Koľkokrát týždenne deti jedia mäso?
Ja dávam 6 x (z toho 1x rybu), pretože moje dietko má ABKM a tak sa snažím doplniť minerály viac v tejto forme. Aj tak sa mi to zdá príliš veľa. Nekonzultoval to niekto z vás s odbormíkmi na výživu? Ja nie som masová, a jem ho vyslovene nasilu kvôli anémii.
6x? a múčne jedlá, cestoviny, omáčky, strukoviny atď má kedy? do mäsa rátaš aj napr. šunku v bagete? ak nie, tak 6x je veľmi veľa. ak áno, tak môj 3r asi 5-6x do týždňa
5x týždenne mate mäsový obed? (rybu osobne za mäso nerátam) ak áno, je to veľmi veľa. Mäso mávajú deti v škôlke 2x tyzdenne a v nedeľu robievam vývar a k tomu nejaké mäso. Moj svokor je lekár, majú takú pyramídu potravín a mäso je úplne na špici, ma sa jesť čo najmenej a len kvalitné čisté, žiadne údeniny.
@matkahelka obmedzovsť mäso áno, aké u dospelých radia, nie u deti ktoré rastú. Žiaľ nám strukoviny spôsobujú hnačky :(.
@zuzanka.zuzu šunka v bagete je spracované mäso a preto šunky a salámy vôbec nedávam. Mäso kupujeme v masiarstve. Žiaľ, domáce nemáme možnosť.
@milovnickakvetov údeniny samozrejme dieťaťu normálny človek nedá. Áno 4x majú (kuracie, bravčové, teľacie, morčacie, hovädzie) a jeden krát rybu. Keby mohli jesť mlieko a strukoviny tak dám len 3x ako ty :(.
aj pre dieta je 5x tyzdenne velmi vela masa. prvy rok ano, tam sa odporuca v prikrmoch 5x maso, 1x ryba, 1x zltok, ale po roku uz nie. naozaj som sa nestretla s takymto odporucanim (stretla som sa prave s opakom) a to ja som matka, ktora si dava extremne zalezat na tom, co deti jedia. tebe pediatricka vyslovene odporucala davat dietatu 5x tyz.maso? nechce sa mi verit. a ak dieta prehana zo strukovin, prehana ho aj z hracovych ci sosovicovych cestovin? moje dcery ich zboznuju.
@matkahelka kde kupuješ prosím ťa také cestoviny? Či nie sú moc spracované, skúsim.
Na zelezo zaradit lyzicu melasy rano do kase a mas vybavene... nevidim dovod to prave cez mäso hrotit... v tom veku (a aj dodnes) mame mäso 2x v tyzdni...syn je uplne bezmliecny, problem sme nikdy nemali.
autorka - ak vám to takto vyhovuje a mäso je kvalitné , tak to nerieš. U nás bolo obdobie, kedy dcéra mäso odmietala, tak som varila iné náhrady, ktoré by ho ,,zastúpili,, a potom mala obdobie, kedy chcela pomaly každý deň mäso. Tak dostala mäso. Z domáceho chovu a trošku. Ovocie, zelenina je tiež plná chémie a ľudia ju konzumujú denne. O orechoch ani nehovorím koľko plesní v nich je. A čo sa týka tých cestovín - hrachových, šošovicových. U nás to okrem mňa nikto neje. Aj ja si na to musím dať omáčku, pretože mi nechutia ale ja musím obmedzovať aj lepok, takže niekedy inú možnosť nemám. Ale nebudem variť to, čo nám doma nechutí.
6x do tyzdna sa mi zda vela, zalezi ale aj od toho, kolko toho zje...zelezo sa da doplnit aj rastlinnou formou, ja ako dospela beriem vitaminove zelezo...dieta ma maso do tyzdna mozno 3-4x (podla stravy v skolke a doma), ryby vobec nechce, aj to sa mi zda az az
@milovnickakvetov v škôlke je 2x týždenne plna davka plus jeden deň polovičná rizoto a pod...
Autorka my máme radi mäso, ale toľko x do týždňa sa mi zdá veľa.strukoviny zlepšujú stolicu kvôli vláknine či majú vyslovene hnačku?
Zaradila by som aj cestoviny, ryžový nákyp či zapečenu zeleninu karfiol, brokolicu, zemiaky, špenát..
Daj miesto 5x do týždňa mäso, 2x rybu.
Na železo ako tu bolo spomínané je dobra melasa. Do vody lyžičku melasy, stavu z citróna a vypit
@luccija nie, nie je. U nás je pondelok zeleninový/privarkovy, utorok kuracie, v stredu ryba, štvrtok bravčové alebo hovädzie a v piatok sladké. Pracovala som v jasliach, kde sme mali deti od roka a mäso 3x v týždni nebolo snáď nikdy. Jest toľko mäsa je nezdravé a škôlky sú nútené tlačiť na ceny, o pôvode a kvalite mäsa nemusíme ani polemizovať.
2x kuracie, 1x hovädzie, 1x ryba, 1x strukoviny s vajcom, 1x bezmäsité zeleninové, 1x bezmäsité sladké.
v roznych bioobchodoch
Moje deti maju do 6 r a teda este som sa nikdy nezamyslala nad tym, ci maju alebo nemaju kazdy den mäso, lebo my sme masovi... nejedia ho za vagon... vobec to neriesim a ani nikto v mojom okoli...
