!

majlo1234
26. jan 2024

Ja som to niekde videla pisane-pre tie, ktore prisne limitujete jedlo na presny typ a presny cas, tiez takto jete. Ze len vtedy a to, co je, alebo si zobkate aj cez den, a vyberiete si, na co mate chut? Hovorim to preto, lebo z nojho pohladu je nefer nutit dieta do niecoho, co ja nerobim.
Moj je dobry jedak, ale vymysla. On sa budi rano a pyta cokoladu. Zemiaky nelubi, ale cestoviny vyzerie cely tanier. Pomaranc nezje, ale jablka na kila. Ponukam mu jedlo, ktore mame. Podvedome varim jedla, o ktorych si myslim, zw mu budu chutit. A viac neriesim. Niekedy si vypyta namiesto normalneho jedla suchy rozok. Nech sa paci, mne uz to zily netrha😂 prosperuje dobre.
Pokial ozaj nezje nic, pripadne chudne, konzútovat s pediatrom. Alwbo najst adpon nieco, co mu urcite chuti

cookie29
27. jan 2024

@autorka ten stres všeobecne. Ty ho možno pociťuješ niečo v štýle Boze zase nebude chcieť jest a ms pocit že to dieťa nevie ale áno.
A pre tých ktorí dávajú dobre rady že dieťa od hladu neumrie, neverte. My sme mali šťastie na super pediatričku špecializovanú, ktorá mi vysvetlila že anorexia môže byt aj u bábätiek. Kontext bol iný dieťa nepriberalo, silný reflux, každý druhý deň sme museli chodiť na váženie a zo mna sa stavalo klbko nervov lebo každý lekár na mna húkal že mám dávať jest a hrozili hospitalizáciou. Dieťa malo 3 mesiace. A potom sme sa k nej dostali a práve vďaka nej sme sa z toho dostali. Ona mi práve vysvetľovala že detičky nasavaju našu energiu a bohužiaľ môže vzniknúť anorexia.

kris_tin257
27. jan 2024

Tak môj syn je veľký špekulant hovorí že nie je hladný a potom začne revať z ničoho nič a dokým doňho nenatlacime jedlo tak sa neukludni ale neuvedomuje si že je to hladom. Tak u nás je to jasné dám mu jedlo cca v rovnakých intervaloch sadne si za stôl a musí to zjesť 🤷 jedlo sa totiž nevyhadzuje ani sa s jedlom neplytva... Stalo sa totiž že večer keď som ustúpila že ok nie je hladný tak 3x v noci s plačom poriadnym prišiel do spálne že on je hladný a musela som mu rýchlo robiť jesť... Čiže v tomto to nemôžem nechať naňho