icon

Je vegánska strava vhodná aj pre malé deti?

23. jún 2025

Stretla som sa s mamou, ktorá vychováva svoje deti úplne vegánsky – žiadne mäso, mlieko, vajcia, nič živočíšne. Deti sú ešte malé, škôlkari. Vraj im nič nechýba, ale mne to príde dosť riskantné. Môj názor - vegánska strava pre malé dieťa nie je úplne v poriadku. Ale možno som zastaralá.

Strana
z2
balerina2025
23. jún 2025

nie nie a este raz NIE !

sisska96
23. jún 2025

No určite nie. Max pre dospelých, ale dlhodobo ani u dospelých nie je zdravá

biba_18
23. jún 2025

no,takto ... je veľa známych športovcov vegetariánov či vegánov - ale čo človek neprijme v strave, MUSÍ suplementovať ...

selena_luna
23. jún 2025

Ja ako presvedceny vegetarian som v tehotenstve pridala do stravy maso a ostalo na mojom tanieri aj pocas kojenia. Deti samozrejme maju porcie masa poriadne. Myslim ze cisto teoreticky by veganska strava mohla pokryt potreby aj maleho dietata, ale prakticky zo strany rodicov to vyzaduje velku pozornost v planovani jedalnicka aby mali deti dost vitaminu b12 napriklad, vapnika, zeleza, jodu, vitaminu D ... takze bud ten rodic bude ze totalny expert na vyzivu a bude spolupracovat s pediatrom a dieta okrem stravy este bude dostavat zvlast tablety s B12 a podobne , alebo, ak to robi len tak pocitovo, zo srdiecka, tak si koleduje o obrovsky problem. V usa bolo niekolko medializovanych pripadov tyrania deti a tazkej podvyzivy, lebo rodicia verili ze veganska strava staci, ale nakoniec to bol jednostranny a nedostatocny prijem zivin :(

martinka13
23. jún 2025

Určite to nie je v poriadku. Úbohé deti.

levantinka
23. jún 2025

Ano praveze takato vyziva je vhodna pre telo. Nie mrtva pOTRAVA a mlieko od ineho zivocisneho druhu. Ludom staci len materske ludske. Laktozova intolerancia je len nasledok toho, ze clovek do seba dava mlieko ineho druhu. Vsetko co telo potrebuje je v rastlinnej strave. Ale ☝️clovek musi jest pestro a potom nepotrebuje ziadne suplementy. V mase je mrtva energia ale v rastlinach je ziva energia. Argumenty typu ale ved odtrhnutie rastlinky ju zabije su take ze 🙈.
Clovek ma slobodnu volbu. Moze jest co chce.

Mne pride napriklad riskantne jest maso, ale fakt mi je uplne jedno kto co je. Moj muz je masozravec napriklad a ziaden problem.
Ked uz si otvorila tuto temu tak sa vyjadrim za tuto stranu. Velmi zalezi ako sa clovek stravuje. Nie je vegan ako vegan to pozor. Ak jedia polotovary a nahrazky tak to urcite nie je zdrave ale naopak. Ja napriklad nechapem ako mozu jest nieco co im pripada ako maso a nejedia ho prave z etickych dovodov. To radsej nekomentujem. Kopa veganov a vegetarianov je podvyzivenych. Ale tak isto aj kopa ludi co je maso. Preto hovorim zalezi ako sa clovek stravuje a ci je pestro.

Ja som vegetarian, ale nejem nic mliecne a vajicka len nase domace ked tak. Krv a vsetky vysledky mam excelentne.
Ale neni vsetko len o tom o do seba davame, ale aj co davame svojej dusi. Podla celku sa odvija nase zdravie a vsetko.

biba_18
23. jún 2025
@levantinka

Ano praveze takato vyziva je vhodna pre telo. Nie mrtva pOTRAVA a mlieko od ineho zivocisneho druhu. Ludom staci len materske ludske. Laktozova intolerancia je len nasledok toho, ze clovek do seba dava mlieko ineho druhu. Vsetko co telo potrebuje je v rastlinnej strave. Ale ☝️clovek musi jest pestro a potom nepotrebuje ziadne suplementy. V mase je mrtva energia ale v rastlinach je ziva energia. Argumenty typu ale ved odtrhnutie rastlinky ju zabije su take ze 🙈.

