icon

Moje deti málo pijú. Čo s tým?

boka79
7. dec 2013

Ahojte, chcela som Vás poprosiť o názor. moje obe deti nemaju takmer vôbec záujem o pitie. Veľka sa ráno napr. ani nenapije, pred tým , ako ideme do škôlky , malého ešte kojím, ale okrem mlieka skoro nič nechce. Musím ale povedať, že keby som dávala veľkej sladené nápoje, že by vypila viac, ale to som nikdy nechcela, dávať po celý deň len sladené veci. Niekedy rozmýšľam , čo je lepšie, dávať piť sladké a vypije viac, alebo nechať to tak, ako je s tým vedomím , že vypijú málo. Ako to robíte vy?

aliza
9. dec 2013

@siska53 ale ta dehydratacia nevyzera tak, ze si smadna a kolabujes....tie procesy prebiehaju vo vnutri, telo sa dostatocne necisti, je to zataz na ladviny, celkovo na metabolizmus, pokozku, na cievy (elastickost)...toto vsetko dlhe roky prebieha vo vnutri bez nejakych vonkajsich priznakov a v neskorosom veku dochadza k srdcovocievnym ochoreniam, trombozam (osobne poznam desiatky ludi so zlym pitnym rezimom, ktorym sa upchali cievy), takisto travenie-creva...vsade treba vodu. Ja poznam dieta, ktrore malo vazne zdravotne problemy z pitia IBA sirupovych vod, malo problem s ladvinami.
A ano, aj bylinkovy caj je problem, nakolko VSETKY druhy cajov obsahuju taniny, ktore limituju absorbciu zeleza. A zaroven su ovocne caje aj mocopudne, cize v tele nezostavaju, ale sa vyplavuju a tym padom nehydratuju.

mima1722
9. dec 2013

Do pitneho rezimu sa rata len a len VODA. Ziadny cajik, mliecko, dzusik a podobne veci.Alebo polievka? Zeny to nemyslite vazne? Skuste sa vecer okupat v polievke, alebo v mlieku, alebo v caji. To je presne to iste. Ci je letne obdobie alebo zimne alebo hociktore ine, pit treba stale rovnako a stale cistu vodu. Ak mate tvrdu vodu z vodovodu kupte si filtracnu kanvicu, vyjde vas to lacnejsie ako kupovat stale balene vody. Tie by som odporucala stolove alebo polomineralne s obsahom sodika maxi. 200mg na 1L.Nas organizmus tvori z dvoch tretin voda. Mali by sme vypit 4dcl vody na 10 vahy a to sa tyka kazdeho jedneho cloveka, beh ohladu na vek alebo pohlavie.To je zaklad Ak niet dost vody v tele, odpad sa zle vylucuje a postupne nas otravuje a nici. To ako keby ste chceli prat bez vody. Bez vody sa v tele vsetko zahustuje a oblicky vylucuju koncetrovany moc, ma tmavsiu farbu a ostrejsi zapach, lebo je v nom viac soli a kyselin. takyto moc drazdi sliznicu mocoveho mechura, co vyvolava zapalove zmeny a mechur je v akomsi krci a tym sa zmensi jeho kapacita. Vyvolava to rozne problemy s bolestami v podbrusku, castejsimi infekciami mocovych ciest az k rakovine mocoveho mechura. Nechcem vas strasit ale ak nepijete vodu a take problemy este nemate, verte ze pridu... Tak ako sa rano umyvame zvonka, je rovnako dolezite, ba dokonca dolezitejsie umyvat telo zvnutra. Co sa v tele deje, ak vodu nepijete?? Uvedomte si ze mate velmi mudre telo. Ak nedostava vodu, zacne ju setrit a mate pocit naliatia, mate presiaknute prsty, opuchnute nohy, zacinate sa potit, zle spite, bolieva vas hlava - typicka bolest je na zahlavi. Mate stuhnute ramena a siju, objavia sa bolesti v krizoch, zrazu zistite ze mate vyssi tlak krvi a celkovo sa nejako zle citite. Ak si v tom case date urobit krvne testy a moc, este moze byt vsetko negativne, no ak nic nezmenite, coskoro sa vsetko prejavi aj v testoch a problemy sa horsia. Nedostatok vody sposobuje ukladanie toxickych a odpadovych latok, ukladanie tukov, zapchu, poruchy travenia, bolesti v oblasti obliciek, co casto vnimame ako bolesti v krizoch, podrazdenost, slabost, unavu, zavraty, suchu pokozku so zvysenou tvorbou vrasok, ochabovanie svalstva prispieva k zvysovaniu hmotnosti a rychlejsiemu starnutiu ... 🙂

