Netabuľkové mamičky - začíname prikrmovať
Rozhodla som sa založiť túto diskusiu, lebo všade čítam len o tabulkových mamičkách, ako všetko "má" byť správne, kedy sa čo môže a kedy sa čo nemôže.. Sledujem, ako vo veľa témach kameňujú maminky, pretože dali dieťaťu pribináčika, brumíka, kravské mlieko a podobne. Takže maminy, ktoré sa chcete podeliť o svoje skúsenosti a upokojiť začínajúce matky, že nie všetko čo sa "nemá" a "nesmie" a "neodporúča" ich dieťa hneď zabije.
Takže ja začnem. Malý bol kojený, od tretieho mesiaca som mu dávala na večeru nutrilon, takže pekne pred 4tým mesiacom som začala dávať prvé príkrmy, výživku a piškótky. Keď mal pol roka už veselo papal ovocie, zeleninu, mäsko. krupicovú kašu. Teraz sme prešli na prevarené kravské mlieko, dostáva už aj sem tam šunku, pečivo a jogurty. Minule ochutnal aj rožok vo vajci. Nemá žiadne problémy, bez problémov spracoval každú jednu potravinu, a nemyslím si, že by som mu nejako uškodila. kamarátka ma minule šokovala tým, že jej malá keď mala 4 mesiace dostala fazulový prívarok s údeným mäsom. Malá má 4 roky a je úplne v pohode..
Ak máte odvahu, napíšte aj vy svoje netabulkové "zakázané" prehrešky, keď už sú tu dva tábory skoro na všetko, tak prečo nie aj na toto. Poprosím maminy, ktoré striktne dodržiavajú všetko tak ako je písané, nech sa sem nejdu hádať, téma nie je nato určená a bola by som rada, keby sem neprišli poúčať čo a ako 🙂
Ahojte náhodou som natrafila na toto fórom a priznám sa naša Miška je poriadky jedák, sice má už 5 rokov, ale nikdy nepovedal na jedlo fuj pokial neochutnala. Musím sa však priznať že so bola poriadne tvrdohlavá - mama aj svokra mi vraveli keď mala cca5 mesiacov nech jej už dám niečo zjesť prvý príkm a ja hrdinka veď nemá ešte pol roka som neposluchla a dieťa plakalo ved mliečko jej už prestávalo chutiť a keď som jej uvarila prvú zleninku tak mi skoro zjedla aj tanier s lyžičkou.Asi od 1 1/2 roka jej začali chutiť olivy a drží ju to doteraz a mylite že jej to zakzujem, nie. Keď som jej spravila chlebík s kvalitnou šunkou povedala mi " mamina nechce, šunku daj mi radše klobásu" tak to ma dostalo úplne. Asi aj tie naše deti vedieť čo je dobré 🙂 samozrejme všetko s mierou. Nikdy som pred ňou neskývala dake chrumky alebo sladkosti, vždy ochutnala a bola spokojná. Teraz môže byť na stole čokoľvek dzobne si a je to OK, Nie ako švagrinin syn keď zabada na stole čipsy vrhne sa na ne apokial to všetko nezmizne tak ta bude sedieť - a je mu potom zle. Keby to pred ním neskrývali nemali by tento problém - môj názor.
Druhá vec strasne jej chutí pivo.... no ja si dám nekalo ale vysvetliete druhým že tma máte nealko 🙂 Jede pán mi povedal že stále je to lepšie ako kola.
ja som tiež netabuľková..... prvý syn bol kojený do 4.mesiaca, potom som chcela dávať UM na odporúčanie doktorky, ale rodina bola proti - mali sme doma kravu, manžel svokra a mama boli proti mne, nastupovala som do 2. roč. na VŠ tak som musela dať na nich - a v pohode sme to zmákli, najpv mliečko riedené čajíkom, potom čisté. Druhého syna ešte stále kojím, síce potraviny som odskúšala skoro podľa tabuliek, ale v netabuľkovom čase... po druhej laktačnej kríze v 3. mesiaci sme sa 2 mesiace trápili hlavne pri poobedňajšom kojení, tak som neštandardne začala príkrmami nie na obed, ale na olovrant, a od 7. mesiaca už dokrmujem aj na obed.... Moja mama do mňa hučí, aby som už drobca odstavovala, že netreba kojiť po polroku.... no som z nej zhrozená, veď mne aj drobcovi to takto vyhovuje....
