Od kedy môže dieťa piť kravské mlieko?
ahojte zaujimalo by ma od kedy je mozne davat dietatu kravske mlieko na pitie? viem, ze do varenia je mozne od 1 roka, taze prevarene... a keby som prevarila plnotucne mlieko a dala na pitie je to rozdiel? mam skoro rocnu dcerku a do teraz bola kojena ale mam pocit, ze uz mam toho mlieka malicko a bojim sa ci jej davat dost vapnika 🙂
žiadny vápnik v kravskom mlieku nieje, nerozumiem odkial ste na to prišli. Vhodné nie je ani čerstvé mlieko z automatov, pretože väčšinou nie je pasterizované a hrozí tak prenos listeriózy či tuberkulózy. Kravské mlieko je pre telata a ak sa pozriete na teľa a bábätko je logicky jasné, že vývoj majú podstatne odlišný, kravské mlieko obsahuje veľa bielkovín čo je pre tak malé dieťa mimoriadne nevhodné!
Okrem toho mlieka by malo piť dieťa menej a menej, pretože berie priestor na pestrú stravu.
@inspiration2 preto je na automate napisane, ze sa ma pred puzitim prevarit. A keby to bereme tak, ze kravske je pre tela tak ako nahle je dieta prestaneme kojit malo by ostat bez mlieka nakolko len materske mlieko je urcene pre cloveka 🙂
@inspiration2 a uz totalne by sme mali zacat lutovat deti co vyrastli na umelych mliekach nakolko minule ked som pocula vyjadrenie jedneho chemika a biologa na zlozenie umelych mliek tak skoro 90% su to rozne molekuli cukrov bohuzial ☹
@spuntikmathiasko ale ono to tak funguje totiž to, si cicavec mlieko piješ od matky a keď ťa matka prestane kojiť tak ho nepotrebuješ-učivo prírodovedy druhého stupňa ZŠ prečo sa cicavce volajú cicavce. Kravské mlieko je pre teľa, mlieko matky pre dieťa!
Mlieko je jedinečná potrava pre mláďa každého druhu-to ľudské má odlišné zloženie pretože už logika ti hovorí že asi na vývoj mozgu u človeka potrebuješ niečo celkom iné ako na rýchly rast u teliatka. Práve preto každé mláďa, u človeka okolo 3 roka života stráca schopnosť tráviť laktózu a tak je mlieko iba prežitok-lejeme ho dolu krkom pričom nám viac škodí ako pomáha. Človek je jediný cicavec na zemi ktorí si myslí (nie všetci) že by mal mlieko piť celý život
Ja osm tiez bola proti mlieku, ale kasicky jednoducho chutia lepsie s mlieckom, aspon ja mam taku skusenost..mala mi nechcela zjest ziadnu obilnu kasu zaroenu s vodou, pridavam do nej trosku mlieka- lyzicu dve a hned lepsie chuti.... tiez som pila mlieko a zijem.. 😕
moj dedo fajčil 40 cigariet denne od 16 rokov a dožil sa 90 rokov, tak teraz snáď nezačneme všetci fajčiť!
@fialka369 A skusila si malej pridat nejake rastlinne mlieko ? napriklad ryzove, madlove, ovsene, makove, alebo stavu z mladeho kokosu (je to neskutocne vyzivna potravina) ..? Myslim ze tieto 'mlieka' su ovela vhodnejsie pre cloveka a navyse su velmi chutne 🙂 a su vyprodukovane bez bolesti a utrpenia ... a vies si ich spravit aj doma, ja som uplny maniak do makoveho mlieka - obsahuje totiz velmi vela vapnika (asi 10 krat viac ako kravske mlieko a je ovela lepsie vstrebatelny, kedze vapnik v kravskom mlieku sa viaze na kazein ktory je pre cloveka tazko vstrebatelny a je to hlavne aj dost velky alergen), makove mlieko ma aj velmi vela zeleza horcika vitamnu E 🙂 Proste priroda to zariadila najlepsie, kravske mlieko parti teliatkam, mamickovske mlieko babatkam, a ani dospeli urcite nie sme odkazani na ziaden druh materskeho mlieka (ani ludske ani kravske), mame vela lepsich a zdravsich potravin 🙂
@inspiration2 Tak to je genialny argument :D ak by si citala pozorne tak by si zistila ze som proti mlieku, a ze som ho pila- v minulom case 🙂
@twiggi_veggie ano mas pravdu, samozrejme ze som premyslala nad rastlinnymi mliekami ale popravde neviem si zatial predstavit ci by babo nebolelo brusko napr. z maku, kokosu a pod. Sama rastlinne mlieka pijem, vyrabam si doma kokosove, neublizujem zvieratkam, maso nejem, syry tiez nie a pod., ale to nic nemeni na tom ze som pridala do kase lyzicu-dve mlieka a svet sa nezrutil....lepsie ako keby sa mi malo doma dieta vysypat a zadusit na anafilakticky sok nebodaj z nejakych "semienok".
