Extremná nejedáčka prosím o pomoc a rady
Ahojte baby,
dcéra má 2 roky a mesiac meria 85 cm váha 9,7 kg. Od narodenia je slabý jedák, vždy ked som doktorku prosila o odber krvi výsledky boli OK. Všetko v norme. Je stále menšia oproti rovesníkom ideme s ňou v decembri na endokrinológiu. Posledný mesiac ma však extrémne nechutenstvo. Toto je jej jedálniček: 4 krat denne 100 ml mlieka ( nutrilon alergy care 2) Alergiu na BKM nemá potrvdenú ale od malička mala tráciace potiaťže a hnačky a vyhadzovala sa toto, jedine toto mlieko bolo OK a iné už nevypije ( skúšala som Sunar, Bebu, Hipp aj kravské nevypije nič). Ranajky dva krát si odhryzne z chleba, obed 2-3 lyžice zemiakovej kaše so šťavou alebo cestovín, večera detto 2-3 lyžice niečoho. medzi tým si odhryzne z jablka alebo banánu. Proste čokoľvek jej dám nezje viac ako 3 lyžice jedla. Nejedáva ani sladkosti a ked odhryzne si dva krát a vráti to. Bola dnes u pediatričky predpísala jej nutridrinky fortini ale nechce ich vypiť pluje to von. Snažím sa ju nenútiť do jedla vždy sa dohodneme že aspoň jednu lyžičku ochutná a ked jej nechutí viac ju nenútim. Ponúkam jej jedlo často, kúsok syra, uhorku, jablko. Vždy si len odhryzne. Nepomáha ani ked ju zapojím do prípravy jedla, pomôže síce zaujme ju to ale potom to nezje Nechať vyhladovať tiež nie ona fakt celý deň nemusí nič jesť to už som skúšala tiež. V decembri ideme aj na gastro ale čo s ňou do vtedy.. Máte niečo osvedčené na podoru apetítu? Mali sme taky jahodový sirup z lekárne ale nepomohol. Inak je živá až moc 🙂 veselá..
Ďakujem zan každú radu
@lapersefona skusala som cestoviny s tvarohom ale bez slaninky len poprazene maslo a nechcela, ale dakujem za recept znie to super urobim a ked nezje mala zjem ja😂😂
@laura_222 presne zjes aspon ty , alebo mi este napadlo sladke zemiaky mrkva Hokkaido tekvica..to je Fajne sladke
@ewcurik ja som jej najprv davala do vlazneho caju ktory pocas dna vypila, lebo na zaciatku nechcela tiez. Ja som jej dala urobit vsetky testy a mala dobre vysledky tak to uz extra neriesim ked chce zje ked nie nezje. Mam pocit ze aj to trocha pomohlo ze to beriem viac easy a netoci sa vsetko okolo toho ci zje alebo nezje
@laura_222 moja mala je tiez nejedacka, ma 2 roky a 8,3kg cca ale ona je predcasniatko (28tt, 710g a 29cm). Ja len chcem poradit, ak jej nechutia nutridrinky, tak skúste nutripudingy. Tiez su na predpis a lepsie chutia. To mi mala spapa. Inak je tiez vacsinu dna na mlieku alebo jugurtoch a jablku
Nesyti sa zbytocne tym mlieckom?nebolo by lepsie dat vypit jednu davku mliecka napr. Rano alebo poobede a ostatne normalne jedlo?tiez som mala.syna slabeho jedaka...mal.alergiu bielk.kr.ml. nema tvoja anemiu?vtedy byva nechutenstvo... alebo nemate v rodine celiaku?
@laura_222 moja dcéra bola tiež veľký nejedak, mlieko mi od pol roka nepila vôbec ani jogurty ani detské výživy. Toto jej ostalo dodnes. Aši keď mala 2,5 roka boli sme na alergo, zistili reflux hoci nevracala. Ale nasadili jej Degan na žalúdok a tramtadadaaaaa decko sa rozjedlo. Teraz jej troví odušu a hmotnosť ma na 6,5 roka 27 kg co je viac než jej rovesníci.
@laura_222 môj názor na základe vlastnej a podobnej skúsenosti je, obmedziť UM na max 2-3 krát denne a dávať ho po raňajkách zhruba hodinku. Malá sa naučila, že má plné bruško mliečka a raňajky nejedla. Chce to čas a trpezlivosť. A mäso papá? Je to veľmi dôležité, aby ho mala zaradené v strave. Postupne sa rozpapá, uvidíš. Veľa pohybu na čerstvom vzduchu a ubrať mliečko, resp. správne načasovať a verím, že sa to upraví. U nás to pomohlo no keď rástli posledné zuby, tak sa to na chvíľku pokazilo. Ale potom ok.
@zafir ma obdobia kee papa lepsie teda na jej pomery 5 kuskov chleba na ranajky, na obed 7 lyzic hlavneho jedla a tak a potom obdobia ked nezje ani to. Uz to extra neriesim umele mlieko sa snazim obzmedzovat na rano a vecer ked pyta a velmi chce aj cez den dostane ale vypije 30-60 ml.... Ale nechudne pribera sice pomaly ale pribera ma 2 roky a 8 mesiacov a necelych 11 kg ale je velmi ziva akcna cely den lieta, testy ma urobene aj alergie aj krvny obraz a vseko ok. Tak uz to nejak extra neriesim🤷🏻♀️
@laura_222

@danusiatko vsetko ma v poriadku ziadne alergie, skryty reflux nic. Uzavreli sme to s jej pediatrickou ze je taky typ dietata a viac to nebudem riesit a zbytocne ju stresovat a tahat po lekaroch