Jeeeej, konecne normalna tema 🙂 Uz som sa zlakla ze som nenormalna,ked neznasam tabulky a skatulokvanie.
Moj drobec ma skoro 9 mesiacov a uz papame vsetko. Zacala som prikrmovat ked mal nieco po 4 mesiacoch.Skoro?Nemysli, kedze to dobre prijal. Dnes papa pribinacika, milacika a dokonca ked varim pre nas vyvar (zo vsetkym co k tomu patri, ano pomaham si aj bujonom) tak mu vyberiem masko, zeleninku a krasne to spapa. Ked nestiham, som unavena (ano aj ja mam byt pravo unavena, som clovek a nie stroj) tak supneme Hippku. Som preto zla mama? Nie nie som. Svokra mi stale hovori ze ho prekrmujem. No neprekrmujem. Ked si pyta, tak dostane. A to nie ziadny tlstoch. Ale je zive striebro...neobsedi. Minule jedol polievku a ked dopapal tak este pytal. Dostal zeleninu s cestovinami a bol spokojny. A ze zjedol viac ako by mal? No bozeee. Lekarka tvrdi ze ma idealne miery na svoj vek. Ja neviem a ani ma to nezaujima 😉 Je spokojny a sikovny, predpokladam, ze do 2 mesiacov chodi.
A ukamenujte ma, lebo solim, korenim, jeme kupovane prikrmy, pribinacikov,jogurty, dokonca aj kravske mlieko. Davam mu zly zaklad? Nie, ponukam mu rozne chute a hlavne pokojny zivot, pretoze nema vystresovanych tabulkovych rodicov (nestresujem, ked mi vecer alebo rano nevypije plnu davku mlieka, nestresujem ked nespi kolko by zevraj mal, nestresujem ze sa nevie otocit z bruska na chrbatik). Sme spokojni a usmiati a zdravi aj napriek vsetkym "prehreskom". Takze len tolko som chcela povedat 😀
@sam2 preco si myslis,ze tabulkovi rodicia su vystresovani???
Ja som sla podla odporucani,nebola som v ziadnom strese. Dojcili sme sa podla potrieb dietata,uplne v pohode,rovnako i prikrmy. Deti jedli,co dostali,chutilo im. Mala bola a je slabsi papkac na rozdiel od braceka. Spapa tolko,kolko jej chuti. Ze som,do 20m striktne dodrziavala odporucania a niektore i teraz? Ze stale malo solim a korenit som zacala,aj to,malo az teraz,ked ma 25m.? No a? Obaja su v pohode,co im,chuti,jedia,co nie,nejedia,nesilim. A viem,preco. Sladkosti vydelujem aj sebe,nielen im. Chcem,im dat dobry zaklad,stravu mame pestru aj bez vseliakych gebuzin typu klobasy,bociky ci slanina(ta len na bryndzove halusky).
@siska53 nehovorim,ze vsetci su taki. Ale vacsinou som sa strela s mamickami, ktore boli uplne na nervy z t toho ze im dieta nezjedlo presne kolko podla tabulky malo, ze spalo o 15 dlhsie ako predpisuju tabulky atd.
