Dávate škôlkarom detskú šunku alebo salámu?
2-3x do týždňa, alebo vôbec?
Dávam šunku s obsahom mäsa 97%.
Kedysi som poctivo kupovala detskú šunku, ale viac mu chutila “dospelácka” šunka, napr značka Berto má tuším 97%
Ja mu dam raz za tyzden/dva zipserky. Dospelacke parky. Inak sunku nezje ani salamu ani nic take. I can live with that 😂
Nedávala som detskú veľakrát bolo zloženie horšie ako pre dospelých. Pozerala som ale na zloženie a aj na obsah soli
áno, dávala som. Aj kvalitnú dospelácku, s veľkým podielom mäsa, nie tie 75%.
Slovensko patrí medzi krajiny z najväčšou úmrtnosťou na rakovinu hrubého čreva. Toto ochorenie je spôsobené nadmernou konzumáciou údenín …
Šunka určite nieje potravina určená na každodennú konzumáciu a je úplne jedno koľko % masa v nej je. Obsahuje dusičnany, soli, konzervačné látky … Nemali by ju pravidelne jesť ani dospely ani deti.
Raz, dva krát za mesiac ako pochúťku na chlebík prečo nie ale nie 3 x do týždňa
Detská šunka je marketingový ťah, častokrát je kvalitou ovela horšia než klasická
Ale rob ako uznáš za vhodne, veľa ľudom je jedno co jedia
Jaj, keby len šunku a salámu, ale aj pasteky, konzervy, špekačky, parky 🤭
Moj ked niekde zbada asuchu salamu, idealne a koreninovym okrajom, tak sa neviem dojest. Nastastie to Len ked sme niekde na navsteve ma😊
U nás ani dospelí nejeme mäsové výrobky plné chémie a soli. Robíme si domácu paštétu a domáce nátierky.
@lujza123 súhlasím. Mne malého babka naučila na šunku. Čo tam po tom že ma problémy s červami …?🤔
@vakatko ako prosim robis to domace?
Moj brat nakazal.kupit.konzervy, s rybami pastekami kebyze zavru obchody kvoli.vojne a tak
Aj niekde pisali sa na to pripravit.
Ja šunku aj ostatne jem.malokedy, pastety vobec a z tychto veci najviac jedavam parky a špekačky.. ako dieťa som šunky jedla rada.
@terezkaarthuramax môžem sa spýtať z akého titulu vám brat niečo nakázal? Konkrétne zásobiť sa?
@vakatko tiež poprosím recepty. Ja celkovo šunky a salámy nejedávam, no syn si pýta :(, niekedy neviem už čo mu dať žeby zjedol tak občas povolim ale nemal by vôbec, dúfam že si odvykne.
Môj jedáva ale nie detskú. Normálnu podľa toho vyberám aké má zloženie. A jedáva všetko.
Vôbec nejedáva. Tu nejde ani tak o podiel mäsa, ale o dusičnany, ečka, koreniny, čiže šunka ani párky neobsahujú nič dobré pre deti ani dospelých. Raz za rok zjem niekde na chlebíčkoch alebo pizzi, ale len tak cez zuby.
Ano, mam 2-3 znacky co podla zlozenia nemaju Ecka, maju mensi podiel soli, normalne masa a to mu kludne dam. Vzdy pozeram zlozenie a podla toho sa orientujem.
Napr. https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-S... alebo
https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-S...
Sunku jedia len ked sa robi doma pizza, tak sem tam su tam kúsky. Aj to mozno 1x za mesiac. Samotnu na chlebe ani nechcu. Salama asi tiez tak casto. Parky mozno raz za 2-3 mesiace, to je take vyletove/chatove jedlo. Našťastie zjedia syry, teda mozarelu hlavne a natierky, ale to tiez len pomaly rozsirujeme druhy. Ale 1x týždenne sa doma urobí nejaka natierka
autorka, nátierky robievame bryndzovú, tvarohovú, vajíčkovú, cottage cheesse s lososom, tuniaková, avokádová ... pozri na nete nátierky pre deti je ich veľa, sú to minútové rychlovky na raňajky, desiatu ...
Paštétu klasickú z kuracej, alebo hovädzej pečienky, orestujem s cibuľkou cesnak, korenie, bylinky ... je veľa receptov na nete.
@terezkaarthuramax
Je spravne mat tzv evakuacnu batozinu. Nikdy nevieme co.sa stane. Uz bolo na slovensku i zemetrasenie, clanky hovoria o 3.svetovej vojne.. vo svete to bude coraz horsie.
Dávam kuraciu/ morčaciu sunkovu salámu pre dospelých asi 1* do týždňa.
Inak skôr syr, alebo pomazánku, zeleninu, vajíčka varené.. keď chceš menej dávať šunky náhrad to niečom čo mu bude tiež chutiť. 🙂
Nie su vsetky sunky nezdrave. Sunka nie je udena a napriklad Berto vyraba Bertu a Bertika bez dusitanov. Tiez Village farm ma ciste maso bez dusitanov.
Nedavam detsku ale normalne kuraciu alebo morcacii ...sem tam aj bravcovu s vyssim obsahom masa . Ale malokedy . Synovi je jedno co papa . U nas ide niekedy sunka kazdy den cely tyzden a potom niekedy aj mesiac nemame sunku. A potom zas na striedacku.
@marianarem ďakujem, pozriem ich. Keď výnimočne pár krát v roku dám, tak nech má aśoň zdravšie verzie spracovsného mäsa.
Detskú 🙈🙈🙈 to deťom moc nechutí . Lepšie je hoc akú dať čo m nad 90% mäsa. A moja napr má radšej salámu ako šunku

Ja vôbec ale nie zato žeby som nechcela ale môj malý to nechce, ale keby to zjedol nemám problém mu dat.