Príkrm z feniklu a zvracanie

mirkaknm
11. mar 2019

Maminky,aj vam sa stalo ze vam babatko vracalo z feniklu?
Dnes sme mali fenikel,cuketka,morc.masko a vseeetko islo von. Poradte co este mozem skusit,aku zeleninku? Papame od 5.5 mesiaca, cize 2.5mesiaca. Dcerke konci 7.mesiac,inak je plne kojena. Ovocie nechce. Skusili sme : mrkvu, zemiak,batat, vlocky, ryzu, kalerab, por, hrasok, brokolicu, spenat, karfiol, cuketu, maslovu tekvicu (nechuti), fenikel vracala, vajicko, morcacie masko, kralik. Mam kupeny ruzickovy kel.
Z obilnin sme skusili bielu gulatu ryzu, ovsene vlocky-odvtedy mame ekzemy.
Ake bezlepkove obilniny este mozeme skusit a na aky sposob?
Dakujem

ink
11. mar 2019

ešte pšeno. Počuj a aké koreniny a oleje pridávaš do jedál?

mirkaknm
autor
11. mar 2019

@ink A ako sa take pseno pripravuje?

mirkaknm
autor
11. mar 2019

Poradte co este mozem skusit,aku zeleninku? Ake bezlepkove obilniny este mozeme skusit a na aky sposob?

mirkaknm
autor
11. mar 2019

@ink Koreniny ziadne. Olej len bio slnecnicovy.

vivien16
11. mar 2019

@mirkaknm pseno pripravis ako ryžu. Najlepšie deň vopred (večer) namočis a dáš do chladničky v sklenenej nádobe na noc a ráno uvaris. Slnečnicový? 🤦🏼‍♀️ Dávaj bio konopny a striedaj s dobrým olivovým. Kukuricnu krupicu môžeš dať.

kika831
11. mar 2019

@mirkaknm fenikel je velmi aromaticky. Skus dat dlhsiu pauzu s feniklom a potom zavadzat len v malickych mnozstvach.

angela1989
11. mar 2019

Zo zeleniny ešte napr. cvikla, petržlen, zeler (tiež je aromaticky, tak nie veľa), zelena fazulka

diewcatqoo
11. mar 2019

@mirkaknm ahoj, ja pseno na noc nenamacam. Normalne pripravujem ako ryzu, osmahnem trosku na oleji a udusim, pripdne aj bez oleja niekedy. Do polhodky to mam hotove.
V 7.m mozes skusit uz aj lepok. Alebo sa bojis kvoli tym vlockam a ekzemu?
Ak ti nechce papat ovocie, neskusala si to ovocie zamiesat so zeleninou? Moj mal rad batatovo-jablkove pyre, alebo batatovo-hruskove. Tak isto avokado-banan, ale to som davala az neskor.

ink
12. mar 2019

super ti baby radia. Ja len teda dodám : pšeno je horké, aby si sa horkosti zbavila máš dve možnosti, buď si ho nachystaj cez noc do vody a šupni do chladničky, ráno vodu zlej a var. Alebo si ráno sparíš pšeno 3krát vriacou vodou. Varí sa ako ryža. Pšeno má v sebe železo, je to zdravá chutná obilnina.
Pri varení už môžeš používať aj nejaké koreniny, ktoré uľahčujú trávenie malým bruškám. Naríklad rasca, či saturejka.
A oleje môžeš striedať konopný, či tekvicový, dávajú sa do hotových príkrmov, uľahčujú trávenie a najmä vyprázdňovanie. Postupne môžeš zaraďovať aj ghee.
Ďalšie bezlepkové potraviny sú kukuričná polenta a okolo roku môžeš skúsiť aj Amarath.

lenadka
12. mar 2019

Zeler jej určite nedávaj je to alergén. Fenikel je príliš aromatický asi preto vracala. Ešte môžeš na obmenu pridať napríklad k zemiakom červenú šošovicu, tá nenaduva a je extra rýchlo uvarená. Vôbec sa neponáhľaj si zavádzaním novej a novej zeleniny/ potravín, času má dosť. To čo si menovala je dosť na tak krátky čas od zavedenia prikrmov.

zuzka1008
12. mar 2019

Fenikel by som nedávala vobec, obe moje baby ho nejedli a sú tu

malinajahoda
12. mar 2019

@mirkaknm moja dcérka má rok a doteraz nejedla fenikel ani zeler. Neponáhlaj sa tak. Skus ešte hokaido, kuracie meso a teľacie, kukuričné alebo ryžové cestoviny, paštrnák. Všetky nové potraviny testuj 3 dni za sebou.

mirkaknm
autor
12. mar 2019

Dakujem, hlavne za nazor aby som sa neponahlala. Mate asi pravdu. Myslela som ze sa musi skusit co najviac druhov ale niektore zeleniny doma ani nejeme,tak mozno jej to ani nemusim davat. Zeler,petrzlen napr. Dnes sme skusili ruzickovy kel a nafukuje.
Z ovocia davam skusat stale jablcko,miesam ho s cuketou a stale zvysujem podiel jablcka a uz trosicku spapka.
Masko,jasne,skusime aj iny typ.
Lepok zavadzam, sice som v 5.mesiaci davala ovsenu kasu a ryzovu vyse 2 tyzdnov a zacali nam ekzemy. Teraz ked dam iny kepok napr.cestovinu,tak sa vyhadze. Tak sa bojim ako s tymi kasami.
A ked sme vyrastali len na kojeni, kedy mozem zacat davat mliecne kase ? Neuskodi to tiez ekzemom?

