Môže 11 mesačné dieťa jesť šunku a syr?
Ahojte, mozem dat 11 mesacnej dcerke na ranjky k pecivku aj nejaku sunku a syr? ak ano tak aku? a viete poradit nejaku slavnostnu vianocnu veceru? kedze slovenska zelenina sa uz tazko zhana a tie kadejake dovozove nerada davam malej.
Ja mam taky pocit, ze nech tu ktokolvek napise cokolvek, tak ho ukamenuju. 😀 Ale nech sa paci. Ja sa drzim nazoru, ze nedam mojmu dietatu to, co by som nezjedla ja sama. Nakolko pocas kojenia je na to, co matka zjedla aj tak zvyknute. Varim doma, domacu stravu, nic specialne, klasicke jedla ako sme jedli my u mojej maminky. Takze my sme dali malej parky a sunku uz ked mala 9m. Detske parky boli jej najoblubenejsie jedlo. Uplne ich milovala. A na stedry vecer, ked mala 13m, sme jej dali presne to iste, co my. Cize kapustnicu (viacmenej len stavu s chlebikom lebo samotna kapusta sa jej tazsie jedla), trosku salatu a rybu na prirodno. Zjedla kolko jej chutilo a nemala ani problemy s nejakym naduvanim. Moj nazor je, ze aj dieta si musi postupne zvykat na jedalnicek dospeleho. A ked prisla do skolky, nemala absolutne problem s jedenim a papa uplne vsetko, az ucitelky zasnu. A deticky "bezEckovych mamiciek" proste nejedoa. Mam proste pocit, ze dnes ked nepozera clovek na E-cka na obaloch, tak je proste vyvrhelom spolocnosti. Ale tym eckam sa proste dnes clovek nevyhne, moze sa snazit akokolvek. Peace!
@evittam za suhlasu autorky z jednej z tzm tu na MK prikladam:
Skutocne zdrave syry su podobne ako u mlieka cerstve, priamo zo salasa, farmy. A hlavne tvaroh alebo tzv. tvarohove cerstve syry. Napr. cottage, mascarpone, mozzarela alebo lucina.
Cottage 100g obsahuje len 2,3g nasytenych tukov a 300mg sodika. Napr. Eidam obsahuje 15,6 nasytenych tukov a 1000mg sodika.
- v tvrdych syroch je vacsie mnozstvo vitaminov a mineralov, ale bohuzial aj soli a tuku.
Na co si treba dat pozor su tavene a plesnive syry.
Tavené syry sa vyrabaju roztavenm tvrdého syra parou a pridavanim taviacich soli a fosfatov , ktore sposobuju, ze si drzia konzistenciu. Taviace soli narusuju vstrebavianie vapnika. Taketo syry obsahuju este ovela viac soli a viac tuku ako syry tvrde. Tieto syry su nezdrave, pri ich vyrobe zostanu tuky, taviace soli a konzervacné latky. Vitaminy a mineraly pri ich vyrobe zmiznu skoro uplne. Tiez je mylne mysliet si, ze tavene syry su dobry zdroj vapnika. Obsahuju totiz fosfaty, ktore blokuju vstrebavanie vapnika. Preto nie su vhodne hlavne pre deti.
Taktiez odporucam sa vyhnut plesnovym syrom, hlavne v tehotenstve a pri malych detoch. Nie len koli bakterii listerii. Problem su samotne plesnove kultury. Staci nevhodne skladovanie alebo nedodrzanie doby trvanlivosti a tzv. uslachtile plesne mozu produkovat mykotoxiny, k tomu sa mozu pridat dalsie a nebezpecne pliesne
@lenorik bezEckova mamicka neexistuje,len taka co sa snazi tie ecka co najviac obmedzit. Takisto sa snazim aby sa co najmenej napchavali kravinami,najma sladkostami,lebo maly je aj bez toho dost zivy ma energie ze az a badam,ze po davke cukru v nejakej podobe aktivita stupa (takze vedci maju pravdu). A zatial sa mi ziadna ucitelka nestazovala,ze by tam nejedol. Tak ako kazdy,tiez ma svoje chute a niektore veci mu nechuti. Co je uplne prirodzene. No tym,ze mame jedalnicek velmi pestry (a ano,obcas uz dostanu aj ten otrasny parok a sunku,s mojmi zazmurenymi ocami). A na deti treba robit aj finty s jedlom robilo sa to aj za nasich cias-raz mi mama vravela,ze jaslickari by nezjedli kel,nuz nam ho mixli s mletym masom a zapiekli. Tak ho zjedli vsetci.
