Nejedáci
Hneď v úvode prosím aby maminky s radami "žiadne dieťa od hladu dobrovoľné nezomrie , naje sa keď bude chcieť " a pod diskusiu radšej preskočili,to nie je to čo potrebujem vedieť... Zaujíma ma ako to majú so stravou matky detí, ktoré nejedia takmer nič. So synom bojujeme 3 roky . Prešli sme rôznymi fázami, akurát sme v štádiu kedy to už ako tak ide. Snažíme sa aspoň o jedno teplé jedlo denne ( väčšinou sú to len polievky s cestovinou, alebo čisté prílohy -suchá ryža,zemiaky, cestovina), toto dávame vždy k obedu. K večeri už netlačíme a dáme to čo si pýta. Zaujíma ma hlavne toto, on pýta väčšinou veci čo by som bežne na večeru nedala, jogurty ( zje aj viac po sebe ) a ovocie (tiež ho zje viac) prípadne nejaké ťažké jedlá ( hranolky, praženicu..) . Je dosť neskoro, okolo siedmej až ôsmej. Pred tým si neprosí. Spávať chodí o deviatej. Nechať ho tak , nech sa naje keď už má chuť alebo to večerné stravovanie nejak upraviť? Rozmýšľala som ešte zameniť ten obed s večerou - na večeru varené a cez obed nech si dá na čo má chuť. Ako by ste to urobili? To, že si dá jogurt,alebo hranolky je u nás obrovský úspech,on absolútne odmietal aj toto či sladké. Ovocie tiež nejedával vôbec.
Moja dcera neje od cca1.5 az 2 rokov vobec,teda velmi velmi malo.. ma 8 rokov a 19kil.. a presli sme uz vsetkym,nic nepomaha.. energie ma vela ale badam na nej uz nedostatky slabej vyzivy.... presli sme uz vsetkych odbornikov, zdrava je.. tak cakam na dobu ked sa to zmeni..
@deti95060810 do puberty má ešte ďaleko a stravu prijímať musí. Keď nás púšťali po hospitalizácii z nemocnice ( totálne sa vyhladoval) tak mi hovorili, že aj keď si v noci vypýta fastfood tak mu ho dať,len nech nejakú stravu príjme. Teraz je už nejaký čas takto "stabilizovaný" , že čo-to zje, preto riešim či mu už aj tento návyk nejako upraviť , popravde nechcem do toho veľmi zabŕdzať aby sa znova nezaťal, ale to, že sú tie večere nevhodné vidím.
V jogurte, jogurtoch na večeru nevidím najmenší problém.. Aj dospelý ma na večeru uprednostniť bielkoviny pred sacharidmi. Praženica môže byť ťažká, ale tiež sú to bielkoviny, čiže ak mu nerobí problémy ju stráviť, tak prečo nie. Skus k nej ponúkať zeleninu. Zja zje, nezje, tak nezje.
Ja som hlavne rada, a týmto sa sem aj pripnem, že nie sme sami...náš, 3r bude mať, ale to jedenie je tak symbolické že až.
Menila by som to iba v pripade, ze by s tym boli problemy. Teda napriklad ak by mal problem po takej veceri zaspat alebo ak by mal nepokojny spanok. Mne by napriklad vadilo vecer zjest nieco tazsie, ale napriklad moja mama nexaspi, ak sa kratko predtym nenaje, a nie su uplne lahke jedla. Manzel si tiez v noci robieva druhu veceru a nie prave lahku a nema problem.
Moj maly je tiez slaby jedak, takze viem sa vcitit, hoci az takto extremne to nie je. Viem si predstavit, ako sa tesite, ze dava aspon tie jogurty a prazenicu.
Úplne Ti rozumiem.... Mam doma dve také, od mala totálne nejedacky. A riešim to tak, že najneskôr o 8mej večer jedia, ak ide o vyslovene ťažké jedla, tak tie nedávam. Praženicu a hranolky by som dala do tej siedmej, hranolky aj do ôsmej. A tiež sme skúšali asi vsetko... Jem pred nimi zdravé jedlá, zeleninu na kila, jeme spolu pri stole, a moje dievčatá dokážu pol hodiny sedieť pri nás a jedla sa nedotknut. Prosila som, sľubovala, skúšala tresty, odmeny, ale už som rezignovala. Snáď z toho vyrastú. Staršia ma 12 a už pomaly začínam niekedy vidieť, že ma o jedlo záujem, mladšia 9 ročná zatiaľ absolútne nič...
Osobne, keďže si pýta a zje, na čo ma chuť, by som to nechala tak. Neviem, aký je syn starý, naš až teraz, v 6 rokoch, je tak, že je to na tanieri poznať. Ale v reštaurácii mu zvlášť porciu pýtať ešte stále nemusím.
Co je na prazenici tazke? Ako uz bolo napisane, podla mna super zdroj bielkovin. Robis cistu? Alebo s cibulkou, sunkou atd? Urob ju na masle alebo oliv.oleji, proste nech ma kvalitne tuky. Omeletu by nezjedol?
Jogurty biele ci sladke ovocne/coko?podla mna tiez super zdroj bielkovin, ovocie vitaminy.
Polievky zeleninove?
Malo si napisala.
Nevies preco nechce papat? Co ti povedal ked ste sa o tom bavili? Varenie by ho nebavilo?
Anorexiu nema? Ano, aj tak male deti mozu mat.
Jogurty a ovocie su super, tym by som sa netrapila. Prazenicu vies spravit cistu a nasucho/len s dobkou masla, my davame detom bezne a nikdy im blbo nebolo. Alternacia-varene vajicko.