Ale vies co,nech kazdy kona tak ako uzna zavhodne. Nech hodi kamenom , ten kto je bez viny 😉
Ps:moje dieta neje ani klobasi ani slaninu. Papkame zeleninku a masko..ale netvrdim ze ked nebude starsi mu to nedam...dam 😝 samozrejme vsetko s mierou.ani jeden extrem.nie je dobry a zdravy :D
Neviem co su to tabulky a asi som blba ale ani ma to nelaka citat.robim si ako myslim ze je fajn a mozno robim zle neviem lebo moj syn ma len 3 mesiace .sice neprikrmujeme ale mam zive dieta a veeelmi placlive akcne 😉 mal mesiac a drzal si sam hlavickuba v 2 mi chcel sediet co som nevedela ze nemoze,zacal si gagotat obzerat rucky a strkat do pusi.tak som mu sedenie zatrhla.ma 3 a kedze sa mi zacina prevalovat davam ho do postielky a ked som ho sledovala sa chytil tycky a dvihal sa mi.takze co snim necham ho tak.a pocula som od mamiciek ze som zla matka lebo mi place atd.tak som sa odpojila od nich lebo nemam zaujem chodit z vhlcenymi servitkami.a ako vidim moje dieta bude tu klobasku jest v pol roka 😀
Pridám sa aj ja....super téma 🙂
Moja bola na UM do ôsmich mesiacov, potom na klasickom kravskom mlieku. Od dvoch mesiacov som jej v malých množstvách odšťavovala mrkvu, mandarinku a pomaranč na odporúčanie doktorky. Malej chutilo, v živote som nežažila u nej koliku, kŕče, alergie nič. Na tri mesiace cmúľala salónky zo stromčeka 🙂 Potom tiež na Vianoce sa mi natiahla za cukríkom - colia, tak som ho držala v ruke a nechala ju nech cmúľa...a zistili sme že keď to cmúľa tak jej tŕpnu ďasná....🙂)) takže sme nezažili ani horúčky pri zúbkoch ani zlosť, doky vravela že neviem že mám dieťa. Na štyri mesiace jej vyšli štyri zúbky, a začala som popri UM normálne prikrmovať všetko zaradom. Dcéra nemala rada jedlo typu jogurty a kašičky. Jej chutili kyslé ryby, kapusta, maso...a takéto veci. Na dva roky papala tatarák 🙂))) mala ho až za ušami 🙂 a až niekedy na tri roky začala jesť mliečne veci, čo jej ostalo dodnes...No ak jej dám teraz na výber, či chce jogurt alebo kyslú rybu..tak hádajte čo si vyberie 🙂))) Som maximálne netabuľková hehe..a som na to hrdááá 🙂)) Prvú vec, ktorú som v tehu spravila bolo to, že som vyhodila všetky knihy ktoré som dostala typu "mama a dieťa" atď......Naša doky je stará škola...takže u nej je to tak, že všetko zaradom...klasické čaje, žiadne granulované blbosti predražené.....a decko je zdravé, bez alergíí atď /nech nezarieknem/.
Tema mi spociatku prisla ako klub chvalenkarov, kto dal skor svojmu dietatu co najnevhodnejsiu potravinu, ale tak budiz, kazdy je nejaky 😉
Ja svojho 7 a pol mes. drobca hlavne kojim, ale od 4 mesiacov mu davam liznut kadeco, aj ochutnat minimalne mnozstva z kadecoho (jablko, banan, surovy kalerab a mrkva, uhorka, omrvinka chleba, kusok peceneho masa). Od pol roka sme zacali normalne prikrmy, ale moc ho to neberie, tusim este nikdy nezjedol viac ako deci, zatial mu najviac chutilo avokado s bananom. Kazdopadne ma cca. 9 kil, nosi oblecko na 9-12 mesiacov, je akcny a vesely a pomaly sa pusta stvornozkovat, cize je v tazkej pohode, tym padom neriesim. Nemixujem, lebo mam len tycovy mixer a ten mi take male mnozstva neberie, bud pucim vidlickou, alebo pretlacam cez sitko.