P. S . Moje deti by podla tvojej teorie nemali jest maso (ja jo nejemem a pocas tehu a prvych mesiacoch dojcenia ma nutili no tie 2-3kococky 1-2xdo tyzdna,aj to ma napinalo,je skoro nic) a moje deti normalne maso jedia. Aj ho tym mojim trom masozravcom varim. Ale chude,nie smz v 19st.,ze makame na poli vsetci vratane deti a mame nedostatok jedla.
@siska53 sice som si najprv povedala, ze nejdem reagovat, ale budis 🙂 Ja som o sladkostiach vobec nepisala. Ja dokonca mojej dcerke dam raz za den ked je najedena po olovrante jednu sladkost. To mame dohodu a nevyskakuje. Dokonca niekedy ju ani nepyta.
Skor som mala na mysli to uzkoprse sledovanie etikiet, aby tam nahodou nebolo o jedno ecko viac. Ze jednoducho v normalnom jedle sa tomu clovek uz dnes bohuzial nevyhne (pretoze su vsade). A takisto si zle pochopila moju vetu "..nedam mojmu dietatu to, co by som nezjedla ja sama." Bolo to myslene tak, ze mam predsa zdravy rozum a nebudem do nej pchat napr. mastny langos kupeny v bistre na rohu, ked sama by som ho nezjedla, kedze je to proti zdravemu rozumu (Aby sa do mna nahodou opat niekto nenaviezol - proti mojmu rozumu). To, ze tvoje deti zjedia maso - gratulujem - myslim, ze je to vyhra na plnej ciare 😉 pretoze zivocisne bielkoviny proste nenahradis a je to skor prospesne (cest vynimkam, ktorym to zdravie nedovoli).
Ale jasne, kazda z nas ma vlastny nazor, vlastnu vychovu, vlastne navyky a preto sa budem opakovat - nech tu napise ktokolve cokolvek, aj tak ho ukamenuju 😉
@siska53 Áno pokiaľ je to plnohodnotný a plnotučný tvaroh z farmy. A ak veríš tomu, že je to aj cottage cheese, ktorý kupuješ, tak ti v tom nebránim. Len si treba uvedomiť, že cottage cheese je odtučnená nízkotučná žbrnda len podobná tvarohu. To môžeš žuť aj polystyrén. Ale každý ako uzná za vhodné.... 😉
@nikus99 a to akoze to chuda dieta napchavas suchym rozkom? 😀 jasne, ze mozes, sak kedy mu chces zacat davat normalne jest? 😀 😀 moja od roka uz jedla to co my dospeli - stravujeme sa zdravo, tak nevidim nijaky problem 😎
@lenorik nemusis mi gratulovat,moje deti do 2r.zjedli vsetko co som im dala. Az teraz uz sa zzvinaju specifikovat.
Ja som maso odmietala od babatka,tlavili ho do mna nasilu,hoci som sa branila. Az konecne v 15som si nasla viac argumentov,preco maso nie. A mam pokoj. Krvne vysledky mam dobre,dokonca pri synovi som sa nedostala ani pod hranicu chudokrvnosti,co pocas tehotenstva ma velke mnozstvo(ak nie aj 99%zien) zien,vize aj tych.co maso jedia.
