Kedy ste začali dávať mlieko a mliečne výrobky?

gogolienuska
14. dec 2014

Chcem sa spýtať, že kedy ste začali dávať detičky kravské mliečko a mliečne výrobky ako napr. pribinačik. Dcérka má 5 mesiacov. Prvé tri mesiace kojená potom sa mliečko stratilo takže dva mesiace na UM. A keďže máme slabší reflux máme zapustené mliečko. Dr na gastro nám odporúčala dávať už zeleninku a ovocie. Len chcela by som jej skúsiť spraviť nejakú kávičku na večer keďže sa mi začala často budiť na mliečko v noci. Už nám nestačí. A chceli by sme skúsiť dať aj pribinacika len neviem či ju nebude bruško z toho bolieť. Ďakujem 😉

piskotka3008
14. dec 2014

@gogolienuska kravske mieko by som zacala zavadzat az od 1. roka. V 5 mesiacoch je hrooozne malinka este, pribinacik uz vobec nie-ved je to samy cukor.

senka111
14. dec 2014

Len to nie,žiadny pribinacik. Ťažko stravitelny pre dospelého nie pre tak malé babo. Nám ho doktorka odporučila od.6m.Vtedy som jej verila,ja krava 😣.Následne alergia na bielkovinu kravskeho mlieka,piekli sme aj chlieb čo mal atopicky ekzem. Dnes má 9a dodnes neje mliečne výrobky. Dcéra má 2a ešte nepila kravske mlieko a ani nebude. Ja len do kávy a ráno som tak zahlienena katastrofa. Vyradila som a super. Takže pomalý, zvážiť aj následky. 😞a nazatazovat tak maličké. My používame ryzove a vyhovuje nám.

tana2278
14. dec 2014

Skonzultuj svojho pediatra, on Ti poradi najlepsie a hlavne najodbornejsie. Trochu by si mohla aj pogooglit, prepac, ale z polozenej otazky vyvodzujem, ze o zavadzani prikrmov nevies vobec nic.

tetapetra
14. dec 2014

@gogolienuska u nas kase na noc nezabrali. Mala som pocit, ze je este hladnejsi. Skus zeleninu, jogurty.

maslenka47
14. dec 2014

@gogolienuska vyskusaj a uvidis. Nikto na internete ti nepovie, ci tvoje dieta bude z niecoho brucho boliet alebo nie. Ale ked kasu, tak taku uvarenu doma, nie z prasku.

@piskotka3008 a ty si myslis, ze materske a umele mlieko je co? Tiez samy cukor....

belllinka
14. dec 2014

@gogolienuska Nechápem, gastroenterologička t jednoznačne povie, že máš začať so zeleninou a ovocím a ty jej chceš dať prináčika? To ako načo?? Veď si pozri zloženie Pribináčika, porovnaj či to je lepšie ako zelenina a ovocie a prídeš na to sama. A preštuduj si aspoň apoň úplne základné informácie o zavádzaní príkrmov.
@maslenka47 Ako môžeš porovnávať "cukor" v materskom mlieku a jednoduchý rafinovaný cukor v Pribináčikovi?To myslíš vážne?

piskotka3008
14. dec 2014

@maslenka4 no neviem o tom, ze by do kravskeho alebo materskeho niekto pridaval extra cukor a tak to daval dietatu...

ataz
14. dec 2014

@gogolienuska môj syn má 19mesiacov a je stále na UM, od 4 mesiacov sme začali so zeleninou, od 5teho prvé jogurty - čisté. Prvý krém ako pribináčik myslím až okolo 8mes. V 5tom mesiaci je podla mňa skoro 🙂
a čo sa týka ob. kravského mlieka, tak ani jeden z mojich 3synov ho do roka nepili. Najstarší ho čisté nevypije doteraz, prostredný od 2r
@senka111 alergia na kravské mlieko sa určite nespustila z jedného či troch pribináčikov...Sama som silná alerg. a preto skoro všetko ohladom detí, konzultujem nie len s pediatričkou, ale aj s alergologom, ktorý je jedným z najlepších v SR 🙂
musia byť dedičné predpoklady v rodine....tzn. že niekto z vašej rodiny je alergik, alebo bol ( babka, prababka..)
Alergia sa nezískava, alergia sa dedí génmi, u niekoho sa prejaví skôr, u niekoho neskôr a u niekoho vôbec
Ak sú predispozície, treba byť opatrný v zavádzaní stravy. Nám naša DR odporúčala pribináčky až po 8mes.

@belllinka úplne súhlasím!!! nie je cukor ako cukor a rafinovaný je najhorší

maslenka47
14. dec 2014

@piskotka3008 ze ho tam niekto extra nepridava este neznamena, ze ho tam nie je viac, nez dost. Mozno viac, jak v tom pribinaku.