Mne pride napriklad riskantne jest maso, ale fakt mi je uplne jedno kto co je. Moj muz je masozravec napriklad a ziaden problem.
Ked uz si otvorila tuto temu tak sa vyjadrim za tuto stranu. Velmi zalezi ako sa clovek stravuje. Nie je vegan ako vegan to pozor. Ak jedia polotovary a nahrazky tak to urcite nie je zdrave ale naopak. Ja napriklad nechapem ako mozu jest nieco co im pripada ako maso a nejedia ho prave z etickych dovodov. To radsej nekomentujem. Kopa veganov a vegetarianov je podvyzivenych. Ale tak isto aj kopa ludi co je maso. Preto hovorim zalezi ako sa clovek stravuje a ci je pestro.

Ja som vegetarian, ale nejem nic mliecne a vajicka len nase domace ked tak. Krv a vsetky vysledky mam excelentne.
Ale neni vsetko len o tom o do seba davame, ale aj co davame svojej dusi. Podla celku sa odvija nase zdravie a vsetko.

@levantinka z rastlinnej stravy nie si schopná získať napr. dostatok bielkovín ... čiže ok, excelentné výsledky krvi, ale na svaly by si už potrebovala jesť viac bielkovín, alebo suplementovať ...

sisska96
23. jún 2025
@levantinka

@levantinka to si myslíš fakt, alebo si robíš prdel?

levantinka
23. jún 2025
@biba_18

@levantinka z rastlinnej stravy nie si schopná získať napr. dostatok bielkovín ... čiže ok, excelentné výsledky krvi, ale na svaly by si už potrebovala jesť viac bielkovín, alebo suplementovať ...

@biba_18 Tak to by si mohla navstivit mojich nabuchanych kamosov, ktory nejedia ani len vajicka 😆 a ja mam svalov tiez dost. Ked sa nevyznas do rastlinnej stravy tak radsej nekomentuj ❤️ Ja nesuplementujem ziadne umele bielkoviny a vitaminy na toto ani ludia ktorych poznam. Zalezi ako sa stravujes.

levantinka
23. jún 2025
@sisska96

@levantinka to si myslíš fakt, alebo si robíš prdel?

@sisska96 nemyslim, ale viem. A je len tvoj problem ze to nechapes.

biba_18
23. jún 2025
@levantinka

@biba_18 Tak to by si mohla navstivit mojich nabuchanych kamosov, ktory nejedia ani len vajicka 😆 a ja mam svalov tiez dost. Ked sa nevyznas do rastlinnej stravy tak radsej nekomentuj ❤️ Ja nesuplementujem ziadne umele bielkoviny a vitaminy na toto ani ludia ktorych poznam. Zalezi ako sa stravujes.

@levantinka nedá sa budovať svaly z ničoho ... keď raz na rast svalov telo potrebuje bielkovinu, tak ju potrebuje ...

levantinka
23. jún 2025
@biba_18

@levantinka nedá sa budovať svaly z ničoho ... keď raz na rast svalov telo potrebuje bielkovinu, tak ju potrebuje ...

@biba_18 samozrejme mas pravdu telo potrebuje bielkoviny a na rast svalov a tie bielkoviny mas tak isto aj v rastlinnej strave.

biglovemom
23. jún 2025

Takymto matkam by som deti brala.
Decko nech sa samo rozhodne v urcitom veku co chce jest , ale dotial ma dostavat normalne jedlo .

luccija
23. jún 2025

Určite nie

sisska96
23. jún 2025
@levantinka

@levantinka Ach jaaj.... Vymývanie mozgu 2025

andreakotesova
23. jún 2025

Bývalá kolegyňa bola veganka (chodili aj na niekolkotyzdnove pobyty do Maďarska, kde celý cas pili len vodu...) a počas tehotenstva musela brat výživové doplnky, lebo dieťaťu "nedavala" dostatok potrebných živín. Ako skončilo dieťa po narodení, neviem...