Mimo toho masa,surovej uhorky a cerveneho melona zjem vsetko vratane ryb,vajec,mirskych potvor. A kedze ly nejak doma s jedlom nevymyslame a hlavne nenutime,nove len ponukame-nechces,ok,zostane nam viac,tak postupne deti prichadzaju na chut aj inym veciam.
Horsie je to s rodicmi,ktori ustupia,davaju hranolky,parky a sladkosti a cuduju sa,ze dieta nechce nic ine. Ok dobre,moze byt,ze su deti ktore trpia chorobnym nechutenstvom,ale vsimni si aj,kolko je uz aj u nas tucnych deti a to uz v skolkarskom veku. Cim to asi tak moze byt? Pochybujem,ze je to tym,ze by rodicia zrazu pi druhom roku pre teba a ostatne obmedzovania im zrazu dovolili jest kopce sladkosti,cipsov a hranoliek?
Nie,tie deti to uz jedli ovela skor.
Ja sice pozeram etikety,ale nie som ziaden fanatik,obcas dovolim aj blbost. Ale obcas,chemie je aj tak vsade dost a naco im prilis pridavat. To je moj nazor.
A navyse si myslim ze tie nariadenia od svetovych odbornikov nie su len tak. Asi to o niecom svedci. Vseobecne,nemyslim tym teba samozrejme.
@siska53 ja vlastne ani neviem, ze preco su tvoje odpovede adresovane mne 😀 😀 😀 nie ze by mi to teda vadilo, ale potom to vyzera, ze ti protirecim, alebo co. 😀 Ja si tie tucne deti vsimam, ale skor mam pocit, ze je to nedostatkom pohybu, ako stravou (Ale mozem sa mylit 😉 ). Ja sportujem, moje dieta tiez od pol roka zivota plava a teraz v troch rokoch aktivne a skor je to asi o vyvazenosti stravy a pohybu.
ja som zlaty priemer ;) ale vidim nielen na deťoch ale aj na dospelých ako strava ovplyvnuje naše zdravie - to je jasna vec, moje dieťa má skoro 4 r a párok v ustach nemalo 😀 do 2 r nepoznala sladkosti, jedávala kuracie, zajacie vývary, mäso len varene, dusene, ryby. Teraz v školke ked nastupila jedla prvýkrat rezen - a myslite si že o nieč oprišla? 😉 určite nie, v decembri prvýkrat bola chora - dostala laryngytidu, od septembra v školke nechybala ani raz.
apropo - ked zje vývar + druhé - dostane aj sladkost, na večeru je zvyknuta pri telke chrumat banany s jablkami nie ,,hluposti" je samozrejme že potom má pravidelnu stolicu ako keby zjedla čokoládu,
nemá alergie, nie je ,,baculatejšia" - lebo tu ked človek povie že je dieťa obézne - amen dolores a bohužial dnes je každé tretie dieťa obezne či sa vám to páči alebo nie, nemala nikdy ATB.
každá vychovávame ako uzname za svoje, ale verte či nie, ale strava + pohyb na čerstvom vzduchu aj pri minus 5tich + dostatok spánku = zdrave a spokojné dieťa pretože teraz sa to nemusi prejaviť ale môže o 5,10,15 rokov a dieťa môže mať problemy potom
Ja som u staršieho syna úplne striktne dodržiavala tabuľky, potraviny som zavádzala presne podľa odporúčania, alergény som nepridala do stravy skôr ako mi to radili knihy.... Pil len čistú vodu, čerstvé ovocie, zeleninu, sladkosti dlho predlho nepoznal, šunka, párky, to nehrozilo, syr som mu kupovala len Žervé alebo Lučinu, jogurty len biele a len Holandský, žiadne sirupy, granulované čaje, či džúsy s éčkami. Na Vianoce mal tiež špeciálne menu, majonézu nie, namiesto toho biely jogurt, namiesto kapustnice vývar atď....
