icon

Podávanie nastrúhaného ovocia v 3,5 mesačnému bábätku

lucky7
3. sep 2017

Ahojte,
pred týždňom som bola už detskej lekarky a ta mi povedala, že môj syn nepriberá dobre - za mesiac nabral 650 gramov a narástol 5.5 cm. Povedala mi, že mu musím dávať po každom raze keď ho nakojim nastruhane jablko alebo hrusku či slivku. A keď za týždeň nepribere, musí mať pridané umelé mlieko. Vážila som ho, za týchto 5 dní pribral 230 gr. To struhane jablko som mu dala len tri razy, veľmi plakal a posledný krát to zvracal. Nechcem ho dať na umelé mlieko. Tiež to ovocie, nie je to príliš skoro na dieťa ktoré doteraz pilo len materské mlieko? Ďakujem vopred za odpovede 🙂

djubka
3. sep 2017

@lucky7 surove jablko zduva, asi ho bolelo brusko, podus mu ho len kratko, koj ako dlho budes vladat a za tyzden by malo dieta pribrat asi 300 gramov do pol roka, tak mi to vravela nasa dr kym nesla na dochod. Cerstve ovocie ani zeleninu nesmies davat na zaciatok, vyhybat sa zeleru, paradjkam, pomarancom a tropickemu ovociu, vsetko dusit, a potom postupne po pol roku pridavat. Mne mama nakrmila syna ked mal 3,5 mesiaca polkou bananu a veru, svet bol pren blazeny, ani mlieko nechcel! Teraz ma fagan 19 a smejem sa doteraz na tom

zuzanaete
3. sep 2017

@djubka 300g za tyzden? Ved to by bolo kazde druhe dieta podla tohto podvizivene. Nas mal maximum za tyzden v priemere 145g a doktorka neriesila, lebo celkovo prosperoval. Nemoze byt kazde dieta valibuk.

moni73
4. sep 2017

@lucky7 650 za mesiac je 7,8 kg za rok. Pribera priam ukazkovo. Zjednodusene sa hovori, ze dieta ma v roku dosiahnut trojnasobok porodnej vahy. Moja sa narodila 3600 a trojnasobok dosiahla tesne pred druhym rokom. Kojena, s prikrmami podla tabuliek a ps nebola ziadna vychrtlinka. 😊

sashenocka007
4. sep 2017

Utekaj od takej doktorky :( kojene babatka zacinaju s prikrmami neskor ako tie na um a toto co ti kazala je uplne zle nechapem co je to za doktorku. To uz radsej to um ako jablko.

marusia12
4. sep 2017

Ja som trochu bio švihnutá matka a od nejakých 2-3 mesiacov som dcére dávala bio vývar z prepelíc, bio mrkvovú šťavu, bio jablkovú šťavu...

libka1
4. sep 2017

😲 zenska blazniva ta iba stresuje. Tes sa ze dojcis a posli ju do prdele.

libka1
4. sep 2017

@marusia12 ty si ma tiez zaujala. Co ta k tomu viedlo aby si od 2-3 mesiacov podavala aj ine ako mlieko? Myslela som ze biomatky su prave za dojcenie co najviac. Ale vidim ze uz nie som v obraze 😅

marusia12
4. sep 2017

@libka1 ja som proti kojeniu 😀 Ten bordel, čo s mliekom vykojíš si nevieš predstaviť.... ale to je debata o inom 😀 Moje deti som stravovala trošku inak a dnes som happy, lebo nemajú žiadne alergie. Keď to porovnám s kamoškami, ktoré kojili a majú deti astmatikov, ekzematikov... ale možno je to v génoch... bohvie. Ja sama som bola zčasti kojená a som aj astmatička a ako dieťa som trpela ekzémami... takže tak 😀
Dodávam... moje deti už majú 14 rokov, takže ja som bola ešte tak inak bio švihnutá... v našej dobe sa to nepreháňalo ako dnes.

libka1
4. sep 2017

@marusia12 to fakt? cakala som hocijaku odpoved ale toto nie. ved ked ty jes tie iste bio veci co davas dietatu tak tvoje mlieko by malo byt ok hadam, ci nie?

marusia12
4. sep 2017

@libka1 a ty si myslíš, že BIO je BIO? 😀 Za tie dlhé roky, čo všetko máš uložené vo svojom tele? A všetkú tú chémiu vydávaš do mlieka... mala som na túto tému dlhú debatu s kamošom, vedec v Pentagone pre vládu USA.... nikdy by ma toto nenapadlo. Dnes po 14 rokoch môžem povedať, že v tých časoch ešte deti mali akú takú čistú stravu.... dnes už bio nie je a nikdy viac nebude.