Chcela som ale takuto vec: velmi sa nam osvedcilo zapajat ho do ranajok a vecier spolu s rodinou. Kedze este nesedi, nedavam ho do stolicky, ale na zem (mame aj v kuchyni laminatovu podlahu, cize nie je problem ju umyt a nie je velmi studena) a tam dostane pred seba kusok nejakej zeleniny alebo koncek rozka. Kedze je na bruchu, nezadrhne sa tym, co ozuzlava, keby bol problem, vzdy to z neho vypadne 😀 obcas sa teda riadne zakucka, ale co nevie prehltnut, vypluje. Zuby este nema ziadne, ale to vsetky tri deti moje mali takto neskoro, baby az v 9.mes. prve, takze len zuzle, neodhryzne, a aspon sa v pohode najeme aj my a aj on 🙂
@aliza klobúk dole 😉 jediná čo tu má rozum a so všetkým súhlasím, zdravý rozum sa tu vidí veľmi málo 😀
@sam2 no dávaš mu skvelý základ to sa musí povedať 😅 jeho tráviaci trakt ti jedného dňa poďakuje 😀
🙂 ženy obdivujem vašu odvahu fakt. Niektoré potraviny sú fakt extrémy, no obhajoba typu, že dieťa je živé zdravé, šťastné je bohužiaľ len dočasná. Ono sa to pekne všetko odrazí až v staršom veku, niektoré deti majú silnejší organizmus, niektoré slabší. Na niektorých sa to prejaví v puberte, na iných v 30ke, možno 40tke, no bohužiaľ bežný človek si to spája s tým, že veď to ide vekom. No nemusí to tak byť, človek, ktorý si zakladá na zdravej strave, má dostatok pohybu nemusí trpieť zdravotnými problémamy už v 40tke. NO ruku na srdce, koľko ľudí vo vašom okolí má zdravotné problémy? Koľko ľudí trpí cukrovkou, problémami so šťítnou žľazou, obezitou, vysokým tlakom....atď. Mali by sme deti navádzať skôr na tú zdravšiu alternatívu a nie im vedome pchať to o čom vieme, že fakt neobsahuje žiadne vitamíny. Veď čo obsahuje napríklad taký brumík? pribináčik? párky? saláma? Éčka, konzervačné látky, plno plno cukru,...atď. Je to každého osobná vec čo dáva jesť svojmu dieťatku, každý je zodpovedný sám za svoje dieťa. No aj vďaka takémuto prístupu sa tu potom na tejto stránke riešia témy typu: moje dieťa bolí bruško, preháňa ho, zasa nejaké zdravotné problémy atď. Málokto si to dá do spojitosti s jedlom. NO sme to, čo jeme. A čím dlhšie budeme svoje deti chrániť pred nástrahami dnešnej fakt skazenej doby, tým majú väčšiu šancu žiť zdravší a jednoduchší život, bez zdravotných problémov. Niesom zástanca nejakých tabuliek, ale hlavné je riadiť sa zdravým rozumom a nechať dieťaťu čas spoznávať tie chute postupne. Brať do úvahy aj to, že taký detský žalúdok nemôžeme porovnávať s tým našim. Každopádne želám všetkým vašim deťom veľa zdravia. Vo všetkom a vždy sa nájdu dve skupinky ľudí rozlišnými názormi. Asi to fakt takto musí byť, nemôžeme byť predsta všetci zdraví, veď aj farmaceutický priemysel a zdravotníctvo musí vďaka niekomu fungovať. A podľa týchto komentov čo som si tu mala možnosť prečítať je jasné, že káždá z nás je na inej úrovni uvedomelosti. Pre každého je "normálne" a "vhodné" niečo úplne iné. Peace 🙂
@kattyx dalšia so zdravým rozumom 😎
@anjelicek4 , @kattyx dost zaujimave citat niektore prispevky... 😀 , nasa ma 7 apol, zatial len zemiak, brokolica, karfiol a zltok...to obmienam a chuti...a este sem tam jogurt kedze zijeme v zahranici ani tu moc na vyber nemam veru a aj sa trosku bojim hned ju pchat hocicim, najma ked tu maju uplne odlisne potraviny, a zeleninu ako mame u nas ani nedostanem, iba co som spomenula... 🙂