Teraz má 4,5 roka a tú najhoršiu diagnózu, akú môžu alergológ vysloviť - HIT - histamínová intolerancia. Trápime sa, tápame, nedokážeme zistiť, ktoré potraviny mu robia ťažkosti, je obmedzený v liekoch (hlavne na kašeľ), je na prísnej diéte, ináč mi nonstop kašle, je šialene zahlienený a obsypaný tak, ako keby ste ho hodili do žihľavy.... ak má výsyp, tak celú noc chodím dvíhať perinu a s mobilom sledujem fľaky, či letíme na pohotovosť alebo nie, lebo sa zlievajú do obrovských máp.....
Čo som tým chcela povedať?
Áno, môj 16-mesačný je šunku, syr a varenú stravu komplet našu..... kapusta, strukoviny, dokonca aj sladkosti.... Mal tuším 9 mesiacov, keď mi prvýkrát zjedol na posedenie obrvoskú paradajku (div mi ruku neutrhol).... môj starší nemal paradajky do roka, lebo veď... silný alergén....
@evittam Ahoj, vidim, ze v tom nemas uplne jasno 🙂 Cottage je nieco uplne ine ako tvaroh... A je to jeden z najzdravsich syrov vobec. Staci si pozriet jeho nutricne hodnoty, to, ze je nizkotucny, je len dobre....
A to, ze cim cerstvejsi tym lepsi, alebo, ze je priamo z farmy - supúermarketu, je dolezite tak isto pri cottage alebo tvarohu
http://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/1...
@piacere to,ze tvoj maly ma histaminovu intoleranciu,podla mna vobec nesuvisi s tym ze si sa drzala tabuliek. To by ju museli mat aj moje deti a deti dalsich mamiciek. Mozno si len zabranila tomu aby sa prejavila skor. A tiez tu mam kamosku,co ma starsie dieta s touto diagnozou a druhe zatiam nema. A nespominala mi,ze by daco pri tom mladsom robila inak. Nepytala som sa jej konkretne,ale ani medzi recou to nepadlo. Len,ze maly to ma,co musi jest,co nemoze,ze to nie je jednoduche,ale zvykla si. O mladsom v tejto suvislosti ani slovo,tak predpokladam,ze ho stravuje tak,ako predtym syna.
Viem,ze tieto stravovacie obmedzenia nie su jednoduche,mam kamosa s celiakiou,babka bola cukrovkarka...len si nemyslim,ze to suvisi so striktnym dodrzanim rad,lebo pochybujem,ze si mala uplne obmedzeny jedalnicek pocas tehu ci dojcenia.
@evittam To nemozes porovnavat s mliekom... Ak teda chces oznacovat jeden z najzdravsich syrov - cottage ako nezdravy alebo sajrajt, lebo je nizkotucny, tak nemozem suhlasit. A nebude s tebou suhlasit nikto kto do toho aspon trochu vidi... Precitaj si ten napr. clanok, na ktory som dala link, jeden z mnohych
Cottage má nízku energetickú, ale vysokú výživovú hodnotu. Je výborným zdrojom bielkovín. Obsahuje všetky minerálne látky potrebné pre človeka. Osobitne je dôležitý obsah vápnika a fosforu v priaznivom pomere. Bielkoviny v cottage syre sú ľahko stráviteľné."
atd.
sunka aj syr obsahuju vela soli, takze za mna priskoro pre take male dieta 😉
@monkabr Tak si sprav doma svoj tvaroh,maslo,jogurt a máš po probléme. Stačí si zohnať kvalitné a dobré mlieko priamo z farmy-ako píšeš.... 😉 A čo sa týka zrejúcich syrov ako je pravý ementál a podobne na tých nevidím nič zlé, len naozaj to zase musí byť kvalitný syr a nie nejaká náhražka pod nadpisom "odtučnený"... 😉 A nie je to až také ťažké v dnešnej dobe si zohnať kvalitné potraviny a nenakupovať také veci v supermarketoch.