@belllinka vy ste tu vsetci rafinovani az to boli. Ty mas snad nejake informacie o tom, ze MM neobsahuje volne jednoduche cukry?

evittam
14. dec 2014

@gogolienuska Ahoj, v piatom mesiaci určite ešte nie pribináčika a podobne. Ja som dávala zeleninu,ovocie, zeleninové príkrmy s mäskom,žĺtkom,....Cca od 7.-8.mesiaca som začala dávať sem-tam jogurt-ovčí, a tiež lipánka... 🙂 , potom už aj napríklad chlebík s nejakou pomazánkou a tak... 😉
@maslenka47 Nechápem ako môžeš porovnávať prirodzený jednoduchý cukor obsiahnutý v materskom mlieku s chemicky rafinovaným cukrom a inými sajrajtami v pribináčiku a podobne....len toľko k tvojmu "odbornému" príspevku.

girlie_konik
14. dec 2014

@gogolienuska - prosim ta, pre dobro tvojho babatka si nastuduj nieco o prikrmoch a ich zavadzani.
Aky pribinacik, aka kavicka?? 😲
Ja nie som absolutne ziadne extremistka, maly ma necelyc 10 mesiacov a uz ochutnal vselico, ale toto uz je vela.. tvaroh ani smotanu by nemali jest deti do 1 roka, velmi to zatazuje ich oblicky a skodi im to, maju na to este cely zivot jest taketo "dobroty".
Ak ti doktorka povie - davajte zeleninu a ovocie, tak nerozumiem absolutne tvojej logike, ze ides davat pribinacik, wtf? 😲

oladuna
14. dec 2014

@girlie_konik pokial mam informacie tak tvaroh zatazuje pecen a nie oblicky

belllinka
14. dec 2014

@oladuna O pečeni neviem, ale tvaroh určite zaťažuje obličky, sú to koncentrované bielkoviny, aj pri ochoreniach obličiek sa odporúča obmedziť bielkoviny čo najviac.

oladuna
14. dec 2014

@belllinka chore oblicky a oblicky malych deti su dve rozdielne veci.tvaroh sa neodporucuje lebo obsahuje vela bielkovin, ano, ale na rozdiel od chorych ludi na oblicky, telo malych deti ich nestaci spracovat a zatazuju pecen. Mozes si to vygooglit 🙂

sam2
14. dec 2014

@gogolienuska ja teda som max netabulkova, ale s pribinacikom este urcite pockaj. Moj maly ho ochutnal ked mal cca 8 mesiacov a to domaceho. Zacni pekne so zeleninkou, postupne pridaj na desiatu jablcko, hrusticku. Kravske mlieko az od 1 roku (my nie sme alergici a pediatricka mi to skor neodporucila). Dokonca mi dr.kazala kupit na druzstve a zo zaciatku mliecko riedit vodou.
Co sa tyka jogurtov, tak tie som zacala davat okolo 6 mesiaca. Bud zvolensky biely (aj ked niekto tvrdi ze smotanove nie je dobre davat, ja sa vsak s tymto nazorom nestotoznujem) alebo sme davali bielu hollandiu -gazdovsky a do toho som dala bananik alebo ovocie (jahody,maliny, cucoriedku...).
A neviem preco hned utocite...vsak nikto uceny z neba nespadol, takze tak 😎

siska53
14. dec 2014

@oladuna tvaroh,sol,koreniny zatazuju do 2r.vyvijajuce sa oblicky. Nacitane a overene u nasho znameho-urologa.
@gogolienuska a to je ak odpoved pre teba na margo pribibaka - a i ineho -aka. Okrem toho ze obsahuju tvaroh tak vacsinou aj ich zlozenie je nevhodne pre tak male deti. A cisto teoreticky pre nas vsetkych. Takze si vzdy over zlozenie vsetkych tych mliecnych dezertov.
Ak ti uz pedina nedala rady ohladom prikrmov,tak si ich vygugli na internete. Aj tu je na to mnozstvo tem. Ale nie v netabulkovych mamickach. Treba hladat seriozny zdroj.

gogolienuska
autor
14. dec 2014

Nie, že by som jej hneď teraz chcela dávať... Jeme len zeleninu a ovocie aj to všetko domáce takže bio. Aj ovocnú výživu domácu bez pridaného cukru... A na mlieko som sa pýtala preto, že som chcela počuť viac názorov a skúsenosti... Jedna moja kamarátka začala dávať malej keď mala 5 mesiacov a všetko v pohode. A ďalšia zase keď mal malý skoro rok... Tak chcela som len skúsenosti od viac mamičiek.. Tak my musíme takú zahustenejsie mliečko keďže inak ide viac ako polovica von...

mirkava
14. dec 2014

@gogolienuska my máme 8 mesiacov a teraz som zacala davat jogurtiky ale len bile s kratkou dobou záruky - obsahuju menej konzervantov. Pribináčika určite ešte nie a mliečko skor kozie pasterizované zriedené s vodou ale az naskou po polrkou. A na noc jej nestaci mliečko? Náš dostane mliečko večer ale predtým nejaku tu kašičku...