Prepacte, ale povedala som, ze ziaden extrem nie je dobry. Nehovorim, ze ho tlacim udeninami a sladkostami. Ale nebudem predsa vystresovana za to, ze som mu dala dochuteny vyvar, ze mu uvarim puding z mlieka alebo doma urobenu vyzivu, ci bazovy sirup alebo kompot (ano pri zavarani sa pouziva cukor uplne bezne). Mimochodom mlieko kupujeme z kravina.... Takisto som povedala, ze kazdy ma pravo na svoj nazor... A synovi pravidelne varim, len tak na okraj. Pribinacika robim domaceho.... Takze nemyslim si ze jeho traviaci system nebude v poriadku. Iba nemienim sledovat tabulky ci vazi merie spi presne tak ako niekto povedal....lebo dievce moze sa stat ze nasi vedci zasa pridu na nieco nove....a pride sa na to ze vsetko co platilo teraz uz vlastne vobec neplati 😉
A este len tak naokraj:Mam kamaratku,ktora ma 2 rocneho syna. Taktiez striktne dodrziavala vsetky predpisane pravidla:nesolila,nekorenila,ziaden cukor...pomaly ziadne ovocie,lebo aj to obsahu cukor...atd. Ked mal maly rok zacal mat zdravotne problemy. Vysledky ukazali ,ze ma nedostatok jodu (pridava sa do soli). Tak lekari prikazali prisolovat...a co sa nestalo,maly to odmietal a zvracal. Tak mu jod do tela museli dodat umelo,tabletkami....neviem co je teda zdravsie ;) a doteraz behaju po lekaroch lebo ma vsetky alergie sveta. Nahoda alebo vynimka co potvrdzuje pravidlo. Ja sa budem radsej riadit rozpravkou Sol nad zlato ;) Alebo hesla vsetko s mierou ;) Tak a teraz sa mozete do mna pustit :D
@siska53 sama vies co je pre tvoje dietatko najlepsie...,ja sa v ziadnom pripade neriadim tabulkami, ale som opatrna, my zijeme v afrike, dr mi na poradni dala akoze jedalnicek pre 6 mesacne babo...no a si predstav nie cerstvu zeleninu, ale zeleninu v prasku rozrobenu v mlieku+ obchodove jedla...neveriacky som na nu hladela, partner jej vravi, ze mala zacala papat normalnu zeleninu...zemiak, brokolicu, karfiol, mrkvu , zasadne pucim, mixujem iba maso a toto jej obmienam chuti jej , pridavam aj zltko1 x za tyzden, a do jej prikrmov slnecnicovy olej, a teraz som tu nasla aj jogurty od 6 mes., a este bola vyjavena ze uz je normalne lyzickou...iny kraj-iny mrav, tak ja sa ani na dr moc nemozem spoliehat, ( inak dr je velmi mila, so starostlivostou som spokojna ), ale v tomto sa nase nazory rozchadzaju... som zdr. sestra, tak aspon nejaku tu vedomost mam, a dost veci mi radi moja dobra kamoska z sk, ma dceru tak staru ako moja , a aj s rodinou...ja teda vela na vyber nemam... 🙂 mala je zdrava, pekne rastie, este nebola ani raz chora, dnes ma 7 a pol mes.
@ushuaia ved to. Kebyze je to len,na,mne,tak aj teraz maju prisnejsi jedalnicek. Mne to kazi muzska cast rodiny,zenska suhlasi so mnou.
ja som sla,podla tabuliek pri malom do takmer 2,5 roka,pri malej len,do 20.m.,potom som trosku polavila. Trosku znamena,ze dostala obcas kusok aj nie pre nu urceneho s mojimi strasne zazmurenymi ocami.
my sme boli netabulkovi len,kvoli zaostavaniu v hrubej motorike,inak som respektovala nariadenia mojej dr. a knih,kedze sa to zhodovalo.
a citila som,potrebu sa vyjadrit k,jednemu komentu mamicky,co pisala o vystresovanych tabulkovych mamickach.