jasminet
9. dec 2013

@boka79 moji nastastie (klop klop) piju dost a vsetko co tecie - z 90% vodu, ale sem tam caje, aj sirupovu vodu, dzus odstaveny riedeny. ale dcera mala obdobie kedy nechcela moc pit a kvoli chorobe musela. tak sme nakupili slamky a bublali, popri tom pili. teraz mame zas obdobie, ze kazdy den robime citronady - citrony, med, zazvor a zaliate vodou a idu sa utlct obaja + muz najviac 😀 alebo robievame pikniky - to tu niekto pisal. hodime na zem deku, dame si paradne salky, nejake zobkanie k tomu, cajik a veselo piknikujeme....

aliza
9. dec 2013

@mima1722 konecne niekto, kto nepovazuje vodu za totalnu hlupost a zbytocnost...dakujem 😉

mima1722
9. dec 2013

@aliza to si aj niekto mysli?? ach jezis 😀 to ze nase telo je zo 70% tvorene z vody, to sa neda oklamat ani tomu vyhnut. Nech si mysli kto chce co chce ale vodu potrebuje a ak ju nebude pit, raz sa to prejavi, bohuzial. Ja osobne pijem 4-5 litrov cistej vody denne. Uz moja 4 rocna dcera vie ze voda je pre nas velmi dolezita, mohla by to ucit starsie rocniky 😎

aliza
9. dec 2013

@mima1722 no ved si precitaj tie prispevky predo mnou 😖.

winka99
9. dec 2013

@aliza hm, len co ty vies, ze co obsahuje cista voda...aj ta kupena z obchodu...to asi ani ti, co tie flase plnia nevedia a ja nespochybnujem pitny rezim, ved ja pijem vodu, z vodovodu len ochutenu sirupom...ale stale je to voda, nie cisty sirup predsa.....a mas to fuk, aj tak raz zomrieme, nikoho to neminie a je jedno ze na ktoru pliagu

zuzkanik
9. dec 2013

@boka79 Mám a mala som rovnaký problém s obomi dcérkami. Staršia má 11 rokov a doteraz ju musím v pití tekutín napomínať. Kontrolujem fľašu, čo nosí zo školy a koľkokrát je nedopitá od rána.... Cez víkend ani na raňajky nedopije vodu a nájdem pohár na stole ešte na obed. To ma ide poraziť. Od malička bol s ňou obrovský problém, čo sa pitia týka. Nepomáhajú ani rozhovory o obličkách a pod. Jednoducho pije veľmi málo. Mladšia - 4-ročná dcérka, tá je na tom o čosi lepšie. Najradšej má obyčajnú vodu, čaj robím len výnimočne, nesladený, občas si vypýta džús, ale tiež nevypije viac ako liter vody denne. "Poďte sa napiť" je u nás bežná fráza. Zatiaľ im však nič nechýba, tak sa nejako netrápim. Niektoré mamičky tu píšu, že treba trvať na tom, aby vypili dennú normu. Ja si myslím, že tým budeš trápiť seba aj deti. Ja sama cez deň vypijem max 2 litre vody, aj to už mám pocit, že mi lezie ušami. A pritom viem, že sa to má. Pokojne skúšaj aj sladené čaje, aj džúsy. Aj to sú tekutiny, aj keď si mnohí myslia, že nie sú. Dokonca aj polievky aj ovocie. A čo sa týka kojenia - neviem prečo je teraz taký trend, že kojené deti treba nadájať ešte vodou a čajmi. Už vidím ženy v Afrike, ako zháňajú vodu pre svojich malé dojčatá. Uznám v lete, keď sú horúčavy, vtedy by som trochu vody asi dala aj dojčaťu, ale napríklad teraz, v tomto období netreba. Stačí mlieko od matky.