libka1
4. sep 2017

@marusia12 vobec, ja som bioskeptik 🙂 ale ze uplny, ani co si sama dopestujem bez chemie nepovazujem za bio ani nahodou ako niektori... len ma prekvapilo ze davas dietatu vsetko bio a bio neveris. a hovoris o sebe ze si biomatka. pocuvaj, ty ma chces zmiast, alebo co... 😅

marusia12
4. sep 2017

@libka1 nieee 😀 Myslela som to tak, že som nejak neriešila, či v 3 mesiaci dieťa dostane prvú mrkvu. Proste som prvú bio mrkvu dala dvojtýždňovej, bio prepelice som si chodila priamo do Ivánky pri Dunaji brať.... bola tam taká škola, bohvie či ešte je... a tam mali vtedy skutočné bio chovy... časom som odtiaľ brala aj bio prepeličie vajíčka. Takže deti som takto nejak vystravovala. Pred 14 rokmi sa ešte dalo povedať, že je to bio, aspoň teda z časti.... Dnes bohužiaľ BIO nie je, ani keď pestuješ doma. Jednak stačí to, čo ti na to naprší.... a za druhé, po celom SR máme nasadenú modifikovanú kukuricu, takže všetky naše "BIO" výpestky sú už z časti tiež modifikované. Ale to laikom na dedine nevysvetlíš 😀 Taktiež BIO matke toto málokedy docvakne. Určite budú reči, aké je výhodné kojenie... tak ja neviem 😀 Ja som nekojila a mám deti top zdravé, čo sa teda aj čudujem, lebo ja som bola ako dieťa II. akostná kvalita 😀

libka1
4. sep 2017

@marusia12 uz chapem. 🙂 No ja som jedinec pohodlny. Pre mna je dojcenie veget, ked mam vzdy so sebou vsade jedlo v spravnej teplote. Ale zaujimave zmyslanie, nieco to do seba ma. Akurat by som ta teda vyradila z kategorie sialene biomatky a preradila do nejakej inej, len netusim ako ju nazvat. Bioskepticke biomatky mozno 😅

marusia12
4. sep 2017

@libka1 teraz to už tak neprežívam, základy som im dala výborné a zvyšok je na nich. Mne práve to kojenie vadilo, kojila som asi dva týždne... nemala som na to čas, žijem velice rýchlo 😀

lucky7
autor
4. sep 2017

Akurát som docitala článok na bambinopoli.it kde odporúčali dávať v 4. mesiaci hrušky, jablká a slivky! Zdá sa, že to nie je len moja pediatricka ktorá odporúča toto v Taliansku. American Academy of pediatrics, manuál, ktorý používam, ale jasne hovorí, že treba počkať do 6. mesiaca a potom ovocie musí byť povarene, jediné surové ktoré sa odporúča je banán.

katka1981
4. sep 2017

@lucky7, koj na poziadanie. Moj ma zajtra 14 mesiacov a kojim ho 4-5x denne, na noc osm ho odstavila lebo sa kojil kazdych 4 minut a to uz bolo na mna moc. Prospieva tabulkovo. Inak ked mal 5mesiacov kojil sa kazde 2 hodiny, zacali sme prikrmy niekedy sa kojil aj kazu 1,5 hod. Bolo to narocne, ale bola som stastna, ze som mohla kojit. UM sa dava 5-6x denne, materske mlieko sa trai bezzvyskovo tak aj skor sa stravi, babo je skor hladne a nie kazda ma v prse 2 dcl. Koj podla potreby babatka. V Korei zacinaju prikrmy ovocim a to az po prvom roku, dovtedy iba mlieko. Iny kraj, iny mrav.

1988majka
4. sep 2017

@lucky7 AAP ma pravdu riadte sa tym 🙂

pininka
5. sep 2017

@lucky7 presne tak, banan, naskrabkat na lyzicu. Moja mala napr nechce vobec rozmixovane uplne,ako je vyziva, napina ju z toho, preto jej davam aj hustejsiu kasu a radsej ten banan,to ma velmi rada.

montemotherone
5. sep 2017

@lucky7 v prvom rade vymen svoju vymletú dr 😨 Surové ovocie v takom množstve pre tak malé dieťa je absolútne nevhodné
Ak vôbec, tak len ochutnávanie v mini množstvách medzi ukončeným 4-6 mesiacom a začína sa skôr zeleninou 😒
Nebráň sa prikrmeniu ak to bude nutné, aj keď najlepšie by bolo dojčenie. Ak už budeš prikrmovať tak vždy PO riadnom nadojčení. Treba tiež vylúčiť iné interné záležitosti, prečo nepriberá (reflux, problémy so vstrebavanim v čreve...)
A vôbec si overiť, či ozaj zle priberá, či sa pani dr nekopla aj v tomto 😕 hmotnosť nie je všetko, musí zhodnotiť celkový stav dieťatka, "prospievanie" ako také, aktivitu, farbu pokožky, plačlivosť....

