Ahojte, obraciam sa na vás s prosbou o radu. Zdá sa mi, že synovi ktorý má od narodenia rôzne zažívacie problémy a potravinové alergie varím veľmi monotónne. Lámem si dlho hlavu čo mu ešte môžem dať, aby nejedol stále to isté. Má silný reflux, alergiu na mlieko a 0% enzymov na škroby :(. Kvôli refluxu mu dávam zemiaky len obmedzene, vajíčka pomaly znova kde tu zaradím už nemá tak alergickú nádchu po nich a mliečne vôbec nedávam lebo mal silnú reakciu. Strukoviny mi netoleruje kvôli škrobu absolútne- hnačkuje po nich aj 3 dni a sú úplne nespracované (ako zje tak vyjdu). Prosím ak vás napadnú ešte jedlá ktoré by som mohla pridať tak mi napíšte.
- raňajky máva mlieko, chlebík s rastlinným maslom a zeleninu alebo obilninovú kašu občas.
- desiata ovocie/kaša a voda
- obed: polievky- krémové (tekvicové, hrášková, brokolicová), vývari, zeleninové polievky
druhé jedlo- rybka, zemiaky, zeleninový šalát
Teľacie mäsko na zelenine a ryža
Palacinky (tie mu už moc nechutia)
Cestoviny s tekvicovou omáčkou/ zeleninovou omáčkou
Kuracie stehno plus ryža a zeleninový šalát
Dusená zelenina a mäsko, ryža
Cestoviny s orechami
Pár krát mal zeleninové placky ale nechutili mu veľmi
-olovrant: Buď polievka alebo druhé
- večera: chlebík, alebo niečo na zahryznutie (kvôli refluxu moc netoleruje sa na noc najesť ) a mlieko
Uff, ja by som sa sla poradit asi k odbornikovi, ze co pridat do jedalnicka.
Sosovicu cervenu, tiez nemoze? Cicerove pomazanky?
Rajciny su problem?
Spenat, kel, ruzickova kapusta - su problemove?
Spokojne mu sprav zrolovany list salatu s naplnou co moze - zje menej chleba. A pecivo nevadi, ked ma jest nizko skrobovu dietu?
Pridala by som cerveny/sladky zemiak. Tekvicu. Karfiol. Z toho aj polievky.
Poskusaj zeleninove placky aj nadalej. Rozne kombinacie. Pridaj mrkvu, sladky zemiak - budu sladsie.
Arasidove maslo? Ine orechy? Ci na tie je este moc maly?
Skusila by som quinou, kuskus, rozne druhy ryze (ciernu, hnedu), pohanku.
Z masa sa daju robit masove gulicky a fasirky, tie su u mojho popularne.
Potom este pecenu zeleninu - cviklu, mrkvu, zeler, kalerab, tekvicu...
@marianarem dobrý nápad mäsové guličky a fašírky - ako robíte a s čím podávate? Pečenú zeleninu len postriekate olejom pred pećením a podávate so zemiakmi a dressingom?
@veselo_neveselo zrlovaný list s mäskom skúsime.
Bolognske špagety?zapeceny karfiol so syrom je syr problém?hrstkova polievka?či strukoviny nie?
Paradajková polievka
Pecena zelenina len sol, olej, pripadne nejake bylinky. Masove gulicky neviem ani kde zacat, to je taka moja srdcovka, takze ich robim na milion sposobov..Maly mi s nimi aj rad pomaha a vymysla ochutenie (teraz ma 3 roky, ale aj ako 2.5r uz pomahal). Daju sa aj z uplne cisteho mleteho masa, do toho sol a nejake bylinky, koreniny podla chuti. U nas je oblubena taka verzia ze zoberiem jemny bulgur v mnozstve 1/10 z vahy masa a dam macat do vody alebo ovocnej stavy asi na 20min. Potom sa to zmiesa s jemne mletym masom plus zase koreniny, moze sa dat aj pomleta cibula alebo cibulova stava. Dalsia verzia je s vajickom, ale to u vas mozno radsej nie, pripadne mozno s prepelicim. Maso pouzivam hovadzie, jahnacie a kuracie, pripadne morcacie. Kuracie gulicky su najlepsie z vykostenych stehien aj s kozou. Gulky sa mozu osmazit na grile, na panvici, v teplovzdusnej friteze, piect v rure alebo zavarit do polievky alebo nejakej omacky. No to je len tak v skratke, vedela by som o nich hovorit dlho 🙂
@luccija pri refluxe nerobia dobre ani paradajky. Zatiaľ som opatrne zavádzala, moc ich nechcel ani. Nie syr žiaľ nemôže kvôli alergii na KM. Boloňské špagety skúsime, ďakujem za tip.
@marianarem haha super 🙂. Vidno že sa vyznáš. Ďakujem za tipAj keď syn má ku všetkému slabú imunitu a mäso najradšej preto varím, lebo chytí každú baktériu ktorá sa neupečie :(. Guľky úrčite skúsim, už som ich aj zvažovala. Masko si dávaš mlieť v obchode či doma si melieš?
