Môžem dať 8 mesačnému dieťatku plnotučné mlieko?
Ahojte,
chcela by som sa spýtať na Vaše názore. Kedy , resp. v akom veku je vhodné dávať dieťaťu mlieko, buď plnotučné, alebo polotučné. Malá má osem mesiacov a celá rodina ma presviedča, že už jej nemusím dávať mlieko sušené,(momentálne pije Sunar), ale už jej môžem dávať normálne, lebo že kedysi sa takéto veci nedodržiavali, deti pili kravské mlieko a pod. a že zbytočne kupujeme drahé mlieka. Tak neviem, máte niektorá s týmto nejakú skúsenosť? Ďakujem za radu.
@mummy01 Tvoje deticky to vobec nemaju od mliecka.......mali to v tele pravdepodobne a mlieckom to len vypuklo.....mojho syna som kojila 23mesiacov a od roka pil kakao z kravskeho mlieka..dva tri krat prevarene, potom uz ani to nie..a dcerka tak isto..ju som kojila do minuleho tyzdna a od roka pije mlieko-kakao....papaju krupicu, puding, zem.kasu a vsetko s mliekom. To musia bat babatka v sebe... Ale do roka by som nedala ani ja.
@lucia456 do roka urcite umele, az vo veku 12 mesiacov su oblicky a pecen dost zrele na spracovanie soli a bielkovin v koncentracii aka je v kravskom mlieku.
Po roku mozes davat normalne, ale plnotucne, ten tuk je velmi dolezity pre vyvoj nervovej sustavy.
Pokial mas este nejake pochybnosti, tak sa opytaj svojho pediatra. Vyziva kojencov je prilis vazna vec na to, aby si rozhodnutia robila na zaklade toho, co jedna mamicka povedala. Denne su do nemocnice prijimani kojenci, ktorych rodicia nevhodne stravovali s casto nenavratne poskodenymi organmi. Niektori "rodicia" dokonca robia take veci, ze riedia vodou kravske mlieko, a vysledkom je vazne podvyzivene dieta s trvalym poskodenim mozgu, atd.
vrelo odporúčam knihu radost ze zdravych deti, autor: MUDr. vladimíra strnadelová, jan zerzán, tu máte všetko o všetkom vysvetlené nielen pre deti 🙂 kniha pre celú rodinu....je veľmi veľa podkladov preto ako sa živočíšne mlieko neodporúča, mlieko je ako výživa vhodné len pre deti a to do2rokov potom dieťa ba človek stráca enzýmy na trávenie mlieka, takže predsnostne rastlinné a ak neprežijete bez živočíšného malo by to byť len ako lahôdka v strave 🙂 pre malé detí pre vyvážený príjem všetkého čo potrebujú sa v tejto knihe odporúča obilné mlieko..doteraz som sa stretla s mandlovým kokosovým, makovým a pod. sójové sa neodporúča zaťažuje trávenie malo by to byť len doplnkom pri varení deti môžu sojové produkty od 2-2,5r, ale pri týchto jednotlivých je potrebné dosiahnuť istý vek-mesiacov dieťaťa, takže najvhodnejšou variáciu je skutočne to obilné pretože sa da upravovať priebežne podla veku a je vhodné od začiatku, dalšie veľmi odporúčané je mandľové ale tu je podmienka aby dieťa nemalo alergiu na mandle a to si treba zistiť 🙂 knihu aj mandľové mlieko nájdete na www.bio-obchod.sk (bio, pomĺčka, obchod, bodka, sk ) kniha je bez predsudkov prosím, výborná vysvetlí vám všetko pričom sa odvoláva na spôsobe žitia našich predkov teda žiadne novinky 🙂 kravské mlieko sa všeobecne neodporúča preto lebo dám vám tu radšej link 🙂 : už som sa s týmto textom stretla všemožne - http://www.naturaevita.sk/index.php?pg=19&id=48 a dobrý zozber článkov majú na stránke http://www.naturaevita.sk/ v sekcii články pozrite si aj článok o plienkach
ja si myslim, ze v umelom mlieku je viac vitaminov ako v kravskom 🙂 moje deti nepiju kravske a ani nevarime takmer nic s mliekom (uuuplne minimalne) a zijeme. nechabaju im ziadne vitaminy a ani mineraly, krvny obraz maju vzdy super 😉
dobri den ja mam 8 mesacne dievcatko kojim ju a zaroven jej davam kravske mlieko od 5 mesiacov ale tasko my pribera teras 19.12.2014 bude mat 8 mesiacov a vazi 7900g chcela by som sa vas spitat ze ci mi dobre vazi alebo nie lebo mi vazila 2900g ked sa narodila prosim vas porate mi ze co by pre nu bolo dobre . 🙂