miriamzba
23. jún 2025

Deti sú vo vývoji, živočišné produkty obsahuju hodnotné, esencialne živiny, ktoré sú organizmom lahko dostupne a využitelné, určite im to treba ponukat. Rastlinná strava je ok a dá sa vyvážit, ale tie dostatocne mnozstva si u malých detí, ktore často len zobkaju, neviem predstaviť, že realne pokryju to čo potrebujú na rast a svoj rozvoj.

ismarela
23. jún 2025

Mŕtva energia a živá energia…to prišlo z nejakej sekty? 😅

adreena
23. jún 2025

Veganstvo je scam.

biba_18
23. jún 2025
@levantinka

@biba_18 samozrejme mas pravdu telo potrebuje bielkoviny a na rast svalov a tie bielkoviny mas tak isto aj v rastlinnej strave.

@levantinka samozrejme, pokiaľ si schopná zjesť denne kilo strukovín 🤷‍♀️ alebo pri tofu mať pod kontrolou tuky…

levantinka
23. jún 2025
@biba_18

@levantinka samozrejme, pokiaľ si schopná zjesť denne kilo strukovín 🤷‍♀️ alebo pri tofu mať pod kontrolou tuky…

@biba_18 Tofu je polotovar a tie ja nejem. (Vidis tu je vidiet, ze necitas s porozumenim - bez urazky). A soju uz vobec. Preto som pisala nie je vegan ako vegan. Viaceri nevedia ako sa stravovat a jedia nahrazky masa, vysokospracovane pOtraviny. Masozravci maju strasne obmedzene vedomosti o rastlinnej strave, lebo inak by si vedela, ze bielkoviny nie su len v strukovinach... a nemusis ich zjest kilo 🙈, takze staci jest pestro ako som uz viackrat pisala... Pozri na take gorily svalnate co su na rastlinnej strave. Svaly nemaju z masa.

anickaaa6aaa
23. jún 2025
@levantinka

@biba_18 Tofu je polotovar a tie ja nejem. (Vidis tu je vidiet, ze necitas s porozumenim - bez urazky). A soju uz vobec. Preto som pisala nie je vegan ako vegan. Viaceri nevedia ako sa stravovat a jedia nahrazky masa, vysokospracovane pOtraviny. Masozravci maju strasne obmedzene vedomosti o rastlinnej strave, lebo inak by si vedela, ze bielkoviny nie su len v strukovinach... a nemusis ich zjest kilo 🙈, takze staci jest pestro ako som uz viackrat pisala... Pozri na take gorily svalnate co su na rastlinnej strave. Svaly nemaju z masa.

@levantinka hmm hlavne že ty všetko vieš… vies o tom ze naši predkovia boli lovci?

anickaaa6aaa
23. jún 2025
@levantinka

@levantinka no aj hroch je na rastlinnej strave…

vero13
23. jún 2025
@anickaaa6aaa

@levantinka hmm hlavne že ty všetko vieš… vies o tom ze naši predkovia boli lovci?

@anickaaa6aaa oni síce boli lovci, ale boli radi, že sa im raz za týždeň podarilo uloviť nejaké maso a zvyšok boli na rastlinnej strave, a to si teraz nezastávam veganov, ale je to blby argument…ja sama jem všetko, ale dbám na to, aby som väčšiu polovicu stravy mala rastlinnú a mám malé dieťa ktoré, jedáva tiež aj živočíšne produkty, ale stále sa snažím, aby sme mali čo najviac tých rastlinných lebo to má naozaj veľa benefitov, jediné, čo teda ozaj nevidím dôvod mať zaradené v strave je kravské mlieko

kikusenka1
23. jún 2025

Rozhodne nie! Potrebujeme aj živočíšne tuky . Človek je vsezravec. Nie len pojedac bio eko raw.