aliza
9. dec 2013

@winka99 ja vodu nekupujem, filtrujem 😉. A ja mam iny zivotny postoj, mne zalezi na tom, aby som ja a moje deti zili v zdravi co najdlhsie, aj ked raz tiez zomrieme , ale nebudem si predsa nicit kvalitu zivota a zamerne si ho skracovat, ked nemusim 😎.

monhla
9. dec 2013

Nám dosť pomohli slamky a štamprlíky /s vodou 😀 /. Cinkáme ostošesť. No keď to zrátam, aj tak staršia vypije niekedy max. 0,7 l a mladšia cca 3dcl /ale je zatiaľ kojená, tak sa to dá/ Inak je tiež umenie do nich tekutiny dostať. Kým boli čisto kojené, tak vtedy by pili stále - ale iba MM. Vodičku sme do cca 7m nepoznali ni v najväčších horúčavách.
Inak ja sama vypijem denne max. 1 liter tekutín a to rátam ráno kávu, jeden čaj, polievku a max. 2 poháre vody. A žijem. I Keď viem, že to nie je dobré. No nepociťujem smäd. Možno to majú moje deti po mne. Brat by vypil aj studňu - on je smädný vždy.

hameeda
9. dec 2013

@boka79 : no ja by som sa nesladeného čaju nenapila, len v prípade ak by som umierala od smädu, skús tie farebné slamky do mlieka, alebo frapko sypané....moji by sa tiež čistého mlieka nenapili, a vodu cistu len z chladničky, ak nie je studená tiež sa nenapijú, ale ja tiež nie tak to neriešim...

k_a_j_k_a
9. dec 2013

@boka79 ahoj, necitala som diskusiu, ale prve co ma napadlo a fungujeme tak aj u nas, ze deti dostanu pohar a pokial nevypiju, nikam nejdu. a mozu sa jedovat kolko chcu, proste musia. lebo ak nepiju, tak su uhucane a boli ich hlava. takto som to robila od malicka. proste, strcim im do ruky pohar a pi. nediskutujem.
inak, pijeme hlavne vodu (filtrovanu), teraz v zime nesladeny caj. obcas im ale dame aj caj s medom, doma odstaveny dzus alebo poriadny sirup. ostatnym vodam a kravinkam sa snazime vyhybat, aj ked nie vzdy sa to da. a uz sa nam zoparkrat stalo, ze sme podostavali dzusy a aj sme ich pekne vyliali, lebo zlozenie bola voda, cukor, glukozovy sirup, Ecka a az niekde na konci nejaka aroma, aby to nejako chutilo.
inak, mali sme obdobie, ked boli mladsie,boli na prazdninach u svokrovcov, tak mi ich naucili na dzusiky a sladke vodicky. to bol vtedy boj, pretoze vobec nechceli vodu. a dodnes, ked sa vratia z pradznin alebo staci aj vikend, tak musim riesit hladinu cukru v krvi ☹

tilly
9. dec 2013

@mima1722 perfektneee, paradne napisane, tesim sa, ze to tu niekto takto opisal 😵

kali23
9. dec 2013

a viete aj, ze voda sa nemá pit pred jedlom, pocas jedla a ani krátko po nom? napríklad?

tiez je diskutabilné, co do pitného režimu naozaj patrí a co nie... taktiez, ak sa clovek stravuje zdravo a vyváženie, telo sa nepotrebuje zbavovat "kvánt odpadu"...
a este by stálo za zváženie kedy sa "vyskytol pojem pitný rezim"...
nepamatám si, zeby v mojom detstve niekedy niekto riesil alebo ma nútil nieco pit... bola som smadná, napila som sa... a v zivote som nemala ziadne zdravotné problémy

dietatu treba vodu ponúkat, ale ked nechce, tak nechce... viac treba dbat na zdravu stravu, vela zeleniny, ovocia, obilnin a strukovin ;)

ja som synovi nedávala pit vodu ani v tých najvacsich horucavach, nakolko bol/aj je stale dojceny, dr. mi niekolkokrat vysvetlil preco dojcene dieta nepotrebuje vodu, dat mu ju mozem, ale len pre upokojenie vlastneho pocitu, nie preto, ze to potrebuje...odvsadial som bola atakovana, ze nutne potrebuje pit vodu a caj! no nie, nepotreboval... teraz, ked uz má 15 mes. vodu má "po ruke" a ked chce, napije sa, ked nie, tak sa z toho nezblaznim... neriesim, nemeriam, dbám na zdravú a vyvázenú stravu ;)

súhlasím, ze najviac tekutín má clovek prijat dopoludnia, najmenej vecer... no urcite nie 4-5 litrov...

