icon

Problémy s jedením u škôlkarky. Ako pomôcť?

1. mar 2025

Ahojte. Píšem ako zúfalá mama, už takto bojujeme polroka a vzdávam to. V pondelok smerujem a dcérou doktorke.

Dcéra 5 rokov, maličká drobučka, bledučká. Odmieta mi jest. V škôlke po konzultacii s ucitelkami, všetko odmieta, polievky, i mäsko, s rýžou. Zje tak max rožtek so šunkou. Ja už nevládzem ako ju donútiť. Už som jej povedala aj to, že ak nebude jesť pôjde do nemocnice. Nepomáha. Nezje nic, ziadne teple jedlo. Je už 2 roky sledovaná na neurologii pre caste migreny s nauzeou.

Ak ste zažili s deťmi niečo podobne poprosim rady. Ja už som zúfala.

Strana
z2
0silvia0
1. mar 2025

Neje sladkosti alebo sladene napoje?

patka06
1. mar 2025

Základ je nenútiť
Riešiť s pediatrom, zistiť či nie anemická a potom ostatné vyšetrenia: alergologia, gastro
Poradila by som sa aj s psychologom

autor
1. mar 2025

@0silvia0 neje nič sladke, take doma nemávame, varim vsetko mozne, nezje ani ten poondiaty vyvar,ani ryzovu polievku nič , druhe mi len oprple, mäso už vobec nezje 3 zemiacky a to dost, ryzu tarhonu vobec, vlastne vseobecne povedane ziadne teple jedlo, rozok so šunkou aj to niekedy nezje celé

simca06022011
1. mar 2025

tak od malicka je problem, iste to zazracne po 5 rokoch neprejde.. Zelezo a pod jej vysetrovali? Pridala by som nejake vyzivove doplnky na podporu chuti do jedla, doplnenie vitaminov atd... napr pridala by som jej do jedla/pitia melasu, myslim, ze nejaky ovocny sirup bol na podporu jedenia a aj doplnenie zeleza (citala som niekde v diskusiach, ja som pred sto rokmi mala jedne z LR, ale su aj rozne ine).
a proste nie nutit jest, ale vsetci spolu normlane jedavat od malicka, je podla mna taky zaklad. Uz je trosku velka, takze jednak prestat sa maznat a suncickovat, roztekovat, a spytaj sa jej co bude jest a nech ide s tebou nieco uvarit a trochu zje.. proste skusaj. jest nieco musi, nieco co zje najdete...
A jasne, k dr by som isla a aj k psychologovi.

procrastique
1. mar 2025

Hej zažila. Na sebe. Doteraz žijem na ledva ledva 10 jedlách a tu som. Dokonca aj s nadváhou.

autor
1. mar 2025

@patka06 v pondelok idem hned rano, to už je zúfalstvo, je strasne malička, pri tom na poradni akože vsetko ok aj moč, ale vtedy to este s tym jedlom nebolo take ako teraz .. citala som clanky o poruchach príjmu potravy mam o nu strach a zaroveň citim aj hnev, to ako sa snažím, ano nútit do jedla, ale nic nechce

hylary
1. mar 2025

Ako si zavádzala prikrmy? Nebol už tam problem? Toto nemohlo vzniknúť z dna na deň..

lenkakravcova
1. mar 2025

Keď nezaberá tento model, začni s tým opačným.
Urob hranolky. Urob puding, krupicu, dukátové buchtičky.
Sladkosti a slanosti.
Keď sa rozje, roztiahne žalúdok tak popridavas pomedzi to také tie viac zeleninové jedlá.

U nás tiež niekedy dcéra vymýšľa (4r). Z polievky jednu lyžicu..ale keď som videla, že krupicu zje 2 misky, tak som šla týmto štýlom. A fakt toho zrazu zjedla veľa. Chutilo jej a postupne začala aj iné jedlá.

autor
1. mar 2025

@lenkakravcova ona mi ani to nezje

0silvia0
1. mar 2025

Ryzovu polievku by som nezjedla ani ja. Tiez som bola taketo decko. Ale kedysi za nasich cias sa pili len sirupove vody, napila som sa a bola som z toho aj najedena.
Nehnevaj sa na nu, nemoze za to, proste nepocituje hlad a nejde jej to dolu krkom.

lenkakravcova
1. mar 2025

Tak jej dávaj to čo jej chuti. Niečo predsa zje. Písala si že rožok obložený zje. Tak do nej natlačiť aspoň 5-6 za deň. Aby sa jej zväčšil žalúdok.

autor
1. mar 2025

@hylary nebol problem ziadny, ako pisem trva to viac ako polroka, len zo zaciatku som tomu tak vela nepridavala, v skolke aspon zjedla, teraz uz ani tam nič nezje ani neokostuje

autor
1. mar 2025

@0silvia0 ja citim hnev voci sebe

deti95060810
1. mar 2025

tak jej dávaj aspoň to čo zje... ak má dobrý krvný obraz tak je všetko ok...
moja dcéra ako malé dieťa do 5 rokov len jedla alebo mix. stravu, alebo pila len mlieko, popr. žila len na Nutridrinkoch,...
neter nejedla totálne nič... za dva dni zjedla len horálku, popr. zopár lyžíc horčice... dievčatko malo prepadnuté oči od chudosti....všetko sa zmenilo v puberte... potom zjedla úplne všetko.
ak už ozaj potrebuješ niečo tak potom nech lekár predpíše sirup na jedenie - mám ho odskúšaný na sebe... funguje.

