Skoro 2-ročná dcéra nechce jesť
Ahojte, prosím, napíšte mi,že nie som sama, čo má doma nejedáka…dcéra bude mať 2 roky a už rok sa trápime s jedením. Je dojčená. Niekedy nezje nič čo ponúknem, niekedy zje aspoň z môjho taniera pár lyžičiek, iný deň je o piškotkach, o tyčinkách, to som rada, že aspoň toto spapá. Niekedy spapá aj jogurt, kapsičku, trochu obeda… ale má malo kg. Má len 9 kg.. už som niekedy zúfalá. Doktorka to nejak extra nerieši, odporúčila vitamin B ktorý brala a nevidela som žiaden extra rozdiel. Momentálne má virózu, mala hnačku, a ešte ani tu dietnu stravu do nej neviem dostať. Kulíšek, lieky, to v žiadnom prípade. Doktorka vravela že nech ju nechám, že je chorá, tak hlavne tekutiny. Ale ja sa bojím ako ju zase rozpapam 😞
Skúšam všetko, najčastejšie zaberie že krmime hračky, ale niekedy ani to, ako napriklad dnes… napíšte mi prosím svoje postrehy, tipy, povzbudenie.. dojčiť zatiaľ prestať nechcem, nemá záujme o umelé mlieko, ani o normálne, takže som rada že niekedy sa aspoň z tohto naje..
Ďakujem
@nalarla_ je dojčená, k tomu už netreba viac čo dodať 😉 vysadiť mlieko, dať jogurt alebo chlebík s nátierkou, maslom, mlieko do pohára. Uvidíš ten zázrak.
Niekedy , keď je so sestrou to pomôže, ale pár lyžičiek si dá… má svoje jedlá, vývar je istota to sa snažím mať stále. Ale len jeden druh halušiek 🙃
Možno práve to dojčenie môže byť problém. Nechce jesť, lebo vie, že aj tak dostane mlieko.
Dieťa sa môže od mlieka, či už umelého alebo materského odstaviť už od 1 roka života, tak nechápem, prečo ešte chceš kojiť ? 2 ročné dieťa už má mať dávno normálnu stravu. A na klasickom kravskom mlieku nie je nič zlé.
Dieťa sa môže od mlieka, či už umelého alebo materského odstaviť už od 1 roka života, tak nechápem, prečo ešte chceš kojiť ? 2 ročné dieťa už má mať dávno normálnu stravu. A na klasickom kravskom mlieku nie je nič zlé.
@anonym_230144 🙂 myslím že každá matka sa môže rozhodnúť za seba. Jedna dá umelé od príchodu domov z pôrodnice a ja kojím viac ako rok 🙂 staršiu som kojila 3 roky, hrozneeeeee 🙂
O tom že problémom môže byť kojenie som uvažovala, lenže zatiaľ mi nechcela žiadne umelé mlieko, a ja som nechcela kupovať a vyhadzovať… a zatiaľ nechcela ani kravské…a to kravske jej ponukam stale 🙂
A ako som pisala, som rada ze vobec to mlieko niekedy ma. Hlavne teraz pri viroze..
Ja ťa úplne chápem že chceš dlho kojiť ale u nás bol problém to. Vždy som si to ospravedlňovala že veď tým aspoň doplním živiny ale presne to bolo to, čo mu bránilo sa rozjesť. Po odstavení sa jedenie výrazne zlepšilo. Nemusí to byť váš prípad, nevravím, že musíš nutne odstavit, stále je to materské mlieko prospešné ale mala by mať primárne plnohodnotnú stravu. A umelým mliekom kojenie nenahrádzaj, z vlastnej skúsenosti ti hovorím, že sa to možno ešte aj zhorší.
@anonym_230144 🙂 myslím že každá matka sa môže rozhodnúť za seba. Jedna dá umelé od príchodu domov z pôrodnice a ja kojím viac ako rok 🙂 staršiu som kojila 3 roky, hrozneeeeee 🙂
@nalarla_ vyznelo to z tvojej strany tak, ako keby žena v pôrodnici nemohla dať dieťaťu umelé mlieko, ale môže. Nikto nemôže ženu nútiť kojit.