@sam2 tak abyvsim,este kontrolivala tabulky,ci su dist dlhi a tazki? Ano,pre zaujimanost som si pozerala pri synovi,ten bol vahovo a vyskovo vzdy tabulkovy.
dcera len,vyskovo,vahovo bola a asi aj je na spodnej hranici. Vzdy papala a papa kolko jej chuti,nenutim ju nasilu. Ano,hnevam sa vnutorne,ze zvacsa odmieta ovocie,ale zas..ona,ma radsej naparenu nicim neochutenu brokolicu ci karfiol a viem,ze mi zje nastruhanu mrkvu,cviklu a ochutna,ked chce i paradajku,salat a pod. Ja som bola horsi jedak nez dcera (no mala som srdcovu chybu,to preto) a teraz jem okrem masa,ktore mi,nechuti,vsetko. Ale radsej mam lahsiu stravu,vela zeleniny,ovocia,zdravych varenych priloh,lebo po nej sa citim lepsie,ako po dakej smazenej,vyprazanej,aj ked obcas i taku robim.
@siska53 inak vahu a vysku si tiez pozrieme v jej ,, detskej knizke,, co ma od lekara, na tom nevidim nic zle, a aj mojej nechuti tiez velmi ovocie... 😀 , ale nenutim ju a ako vravis tiez jej robim iba na pare brokolicu ci karfiol, zemiaky a mrkvu, niekedy to ma ako zemiakovu kasu + zelenina, a niekedy len zelenina zaliata evianom ( ina dojcenska voda tu nieje ) a chuti...no tiez uvidime ako bude muzska cast rodiny ,,porusovat pravidla,, ci babky...ale sem-tam preco nie, a tiez to bude so zazmurenymi ocami...ale ked budu starsi...v skole ci skolke sa tomu nevyhneme...bohuzial
@ushuaia ved to..ked som videla tie automaty v skole,chcelo sa mi grcat...ako raz za cas,ok,ald ked dam peniaze,odkizl viem,ci si nekupi prave daku somarinu? Uz sa jedine spoliehat na to,ze to ma v ramci hranic povolene,cize uz tonebude take zaujimave,ako zakazane ovocie.
ale stale si myslim,ze urcite veci do bruska deti nepatria (no a vlastne ani do nasich alebo len vynimocne).
preco vzdy ked citam forum tak sa kazdy s kazdym vadi? :D ved je jasne ze kazda mamka si chce vychovat svoje deti podla seba tak co sa do nej ostatni staraju ze detom iba skodi? nechapem... ked pocujem ze niekto tvrdi o kravskom mlieku ze by sa nemalo davat detom do 3rokoch, ma ide vyvratit🙂 ja mam 2apol mesacneho drobca doma a uz rozmyslam kedy mu dam opacit kravske, lebo sama mliecko nemam a tie hnusne umeliny aby musel papat chudacik..vsak ked som opacila nutrilon tak som to musela vyplut..urcite je lepsie dat mlieko od kravy ako umele..mate vy skusenosti od kedy ste davali kravske? a uz mam nakupene ovsene vlocky, budem mu robit ovsene mlieko aj ryzove a pomaly zacnem aj s mrkvickou a riedsimi kasami do flasky🙂
@jajkata len pre info mlieko od kravy už dávno nie je mliečko od kravičky. Kým sa dostane na pulty, prejde takými úpravami, žeby sa poniektorí nestačili diviť. Ciže aj to kravské je bohužiaľ len umelina. Ja som osobne za rastlinné mlieka. Kravské zaťažuje ešte nevyvinutý tráviaci trakt dieťatka. Nechápem prečo si to niektoré mamičky nevedia priznať, neviem si to vysvetliť :(
Neviem ci je tu na koniku spotr ukamenovavat ludi za nazor a nejdem si nato nejak zviknut.Ja osobne som zacinala s postupnym zavadzanim iba koli tomu,ze ked si clovek vezme,ze to dieta povedzme pol roka je na mlieku a potom mu predsa ako prve nedam gulas.Aj dospely ked ma nejaku dietu zacina pridavat jedlo postupne. Tiez ale okolo roka uz mali vsetci traja uplne nasu stravu.No my ako rodina celkovo malo solime skoro vobec nekorenime a sucastou jedla byva zeleniny dost.Dokonca aj gulas ;) ( no varime ho taky " detsky " dospelaci si musia dochutit )
