icon

Koľko má toho spapať ročný chlapec?

arcticcode
27. aug 2019

Mám ročného chlapca. Kus viac má. Stále je kojený niekoľkokrát denne a k tomu mu dávame v podstate skoro už všetko. Už dostávaj aj krémik, aj mlieko, šunku, mäso, ryžu, zemiaky, proste okrem slaniny, húb a ťažkých zelenín (napr. paprika) všetko. Pije vodu (z vodovodu, žiadne dojčenske, ani prevarene) a čajik, sem-tam kakauko a sem-tam mu dá mamka ochutnať z kávy (cca raz za dva týždne pol čajovej lyžičky).
Chcem sa spýtať, koľko má taký junák toho spapať? Po prebudení dostane prso, potom raňajky, dnes napr. spapal perník (domáci pečený koláč) s vodou, taký plát cca 40g to mohlo mať, na obed mu dávam tak 40g kuracieho, alebo hovädzieho s ryžou/zemiakmi. Netuším, či je to málo, alebo veľa... Po obede krémik a keď sme vonku, teraz spapa kornútok (idem na zmrzlinu, tak pýtam kornútok pre chlapca), pár hamiek, tak do desať a večer ešte papa ovocnú kapsičku 100-120g, alebo ovocnú tyčinku z lidlu, niekedy aj niečo poriadnejšie (praženicu). Pred každým a po každom spaní papa prso, v noci papá prso asi 5-6 krát (budí sa).
Je to dosť, málo? Netuším koľko by mal papať. Ako to zistím?

A tiež koľko by mal piť.

Strana
z2
ludmilka2407
28. aug 2019

Je to malo. Za prve nechapem kojenie rocneho viac krat za den. Ma mat uz normalnu stravu. Doobedu urcite este nieco syte treba dat, pridat ovocie. Tak isto na veceru nieco normalne. Z chrumiek a z kornutka sa nenaje.

arcticcode
autor
28. aug 2019

On spi dvakrat denne a vždy pred a po spani dostava prso. V noci sa budi 5-6 krat, tak čo máme robiť? Nechať ho revať hodinu kym nezaspi od unavy? Tak dostane prso a hneď je tuhy jak bartošova.
Krémik sú tie komerčné krémy - pribinaček, dračik a pod. Ale tie dostane tak raz za týždeň, keďže sú dosť drahé a výživové hodnoty stoja za nič. Najčastejšie mu robíme doma z tvarohu a niečoho (škorica, kokos, mleté orechy, maliny, čučoriedky,...). AK už mu nerobíme, tak termix (čiže tiež tvaroh, len upravený veľkými zlými potravinárskymi spoločnosťami).
Krupicu a puding som ešte nespomínal, to máva zhruba v takomto cykle - jednu večeru puding, druhý deň večeru krupicu, tretí deň niečo iné. A zas puding-krupica-ničo iné. Nie je to pravidelne takto, ale zhruba.
Mlieko mu dávame tiež, čo sa týka kakauka, väčšinou ide o holandské kakao s troškou cukru, ale nebojím sam u dať ani granko, prečo nie? Lebo doktor bukovsky povedal?
Nevidím na granku nič extra zlé.
V podstate už mu dávame veľa veci normálnych, čo aj my si varíme, dnes dostane rybu so zemiakmi a cuketou na obed.

anavivana
28. aug 2019

Mamičky napíšu tak, je zle. Napíšu onak, tiež zle.
A ja sa v dobrom pýtam, akú presne odpoveď očakávate?
Deti sú rôzne, tak kým tomu Vášmu chutí a papá, dajte mu. Ak si neprosí, netlačte doň, aby splnil akési tabuľky. Vám tiež raz chutí viac, inokedy menej. Mne napr. dcérka jeden deň zje za dvoch a iný deň som rada, ak vôbec niečo zje.
Ak chlapec prospieva, nechajte gramáž gramážou a riaďte sa zdravým rozumom a jeho spokojnosťou.
K “prsu”: Keď to mamine vyhovuje, kľudne aj do 18-ky.. 😉
V prípade, že požadujete presné príklady s gramážou, obrátila by som sa skôr na výživových poradcov.