nad niektorými názormi mi až rozum zastal 😢 😢 moji chalani už jedli klobásy, slaninu a škvarky....sú z nich zdraví...dvojmetroví chlapi 😀 😀 😀 😀
@cecilia68 Ty si môj človek 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 Ale ako som už myslím písala (nechce sa mi to hľadať), len sa mamičky držte tabuliek a fundovaných rád pediatrov a potom sa divte, že dáte niečo dieťaťu až keď má cca 5 rokov a "hups" je alergické. 😀
Samozrejme "pod čiaru" musím uviesť, že hlboko cítim s mamičkami, kde sú detičky alergici a podobne, to naozaj treba dávať pozor a obdivujem ich a som šťastná (klop,klop), že moje deti môžu zjesť čo len chcú. 🙂 🙂 🙂
@cecilia68 hihi musela som sa zasmiat. Vela kriku pre nic. Niekedy sa mi tiez az rozum zastavuje. Pamätam si ako moj brat ako 11 mesacny (vedel uz chodit) ukradol zo stola uvarenu klobasku a pokym sme ho nacapali, tak mal polovicu zjedenu. Bol cely od masti, koberec okolo neho pofrkany, mamu skoro porazilo. A chalanisko ma teraz 30 rokov a nic mu nechyba. My sme v tom veku jedli uz halusky. Nasi jedia od mala vsetko a su zdravi. Jasne, ze v urcitom veku zacali vymyslat, hlavne ti starsi, ze to brr, to fuj, ale u nas je pravidlo, nechces, nechuti ti co je na stole, dobre, mozes vstat ale ine nedostanes. By si mala vidiet ako vsetko spucuju. Krpcek bude mat 5 a je od roku vsetko. A on jediny nad nicim neohrna nosom. Vsetci su zdravi, aj my dospelaci, nemame ziadne alergie, nie sme tucni. Varime zasadne vsetko doma, ale okrem zeleniny (obcas) v lete od mojich rodicov, vsetko kupujeme v supermarkete. Mäso u poriadneho mäsiara. Samozrejme nic light, vyberame väcsinou produkty z regionu, ci uz je to ovocie a zelenina alebo mliecne vyrobky. Aj v supermarketoch sa daju kupit zdrave potraviny. Treba len otvorit oci. Aj na SK to uz nie je problem. Len za lepsie, hlavne slovenske vyrobky, su musite priplatit. A to je vsade, nie len na Slovensku.
Ono treba volit akusi zlatu strednu cestu. Ani to neprehanat s nezdravym, ani so zdravym jedlom. Vsetko sa raz moze vypomstit.
Ja som davala papat vsetko,a ziju,dychaju,a su tu.
@siska53 preto treba davat dietatu postupne vsetko a len tak zistis, ci vyvynie nejaku alergiu na nieco alebo nie. Nechcela by som zazit, ze mi dieta niekde na dovolenke zje v piatich rokoch prvy krat nejaky pomaranc ci paradajku a zrazu bude z toho chory. No behaj niekde na konci sveta po doktoroch.
nedôveruješ potravinám? tak ju napoj na hadičky 😀
@siska53 Alergia môže byť vrodená...A napríklad stretla som sa s tým, že niekto nedal to čo hovoríš a aj iné veci (čokoláda, piškóty-t.j.múka,...) do 2 rokov prípadne do 5 a potom keď to dieťa zjedlo tak malo alergickú reakciu, nakoľko to nikdy ani len neochutnalo -a tým to je - zbytočne si "pestujeme" alergie, treba dať ochutnať všetko...A ja tiež nebývam na dedine a takisto som zvyknutá pracovať (momentálne som na materskej - ale to je jedno) od nevidím do nevidím a nie je taký problém zohnať čo chcem...len treba chcieť, poobzerať sa a nie si to uľahčovať blbinami zo supermarketov.

@evittam daj mi daky link,nech sa poucim. Na obale je napisane len to,co som pisala. O konzervantoch,eckach a spol.tam nic nebolo. Alebo uvadzat vsetko nie je povinne?