@mima1722 a vies aj to, ze tak velkym mnozstvom vody si nadmerne zatazujes srdce a aj tie oblicky?

danielle37
9. dec 2013

Ahoj, aj moja dcéra málo pije, tak teraz chceme kúpiť ten stroj na vodu pre deti.. dúfam,že ju takto nalákam http://www.jamnet.eu/1134-davkovac-vody-slonik

monca1111
9. dec 2013

@zuzkanik páči sa mi čo píšeš o pití, no nič v zlom, ale ako si od začiatku naučíme tak máme, moja sa narodila v auguste, bola a je kojená, ale dojčenskú vodu sme dávali od 2 mes. a pije doteraz rada 🙂))

aliza
9. dec 2013

@monhla to, ze nepocitujes smad, resp. ze nemozes vypit viac vody, je tiez signalom dehydratacie. Staci sa napit menej a casto, nemusis hned naraz vypit pol litra...nalej si 2 decak vody a vypi, neskor zase...a zo spominanych 2 poharov denne sprav najprv 3 pohare denne, neskor 4 a tak pomaly pridavaj. Treba pit aj nasilu, nie vela, ale aspon nieco. Ja tiez nedokazem vypit 3-4 litre denne, ale 2 pohare denne je velmi malo.

kris557
9. dec 2013

@boka79 naša pila od malička iba vodu, dokonca ani čaje nie. Keď mala 2 rôčky skončila v nemocnici so zápalom obličiek. Vtedy musela piť, no nemohli sme to do nej nič dostať, tiež zafungovali slamky, lekárka povedala, že nech jej kúpim aj JUPÍKA hocičo, nech len pije. Nech papá aj výživy, polievky, všetko proste tekuté. Ja som sa nad JUPÍKOM zhrozila, malá ho ani nechcela. Lekárka povedala, nech pije hocičo, len musí piť...potom som jej v nemocnici dávala piť vodu zo striekačky. Momentálne má takmer 6 rokov, pije ochutený rajec neperlivý, občas aj vodu, jupíkov, v škôlke sirup a občas aj čaj. Som rada, že vôbec niečo pije.
Ak dieťa málo pije je to fakt dosť nebezpečné!
Niektoré mamičky, kúpili detičkám niečo takéto http://www.zeleziarstvoplus.sk/zasobnik-na-vodu...
Aj naša si v obchode čapuje rada z galóna a vôbec jej nevadí, že je tam iba voda 🙂

tilly
9. dec 2013

@kali23 to by som aj ja chcela vediet... niekde tvrdia, ze pred a po jedle by sa nemalo aspon pol hodku...

zuzana76
9. dec 2013

@aliza mame aj filtracnu kanvicu, ta voda mi chuti este horsie, nepijem sladene napoje, preto vypijem len pol litra denne, keby som mohla pit sladene napoje nemam problem vypit viac, aj 2-3 litre tekutin

zuzkanik
9. dec 2013

@kris557 keby som kúpila ten zásobník na vodu, dajú sa galóny s vodou dostať bežne v obchodoch?

zuzana76
9. dec 2013

@aliza nikde vo svete sa necajickuje? to potom taki Turci co? ved ti popiju caju, alebo ine narody, mongolsko a pod. kde sa pije takmer vylucne len caj, zmiesany este s mliekom

monhla
9. dec 2013

@aliza Teóriu ovládam. Aj si nachystám vodu . . . . ale zabudnem na ňu 😝
Najlepšie som na tom ako tehulka, vtedy som myslela na potreby bábenka a tak som vypila min 1l vody denne. No teraz skôr riešim deti, dávam pozor aby pili a na seba zabudnem 😀

zuzkanik
9. dec 2013

@monca1111 Moje deti, žiaľ, kojené neboli. Keďže boli na UM, vodu som im ponúkala neustále, napriek tomu sa staršia s pitným režimom nejako nekamaráti. Chcela som povedať, že je to naozaj veľmi ťažké. Niektoré detičky dokážu na posedenie stiahnuť fľašu čaju - pre mňa to vždy bolo neuveriteľné. Bola som šťastná, ak moje baby vypili 8 dcl denne. To sa u nás už dalo považovať za výhru. Ja sa s tým už netrápim. Dohliadam, aby vypili aspoň nejakú tú ich normu a viac ich nenútim.