Hranolky by som fakt presunula na obed, ak uz ich chces davat. Alternacia-upec zemiakove lodicky na vzduchu (predvarene), chytia super chrumkavu konzistenciu a nie je to vyprazany polotovar ;)
@hederamonstera tak ja zjesť na večeru praženicu na masle z troch vajec ako on tak ma v noci ťaží žalúdok. Robím mu čistú,k tomu zelenina uhorka, paprika.. za tým ešte jogurt ( čokoládové, prípadne termix) ,ovocie. No na večeru veľa.. má 5 rokov. polievky jedáva zeleninové ,ale teda zeleninu nechá vždy zje len čistú s cestovinou ( robím mu vývar prevažne). Ale to len na obed aj to trošku. Prečo jesť nechce nevie,teraz o tom už nehovoríme lebo je to pre neho vyslovene nepríjemná téma ( ide do plaču keď o tom začneme), s varením pomáha rád,ale len pomáha, zjesť nechce ani to čo si sám pripraví. Ono je to teraz tak , že cez deň ho k tomu jedlu treba trošku nútiť,vtedy si nepýta a k večeru by zjedol veci na ktoré má chuť ( čo je väčšinou to čo som menovala hore) a je toho veľa plus je to neskoro. Ja som rada, že už aspoň pociťuje ten hlad a vypýta si , ale bola by som radšej keby mal chuť jesť skôr cez deň ako večer. Ale zatiaľ ho asi nechám tak, nevyzerá, že by ho z toho ťažil žalúdok.
@beata_k anorexiu vylúčili, ale uzavreli to s tým, že je tento problém psychický. Chodíme aj k psychologičke. On sa takto zaťal okolo dvoch rokov po prekonaní brušnej virózy. Pravdepodobne sa bojí, že mu bude z jedla zle.
Nechaj ho tak, ked ma problem s jedlom, je fajn, ze to dozenie vecer. Kazdy sme iny, jemu mozno vyhovuje vecer jest ako v prvej polke dna.
Tak tu uz len ozaj psychologicka poradi. Drzim prst, nech to prekona.
No moje deti do 3,5r mali (dcéra ešte ma) asi takýto jedálniček:
- raňajky 2,5dcl mlieka, kúsok chleba (syn s maslom stredom jedol, dcéra s paradajkou)
- obed: ryža s omáčkou, alebo zemiaky par kúskov, dcéra šalát (ona je šalátová z obedu zje väčšinou len ten) alebo hranolky a nugetky, kurací rezeň a samozrejme 2dcl mlieka
- večera kľudne aj 3-4 jogurty za sebou 😂alebo donut čokoládový a potom 2dcl mlieka
Inak by nič nejedli aj celý deň. Toto vpohode. Hmotnosť majú akurát. 🙂 daj mu to, čo mu chutí.
A možno taka rada, že deti častokrát bývajú konzervatívne v strave. Jedli by aj každý deň to isté, keď nájdu niečo čo im chuti. Nie sú na kadejaké špeciality. Často im napríklad v škôlke robí problém ze sú jedla príliš rôzne (ako pre dospelých).
Presne tieto rady od mamiciek(vyhladovat), co im dieta poje skoro všetko, len včera nezjedlo brokolicu, ma totalne vytacaju. Urob, podla seba, ak zje na veceru hlanolky, tak mu ich daj. Ja ta uplne chapem, ze si stastna, ze tvoje dieta nieco zje, hoc aj hranolky. Moje dieta je nejedak od prvych prikrmov, kazda lyzicka bola boj. O zelenine mozem snivat, z ovocia len jablko. Tocim par jedal dokola, na jednej ruke spocitam. Raz za cas mu dame mekac, burger zblajzne za chvilku. Ale musim povedat, ze sladkosti nedostava vobec, toto som si dala ako zasadu, ze ked nebude normal papat, tak horalku, cokoladu atd. nedostane. Velmi ti drzim palce, aby sa to casom polespilo, lebo viem, ake je to trapenie.
No ak ti to zje, bud rada. Moj muz tiez niekedy, ak necham nanho veceru, da deckam hranolky alebo prazenicu. Ja davam suchu stravu, kupujem im sladke pecivo alebo natriem im niecim chlieb.
Starsi je slabsi jedak, na obed mi zje polievku, druhe mu davam neskor. Ale v skolke vraj zje vsetko... tiez sme dlho bojovali pri nom s jedlom. U nas pomaha,ze ak zje, mize sladkost. A to teeeda zaberaaaa
Inak... vzdy vecer zjedol najviac. Rano mu najvuac chutia termixy. Neriesim uz. Som rada,ze to zje a nesedi pri tom hodinu. Napriek tomu je viac jedal,ktore zje ako nezje. Len neje vela a niekedy ho treba nutit,lebo vraj hladny nie je. Samizrejme,ze je. Lebo byva nervozny
Moj ma sice buduci tyzden 1 rok, vaha ani nie 8kg. Je drobny tak ako aj ja. Posledny mesiac odmieta naozaj ze vsetkomsnazim sa varit vymyslat a nula bodov. Cely den by jedol len biely jogurt a cistu korku. Mlieko pred spanim vypije tak 60ml 2x denne. Ciko a aj kako ma oki pravidelne a je zdravucky. Uprimne dam mu co cgce a som rada ze aspon to spapa, kazde obdobie prejde.

určite by som nedávala praženicu hodinu pred spánkom.... 🙄
moja dcéra mala obrovské problémy s jedením. roky. Vieš čo nám pomohlo? Puberta...