Ahojte, sranda, ja som mamina dvoch detí... Keď sa mala narodiť staršia, čítala som, pozeerala čo a ako, riadila som sa predpismi a pod. Kojila som popri tom všetkom dodržiavaní 15 mesiacov... a teraz??? Nič z toho 🙂 nečítam, po skoro siedmich rokoch si ani nič nepamätám, riadim sa inštinktom, dávam, čo mi pod ruku príde... malá bude mať 7 mesiacov a v pusinke mala všeličo... rožok, lupačik, mäsko, zeleninku... ovocie zatiaľ nemáme, dávam zatiaľ len obed a večeru, kašičku, nie preto, že by som nechcela, ale malá je prváčka a má 5 dní v týždni po škole krúžky a je mi zatiaľ oveľa pohodlnejšie nakojiť ako dať olovrant, až sa zabehneme aj v škole aj s treníngami, pridáme ovocie 🙂 takže tabuľky netabuľky, ideme podľa seba a neriešim 🙂 hlavne, nech nie je hladná... kedysi nebolo toľko alergií potravinových, kým sme jedli kedykoľvek čokoľvek, teraz radia ako šiši a je čím ďalej viac potrevinových alergií 🙂
Pridamavam sa aj ja. Zacala som ako tabulkova mamina. Snazila som sa malej presne podla tabuliek varit. to v tom ktorom mesiaci....a vysledok? Nechcela to....radsej si dala moje mliecko. Kojili sme sa do 2 rokov. Ale je z nej slaby jedak...je vyberava. Ma len oblubene jedla. Ovocie okrem jablka a bananu nezje ziadne. Surovu zeleninu len mrkvu. A to mame 3 roky. Takze ja tabulkova ...teda byvala tabulkova mamina. Teraz dam dietatu len aby cosi zjedlo. Tak jeme kazdy vecer chleba so salamou. Na obed asi 4 druhy plievok dokola. Mliecnu polievku mi nezje. Kapustu to tiez nie. No tazko s nou ale som rada ze zje aspon daco a viem co jej chuti. Taky reznik a franucuzske zemiaky...mozu byt stale 🙂

@evuliceeek ja davam od siedmeho mesiaca jogurty, tie od hipp a hami som nikdy nedavala to nie je pre mna jogurt, ale len zmes konzervantov....najprv som davala biele a teraz aj ovocne a chlap sa nekasle da aj cokoladovy, pozeram ale na zlozenie, napr. activiu nedavam,....ani ziaden kt. ma zarukuu dva mesiace ....kravske mlieko som jej zacala davat po troske od 11 mesiaca, najprv riedene,, teraz jej davam pred spanim doobeda a poobede kravske neriedene, ma 12mesiacov, len na noc ma praskove, kupujem ale plnotucne, biomlieko z chladiaceho boxu nie trvanlive...a topanky pevne ma odkedy zacala chodit cize od nejakeho 9-10mesiaca...dokonca uz zjedla aj kalamara....aj ryby, rajciny surove, aj kyslu uhorku...ovocie okrem citrusov a bananov vsetko ( z bananov mi zvracia a citrusy som neskusala) a aj zeleninu takmer vsetku od mrkvy, cez tekvicu, cukinu, zeler, spenat papriku, uhorku, hrach, kukuricu kalerab, cibulu, sparglu....mäso kralicie, kuracie, morcacie, telacie, tuniak, losos, dalej cestoviny najradsej ma spagety a farebne cestoviny, tarhonu, ryzu, zemiaky batat, chlieb spaldovy, razny, s orechami, kadejaky, ovsene vlocky, neochutene cerealne tycinky bez pridaneho cukru,proste je toho vela....aj tvaroh...