Jedlo pre 6-mesačného

veron2811
5. júl 2023

Zdravím maminy, malý bude mať pol roka, chcem sa opýtať, od 4.mesiaca zavádzame príkrmy, snažím sa mu na obed zelenový príkrm robiť, plus aspoň 3x do týždňa aj s mäskom, buď desiatu alebo olovrant dáme ovocie nejaké zavedené s marina keksikmi, piškótkami. Sem tam mu dám do rúčku nesolene kukuricne chrumky, alebo také niečo.. Chcem sa opýtať :
1. Môžem už zaviesť aj kašičku nejakú večer okolo 18?
2.koľko chodov by my mal mať v tomto veku, kedy ste 3 a viac zaviedli?
2.kedy môžem žĺtok zaviesť, všade je inak napísané
4.zatial všetko pučíme, mäsko mixujeme... Kedy mu môžem začať robiť také jedla ze mäsko na šťave alebo tak... Skratka nie len také pucene veci, jasne ze keď zuby nemá, tak kusy mäsa nebudeme dávať... Mám prvé dieťa, slušne sa pýtam. Ďakujem za každú radu.

mamamasama
5. júl 2023

@veron2811 mna tu isto ukamenuju, ale robila som si pokus na vlastnych detoch. Prve 2. Krmene tabulkovo. Maju problem s jedlom. Treti ostal napospas osudu. Davam mu od 4 mesiaca normalnu stravu(bez soli,korenia a cukru) ale nemixujem, len pučím, ak su spagety, ma spagety. V 6 mesiaci mal uz 3 jedla denne. Kasa, ovocie, obed. V 7. uz aj jogurty. Je to moje jedine dieta,ktore je uplne vsetko. 🤣

veron2811
autor
5. júl 2023

@mamamasama kto je rozumný, neukamenuje, je to vaše dieťa, nie ich. 🙂 Kašu ste dávali na večer či kedy, prosím vás? A ten jogurt, to mu môžem dávať ako olovrant ci? A ako často? Najskôr by som samotný a potom môžem ovocie, mariny a také do toho, že? Ďakujem. 🥰

lulka321
5. júl 2023

@veron2811 ahoj, je malý dojčený? Ak áno, tak si myslím, že kašičky nepotrebuje, ja mám dve deti a ani jednej som ich nedávala, ale ak chceš, môžeš☺ A o 18tej? No podľa toho, ako ti malý chodí spávať. Vraj by sa kaša mala dávať tak 2 hodiny pred spaním, aby malému nebolo ťažko. Vaječný žĺtok už môžeš zaviesť. Ja som v pol roku zaviedla aj cestoviny, ovsene vločky, pohánku. Presne, ako píše kočka vyššie, v pol roku som už dávala príkrm 3x denne. Ale obom babám som pučila jedlo strááášne dlho, boli lenivé žuť 😂😂😂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cookie29
5. júl 2023

prisposobit sa dietatu. Pocuvat jeho potreby.

Maso na stave by som urcite nedavala, dieta v tomto veku potrebuje 20g bielkovin denne, to je zanedbatelne mnozstvo. Starsie dieta chcelo pucene, mladsie dieta od zaciatku kusky, "kasicku" ani vidiet. veceru sme zaviedli, ked potreboval vyssi prijem lebo zacal chodit. Akoze nech ide o MM alebo komercny preparat, vacsina prikrmov je menej kaloricka ako mlieko. Dojcene dieta ma vsetko v MM. Dieta na komercnych preparatoch potrebuje dostat hlavne vitaminy a mineraly z cerstvej stravy, nie v prasku. Takze niet sa kam ponahlat. My sme zacali prikrmovat v 8.m (dieta dojcene, takze 6m vyhradne MM a potom o jedlo nejavilo zaujem) ked sa samo pri stole zacalo za jedlom natahovat.

vkatush
5. júl 2023

@veron2811 mám tiež polročného 😊 riadila som sa malým, ako mal záujem o jedlo a čo mu chutilo a kedy...

