Dá sa naučiť dieťa jesť kultúrne?
Ahojte. Dá sa naučiť dieťa aby jedlo pekne? Aby nebolo špinavé všetko naokolo a vlastne ani on? Nechápte ma zle, nečakám že bude čistý ako po sprche, ale desí ma predstava že celé dieťa, celá kuchyňa a vlastne všetko bude od jedla. Nie som žiadna maniačka na poriadok, nebehám s dezinfekciou po byte. Len sa mi hnusí studené, rozmazané, oslintané, vypluté jedlo 🙈🙈 zatiaľ má 7m tak je to v poriadku, ale už teraz rozmýšľam nad tým čo bude ak začne sám jesť. Prosím upokojte ma, že sa dá jesť aj bez toho aby som mu aj z vlasov a z nosa jedlo vyberala.
Podla mna sa to da zacat ucit ked ma dieta viac ako 18 mesiacov ked pochopi pricinu a nasledok. Dovtedy ho nic nenaucis. Iba ak vyvolanim strachu a drezurou.
Ci bude dieta cistotny jedak, alebo spindur podla mna zalezi od povahy a motoriky. Niektorym detom vadi spina na rukach a maju dobru motoriku uz od maleho veku, tie sa dokazu krmit tak ze su ciste.
Deti ktore miluju senzoricke aktivity vyuziju kazde jedlo na to aby sa s nim hrali.
Mozes daj jedalensku stolicku do vane a po krmeni rovno osprchovat.😀
7 mesiacov... este neskusa jest sam?
Skus sa prmoct. Deti ktore maju dovolene sa s jedlom hrat su skor ochotne ho ochutnat, lebo pre nich je dolezite si to jedlo preskumat vsetkymi zmyslami, aj hmatom.
Ako sa to povie? Da sa aj prehanat…
Nikdy som nemala celu kuchynu spinavu a vsade jedlo.
Preco by malo jedlo hadzat?? Ked hadze a neje neni hladne… dieta treba ucit ze jedlo sa nehadze. Nenecham par mesacne same jest ked sa do ust netrafi😂som za respektujucu vychovu ale odtial podtial… max chrumku mala v ruke.
plocha na stolicke trochu spinava a to bolo vsetko…ked uz sama jedla
Jasne že sa dá, ale nie v 7mesiacoch, moja ako náhle sa prvýkrát natiahla za lyžičkou dostala ju do ruky aj keď sa ešte nevedela najesť a kŕmila som ju, neskôr som ju kŕmila popri Tom ako jedla sama a teraz občas mám pocit že v 2 rokoch jedla krajšie ako v predpuberta. Ale teda u nás sa vždy jedlo zásadne pri stole, s jedlom s nenechali ani sa pri jedle nepozeral mobil či televizor
A teda kuchynubsme nemali nikdy celú špinavú, Max Tacku na stoličke a pár omrviniek v stoličke
Da sa to naucit ale nie tak skoro. V 7m este nema taku vymakanu koordinacou. Proste niekedy lyzicou netrafi alebo z nej spadne. Treba ale aj dieta ucit ze ak nechce nemusi jest. Ak syn povie ze staci alebo mi podava tanierik beriem a dojdelo sa. Viem ze niektore mamy davaju zase extra na tsnier na jedlo ktore nechce. Proste ak si neprosi napr papriku tak odlozi mimo a nemusi. Takze to co nechce je pekne mimo a nie pohafzane na zemi. Ak vypluju raz, tiez viac neponukam. No musis sa zmierit s tym, ze ked zacnes s tekutymi jedlami bude aj na zemi.
podla mna to nie je take strasne ako to prezentuju, nemala som.nikdy nejak extra spinave dieta a okolie okolo neho po jedle...ale jeden incident si pamatam... chytilo ma.doslova musela som utekat na toaletu a ja som.jej v tom.zhone nezobrala jogurt iba ju dala.do ohradky... kym som sa vratila (cca 5 minut) moja dokonala dcerka nakrmila jogurtom vsetky plysaky aj seba, ale krasne jej to islo 😂😂
Jasne, ze sa da. Ja som vlastne ani nepochopila preco by dieta malo mat zamezane vlasy od jedla a vobec vsetko aby bolo spinave. Ved tam s tym dietatom sedim a venujem sa mu.
Môj 1,5 ročný pekne papa, jasne ze občas ma tvar špinavú od jedla, ale nič hrozné, a ani okolo neho nie je bordel. Také ze jedlo na hlave, na podlahe, zacapkane steny, to sa nikdy nestalo.
Ale teda jest začal sam keď si to vypýtal a chápal, že čo kam ma ísť. Asi v roku cca.
Ty ocakavas od sedemmesacneho diatata, ze sa pri jedle neuspini? To akoze fakt? Ale ukludnm ta, zhruba na strednej uz bude vediet jest podla etikety, dovtedy to musis nejak vydrzat, bude to lepsie a lepsie ale okydany bude chodit aj zo skolky a dokonca aj zo skolskej jedalne.