arcticcode
autor
28. aug 2019

Nie presne, ale približne. Skúsme s tou vodou. Ja netuším, či dva deci za deň sú pre chlapca veľa, alebo málo. Ja dva deci vypijem za pol hodiny, to je nič. Ja neviem, koľko má vypiť. Dosť veľa tekutín prijme z prsa a má dni, keď vypije vody/čaju 30ml a má dni, keď vypije za celý deň 300 ml. Preto to nechápem.

mala_katie
28. aug 2019

@arcticcode nesnaz sa to chápať.. čo sa týka potravy, je každý organizmus iný.. veď aj dospelým sa vypracovavaju jedalnicky na mieru.. dávaj mu čo mu chutí a koľko chce, len stravu voľte rozumom, a trochu znížte sacharidy.. pokiaľ dieťa prospieva, tak je všetko ok.. to isté platí aj pri vode.. ak cika v pohode, a moc je svetlo žltá až biela, tak je všetko ok.. ja vypijem denne 6l vody, muž max 2..

deedol
28. aug 2019

co sa tyka pitneho rezimu pri kojenom dietati, kedze nevidite, kolko vypije mlieka, neda sa povedat, kolko by mal vypit vody/caju. mozete len sledovat pocikane plienky (malo by ich byt aspon 6 takych tazkych za 24h) a farbu mocu (biely az svetlozlty, bez vyrazneho zapachu - zo skusenosti, ranny je o dost hnusnejsi🙂.

co sa tyka jedla, mam dva zdroje (jedno je bukovsky, druhe jedna z tych novych knih o prikrmoch, ale nepamatam si nazov), tak ti z nich prepisem, co sa tam pise, lebo to mam odfotene v hroznej kvalite. inak ja sa tym tiez neriadim na 100%, ale pre predstavu je to fajn.

takze kniha o prikrmoch:
1-2 rocne deti maju zjest denne:
2 salky mliecnych produktov
2 salky ovocia alebo zeleniny
60 g proteinov (co neznamena len maso, ale aj mliecne vyrobky, strukoviny, vajcia atd.)
3 porcie obilnin denne

bukovsky to ponal podrobnejsie:
obilniny - 3 porcie (1 porcia = 50g chleba, 1/2 salky uvarenych cestovin/ryze, 1/3 salky uvarenych ovsenych alebo inych vlociek)
zelenina - 1 salka
ovocie - 3/4 salky
strukoviny - 1-2 porcie (1 porcia = 1/4 salky uvarenych strukovin alebo 40g tofu - ja napr. tofu nedavam)
orechy a semienka - 1-2 cajove lyzicky
mliecne vyrobky - 0-2 porcie (bukovsky je proti mlieku, ja napr. davam minimalne 1 porciu denne; 1 porcia = 1 salka mlieka, 1 vydatne krmenie materskym mliekom, 1 jogurt, 25g syra, 1/4 salky tvarohu)
maso a vajcia - 0-1 porcia (bukovsky je proti masu, ja davam maso skoro kazdy den, ale male porcie; 1 porcia = 30-40g masa alebo ryby alebo 1 vajce)
olej - 2-3 cajove lyzicky
bylinky a ine - 1-2 cajove lyzicky zelenych byliniek a vnati, 1-2 cajove lyzicky sladidiel (med, javorovy sirup - ja napr. este nedavam), 1-2 štipky korenin
mlieko - materske - kolko chce, umele - primerane veku (ako som pisala, ja davam rano a vecer umele, lebo som niekde citala, ze by mal pit okolo 500ml denne. chcem davat aspon do 2 rokov, kedze ma inak taky nanic pitny rezim).

ako som pisala vyssie, ani naaahodou to nedodrziavam na 100% (najma tie orechy, oleje, bylinky), ale aspon v hrubych rysoch sa snazim.

