icon

Jedálniček pre 4-ročné deti

14. mar 2025

Dobrý deň, mám 4 ročného syna ktorý sa veľmi začal vyhýbať konzumácii mäsa a zeleniny a potom pravdaže vyhľadáva nezdravé maškrty lebo je hladný. Od začiatku ako začal s prikrmami jedol všetko. Mohli by ste mi napísať vzorový jedálniček vašich detí v podobnom veku? Hľadám inšpiráciu hlavne na raňajky, desiatu, olovrant. Chcela by som aby mal pestrý jedálniček aspoň cez víkend keďže cez týždeň je co dostane v škôlke. Dovolíte deťom aj sladkosti? Aké? Ďakujem za každú tip

maxik24
14. mar 2025

Vyhladava nezdrave maskrty lebo je hladny. Cize on normalne vezme penazenku a ide si do obchodu? Ziadne nezdrave maskrty doma nemame, deti si casto vezmu biely jogurt, nasypu musli, ovocie.. No nedovolim to, ak neobedovali. Je to iba o tebe, nie o nasich vzorovych jedalnickoch nasich deti. Ma jest poriadne, mat pevny rezim stravovaci, ak mu nechuti maso, da sa obed aj bez masa, pripadne tych foriem masa je velmi vela, od rezna cez maso na stave, v omacke, ci fasirke, odmieta kazdu formu? Pripadne vyvar poctivy. Mame v rodine dievca, ktore neje maso uz 5 rokov, od skolky. Prisposobili sa jej, jedava obedy bez masa. Ale ziadne nahradzanie obedom blbostami, v tom ti nase praktiky nepomozu, ked toto dovolujes.
Sladkosti nekupujeme, nie je dovod, deti jedia kolace, torty, kase, palacinky, lievance, cokolvek co si pripravime sladke. Cukriky, lizatka, cokolady, nie a su uz starsie, dcera je predskolacka.

autor
14. mar 2025

@maxik24 vyhľadáva, pýta 😁. Nedostane,lebo nemáme ale my ak máme sladkosti tak od starých rodičov čo mu dajú a to mu sem tam dám. Skôr chce také že banánový koktail ja viem že to je ok ale nieje to náhrada za obed. A potom reve že je hladný a nezje čo je navarené. Ale takym to poučným a agresívnym štýlom nechcem viesť túto diskusiu. Naozaj ma zaujíma čo jedia deti ktoré odmietajú zeleninu na desiatu a olovrant ak to nieje jogurt alebo ovocie. Chcem naozaj len inšpirácie. Nič viace

maxik24
14. mar 2025

Nie je to poucnym a agresivnym sposobom, len poukazanie na to, ze problem nevyriesis vyvazenym olovrantom, ked sa dieta nauci ognorovat navarene a da si radsej dobrotku. Ano, bananovy koktail je super, aj my si robime, ale iba pri normalnom zjedeni obedu. Nemusia vsetko a do prazdneho taniera, ale musia sa najest z uvareneho, ci si daju viac polievky, alebo polievku nechcu, lebo im sosovicova nechuti, tak si daju len druhe. Alebo ked je druhe kapusta, tak si mladsi da iba polievku, spravim nejaku vydatnu, lebo viem, ze kapustu neje od narodenia. Nie, ze by som mu ju od narodenia davala 🤭 ale tu je problem, ze neje obedy, vymysla, a ked nahradis "povinnost" obedovat nech akokolvek vyvazenym olovrantom, nepomozes mu velmi.

U nas olovranty - zapeceny toast so syrom, sunkou, alebo hrianka s maslom a medom s poharom mlieka, slana palacinka s cottage cheesom, alebo si spravime cez vikend muffiny. Staci aj obycajny cerstvy kvaskovy chlebik, tie maju velmi radi, s natierkami, vajickova, mrkvova, bryndzova, rybacia. Dost casto ale prave aj ten biely jogurt.

januska12323
14. mar 2025

Však pýtať môže, kým nezje obed žiadny sladký koktail nebude.

jesenzima
14. mar 2025

u nás práveže víkendy sú, čo sa týka jedenia, také voľnejsie. Pravidelnú stravu majú celý týždeň v škole/škôlke.. Niekedy mi decká ani neobeduju, niekedy jedia obed o 15 🤷 ak by moje dieťa chcelo na obed banánový koktail, tak mu ho urobím ... Banán je zdravý, mlieko je zdravé, áno sladké, ale vybehaju do večera a na večeru si dajú varené jedlo z obeda ... Pri mojich deťoch z jedenia vedu už dávno nerobím. Stalo ma to už kopec nervov a energie ...

hanaluteranova
14. mar 2025

Mame trileteho, ktery by nejraději jedl sladke, rozumej doma delane typu palacinky, kolace, popr testoviny, protože žádné kupované sladké doma nemame. Ale zeleninu má rád. Dnes treba byly spagety s omáčkou z masa a zeleniny. 2minuty zkoušel, že jen suche spagety, nedali jsme, ať vyzkouší i maso. Pak zacal od kraje odobavat špagety, nakonec s nimi pojedl i omáčku, i když většinu masa nechal 🙂 za mně vydržet, nabízet, jít příkladem, taky mi občas tečou nervy, ale vydržet to je základ! 🙂

hanaluteranova
14. mar 2025

Jo a jeste tipy. No, snazim se i ty jidla nasladko vytunit. Pouzivam na livance, palacinky,... celozrne druhy muk, z ruznych obilovin, schovam tam nejake seminka, ci orisky namlete, zakomponuji strouhanou mrkev, řepu, marmelády k tomu domaci, téměř bez cukru. Stale hledam nove recepty. Když fakt nechce obed, jednou dvakrat sel i spat hlady, pak dostane treba chlebik s lucinou a paprikou, uz ma hlad, sní 🙂 slaná jídla, také vylepsuju, propasovavam zeleninu, luštěniny, maso ... 🙂

terezkaarthuramax
14. mar 2025

Je knizka zdrave sladkosti nie len pre deti. Alebo ine knihy s detskymi receptami.skus odtial.nieco
A co keby ti v niecom pri priprave jedla pomohol?