icon

Papá vaše 14 mesačné dieťa už samé?

liviafazekasova
12. feb 2021

Ahojte maminky chcela by som sa spýtať papalo už vaše 14 mesačné dieťa samé??? A keď áno čo už vedelo samé zjesť?? A ako ste s tým začínali?
Viete je to moje prvé dieťa a stále sa bojím že si odkúsne väčší kus a zadusí sa. Dávam mu už krajík chleba alebo rožok aby papal sám ale keď už vidím že rozžul a je to už mäkké tak radšej zoberem od neho. Viete mi poradiť ako by k tomuto mala pristupovať???

Strana
z2
petulda333
12. feb 2021

Vsetko co vedela chytit do ruky jedla, rozok, chlebik, rezen, cestoviny... A od 18m uz aj lyzicou a vidlickou

hruska91
12. feb 2021

Ano papa sama všetko 🙂 akurat chlieb alebo palacinky ma radaej ked jej natrham mensie kusky...ale neviem poradit zacala jesť sama uz skor sama od seba...nechce aby som ju krmila

liviafazekasova
autor
12. feb 2021

@hruska91 a nikdy sa vám nestalo že by sa dusila ked prehltne väčší kus? Alebo že by ju naplo z niečoho??

petulda333
12. feb 2021

@liviafazekasova mojej sa to stava ked si napcha plne usta, totiz je pazrava 😀 ale zatial bez problemov. Aj syn tak papal. Netreba mu brat, inak sa nenauci

ivangeline
12. feb 2021

Vsetko co mohol mat v ruke a plus s vidlickou zacinal. Lyzica az neskor.

kallanchoe
12. feb 2021

@liviafazekasova zo začiatku skoro stále 😅😂....napcha si toho veľa....alebo také jablko zvyklo....ono sa naučí..... mám j začal papať sám okolo roku, naprm.jabko,banán, rožok,piškóta. ..teraz má 16 mes. a papa lyžičkou aj polievku....už asi 2 mesiace odmieta byť krmený,radšej nepôjde papať....chce papať len sám...

mia_von_prag
12. feb 2021

Záleží, koľko má dieťa zubov a či vie samé sedieť. Ako ste na tom?

U nás asi v 6 mesiacoch jedol sám kukuričné chrumky. Obed maso a zelenina boli vždy na kúsky, postupne si vyberal sám.
Zuby mu vyšli pomerne skoro, od 9 mesiacov jedával sám rukami obed maso, zeleninu, ovocie, pečivo, Okolo roka začali pokusy s priborom, asi od 14 - 15 mesiacov sa vedel najesť sám s lyžicou a vidličkou.

liviafazekasova
autor
12. feb 2021

@mia_von_prag zúbky máme 6 z toho 2 teraz vychádzajú pozde nám začali rásť zúbky, kukur. chrumky je sam už od cca 8mesiacov

liviafazekasova
autor
12. feb 2021

@kallanchoe a vtedy ked si napchá veľa do úst mu vyberiete??

kallanchoe
12. feb 2021

@liviafazekasova no zo začiatku keď fakt že veľa tak áno....ale len sem tam ..postupne zistí že tak asi nie...a nebude si toľko dávať.....musí sa to naučiť prísť nato...a to len tak že bude skúšať....vyberie si aj sám...niekedy treba nechať veci na dieťa,nechať ho samého,rýchlo sa naučia.....keď sem tam zabehnem čo je normálne tak dať ruky hore,alebo klasicky po chrbatiku.....potom môj zvykol robot,že akože sa duší...lebo tlapkanie po chrbatiku sa mi páčilo....najmä sa robí že mu zabehne voda🤦🤷 a kašle nasilu

marianarem
12. feb 2021

@liviafazekasova Moj ma tiez 14 mesiacov a sam je veci, ktore sa daju zobrat do ruky. Casto sa mu stane, ze si da do ust vela, alebo je nieco tvrdsie a nevie to prehltnut, napne ho a vypluje to. Ale to ja prave povazujem za pozitivne, ze ma takyto obranny reflex, menej sa bojim, ze sa niecim zadusi. Spolieham sa na to, ze postupne sa nauci s tym pracovat, nejako trenovat musi.