@viestta 👍👍👍
Ďakujem 🙏🏽🙏🏽 upokojili ste ma.
On už samozrejme je, kŕmim ho ja. Lyžičku si zoberie, dá do úst a potom ju oplieska o stoličku. Skúšam mu lyžičku dávať pri každom jedení, nech si nato zvykne. Keď sňou začne plieskať tak ju beriem, aby vedel že to nie je nato.
Snažím sa ho už teraz "učiť", že s jedlom sa nehrá. Samozrejme nečakám, že 7 mesačné dieťa to pochopí, preňho je celý svet jedna veľká hračka. Len si myslím, že keď to takto budeme robiť od začiatku, tak neskôr to bude brať ako samozrejmosť. Ja som si vedomá toho, že sa to nezaobíde bez fľaku, veď sa len učí, nebudem ho biť za to. Len keď vidím také tie videá a fotky, kde je celé dieťa od hlavy až po päty od jedla, mám zimomriavky, že toto nás čaká? 🙈🙈 Na tých videách sa rodičia smejú, no mňa by už asi niekde v kúte nadrapovalo. 😂😂😂
@viestta neviem si pomôcť, ale každý tvoj komentár mi príde extrémne povýšenecky. Pod každým príspevkom svieti tvoje meno, a tvoje komentáre sú väčšinou arogantné a ponižujúce. Nechápem, ako ti môže toľko ľudí "tlieskať" a písať ódy na teba. Očividne modrý koník je tvoj život, a ani sa nečudujem. I keď sa snažím veriť tomu, že toto je len tvoje alterego a že na živo nie si takáto. No pochybujem. Ďalej mi už nemusíš odpisovať, nemá to zmysel. Maj pekný deň.
@sense nápodobne aj unás. Je sa v kuchyni za stolom, príborom. Učili sme to aj dieťa od malička a tiež sme nikdy namali jedlo po byte, po zemi. Jasné, v závislosti od veku bolo dieťa trochu špinavé na puse, sem tam niečo spadlo na stôl, či do podbradníku, ale nič nie strašné. Ale vždy sme jedli ( alebo som jedla ) s dieťaťom, usmerňovala, učila. Nikdy nenechala jesť samé. Vždy jeme spolu ako rodina.
Je to maličké dieťatko, naučí sa ale podľa môjho názoru treba ho nechať aby sa naučilo. Cvik robí majstra ;)
Popravde ani ja nechapem tym videam. Jasne ze by si dieta bolo schopne davat spagety na hlavu ale ved od toho som tam aby som mu vysvetlila ze to sa nerobi a nie aby som ho tocila na tiktok. Nepoznam nikoho v okoli kto by mal kuchynu ako po vybuchu. Proste na zem spadne aj na stolik aj sa zamasti ale tak ako dieta ucim zvieratka tak ho ucim pekne papat. Primerane svojmu veku
Tak pisu ti tu mamy ktore mali deti ktore jedli cisto od zaciatku. Ani jedna nepise ze by mali spindira ktoreho sa im podarilo naucit ako jest cisto.
Ja som mojho nikdy nemusela ucit jest costo. Ma 4 roky a spluziacku ktora to este ani teraz nevie, ale to je preto ze ona je proste take dieta. Hraju sa spolu v pieskovisku. Ona ma ten piesok od hlavy po paty, on iba na rukach. Na 1 narodeniny som mu urobila tortu ktoru mal rozmackat a rozotriet. Tesila som sa na fotky. Nic sa nedialo. Toto bolo najhorsie co sa dialo ked mal 7 mesiacov. Nechala som ho sa hrat s par lyzickami prikrmu.
ked dieta bude jedak, nebude okolo seba robit galibu a tanier bude mozno aj vylizany, ale ak bude nenaucene papat a teda sa len v jedle "hodiny sparat", budes mat od jedla vsetko naokolo.
Najvacsie chyby mamiciek byvaju:
- co budes papat? (a ponukanie najlahsich jedal/prikrmov)
- zapnutie tv, alebo mobilu pri jedeni
- nahananie po byte s jedlom (este lyzicku si daj, ...)
spravnejsie je:
- stanovit si cas jedenia a dodrziavat ho, ziadne pozornost odvadzajuce cinnosti nerobit
- davat jedlo, ktore dietatu prosperuje k vyvinu a naucit ho, ze sa bude tesit na jedenie
- postupne ucit pouzivat pribor (spravne drzat a nesibrinkovat nim)
Moje deti sme k tomuto viedli a obdobie bordelu nemali, lebo sa na jedlo tesili a nechceli sa s nim hrat...