zuzana76
9. dec 2013

@stanislavao moj syn detto, do asi 1,5 roka nevypil ani hlt vody

zuzana76
9. dec 2013

ja som naprikla vzdy malo pila, uz ako dieta, sa pamatam, ze este aj ked som bola na navsteve, tak som obzerala ci je pohar dobre umyty, ci na nom nie su nejake odtlacky a hned ako som nieco nasla, tak ma presla chut na pitie

siska53
9. dec 2013

@k_a_j_k_a no ale vidis,necitala si,ze caj ani sirupova voda sa ti do pitneho rezimu nezaratava? Ani voda z potravy nie potom. Oni zas tvrdia,ze kava a ciernu caj a mlieko sa nerataju,ostatne ano. Tak potom polievka je asi z,mlieka,nie z vody.ani melon,potom,nepkmoze,lebo to nie je cista voda.mne to pripada ako ked bolo kedno vajce denne,potom,ze vajicka su skodlive.
a tak,to je pri vsetkom. Kazdy si i,tak urobi po svojom. Ja som,rada,ze moja mladsia pije len,cistu vodu a uz dlhsie zvazujem,ze zrusim,kupovanie dzusov a sirupov. Ale cajov sa trda nevzdam. Cierny nepijem.
a dokonca roiboss mi moj gynekolog odporucil na,doplnenie mineralov,ked som,mala hnacky a bola tehotna s malym.

hatapkagb
9. dec 2013

Moja 5rocna dcerka,vzdy vela pila vodu,caje,ale teraz chodi dos koly a asi mesiac nechce pit vodu,caj ani mlieko na ranajky lebo ma strach ze sa pocika.Stale jej opakujem ved sa napi a chod este na wc pred odchodom,nie boji sa.Lebo nemoze ist na wc ked len teraz prisla z domu prestavku na wc moze az ked maju desiatu myslim alebo obed,neviem teraz.

siska53
9. dec 2013

@aliza pozri,ja sa tesim,ze mala,mi,pije len,cistu vodu. Ale s malym by sim skoncila asi v nemocnici.vodu som,mu davala doslova po lyzickach,robila tekute obedy,vypil mi,maximalme 2deci ak,vobec,dakedy i,menej a v lete som,sa bala,tak som,pristupila na,riedenie.
a to s tym,ze caje su socikovy prezitok,nesuhlasim.anglicania piju caj. Vo Franvuzsku sa takisto pije caj. Moja rodina,cisti Francuzi,caje mali nakupene a nie kvoli mne. Ked som bola na,vymennom pobyte,hadaj,co sme pili na,ranajky a to i v restauracii? Caj!
a pri bilestiach hrdla nebudem,do seba liat len,vodu. Potrebujem,vtedy nieco teple. A aj detom,ked maju horucky,sa maju podavat aspon kompotove stavy alebo,dzusy,ci voda, so stipkou soli a nam,kazali,tam,dat i gkukopur.aby dieta nebolo dehydrovane. Ak by to lekari nepovazovaki za sucast pitnehobrezimu,asi,by trvali len,na cistej vode. Ale to je moj nazor.
a to zelezo? Nuz,kebyze tie caje nepijem,asi by som,mala prilis vela zeleza a trpela parkinsonom a to ja som,este aj pescotarian a okrem konca druheho tehotenstva som mala vzdy zelezo v norme. Takze s tym zelezom,sa mi,to velmi nezda.

siska53
9. dec 2013

@hatapkagb uha,a preco ich nechcu pustat na wc?my sme, pustat mohli.skus sa s ucitelkou porozpravat,ze mate taky problem.