hadam to pomoze🙂

p.s. ak zene vadi to nocne kojenie, tak ho podla mna pokojne moze zacat "oducat", rocne dieta v noci jest nepotrebuje (aspon si zaludok oddychne). ak jej to neprekaza, tak ok🙂

deedol
28. aug 2019

jaj a este poznamka, jasne, ze maly toto vsetko nezje ani nahodou, ja mu vzdy pripravim, ponuknem a kolko zje, tolko zje, nenutim ho. jogurt napr. zje cely (lebo sak je sladky), ale inak casto trocha necha.

anavivana
28. aug 2019

Jooj, ale naozaj, netreba sa to pokúsiť chápať. Keď bola dcérka menšia, tiež som si tým lámala hlavu a trápila sa nad tým, či papá/pije/spí dostatočne. Ona bola vždy úplne mimo “tabuliek”, buď prudko pod nimi, alebo vysoko nad. Mnoho záleží aj od aktívnosti dieťaťa (aktívnejšie samozrejme potrebuje viac), niektoré sú v roku ešte maličké (kg, cm), iné o hlavu väčšie a polovicu ťažšie. A napríklad tie spomenuté tekutiny, to nie sú len v “obyčajnej vode”, ale aj v polievkach, omáčkach, ovocí, zelenine, materskom mlieku... ak je strava čerstvá a pestro kombinovaná, ak dieťa je spokojné, veselé, hrá sa, ciká dostatočne, tak sa riaďte ním.
V lete mi dcéra koľkokrát bola za celý deň len na 2x 240ml mlieku, vode (nesledujem ml) a raňajkách. A to je od Vášho o 1/2 staršia. A aj minulé leto mala príjem na minime. Trápilo ma to samozrejme, lebo “veď iné deti to a to” a “mala by hento a toľko”... Proste viac nepotrebovala, nemala chuť a bolo to pre ňu ok.
Bolo tu už pár príkladov uvedených, verím, že medzi tým nájdete niečo vhodné, čoho sa chytíte alebo proste pôjdete podľa zdravého sedliackého rozumu 👍

arcticcode
autor
28. aug 2019

@deedol Prekáža, aj mne. A ako máme odučať v noci?
Doktor bukovsky je proti masu? Gay. Teraz u mňa absolutne skončil.
Inak ďakujem za pomoc ;)

deedol
28. aug 2019

@arcticcode hej, hej, on je vegetarian 🙂
k tomu nocnemu kojeniu, niektori maju nazor, ze "ono to samo prejde casom", ale niekomu sa nechce cakat do x mesiacov/rokov.

na nete su rozne "navody", ako na to (ja som citala hlavne v angline). strucne zhrnute radia, ze sa postupuje od co najskorsich kojeni po tie neskore (cize najskor riesis, ze sa budi dajme tomu o 22, a ked zrusis toto kojenie, tak ides na kojenie o jednej v noci a tak dalej. posledne sa rusi kojenie nadranom. ked rusis kojenia, tak sa snazis, aby jedol viac cez den (ci uz mlieko, alebo ine veci, lebo on je zvyknuty jest v noci a tie kalorie mu mozu chybat).

co sa tyka samotneho postupu, mas (teda zena) kojit coraz mensi pocet minut (napr. teraz koji 10 min, tak bude par dni len 7-5-3,a ked je to uz len niekolko minut, tak jedneho dna neponukne prso ale vodu/caj alebo aj nic a ked bude kricat/plakat, tak ho treba nejako hladkat/tisit/hojdat/nosit/dopln si, co u vas funguje. niekto je aj za vyplakanie bez tisenia, co sa mne osobne nepaci.

my sme oducali od nocnej flase (jedol 2x v noci vyse 200ml - okolo polnoci a potom cca o piatej) a zakazdym to trvalo tak tri dni, kym si zvykol. ja som na to ale nesla postupne, skratka som mu nedala a len som ho tisila a vysvetlovala, ze v noci sa neje.

arcticcode
autor
28. aug 2019

@deedol och, tak to by som sa asi rozreval

Strana
z2