Sesternica vychovavala deti modernym sposobom (tv, nechala ich sa hodinu s jedlom hrat, atd..) a do 5 rokov menili 2x sedacky i stolicky a 3x malovali.
ano, da sa to, najdes vela diskusii, ked sa mamicka trojrocneho dietata pyta, ako ho naucit jest lyzicou, lebo ma ist do skolky a doteraz ju nedrzalo v ruke, lebo mamicka dieta krmila, aby nahodou nieco nezaspinila.
a 7 mesacne, jasne, ze sa zababre a tazko mu teraz vysvetlis co ma a co nema robit s lyzickou. praveze, ked mu ju nechas v ruke, skor sa nauci s nou narabat. a ano, male dieta sa ti zababre, je to super senzomotoricka aktivita. ale ked ho mas v stolicke, tak zababre len ju a blizke okolie, nezaspini ti celu kuchynu.
Na toto ma velky vplyv povaha dietata. Zababranie od jedla som brala ako proces a dolezitost samostatneho jedenia som brala z dovodu psychomotorickeho vyvinu dietata. Pre mna bola dolezitejsia samostatnost dietata. Ale nikdy to neskoncilo katastrofou v kuchyni. To ma uz rodic korigovat. Ale tak nechcela som stresovat dieta kvoli trochu spine.
Jedlo: jedálenská stolička+podbradník, nejes, ideš von zo stoličky
Žiadne také že hádzať jedlo, babrať sa rukami v cestovinach s omáčkou, rukami jedli chrumky, banán, rožok
ak chces naucit dieta pekne jest musi mat v prvom rade dobru jemnu motoriku, tú vies trenovat uz teraz. moja najmladsia uz v 2r vedela jest s priborom a obliekat sa mala vybornu jemnu motoriku, starsie deti nie tam som utierala ale nedovolila s jedlom behat po byte takze to vsetko bolo len vnokoli stolicky to v pohode utries. neboj budu aj horsie veci ako naucit dieta jest a spina 👍
Nemusis mu tu lyzicku strkat do roky vzdy ked je. Ja som pri druhom nedavava. A vies co? Naucil sa jest aj bez toho aby drzal druhu lyzicku v ruke. Lebo ako pises, jedlo nie je na hranie, ale ani lyzicka.
Ja som dcéru dlho kŕmila 🙂)a v 7 m dostala čistú lyžicu a druhou som jej dávala.moja nemala rada špinavé ruky, takže nemackala banán, netrusila chrumky ..niekto dovolí jesť špagety rukami🤣jedlo bolo na jedenie a nie hranie.Este je maličký daj tomu cas
Toto je jediné, čoho sa ja bojím, alebo ako to nazvať.
A to nie som žiadna fajnovka. Nevadí mi špina ako taká, kľudne nech sa aj v blate vyvála. Nevadia mi žiadne pachy, aj Surströmming by som v pohode ochutnala. Neprejde ma chuť do jedla keď vidím alebo počujem niekoho vracať. Viem v pohode jesť a pritom rozoberať nechutné témy. Nevadí mi, keď má ho*no aj za ušami. 😂 Len toto s jedlom mi neskutočne prekáža. Ale to stým mám problém od detstva. Pamätám si ako malá som vždy revala, keď sme mali ísť na návštevu k bratrancovi, lebo on bol vždy celý zašpinený keď jedol. V škole som nechodila ani na obedy kvôli tomuto. Deťom z rodiny som sa vyhýbala v čase jedenia lebo by som to proste nedala..
Hovorila som si, že veď to prejde keď budem mať svoje dieťa. No a neprešlo to. Zatiaľ to je ešte v pohode, lebo ho kŕmim ja. Ale bojím sa, čo to bude keď začne jesť sám. Ale zas nechcem ho kŕmiť až kým nepôjde do škôlky, lebo to tiež nie je riešenie. Chcem aby sa naučil jesť sám, ale zároveň sa chcem vyhnúť aj tomu bordelu okolo toho. Preto sa pýtam, či sa to dá. 😂
Zaujimava fobia. 😀
Da sa to naucit, ale za neskor. Musi pocohpit ze jeho cinny (buchanie lyzicou) maju urcite nasledky (lyzicu zoberies). Do tych 18 mesiacov dieta nema sancu to pochopit. A tak branie lyzice z ruky nebude mat ziadny vplyv na jeho spravanie a bude nou buchat dalej a iba ho asi zakazdym nastves ked mu tu lyzicu zoberies.
Ja byt tebou, tak mu tu lyzicu zacnem davat az ked bude vacsi.

Dá sa, moji nikdy neboli "ako prasiatka". Normálne som pri nich sedela, usmernovala, pomohla nabrať na lyžicu, pomohla dat ju do úst a podobne. Nachystané servítky, keď boli špinavi, hneď som utrela. Postupne sa naučili jesť veľmi pekne a čisto.
Tiež sa mi nepáči, keď dieťa je tak, ze všetko je kadectade a ešte keď vidím tie videa, ako si rozotiera špagety po hlave a jogurt po bruchu 🙈. To nehrozilo, nikdy také gebuziny nerobili.