0silvia0
1. mar 2025

Ani na seba sa nehnevaj. Davaj jej ten rozok so sunkou aspon, pridaj kusok zeleniny, urob jej nejake pekne oblozene chlebicky, aby to lakalo vizualne. Pamatam, ze mne ako nejedakovi chleby vo vajci ako tak chutili.

0silvia0
1. mar 2025

@deti95060810 presne, aj j mna to preslo az v puberte.

hylary
1. mar 2025

Tak potom ma len take obdobie.. alebo ju niečo trapi.. v škôlke sa jej páči?

siska53
1. mar 2025

A nestalo sa nieco v suvislosti s jedlom pred tym polrokom? Ked tvrdis, ze predtym problem nebol a zrazu pred polrokom vypukol? Nemohlo sa nieco stat pocas jedenia v skolke , co bolo pre nu traumatizujuce? Urcite treba pobehat aj psychologa!

0silvia0
1. mar 2025

Taketo nieco som myslela

balerina2025
1. mar 2025

bojujeme uz asi 5 rokov

terry658
1. mar 2025

Skúsila by som b-komplex tablety alebo kvapky. Možno sa rozpapá. A na čas by som prestala nútiť do jedla. Ak je to psychologické tak nútenie nemôže. Prosto áno nechať ju pocítiť hlad a adekvátne naň zareagovať tým že chce jedlo. Môže to trvať aj pár dní.
Jediné čo by som naozaj nútila je pitie.

deti95060810
1. mar 2025

peritol - sirup na jedenie.
mojej dcére pomohli len tabl. na ukĺudnenie...

kitycat
1. mar 2025

A keby si vybrala v DMke trebars take to hotove jedlo? A keby chutilo, tak spravite take iste spolocne?
Vlastnirucne robenu pizzu na listkovom ceste? Rozotre si pretlak, nauklada sunku a syr?

thereisabear
1. mar 2025

Bola som presne také isté dieťa. Na mňa zabralo, keď ma prestali nútiť. Ale radikálne, za krátku dobu som pribrala pár kíl. Skús nenútiť, nevysvetľovať, nepresviedčať, nekomentovať. Polož pred ňu jedlo, počkaj chvíľu a keď nechce bez slova ber tanier preč. Skús byť v pohode, akože ti to je jedno. Nie s nervami.

koniarova
1. mar 2025

Môj syn je rovnaký. Nič sa nezmenilo. Už ma 15 rokov. A pochybujem, že sa niečo zmení. Ja som pobehala všetkých možných dr. aj troch psychologov. U endokrinológa je sledovaný stále. Výsledky má všetky dobré,tak neriešim. Už na to nemám silu. Ale ozaj ani hranolky nezje?

zabka79
1. mar 2025

Hovori na jedlo fuj alebo iba nechce? Nie je jej zle?

anketkarka
1. mar 2025

@autorka Tak malé dieťa preberá aj pocity od matky. Takže to kľudne môže súvisiet aj s tým Tvojim hnevom. Si veľmi prísna minimálne na seba. Psychosomatika. Nepíšeš, či ste boli na gastre. Keď jej dáš vybrať, čo by zjedla? Naozaj nič nezje? Nech chvíľu je len to na čo má ona chuť. Možno sa jej naštartuje trávenie. Skúsila by som čajíky. Moje dieťa, keď je choré, tak tiež nič nechce jesť, ale keď ponúknem výživu s piškótami, tak tomu nikdy neodolá. Bolo také, že pri horúčkach som aj ja už plakala, že keď nezačne jesť a piť aspoň trocha popri liekoch, tak nám hrozí nemocnica. Je to zúfalstvo, úplne Ťa chápem.

lucka_ke
1. mar 2025

má vyšetrené intolerancie? môj syn mal podobné problémy a zistili mu histamínovú a laktózovú intoleranciu, z jedla mal problémy - ekzém, nadúvanie, zlé trávenie, častá chorobnosť... tvoja dcérka z toho môže mať nechutenstvo a bolesť hlavy + jej môže vadiť niečo v škôlke, napríklad pachy z kuchyne (to som mala v detstve ja) alebo ju nútia, alebo sa tam celkovo necíti dobre a proste toto jej forma vzdoru

vakatko
1. mar 2025

Skúšala si smoothie? mlieko s banánom, čučoriedkami do toho pár listov špenátu... obsahujú veľa živín potrebné pre zdravé fungovanie tela.
Skús mixovať zeleninové polievky s kúskom kurčaťa, servírujte to do šálky + probiotiká, dávaj jej rybí olej.
Bolesti hlavy, migrény... má z nedostatku vitamínov a minerálov, nasaďte jej detské magnézium, uvolní to stuhnuté svaly na krčnej chrbtici čo spôsobuje migrény.

moneys
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2