liviafazekasova
autor
12. feb 2021

@kallanchoe ďakujem Veľa si mi pomohla 😊😊 budeme trénovať už sa nebudem tak báť nechám nech sa učí 😊😊 lebo napr papal aj jablcko sám ale ked mu ošúpem nechce len keď vidí že je červené 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ a potom sa stalo že šupku nevedel prehltnúť 🙎

liviafazekasova
autor
12. feb 2021

@marianarem jasné súhlasím 🙂🙂 budeme trénovať 😊

elizabet173
12. feb 2021

@liviafazekasova ved si pri nom, nie? Normalne ho nechaj, sam pochopi, ze si tolko nema napchat do pusiny. A daj mu uz aj lyzicku, nech sa krmi sam

andreatytler
13. feb 2021

@liviafazekasova Nas ma tiez 14 mesiacov a stale nevie zut... aj ked uz ma asi 6 stoliciek. Iba to poomiela v ustach a caka ze sa mu to rozmoci a potom sa snazi prehltnut. NIekedy chudak nasilu tlaci dole tym hrdlom. Neustale mu ukazujem ako zut ale asi musi na to prist sam.
Napriek tymto problemom so zuvanim, papa vela veci sam. Jablko, hrusku uhorku (davam bud cele alebo stvrtku. Vzdy so supkou lebo inak sa mu to klze. Chleba miluje... davam take 2-3 cm sulocky co si dobre chyti do ruky... najlepsie s korkou,lebo je to pevnejsie (ak dam vacsie, tak to polame a necha na zemi)... tieto veci si drzi v ruke a beha po byte.
Ostatne veci (roztaveny syr, masko, uvarenu mrkvu, hrasok, kukuricu, banan, kocky chleba s maslom, syrom) ma rad ked mu dam bud na tacku na stolicke alebo do ruky alebo priamo do ust za behu. V poslednej dobe si rad odhyzava s mojho krajca chleba co jedavam. Ide mu to velmi dobre.
Ma problem s tym ze si odhryzne valky kus a nevie ho prehltnut. Niekedy vypluje ale vacsinou sa s tym pasuje a nakoniec pozuje. Zabehne mu velmi casto, ale to mi nevadi. Raz sa uz aj dusil. Muz ho udrel silno medzi lopatky a kusok mu vypadol. Muz mu to aj vyberal ked videl ze ma velky kusok, ale ja to nemam rada. On sa vtedy jeduje a hadze a z toho mu praveze moze velmi lahko zabehnut.
Treba byt stale pri nom ked je tuhu stravu. Deti sa dusia jedlom velmi casto. Aj svagrovi sa to uz stalo. Nedavat hrozno, parky a ine hladke kusky. Ja mu aj ten hrasok a kukuricu mierne rozpucim aby to nebolo hladke. My sme si urobili kurz prvej pomoci este kym som bola tehotna. To mi pomaha so strachom.

miadi
13. feb 2021

No uz davno moj maly je sam lebo on je macher on chce sam sa krmit a aj nas krmit ved on nie je babo :D od 6-7m je sam. Najprv suchsie veci teraz v 12m jedava ja lyzickou jogurt INak od tych 6m jedol proste uvarenu mrkvu celu zosrotoval miluje melon je pahltnicek niekedy ale nikdy nemal problem.Ma rad spaghetti pizzu.. Tiez ma iba 6zubov ale babatka nepotrebuju stolicky aby zuli.Brokolicu karfiol . mixovane nechce. Rataj styl ze niekolko x denne upraces bordel zo zeme a z dietata 🙂 ale tak sa to nauci. proste das mensie kusky ktore bude dieta same papat chrumky v 8m si sa nebala dat a normalne veci ano? Neboj bude ok ved budes tam sledovat aby bolo vsetko ok.

kallanchoe
13. feb 2021

@liviafazekasova šupku aj môj doteraz vyberá z pusy...ale už mu dávam normále celé jablko,len tak chce😂....každé dieťa je iné...aj každá mamka,každá domácnosť má iné zvyky ....nooo áno len sa priprav, že všade bude bordel,kým sa naučí....ale raz dva sa nauci😉...deti sa radi "hrajú" s jedlom....treba ho nechať ono sa najak napapal....no len ten neporiadok všade 🤦😅

hruska91
13. feb 2021

@liviafazekasova ano spagety ju napinali, tak rezem na mensie kusky ale inak nie. Stalo sa mi koopu krát ze jej zabehlo napr caj voda...ale som tam pobucham po chrbatiku a uz dobre.

liviafazekasova
autor
13. feb 2021

@hruska91 a spagety nechavate také dlhé alebo polamete pred varením?? Ja som asi príliš bojazliva musím ho nechať samého 🙍‍♀️🙍‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️😆😆😆

liviafazekasova
autor
13. feb 2021

@kallanchoe veď toto že aj teraz keď mu niečo dám naprikad chlebík alebo už som skúšala z polievky dávať rezance a zeleninku ale bolo to všade len nie v pusinke 🤦‍♀️😆😆😆

marianarem
13. feb 2021

@liviafazekasova U nas je jogurt a termix vsade poroztierany uz cele tyzdne, usta su to najmenej zaujimave miesto, kam sa to da dat, cvicim trpezlivost 🙂

elizabet173
15. feb 2021

@marianarem ak ho zacne roztierat, tak mu ho zober, pochopi velmi rychlo, ze je to len na jedenie. Ak mu vypadne lyzicka, netrafi sa ok, ale ak sa s tym hra, zober, dojedli sme

miadi
15. feb 2021

Spaghetti dlhe nebud taky bojko😂mojho by kratke nebavili cim je nieco vacsie tym lepsie podla neho .. moj uz skusa vydlicku 🤣vcera melon 🍉 si chcel napichnut.