1. Kašu už môžeš, ja niekedy dám na desiatu, ale väčšinou na druhý olovrant (okolo tej 18tej). Niekedy čistú, niekedy mu tam nakrájam ovocie (jahody, čučoriedky).
2. Máme 3 chody, desiata je výživa s piškótou, obed je príkrm a teraz už aj polievka od minulého týždňa a poobede kaša. Niekedy si dá poobede 2 olovranty, niekedy výživa, niekedy mliečko. Dávam mu aj rožok alebo chlebík kôrku okusovať, to miluje (len je nervný, keď už nemá 😂)
3. Žĺtko už v pohode môžeš, odporúča sa zelenina, tak mäso, tak žĺtko. Urobíš vajíčko na tvrdo a do príkrmu dáš (miesto mäsa, raz týždenne) najprv len 1/4, neskôr 1/2. Žĺtko je ťažké na žalúdok, preto pomaly. Môže z toho bľuvkať, nezľakli sa, to nie je alergická reakcia, len ťažké na žalúdok, preto menšie množstvo.
4. Mäsko môžeš nakrájať na také mini kúsky, fakt malé a on si postupne bude prežúvať a učiť sa na väčšie kúsky. Na šťave záleží aký recept, čo tam ide.

Odporúčam profil peknepapkaj 😊
Papaniu zdar 😂

evkamotka
5. júl 2023

Podla mna sa ponahlas. Pre pol rocne je gro stale mlieko. Hlavne by som nedavala ovocnu desiatu, kym ti nezacne komplet jest zeleninovo masove obedy. Lebo babo nevie, ze co je obed a co desiata a sladke chuti lepsie 🙂 je to riziko ze ti nebude chciet obedy a poje tie desiaty co by bolo blbe. Kasu som dávala tak od 8m

veron2811
autor
5. júl 2023

@lulka321 ahoj, nie, je na UM od 3 mesiaca. No chodí tak okolo 8 ako kedy. A potom ešte dať mlieko tesne pred spikanim? Koľkokrát do týždňa ste dávali žĺtok? A čo sa dá uvarit z tých vločiek a pohánky, prosím vás, samej sebe neviem, čo by som nieže ešte dieťaťu... 😂 vy ste teda obed a ktoré chody už dávala? Ďakujem. ❤️

enoula
5. júl 2023

Ak jedava keksiky a piskoty, tak už ma zavedene vajce a aj cukor. A ten mu určite netreba min prvy rok, nie este pol rok, ale samozrejme každý dava podla svojho uváženia... 2 chody uplne este stacia, zaklad je stale mlieko, prikrmy su doplnok..

lulka321
5. júl 2023

@veron2811 ano, mlieko este pred spinkanim, to mu za tie dve hodiny pekne vytravi ☺ žĺtok som dávala 1-2x do týždňa, tak ako kedy. Vločky používam ešte stále na zahustenie polievky, to dávam variť spolu so zeleninou a spraví sa z toho taká kaša 😅 ale moje baby sa toho nevedia dojesť 😂 a pohánku som tiež dávala do polievky, ako zmenu ☺. Na obed som tak malým dcéram dávala len jeden chod, buď zaleninovu polievku alebo mäsko či žĺtko. Zo zeleniny sa u nas stále točili zemiaky, mrkva, cuketa, batát, maslová tekvica, karfiol, brokolica (ale len tie ružičky, nie hlúbik), hrášok, petržlen. A z toho som urobila polievku, do ktorej som dala buď vločky alebo pohánku alebo len čistú zeleninu. Zvykla som dávať tak tri druhy zeleniny. No a keď som chcela mäsový príkrm, tak som uvarila kuracie alebo morčacie a k tomu som uvarila ryžu (ale tú som vždy trošku viac uvarila, aby sa deťom lepšie jedla), popučila klasické zemiaky alebo batát, karfiol so zemiakmi, prípadne hrášok som rozmixovala, a v tom 6 a pol mesiaci som skúsila aj cestovinu ☺ no a dávala som desiatu (to bolo vždy niečo ovocné), obed (polievka alebo mäsko) a olovrant (to som zvykla len zeleninu na pare 2-3 druhy).

veron2811
autor
5. júl 2023

@lulka321 zlatá, ďakujem za rozpísanie. 🥰😁