montemotherone
5. sep 2017

Inak WHO sa tiež drží hesla "mlieko až do 6. mesiaca". Ak si ale pozrieš najnovšie odporúčania alergologov, hovorí sa o tzv. imunologickom okne medzi 4-6m.
http://babetko.rodinka.sk/vyziva/zaciname-papat...

lucky7
autor
5. sep 2017

To umelé mlieko viem, že môj syn nepotrebuje. Nie som fanaticka čo sa týka kojenia, na začiatku som mala tak obrovské bolesti, že som sa rozhodla, ešte týždeň a keď sa to nezlepsi, budem musieť ísť na umelé. V súčasnosti ho často kojim, ale vidím, že rastie, často mením plienky, keď sa nakoji, usmieva sa, je aktívne dieťa. Kojim ho na požiadanie. Tá lekárka má zlú povesť v tom, že je proti kojeniu a rada predpisuje umelé mlieko. To ovocie, videla som na internete, že sú talianky, ktoré začínajú s ním od štyroch mesiacoch. Ale predpisat po každom kojeni dať mu tie 2-3 lyzicky..čo by sa stalo, keby som sa naozaj o to pokúšala? Ja som tie tri pokusy urobila s malou kvantitou jablka a prvý deň jedenkrát, na druhý deň trochu na obed a na večeru, ale po tom treťom pokuse zvracal a strašne plakal, tak som jasne videla, že mu to robí zle a vôbec nie je pripravený na tuhú stravu. Priberanie, čo som sa pozerala, je v norme. Zajtra musím k nej na váženie a uvidím čo mi povie.

zuzanaete
5. sep 2017

@montemotherone Ale imunologicke okno nie je o zavadzani prikrmov a dokrmovani. To je kostovani v mikro mnozstvach najma najvacsich alergenov.

montemotherone
5. sep 2017

@zuzanaete áno viem, reagovala som na príspevok že "do 6 mesiacov mlieko"

katka1981
5. sep 2017

@lucky7, nema sa zacina skor ako dieta dovrsi 4 mesiace. Nema syncek reflux? Moj uz nastastie nema ale ked uz mal zavedene prikrmy a zo sietky cucal jablko, tak po nom vracal, z hrusky nie. Cize aj na to imunologicke okne je skoro. Nestresuj sa, a rob ako citis, nevidim zmysel v nejakom ponahlani sa.

marlenka222
5. sep 2017

@lucky7 okrem toho ze ho z urciteho druhu ovocia moze zapiect a moze mat aj reakciu na vitamin c, ktory sa bezne vyskytuje v ovoci, bude ho boliet brusko,skor skus vareny zemiacik a ja sa priznam ze malej som sem tam dala cucnut vyvaru domaceho z flase (samozrejme bez masa,zeleniny,rezancov) Ovocie az od 6mesiaca

lucky7
autor
6. sep 2017

Tak som išla na kontrolu váhy, povedala, že rastie, žiadne umelé mlieko chvalabohu. Že s tým ovocím máme naďalej skúšať, namiesto surového dát tie už pripravené hotové . Ale mne sa zdá najrozumnejsie ešte počkať a začať zeleninou. Ďakujem za všetky rady, dozvedela som sa niečo nové 🙂

katka1981
6. sep 2017

@lucky7, Lucka rob si ako citis, pokojne aj dr oklam, ze ano robis ako povedala nech je spokojna.Ked kojis, pokojne pockaj do ukonceneho 5. mesiaca. Uz sa zacina vacsinou od ukonceneho 5.mes. ak je babo kojene a je moc hladne. Aj kvoli tomu imunolog.oknu, ale skor isto nedavaj nic len MM. Mas to bez roboty navyse a pre babo najlepsie.

nini1010
6. sep 2017

Tak takuto mudrost o ovoci v tak skorom veku som teda este ozaj nepocula.ako to donho vobec dostanes?neviem si predstavit 3 mesacne babatinko ako si poradi s lyzickou a tuhou stravou.

lia23
6. sep 2017

No tk vidis...ked pribera tak nevidim dovod zacat prikrmovat...a urcite zacni az ked ty budes o tom rpesvedcena...🙂drzim aplce aby si kojola co najdlhsie 🙂

katka1981
7. sep 2017

@nini1010, mixnute ovocie, je riedke a lyzickou dokaze jest uz novorodenec. Ja som tak musela do dcerky tlacit zarobenu kasicku z Nutritonu a to bol iny humus, ovocie by zlopla bez problemov. Ale myslim, ze je to uplne zbytocne, nech len pije MM.