biba_18
23. jún 2025
@levantinka

@levantinka mne je jedno čo ty ješ, nerozumieš že každému je to u zadku? ale z rastlinnej stravy nemôžeš mať dosť bielkovín. proste nemáš taký žalúdok aby si bola schopná zjesť toľko jedla … 100 g kuracích pŕs má 3x viac bielkovín ako 100 g strukovín. čiže by si musela zjesť 3x viac strukovín (keďže si total zaslepená a nevnímaš, že fazuľa bol len PRÍKLAD). rovnako bielkovín majú aj orechy, ale tie zas majú oproti masu veľa tukov - a 100 g masa a 100 g konopných semienok - tiež pekný rozdiel v jedení…
btw, tofu je fermentovaná soja a napcháva sa tým celý východný svet, je to ich tradičná potravina, ale nejaká slovenka nad tým bude ohrňať nos, lebo ona vie o rastlinnej strave viac ako oni 👍 keď nechceš kupovať tofu ako polotovar, kľudne si ho môžeš vyrobiť tradičným postupom sama…

biba_18
23. jún 2025
@levantinka

@levantinka a čo sa týka goríl, pekne si mi nahrala na smeč - gorila zožerie 30 kíl rastlinnej potravy denne! a má iné tráviace enzýmy ako ľudia a má iné svalové vlákna 🤦‍♀️ takže ty aj keby si tých 30 kíl denne zjedla, stravu v črevách nesfermentuješ … a tí aziati, nad jedlom ktorých ohrňaš nos, tak oni zistlili, ako fermentovať rastliny… preto majú tofu alebo kimči…

oblecenie99
23. jún 2025
@levantinka

@levantinka No vidíš, ja zas mám známu, ktorá teraz fičí na protizápalovke (PSP protokol, ketogenna dieťa), brutálne to propaguje, aj z toho žije. Je to úplne že PRESNÝ opak toho, čo si napísala. Je o svojej pravde absolútne presvedčená. Ktorá z vás má pravdu?

misterunderhill
23. jún 2025

Som vegetarianka a neviem si predstaviť veganstvo (teda to absolútne). Pre deti absolutne nevhodne, nech by bola strava akokoľvek pestrá. Musím povedať že je mi ľúto detí... Pokial viditelne netrpia podvýživou alebo lekár nepodá spravu o zlom zdravotnom stave, zrejme sa stým nedá nič robiť. Keďže niektorí ludia sú slepí hluchi, ani dohovor nepomôže.

levantinka
23. jún 2025
@biba_18

@levantinka mne je jedno čo ty ješ, nerozumieš že každému je to u zadku? ale z rastlinnej stravy nemôžeš mať dosť bielkovín. proste nemáš taký žalúdok aby si bola schopná zjesť toľko jedla … 100 g kuracích pŕs má 3x viac bielkovín ako 100 g strukovín. čiže by si musela zjesť 3x viac strukovín (keďže si total zaslepená a nevnímaš, že fazuľa bol len PRÍKLAD). rovnako bielkovín majú aj orechy, ale tie zas majú oproti masu veľa tukov - a 100 g masa a 100 g konopných semienok - tiež pekný rozdiel v jedení…
btw, tofu je fermentovaná soja a napcháva sa tým celý východný svet, je to ich tradičná potravina, ale nejaká slovenka nad tým bude ohrňať nos, lebo ona vie o rastlinnej strave viac ako oni 👍 keď nechceš kupovať tofu ako polotovar, kľudne si ho môžeš vyrobiť tradičným postupom sama…

@biba_18 opat ti napisem citaj s porozumenim zena. Ja som napisala mne je jedno kto co je 😘 Neporovnavaj cloveka s gorilou, samozrejme ze je ina jej traviaca sustava. To bol priklad ze nabuchana gorila ma z coho svaly ked z masa nie?
A btw viem co je tofu. Ale googli viacej lebo aziati nejedia tofu kazdy den ako tu polka veganov. A ako som pisala znova soju nejem vobec. Ty zrejme citas len medzi riadkami.

@oblecenie99 nazor ma kazdy tak ako ritny otvor, ale pravda je len jedna. Pravda a nazor su dve odlisne veci. Kazdy ma slobodnu volu a ako som uz pisala vyssie. Mne je uplne jedno kto co je 😘❤️.

Strana
z2