icon

Od ktorého mesiaca môže dieťa jesť med?

23. feb 2023

Maminky odkedy ste dávali deťom med, orechy, makové koláče? Syn má 3 roky a zatiaľ som mu ešte nedávala. Mám obavy, aby nevznikla alergia. Ďakujem 🙂

jaskolka
23. feb 2023

Od 1,5roka približne dostal u babky chlieb s maslom a medom, potom si párkrát uchmatol makový koláč, orechy jedol teraz v jeseni, čo sme nazbierali v záhrade, tak ochutnal. Nič mu nikdy nebolo, talze v podstate úplne všetko už jedol

greta2017
23. feb 2023

Med moze po prvom roku zacat ochutnavat...orechy tusim sa odporuca od 3rokov a mak netusim podla mudrych knich😄
Ale s tym medom do 1 roka by som fakt neriskovala

marianarem
23. feb 2023

Nazory sa roznia, moj ho mal.od roka.

katka533
23. feb 2023

Od roka

tenerifka
23. feb 2023

nepasterizovany najskor po 2 rokoch (kvoli riziku botulizmu), pasterizovany po 6 mesiacoch, detto mak a mlete orechy. Cim skor sa dostane do kontaktu s alergenmi, tym je vacsia pravdepodobnost, ze ich bude dobre tolerovat.
Ak ma alergiu na nejaku potravinu, rovnako sa prejavi skor ci neskor, ale v obdobi od pol roka do jedneho roka je take nejake okno, kedy je najlepsie zaviest alergeny. Toto su vysledky novych studii, ktore ma mja dcera pre svoju dceru od pediatra, za mojich cias sa nesmelo nic az do 1 roka

hsjdudhdbd
23. feb 2023

Moj ma 6mesiacov a dala som mu na cumlik len tak ked sme noli na navsteve

hederamonstera
23. feb 2023

Moj ma od 11m. Orechy uz tiez vo forme masla. Akoze podla mna zdrave suroviny nedavat do 3rokov je uz cez, nie? Nepoviem hriby, udeniny..

anavixy
23. feb 2023

Med moze dieta od 1. roka. Do roka hrozi dojcensky botulizmus, sice je vzacny, ale smrtelne nebezpecny (najcastejsie medzi 2.-4. mesiacom vraj). Orechy mozu aj trochu skor, najlepsie je zavadzat formou masiel, ale to nech si robi kazdy ako mysli… Mak vraj po druhom roku (ale citala som aj od roka). Alergia podla mna ak ma vzniknut, tak vznikne aj u 4 rocneho, ak prvykrat pride do kontaktu s alergenom vtedy. Treba zavadzat opatrne po troske ako doteraz.
A ked davate dietatu med na cumlik, tak tiez az po roku a ani vtedy sa tym nechvalte. 🙄

mima172
23. feb 2023

Od roka dávam med do ranného čajíku. Mak a orechy miluje dcérka veľmi. Mak jedáva tiež od toho cca roka, mleté orechy taktiež a keď mala cca 1 a pol roka, tak odvtedy si vezme zo stola akýkoľvek orech (u nás sú na stole orechy stále). Najviac ľúbi mandle, vlašské orechy a pistácie aaa samozrejme orechové maslá 🙂 Mak je úžasný zdroj vápnika a orechy? Hotový poklad.

ivangeline
23. feb 2023

Od roka..

zuzuliennka1
23. feb 2023

@hederamonstera pri dojcatach, ktore este nemaju rozvinuty traviaci system, hrozi z medu velmi vazny botulizmus. U starsich deti a dospelych, s rozvinutym traviacim traktom, sa spóry bakterie Clostridium botulinum, ktora sa v mede velmi bezne moze vyskytovat, nerozvinu, resp. traviaci system uplne zabrani tymto bakteriam rast. Co u malych deti neplati.
Caka sa teda, kym detom dozrie traviaci trakt, nejde o to, ze by sa najmensie deti ochudobnovali o zdrave potraviny. Proste na niektore typy potravin este nemaju vyvinute travenie.

hederamonstera
23. feb 2023

@zuzuliennka1 no a to je kedy?

zorkahorka
23. feb 2023

Ak ma mat alergiu na med, tak ju bude mat a je jedno, kedy ho ochutna. Moj syn mak jedol prvykrat ako 8mesacny, orechy okolo roku, med asi tiez. A to ma ekzem a med by nemal, ale nerobi mu problemy.

zuzuliennka1
23. feb 2023

@hederamonstera no aspon kym ma dieta 1 rok. Minimalne. Idealne aj dlhsie. Urcite ho matka nijak neochudobni, ani z neho neubudne, ked rocne neochutna med. U nas to vychadzalo tak, ze v zime mal syn rok a trosku som mu dala vianocneho medovnika ochutnat. Tam je med “zapeceny”. Med ako taky dostal na lyzicke ochutnat tusim dvojrocny?
caj. mu odmalicka nesladim, teda nevie, ze
ma byt sladky, vypije mi cisty caj (ma 5) a med len tak bezne aj tak nekonzumujeme. Akurat na jesen/v zime si obcas sladim caj, muz caj nepije vobec. Med nie je nevyhnutna potravina, ktoru konzmujes denne

hederamonstera
24. feb 2023

@zuzuliennka1 vsak jasne. Ale tri roky su uz podla mna dost. Ja mu ho tiez nedavam denne, ale postupne som mu davala tieto alergeny naschval

evelynka86
13. júl 2024

@mima172 nevidim dovod ucit rocne dieta na sladeny caj😮 cim dlhsie sa sladkym veciam dokaze vyhnut, tym lepsie..

mima172
13. júl 2024

@evelynka86 Každého vec ako si urobí 🙂 Mám kvalitný med od vcelara a dcéra ho dostáva kvôli jeho zdravotným benefitom.
Vypije denne aj pol litra čistej vody, čiže nevidím problém v 1čl kvalitného medu denne 🙂
Napríklad taký ovocný cukor škodí zubkom oveľa viac (info priamo od zubárky), to mame deťom zatrhnut aj všetko ovocie?