dakujem lydia15 mozes mi poradit ako sa dava foto
@sendi42 moja dcérka sa narodila s pôrodnou váhou 2479 g, v pol roku mala okolo 6,5kg, v roku ledva 9 kg, dojčila som ju skoro do 2 rokov v dvoch rokoch mala 11 kg, jedla všetko, prospievala, nebola chora, dnes má 8 rokov a váži ledva 17 kg a je to živé dieťa, stále v pohybe, plné energie, naozaj každé dieťa je iné. Malá mi ľúbila celozrnné pečivo, ako bábätko ľúbila veľa ovocia, ked mala zúbky tak chrumkala mrkvičku. Treba sa popýtať aj pani doktorky. Treba polievočky a dávať jej to čo jej chutí. u nás boli obľúbené cestoviny s omáčkami, koprovka. Veľa zdravíčka obom. 🙂
@sendi42 ahoj, moja mala ma tiez 8 mesiacov a vazi 7800g, porodna vaha 2850g. Tiez ju este kojim, ale obcas jej na desiatu dam UM (striedam to um, jogurt, domaca vyzivka). Ked jej robim kase normalne jej ich robim z kravskeho mlieka, ale ja kupujem v automate a prevaram. Ak jej chcem dat trosku na pitie, tak ho riedim s vodou. Problemy nema a chuti jej 🙂 . Ale to je fakt ze ojedinele 🙂
dakujem ti velmi pekne vies mam prve a neviem kedi jej mam davat papat pravidelne lebo ja neviem kedi je hladna lebo furt sa hraje vistraja asi tak ako tvoja aj ona bude taka nezbednicka hahhhhh 😉
@lucia456 nie je ziaden dovod davat takemu malemu dietatu kravske mlieko. Ak ho nekojis, davaj umele. Umele ma aspon prisposobeny obsah latok v nom dietatu. V neupravenom beznom je niecoho prilis vela, co dieta zatazuje, niecoho malo a ine veci tam uplne chybaju. Toto by som nerobila kvoli prachom, ani hlupej rodine. Mas svoj rozum a predpokladam, ze tych par eur navyse na svoje dieta dokazes obetovat.
chcela by som sa vas spytat ci je normalne ze us ma 4 zubky a ani 8 mesiacov nema hahh 🙂
Ahojte chcela bisom sa spitat ak má dieťa 8mesiačikou
Mohla bisom mu začať dávať normálne politické mliečko mislim to v krabičke vedel nimi niekto poradiť ? Prosím .
Lepšie bude asi polotucne z plno zvykne zapekať ale samozrejme skús aj to je vyborne....a čerstvé mlieko nie trvanlivé
Toto mi poradila naša dr obvodná má dlhoročné skúsenosti vynikajúci odborník..
A môj malý mal v tom čase taktiež 8 msiacov
@eliote z Polo ani nie z plno tučného zvykne....moja dr vravela,že niekedy sa odporúčalo len polotucne mlieko,dnes radia plno ale aj polotučné je výživné
len ako vravím má byť čerstvé nie trvanlivé.... samozrejme prevariť......skús uvidíš keď bude dieťaťu prospievať není čo riešiť ak zapečie nedajbože ......no tak sa vrátiš k tomu co pije teraz
@eliote nie trvanlive na krabici musí byť napísané čerstvé mlieko..
také mlieko majú všade
coop jednota,
Tesco
lidl
Aj od výrobcu levická mliekareň sa nájde mlieko Babička....tak sa volá...a dá sa kúpiť v predajni Tesco
Samozrejme prevariť mlieko a také prevarene a vychladené na tú správnu teplotu naliať do fľaši a dať drobcovi

@monickapd ved vsetko v spravny cas,vpodstate si to dobre napisala 😉 .Ja som sa tiez ponahlala,davala som dcerke krabicove mlieko od 2 rokov.Dnes ma 5,za sebou rok plny bolesti bruska,nepriberania......takze si za moje ponahlanie vybrala krutu dan dcerka.Pol roka nemohla nic mliecne,ani keksik aby sa jej stav stabilizoval.Dnes jej mlieko nedam vypit vobec ziadne.Tym ze sa da dietatu ktoreho traviaci system nieje dost zrely napr.mlieko,koleduje sa v buducnosti o intoleranciu laktozy,o alergiu na BKM,o celiakiu-malokto vie ze travenie mlieka a lepku spolu suvisi.....To nieje len o tom ze supnem mlieko decku a usetrim.Treba pri tom aj rozmyslat o dosledkoch.Ja tiez deti nestravujem podla tabuliek ale skor ako im nieco dam zjest tak rozmyslam,ale asi preto ze som sa na kozi svojej dcerky poucila.Napriklad syn nepije mlieko vobec,ani sunar.Od vtedy mu zmizol ekzem a zacal v noci spat.