Ako to teraz v 2,5 rokoch už máme “bohatý” jedálniček, lebo sa mu postupne lepší zdrav. stav (klop, klop), ale čo to bolo od narodenia, to bola hrôza kým sme zistili.
Ahoj naši sú strašne slabí jedaci ale môžem ti odporučiť bolognske špagety tie sú u nás topka, skús rôzne rizota, perkelt u nás fičí s kolienkami, francúzke zemiaky, pečené kurča s ryžou alebo pyré, sviečková, polievky- zeleninu vascinou nastrúhame na tekvicovom struhadle a dochutíme, hodím tam raz vločky, raz tarhonu, raz halušky a takto to môžeš obmieňať, raz mrkvovo zelerovu, potom kalerabovo mrkvovu, zemiakovú atď.,
@barbie1981 vločky a tarhoňa sú super nápad. Sviečkovú prosím ako robíš, mne sa moc nepodarila veru. Francúzke zemiaky mu nemôžem dať, zemiaky dávame len striedmo, lebo mu veľmi zhoršujú reflux.
No to verim, ale vidno, ze sa snazis a staras sa, dbas na vsetko 👍 Dufam, ze bude este lepsie.
Ja mam histaminovu inroleranciu, takze kvoli sebe pouzivam co najcerstvejsie maso a meliem doma tesne pred pripravou. Bonus je, ako som spominala, ze maly mi pri tom rad asistuje 🙂
Ja väčšinou robím sviečkovú, keď varím hovädziu polievku a mäsko si vyberiem z polievky a omáčku podlievam vývarom. Na cibuľke podusím zeler a mrkvu( zeler je základ ja dávam asi pomer 3/4 zeleru a 1/4 mrkva), podlejem vývarom , pridám bobkový list, nové korenie, soľ , pre vôňu trocha domácej slaninky a dusíme, keď je zelenina mäkká rozmixujem, dochutím smotanou, horčicou, citrónom, štipkou cukru ako má každý rad. Nezahustujem ničím. Hodím tam mäsko z polievky a máme fajny obed. Podávam s knedľou ale syn to má rád s cestovinou
@marianarem pri histamínovej intolerancii mäso môže byť vytiahnuté z mrazničky?
@barbie1981 ďakujem krásne za recept. Baby vy ste fakt šikovnice.
Z mraznicky je praveze vhodne. Ja uz mam odsledovane v obchodoch, kedy kde privazaju cerstve a ak ho nespotrebujem v ten den, tak dam do mraznicky. Ked ho uz potrebujem, vyberiem z nraznicky a necham rozmrazit akurat tak, aby sa dalo krajat.
Inac este mam taky typ na prevzdusnenie guliciek, ktore su len cisto z masa, niekomu pridu moc tuhe. Staci pridat do pomleteho masa trochu vody a za malu lyzicku sody bikarbony.
@marianarem ďakujem krásne za rady.
Kupujem mäso v mäsiarstve tak sa snažím vždy, no výber je katastrofa.
Ahoj, mas to tazke, podobne ako ja so synom (2.5 a ma silnu HIT) ja mu par x do tyzdna zaradim do jedla ako prilohu pšeno. Kupujem v DM drogerii, take co je za 10 min hotove. Varim na sladko aj slano. Pouzivam to ako nahradu za ryzu. My nesmieme ryzu... robim casto ,,rizota,, z krupov, quinoi, psena. Alebo lievance, do ktorych zakamuflujem aj zeleninu (cvikla, cuketa). Dnes bude mat zajaci perkelt s haluskami z dvojzrnky. Je to špeci múka pre rozne intolerancie. Tu odporucam za nas, ja nemozem psenicu (lepok ano) a syn pri HIT by sa mal psenici vyhybat, tato dvojzrnka je uzasna. Kvaskujem z nej, pouzivam do pecenia aj varenia.
@babatkoo je to o držku fakt. Skúsim nahradiť aj ja troška pšenicu, ďakujem.
Nemate to veru lahke. Ak mozem poprosit, napisete akym vysetrenim bolo zistene ze nema potrebne enzimy? Dcerka 3,5 roka od leta casto grga. Od mala bojujeme s nafukovanim, caste ckanie. Testy co jej robili na potraviny mala zatial negativne. Aktualne jej robili pep test zo slin na reflux, vysledky budu az niekedy v januari. Dakujem za odpoved.
@timinke207 chodíte do KE? Amylázu v krvi chvalabohu má, ale niekde sa mu to “stráca”? Problém je zrejme v črevách. Máva úplne nestrávené škroby v stolici keď sme dávali na vyšetrenie.
Dakujem, poznacim si. Nie nie, my sme NR kraj. Vsetko dobreho 😊
Ešte dodám, že mlieko pije špecialne bez BKM samozrejme.