lenadka
12. mar 2019

@mirkaknm nechce sa mi to všetko vypisovať a tak kopirujem: "Nie všetky druhy obilia obsahujú lepok. Existujú niektoré druhy, ktoré sú od prírody bezlepkové a dajú sa použiť ako náhrada tých, ktoré lepok obsahujú. K prirodzene bezlepkovým druhom obilia patrí kukurica, ryža, proso, pohánka, amarant, tef (milička habešská) a quinoa."
Takže po ich konzumácií by nemala byť reakcia a lepok keďže tam žiadny nie je. Asi to bude reakcia je niečo iné.

malinajahoda
12. mar 2019

@mirkaknm naozaj veľa si toho už poskusala. Máš čas, pekne pomaly. Ak vidíš, že je s nejakou novou potravinou problém, tak nedávaj. Mne sa malá vyhadzala zo špenátu po 2 dňoch a nedávam vôbec ešte odvtedy. Ryžová kaša je bezlepková. Ja som zavádzala lepok postupne. Každú obilninu 5 dní po sebe za malú lyžičku. Ekzém má z čoho malá konkrétne?

vivien16
12. mar 2019

@mirkaknm strašne veľa veci za krátky čas si vyskúšala a aby to skôr neuškodilo ako lepok. Skús dať ráno mliecko, potom ako desiatu jabĺčko keď si už zaviedla aj ovocie, obed basmati ryžu (je najľahšie stráviteľna, ale na noc ju namoc do vody), potom mliecko ako olovrant zeleninku a večer mliecko pred spaním. prvý deň daj ryžu ochutnať len pár lyžičiek, druhý deň okolo obeda daj ryžu zo zeleninovou a tretí deň zo zeleninkou a kvapkou oleja, 4 deň prehod ryžu zo zeleninou na olovrant a pokračuj aspoň 10 dni. Potom takto testuj pseno, polentu kukuricnu a uvidis.

lenadka
12. mar 2019

@mirkaknm práve teraz je na ploche ako inšpirácia album prikrmov. Skús nazrieť a vyskúšať niečo.
https://www.modrykonik.sk/blog/vmatuscinova/alb...

mirkaknm
autor
13. mar 2019

@lenadka Super dakujem,skvely album.

mirkaknm
autor
13. mar 2019

@malinajahoda Na to len prichadzam co robi zle. Ja som nezacaa asi dobre s prikrmami. V kazdom jedle bola mrkva. Skoro som davala ovsene vlocky,ci uz kasu alebo aj do prikrmov a asi velke mnozstvo. Tak teraz sa snazim o protikvasinkovu dietu.
Ekzem sa zhrosi po mrkve,vlockach, bezvajecnych cestovinach.

malinajahoda
13. mar 2019

@mirkaknm aké cestoviny si skúšala? Ryžové, kukuričné, pšeničné? Nechceš sa pridať do skupiny o príkrmoch? Pošlem ti pozvánku ak chceš.

mirkaknm
autor
14. mar 2019

@malinajahoda obycajne, bezvajecne. Oki mozes ;)

mirkaknm
autor
14. mar 2019

@vivien16 Cize obilniny sa testuju cca 10dni v kuse?
No ja som aj tak zacala ryzou,cca 2 tyzdne a potom vlocky cca 10 dni a potom zacali problemy. Preco 10 dni prave na zavadzanie?

renatka100
14. mar 2019

@mirkaknm chutnala si ten olej? Podla mna jej nechuti, skus olivovy

renatka100
14. mar 2019

@mirkaknm fenykel by som nepuzivala, su tam estrogeny a teda nic pre deti

vivien16
14. mar 2019

@mirkaknm áno 10 až 14 dní aby si dieťatko zvyklo na potravinu aj jeho trávenie a pripadne ak bude nejaká alergická reakcia tak vieš z čoho. Vločky si dala lepkove?

mirkaknm
autor
14. mar 2019
vivien16
14. mar 2019

@mirkaknm no tak to si mu dala riadnu záťaž na crievka 😔 kontakt s lepkom si mala urobiť mesiac po príkrmoch a to len 1 až 2 lyžičky a viac nie. Robí sa tak aby z dieťaťa nebol celiatik.

mirkaknm
autor
14. mar 2019

@vivien16 No teraz idem uplne lepok vyhodit. Aj sme sa kupali v ovsenych vlockach posledne 4 dni kvoli ekzemu. A idem zacat : ryza zavedena ok, kukuricu od zajtra, potom pseno, potom skusim ovsene vlocky. Ako hovoris,dam 1 až 2 lyžičky a viac nie. Ale staci iba 3-4 dni?

vivien16
14. mar 2019

@mirkaknm ryžu basmati a deň pred podávaním ju namoc na noc, je najľahšie stravitelna. Ku kukuričnej polente alebo krupici daj hoci akú zeleninku, ale len tu, ktorú máš otestovanu. S tými vločkami vydrž aj 2 mesiace bo keď si už toľko predtým dala... v lekárni kúp oliatum do kúpeľa to premastí pokožku a tiež excipial a tým ho natieraj po kúpeľi. Kúp len v čistej vode žiadny sprchac ani mydlo keď má ekzém

mirkaknm
autor
14. mar 2019

@vivien16 To znamena zo 2 mesiace bez lepku?