@fialka369 A aké kaše používate, ak sa smiem spýtať? Tie bezmliečne ma zaujímajú.
Prípadne aj iné, aké máte skúsenosti?
ja by som sa kravského mlieka u ročného dieťaťa nebála. samozrejme, nie to škatulové, ale z čo najkratšou trvanlivosťou alebo z mliečneho automatu - prevariť. Ja som pila mlieko ako polročná a doteraz ho mám rada, čo asi tak pili deti v minulosti ? Navyše, ročné dieťa už papá rôzne jedlo, takže mlieko je len doplnok. Treba vygugliť, v akých potravinách je vápnik.
takže,ja som svojej prvej dávala od 7 mesiacov a teraz synčekovi od 1 roka, pijeme polotučné mliečko z Kauflandu ,nepreváram -sú pasterizované,len zohrejeme v mikrovlnke a mnam.............. 🙂
od 1roka vpohode
@fialka369 a co take ryzove mlieko? to je velmi dobre stravitelne a nema vobec ziadny alergen (ani lepok ani laktoza) na rozdiel od kravskeho mlieka. Obsahuje velmi vela vitaminov (A,C , zelezo) dokonca byvaju vapnikom fortifikovane takze ani o vapnik (vapnik ktory je dobre vstrebatelny) sa netreba bat. A to ze nikomu tie 3 lyzicky mlieka neublizili, tak to nie je tak pravda. Samozrejme pokial krava, ktoru na silu oplodnili (velkou hrubou tycou), a ktora vynosila mlade, ktore lubila ako kazda matka, nasledne jej ho vzali a zabili, aby ste si vy mohli kupit jej materske mlieko.. ak je ona podla vas nikto, tak ano nikomu to neublizilo. Kedy si uvedomite ze kravske mlieko je materske mlieko kravy (laktacia=materske vylucovanie laktozy) a kazda matka produkuje mlieko pre svoje dieta. Takze si uvedomte aj to, ze za kazdym ked si davate kravske materske mlieko, tak nejake teliatko ho nemohlo mat a bolo koli tomu zabite. Clovek je jediny tvor ktory v dospelosti pije materske mlieko a zabija koli tomu nevinne mladata. A to je hodne uchylne.
@inspiration2 Smiešne sú tie Vaše príspevky o mlieku, vy ste na čom vyrastali, nikdy vám mama nevarila kakao, puding, krupicu, nejedli ste jogurty, pribináčky, syry, nejde len o pitie mlieka ale čo mliečne výrobky? Smiešne. Ľudia pijú mlieko pretože to tak bolo odjakživa je zdravé a výživné tak ako vajcia,mäso...Možte ísť teda poučiť všetkých pediatrov ktorí odporúčajú piť mlieko, naša lekárka odporúča začať dávať deťom kravské mlieko od 1 roka v malých dávkach.