miadi
15. feb 2021

@marianarem presne ako ti radi Elizabet ., Moj maly hnet vedel jest ten jogurt ale ked robi snim bordel a hra sa nenecham on vtedy proste nema chut ho jest . S jedlom sa nehra. Ak nema zaujem dat to do ust zober prec a ponukni nieco ine, deti sa ucia rychlejsie ako my rodicia 😂

marianarem
15. feb 2021

@miadi @elizabet173 Baby, moj maly je velmi slaby jedak. Akceptuje len malo potravin a vela veci nechce vobec zobrat ani do ruky, nieto este dat do ust. Mnohe z toho, co teraz akceptuje, bol ochotny skusit len tak, ze sme sa s tym najprv hrali. Takze zatial mu to povolujem, nedam mu cely termix, iba trochu, no aj to poroztiera na prekvapivo velku plochu 🙂 Kultivovanejsie jest ho budem ucit neskor, ked budeme mat aspon aky taky repertoar jedal, co zje. Neviem ci to je idealny postup, je to moje prve dieta, v rodine mame uz cele generacie chlapov nejedakov na oboch stranach a nikto nema ziadnu inu radu, vsetky mamy boli rady, ked im dieta zjedlo aspon nejako. Mojmu manzelovi aj pchali nasilu do ust, tak ja si hovorim, nech sa radsej hra.

elementissa
15. feb 2021

Nas zacal v 14,5 mesiacoch cca mi brat kusy zeleniny a ovocia, ktore som isla rozmixovat, v 15 mesiacoch uz jedol tuhe ranajky- pecivo na kocky alebo kruzky, pomazanka a zelenina k tomu. V 16 mesiacoch dostaval uz aj obed nemixovany, najprv jedol rukami, pred par dnami som mu pecenu zeleninu napichovala na vidlicku, 3x sa pozrel, zobdal mi vidlicku, odstrcil ma a sam si zacal napichavat na vidlicku a jest. Lyzicou nevie (nevie lopatovat, drzi tu lyzicu ako ja, iba palcom a ukazovakom a to he narocne, lebo musi specialne zohnut zapastie,aby si tak dopravil lyzicu do ust a to este nevie). Dieta ti ukaze. Ja som mu dala kusok jablka,ked mu vysli prve zuby (mal 12 mesiacov, ze nech skusa) a zacal sa dusit. Vytriasala som z neho to jablko niekolko sekund. Odvtedy som mu nedavala, nemusi jest kusy a nemusi jest sam, ved do 18tky nebude jest mixovane..lepsie dieta, ktore sa nauci jest samotatne v 3rokoch, ako mrtve dieta v roku. Takze som to nechala tak a on potom sam od seba mi zacal kusky brat, ked mal asi 14,5mesiaca a potom si uz tuhu stravu zacal doslova vyzadovat- bral mi zeleninu z taniera a odmietal mixovane. Dieta ti ukaze. Ak este neprisiel jeho cas, tak to uvidis. Ak je uz pripravene, tak to uvidis tiez

elizabet173
15. feb 2021

@marianarem je to tvoje rozhodnutie, nie vsetky sme mali deti dobrych jedakov, no ak je jedlo poroztierane kade tade, tak ci tak nie je v brusku. Nikdy som dietatu nasilu nic nepchala, to vyvolava odpor. Ale ani som okolo jedla nerobila ziadne cirkusy. Nerozpravala zbytocne o jedle, hlavne nie pred nim kolko zjedol, ci nezjedol. Jedlo sa bralo ako nieco prirodzene, zjes, zjes, nezjes, nevadi.

floren
15. feb 2021

@liviafazekasova môj papá chlieb, vianocku, zemiaky, mäsko a všetko, čo sa dá rukou. Pomaly sa učí aj lyžičkou

akcul13
15. feb 2021

Moja od roka papa sama lyzickou. Vobec mi uz nedovolila ju krmit 😅

miadi
15. feb 2021

@marianarem mne to nemusis vysvetlovat Ja mam taku 5r a maly zje viac druhov jedla ako ona . A tiez som bola rada ze nieco zje tak som ju nechala jest hocikde to potom clovek olutuje.dieta si zvykne a bude sa ti hrat s jedlom dlhodobo. Pokial nezje aspon polku toho jogurtu ked sa stym ozaj len hra tak ho nenechaj inak to bude robit este dlho . Maly ked uz nieco nechcel jest tak to hadzal na zem🙃Keby som ho nechala robi to stale Ja som mu par x povedala nie! A ze ked nechce viac mà dat mne. Funguje to. Ale kazde dieta je ine. Mala je tvrdohlavejsia Ta chcela mixovane dlho aj krmena dlho ,,

Strana
z2