Moj syn do 6stich rokov maso do ust nedal potom co toleroval rezen a fasirka. Co sa tyka strukovin tiez nic max mixnute dohladka. Strukoviny az v skole zacal jest. A zelezo ukazkove. Dcerka od mala len maso pytala tsk som davala a zelezo velmi malo minimum..
@slavomira236 to je zvláštne ten paradox. Už som to ale čítala, že niktorí to tak majú že krvný obraz msjú ukážkový sj napriek tomu, že mäso jedia minimálne. No na mne a na synovi sa hneď prejaví anémia. Mne dokonca vypadnú vlasy.
autorka- každý organizmus je iný. Čo vyhovuje jednému, nemusí druhému. Môj žalúdok netoleruje surovú mrkvu, jablko. A na lačno už vôbec nie. Takže musím vedieť odhadnúť ten čas, kedy si to môžem dať. Inému to zase vyhovuje. Niekto mäso potrebuje a niekomu nechýba. Ja som ako dieťa málo mäsa jedávala. Nechutilo mi. Ale mali sme stále nejaké ovocie, zeleninu, strukoviny a železo nízke. Roky, Keď som začala jesť viac mäsa , upravilo sa to.
ja mam syna vegetariana uz 8 rokov, od jeho piatych narodenin. okrem strukovin davam vela orechov a vajicka. ci ani tie Tvoj nemoze?
a zo strukovin si cervenu sosovisu skusala? tu zvacsa toleruju aj babatka
@ibatanecnica presne tak. Aj od fyzickej záťaže záleží, stavby tela, od toho akú silnú má žena menštruáciu, ďalších ochorení….. No aj tak ma udivuje, že ja musím aspoň 3x týždenne nasilu a niekomu naozaj stačí kde tu.
autorka - a prečo musíš nasilu? Ja ho jem pretože mi chutí. Niekedy som aj týždeň bez mäsa a ptoom ho mám každý deň. Čo si telo pýta, to mu dám.
@soldi červená veľmi zle. Orechy zbožňujú, takže sspoň tie.
Vela jedavame ryby, morcacie, hovadzinu robim velmi casto. A dnes asi po 2 rokoch robim morene bravcove. Neviem, neratam to. Jedava aj v skolke. Varim podla toho naco mame chut a podla casu. Ked chcem rychlo navarit hodim rybu do truby, urobim kasu a do hodky jeme uz aj s umytim. Ked som leniva hodim hovadzinu do jedneho hrnca nech sa pomaly vari, pridam zeleninu, zahustim a dochutim urobim ryzu a kazdy je spokojny 😂 obed bez bordelu aj ked casovo narocnejsi. A teraz sa zamyslam, ze my malokedy mame bezmesite hlavne jedlo. Take davam na veceru. Sunku, salamu ani neratam. Vsak z toho zje koliecko medzi zemlu.
Ked syn prechadzal na normalnu stravu tak som dodrziavala, aj ked nastupil do skolky v 1r 7mes pozrela som co mali a podla toho urobila, vybrala druh masa. Bude mat tri roky uz neriesim davno.
autor - pri orechoch - teraz mi napadlo. Ja som výrazne obmedzila orechy po tom, čo mi jedna známa - robí v labáku - pravidelne testujú orechy - povedala, že v každom balení čo testujú sú už plesne. Už sa málokedy stane, že sú orechy v poriadku. TAk tie som výrazne obmedzila. Hlavne teda kupované. Vlašské a lieskovce mám z vlastných zdrojov tak to si ustriehnem.
Podľa mňa veľmi záleží od toho aká je to porcia. Mám 2 ročnú a má tiež toľko krát v týždni mäso ako vaše dieta. Máva varené aj večere čiže má zastúpené aj strukoviny, vajíčka atď. Lenže ona ak zje 1 kocku mäsa (myslím napr kocky ako na soté) rozkrajanu na milión časti schovanú pod zeleninou, tak som rada. Keby zje normalnejsiu porciu tak jej nedávam tak často.
tak deti v skolach/skolach maju 4dni masove z 5tich ;)
neriesila som velmi kolkkrat do tyzdna maso, pretoze jedlo nie je iba o tejto zlozke, ale skor porcie. Su prilohy, polievky... cize staci dat menej masa, viac prilohy/zeleniny atd. AK vies uplne nahradit masove, nechuti vam to, nebola by cesta radsej doplnit zelezo cez vyzivove doplnky? melasu ako sladidlo este..
@ibatanecnica no ja mam z vlastneho zdroja vlasske a tento rok islo vsetko do kosa... minuly rok dost.. ta plesen je tak nenapadna... moj chlap by to v klude jedol 🙄
@simca06022011 ja orechy sterilizujem alebo dám do mrazáku a po troche vyberám a rýchlo zjeme. Nestihnú splesnivieť. Pokiaľ už nestihli na strome. Ale posledné roky je to bieda, samý škodca

a to maso davas ake? dufam, ze aspon kvalitne a nie plne antibiotik z kauflandu.
kazdopadne, je to velmi vela. zelezo vies doplnit aj strukovinami, nie je nutne jest tolko masa. moje deti jedia maso len bio (akoze domace) a max 3x tyzdenne. pediatricka to schvaluje, sledujem na insta pediatricky, ktore radia rovnako a co sem-tam zacujem nejaky rozhovor s lekarmi v mediach, vsetci upozornuju na obmedzovanie masa v jedalnicku.