@zanetamatej a teraz zabudni na chvilu na to co ti hovorili ked si bola mala.. a zapoj logiku.. naozaj si myslis ze si odkazana na pitie materskeho mlieka kravy? Ano. uznavam kedysi na to boli ludia odkazani, kedze v zime nemohli ist do obchodu a kupit si mandlove ryzove, kokosove mlieko jogurty syry. Ale dnesna doba je ina a mame moznost vyberu, tak preco si vyberat cestu utrpenia. Som rada ze sa na tom nemusim podielat. A co sa tyka pediatrov tak nemyslim ze su odbornici na vyzivu. Ale skus sa napriklad pozriet na The American Dietetic Association, Dietitians of Canada, The British National Health Service, The British Nutrition Foundation, The Dietitians Association of Australia, The United States Department of Agriculture, The National Institutes of Health, The National Health and Medical Research Council, The Mayo Clinic, The Heart and Stroke Foundation of Canada .. a je ich ovla viac.. su to medzinarodne uznavane institucie ktore schvaluju spravne zvolenu vegansku stravu ako jednu z najlepsich moznosti stravovania. Potom tu mas ludi ako Brandan Brazier, Rich roll, Scott Jurek, (Vrcholovi sportovci) Patrik Baboumian(najsilnejsi muz nemecka) a skus im povedat ze maju zacat pit mlieko lebo je to zdrave.. a to ze nieco dlhe roky tak robilo, neznamena ze je to automaticky tak spravne. Nakolko ano, dlhe roky sa pili mliecne vyrobky, jedla kopa masa a udenin, cukru, psenice.. a kam sme sa dostali.. v dnesnej dobe je historicky najvacsi vyskyt srdcovo-cievnych ochoreni, osteoporozy, cukrovky , Alzheimera .. a mnohych inych chorob .. Cim to asi bude.. A skus sa pozriet na najzdravsie krajiny na svete - japonske a cinske dedinky, kde ludia neprijmaju absolutne ziadne mliecne vyrobky, co sa tyka masa maju tam ryby a kuracie maso (z domace chovu nie z regalu tesca), a cuduj sa svete este v 90tke su ciperni, bez alzheimera, sklerozy, parkinsona a rakovina sa u nich takmer nevyskytuje... niekedy je fajn sa pozriet na fakty a nerobit nieco len preto lebo sa to tak robilo dlho. Taktiez si nastudovat nejake oficialne studie a nie topky.sk kde je napisane ze americki vedci zistili, a doktor xy odporuca pit mlieko a jest mliecne vyrobky. Takmer 70% obyvatelstva trpi intoleranciou laktozy.. ale to bude asi tym ze je taka zdrava...
@zanetamatej No ano, vsetci sme na tom mlieku vyrastli, ale pred tymi 30-40 rokmi bolo mlieko trochu ine. Aspon polovica z nas mala cerstve a plnotucne mlieko rovno z druzstva, ci aj z obchodu bolo take, ze sa dali vzdy vyrobit domace kyslo-mliecne vyrobky (tvaroh, syr, srvatka, maslo, kysnute acidko..). Pamatam sa, ako mama vzdy dala mlieko skysnut (ci skyslo omylom) a bolo na tvaroh, boli kolace... Skus to dnes z kupeneho krabicoveho, neda sa to!
Cize ta kvalita je uplne ina, nie su tam uz temer zive enzymy, ktore ho pomahaju sfermentovat a tym padom aj lepsie stravit.. Na tie nestravene bielkoviny potom reaguje imunita a uz je problem. Aj teraz vidim, ako vsetci naokolo stale soplia, polovica znamych ma problem s dutinam a ich deti este vacsie problemy, alergie, zapaly ucha... Mnohym sa uplne vycisti vsetko (najma usi, dutiny ale aj akne), ked mlieko prestanu uplne, tak niet pochyb, ze niekde bude asi problem? Nie?
A to je asi dovod, preco mnohi z nas si vyrabaju 'mlieka' mandlove, ci napr. lieskovo-orieskove (to je moje oblubene do kakaa - chuti uzasne). Ryzove z obchodu ozaj len zriedka, to clovek plati za vodu a 6% ryze, no ak nie je cas, posluzi. Inak nie som proti kyslomliecnym veciam, aj ked aj na syr napr. mnohi reaguju dutinami a jogurty si treba vyberat tie lepsie.
Inak dobry pediater vie odhadnut, kedy je problem a pripadna alergia/intolerancia na mlieko, napr. poznam jedneho, co odporuca namiesto mlieka pit mrkvovu stavu..
tolko ludi trpi na intoleranciu laktozy?No ja v mojom okoli poznam len 1 dieta.. nevravim mozno je ta rastlinna napodobenina mlieka a syrov zdrava ale urcite nie chutnejsia, vrcholovi sportovci maju inu stravu to mi je jasne.. ale svojim detom nebudem odopierat mlieko ani mliecne vyrobky ani u manzela by som nepochodila..co ma najviac vapnika? bud si dam vajcia a syry alebo vapnik v tabletke? bielkoviny su predsa potrebne
Nemusi pit vobec 🙂
@twiggi_veggie Ludia vo vyssich zemepisnych sirkach maju trochu menej problemov s laktozou, tych 70% plati skor celosvetovo a vacsinou pre ludi zijucich v oblastiach, kde je dost inej stravy pocas celeho roka a kde nie su tuhe zimy (ako napr. u nas).
Netreba prehanat ten pohlad cez veganske okuliare, to moze veganstvu a jeho pozitivam skor uskodit. Sama som si presla vegetarianstvom, veganstvom i prisnou raw stravou, no uznavam, ze mliecne vyrobky (domace alebo bryndza..) mi pomohli prekonat niektore problemy, ktore som si sposobila veganstvom .. Teraz uz mlieko zase vobec nepotrebujem, ale obcas kyslomliecne vyrobky velmi pomozu na rozne veci, ktore uz vidim dopredu a viem zo skusenosti odhadnut, ze ich treba z dovodov liecivych.
Podla mna to priroda vymyslela tak, ze ak je clovek v nedostatku a nudzi, ma pravo sa vtedy a len vtedy, ked to ozaj docasne potrebuje, obratit na stravu prevazne zivocisnu. V nedostatku a nudzi je v podstate aj male dieta, ak mu mama nedava materske mlieko, idealne aspon do 2.roku.. no to je uz nudza casto vytvorena umelo a prioritami nasej modernej spolocnosti.
Nikde na svete nezili narody cisto ako vegani, je to nieco, co tu doteraz nebolo (presne ako druhy extrem - velkochov krav, sliepok, klietky, antibiotika.. ) .. cize aj ak tie narody jedli 80-90% rastlinnej stravy, stale tam bolo miesto na nejaku obcasnu rybu, ulovok z lesa, mlieko, ci syr od koz, ktore sa velakrat vyslovene chovali len kvoli detom.
@zanetamatej mak ma 12 krat viac vapnika ako mlieko a je ovela lepsie vstrebatelny kedze narozdiel od kravskeho neobsahuje kazein ktory brani vstrebavaniu vapnika takze najviac vapnika je v maku, dalšie silne zdroje vapnika su, korenova zelenina, sojové boby, tempeh, mandlove maslo, brokolica, cinska kapusta ,spenat, rebarbora, mangolda, cvikla..a.t.d Co sa tyka bielkovin tak to je nieco ine ako vapik, ale ked uz spominame tie, tak kompletny zdroj bielkovin obsahuje napriklad ryza, fazula,
spenat a mandle, cicer , quinoa, .. ale vratme sa k teme, pri pestrej strav vapnik v tabletke naozaj nie je potrebny , kedze som ti uviedla dostatocne mnozstvo potravin kde sa vapnik v dostatocnom mnozstve nachadza 🙂 A este na margo toho vapnika v mlieku tak je paradoxne je najmensi vyskyt osteoporozy v krajinach kde sa v strave kravske mlieko nevyskytuje takme vobec alebo strasne malo (Singapur, Hon kong, Krajiny juznej ameriky, africky vidiek). Navyse studie WHO (svetova zdravotnicka organizacia) - kludne ti mozem poslat aj odkaz na studiu, preukazali, ze osteoporoza nie je nedostatkom vapnika ale ochorenie ma zaklad v nadbytku zivocisnych bielkovin a tukov z masa, soli a rafinovanych potravin. Ked sa totiz telo zbavuje zivocisnych bielkovin tak k tomu pouziva (mimo ineho) aj vapnik ktory je najdostupnejsi hlavne z kosti a zubov.
@zanetamatej
Vapnika ma viacej napriklad cinska kapusta, kel, kel taliansky, sice menej na vahu, ale lepsie stravitelny vapnik ako v mlieku ma kapusta, brokolica a karfiol.
Bielkovin je vela napr. vo vsetkych orieskoch a semenach (najma ak sa jedia ako masla a mlieka, cize dobre pomlete), dokonca viac ako v mlieku je ich v sosovici, v hrasku, avokade...
Tu su vypisane rastlinne zdroje bielkovin a na konci porovnanie s tym, co je v zivocisnych:
http://nutriwellnesszapisnik.blogspot.sk/2012/0...
@nutwell ciastocne s tebou suhlasim, ale prave v dnesnej dobe sa clovek nemusi vobec uchylovat ku kravskemu mlieku, kedze mame mnoho zdravsich rastlinnych alternativ ktore som popisala vyssie.
Nas maly do 10 mesiacou pil UM od 6 nesiacou prikrmy.UM mu predtalo chutit tak nam lekarka a potom este jedna vravela ze mozeme davat kravske.Takze od 10 mesiaca si pochutnava na domacom prevarenom mlieku 2x.Ked ho zacal pit lepsie kaka a lepsie papka
@twiggi_veggie mak ma 12 krat viac vapnika ako mlieko ale kolko toho maku musíte zjesť, ani v tej zelenine ho nie je zďaleka toľko, a vôbec človek patrí medzi všežravce tak je vyvinutý ľudský organizmus na konzumáciu aj mäsa okrem rastlinnej stravy. A ktorý kulturista si nedá stejk.
Ale otázka bola odkedy môže piť dieťa kravské mlieko, pokiaľ nemá problém môže celý život.
A na okraj- cukrovkári si pichajú dennodenne Hovädzí inzulín aby prežili- inú možnosť nemajú pretože je najpodobnejší tomu nášmu. To len na okraj, že nie všetko živočíšne treba zatracovať
@zanetamatej liter makoveho mlieka ma viac vapnika ako liter kravskeho mlieka. A nech sa paci, tu j napisane kolko ho je v rastlinach a kolko v mlieku http://www.akv.sk/index.php?id=348&option=com_c... A to ze je clovek vsezravec znamena ze dokaze prezit aj na masitej aj na bezmasitej strave. Ze sa dokaze prisposobit. Na otazku ktory kulturista si neda stejk je ich tu kned niekolko http://www.greatveganathletes.com/bodybuilders A ktomu inzulinu, oplati sa nieco nastudovat nez to napisete. Prvotne sa robil inzulin z pankreasu psa, nasledne sa vyrabal z prasacich a hovadzich pankreasov (a uznavam ze niektore staty europy aj niektore ine krajiny sveta robia dodnes - ide vsak o tie nie velmi pokrokove). Potom prisla era ked sa inzulin vyrabal z pankreasov mrtvych ludi, a dnes sa vyraba pomocou bakterii, resp. kvasiniek , a je to najcistejsi a najkvalitnejsi inzulin. Takze povedat ze inu moznost nemaju je doslova blbost.
A zatial ste neuviedli jeden jediny fakt preco je mlieko pre cloveka nevyhnutne, alebo nebodaj zdrave, ja som na potvrdenie svojho tvrdenie uviedla velke mnozstvo overenych faktov, a zavery roznych studii.
Ale ja som uz tak nejako na to zvyknuta, na odpovede typu: lebo sa to tak robilo uz dlho, lebo si myslim ... ale od inteligentneho scitaneho cloveka by som ocakavala trocha ine odpovede, podlozene faktami nie domnienkami..
@twiggi_veggie O inzulíne viem dosť môj brat si ho pichal od detstva, ten hovädzí.
Nenapísala som že mlieko je pre človeka nevyhnutné, nič nie je nevyhnutné, všetko má alternatívu, kľudne nech pije makové komu chutí. A kokosový či sójový syr. Prečo deti ochudobňovať o živočíšnu stravu, telo je prispôsobené na všetko. Keby som mala rozjímať nad všetkým čo zjem asi sa zbláznim. A nemyslím si že zato že nie som sčítaná v najnovších poznatkov ako vy a nemám na chladničke milión tabuliek, tak že umriem skôr. Stravujem sa normálne, moja rodina je zdravá. Mali sme na strednej aj náuku o výžive, diéty pre rôzne choroby, nie som hlúpa ako si myslíte aj si viem naštudovať čo obsahuje veľa čoho keďže som tehotná ale nepotrebujem k tomu najnovšie štúdie z minulého týždňa s prepáčením od vegetariánov a veganov ktorí hľadajú alternatívy. Myslím že dieťa, pokiaľ nemá problémy samozrejme by malo jesť a potrebuje plnohodnotnú stravu nie jednostrannú, aj tak deti neovplyvníte čo budú jesť keď budú staršie.
po roku môžeš, ja som do roka dávala Hami, po roku cez deň plnotučné, ale nepreváram ho, dr. povedal, že 3,5%-né trvanlivé nemusím. v noci dávam stále Hami,lebo sa mi nechce vstávať a zohrievať plnotučné,Hami mám nachystané na noč. stolíku prášok, a len zmiešam studenú a horúcu vodu z termosky
Nikomu neberiem názor ale ak pediater odporúča niekomu aby dával deťom trvanlivé mlieko a mäso červené do roka, tak to je mega hanba...s takou pediatričkou by som sa nechválila a ani k nej nechodila 🙂

@dominika273 Ahoj Dominika, neviem ci je to este aktualne, ale myslim, ze UM ti moze predpisat lekarka, teda nebude tak vela doplacat... Skus sa jej spytat ake su moznosti...