Tvoj príspevok mi prisiel arogantný to ze kojis 2 ročne dieta je tvoja vec poznám maminky co kojila aj dlhšie ale ak niaka mama dala umele mlieko v nemocnici alebo doma tak zrejme mala dôvody a to ze ti tu rádia maminy nekojit a potom dieta bude jesť aj nieco ine to nie su hejty
Ahoj, ja som mala staršieho takého. Nič nejedol, v škôlke len ochutnal. Už som bola na nervy v neho. Bol dojčený do 3 rokov. Mladšieho som dojčila 31 mesiacov, ale jemu chutilo jesť, nebol problém. Takže dojčenie nemusí byť príčinou nechutenstva.
Moja bude mat 5 rokov, vazi sotva 14 kg. Mala skyrty reflux ako babo a zije asi zo vzduchu. Minimalne co zje. Trochu ovocia, ryzu, maso minimalne, jougurt... Vysetrenie vsetky ok, gastro, endokrino, krvny obraz, imuno... Len sa zmierit a netrapit uz.. Lebo to bolo vyslovene trapenie nieco do nej dostat.... Pre mna aj pre nu
@nalarla_ je dojčená, k tomu už netreba viac čo dodať 😉 vysadiť mlieko, dať jogurt alebo chlebík s nátierkou, maslom, mlieko do pohára. Uvidíš ten zázrak.
@anonym_f88397 a keby bola na umelom mlieku, tiez nie je co k tomu dodat? Nerozumiem tomu generalizovaniu. Kazdy si musi najst cestu a sposob.
Jedna kamoska, dieta kojene do roka, potom kravske mlieko, ma 15 a doteraz problem s jedenim. Stale riesi pri preventivkach, ze je na dolnej hranici s vahou. Ale ine problemy nema. Nerozjedol sa po zruseni kojenia, ani v skolke, ani v skole ani v puberte.
Dalsia kamoska, deti na UM, najprv jedaci, asi do roka, odvtedy sa v kuse stazuje ze nechcu jest. Jedno dieta ako tak zje, druhe je schopne cely den nejest, ale zato vselijake peciva ochutene do nho idu bez problemov. Mal nejaky virozu okolo roka a afty, odvtedy do neho ovocie nedostane. A piju asi od 1,5 roka kravske mlieko. A cuduj sa svete zazraky so stravovanim sa nestali.
O tom že problémom môže byť kojenie som uvažovala, lenže zatiaľ mi nechcela žiadne umelé mlieko, a ja som nechcela kupovať a vyhadzovať… a zatiaľ nechcela ani kravské…a to kravske jej ponukam stale 🙂
A ako som pisala, som rada ze vobec to mlieko niekedy ma. Hlavne teraz pri viroze..
@nalarla_ ja sa snazim davat detom kravske mlieko co najmenej a co najneskor. Do 2 rokov vobec nemali, potom pomaly v kasi a inom jedle. Ale ja som sa snazila do nich od roka dostat kefir, kysle mlieko, biely jogurt, cottage chese, tvrdy syr - prosto mliecne neochutne vyrobky, ktore maju podla mna o dost vacsiu vyzivovu hodnotu a aj zasytia.
Načo dojčíš také veľké decko? Proste prestaň dojčiť, bude hladná a bude jesť aj normálne jedlo
@nalarla_ ani som to nedočítala. Prečo by mala jesť normálnu stravu, keď sa nadojčí a mama jej dá jesť somariny, ktoré nemajú žiadnu výživovú hodnotu, len aby niečo zjedla? Žiadne tyčinky, piškóty, chrumky a pdoobné somariny nedávaj, radšej ani nekupuj. Dojčenie obmedz na pred spaním a koniec. Daj pred ňu normálne jedlo päť krát denne, zje, zke nezje, nezke, postupne niečo zje. Dbaj len aby mala dostatok tekutín - voda, alebo nesladený čaj, v žiadnom prípade nič sladké, ani kakao, puding, krupicovú kašu a pod. by som spočiatku nedávala. Len biely jogurt, ak ti ho nezje, tak s ovocím, alebo tvaroh s ovocím, či ovocie samotné. A mlieko nepotrebuje žiadne, ak bude jesť jogurty, tvaroh, syry
Môj ma 8 a nechce jesť už od vtedy po dnešok 😃a to bol kojeny 3 mesiace 😃
Mám skoro 2 ročnú dcérku, tá je kojenia a zároveň aj všetko papa a nevyberá si.
Kojenim to nebude !
@anonym_f88397 a keby bola na umelom mlieku, tiez nie je co k tomu dodat? Nerozumiem tomu generalizovaniu. Kazdy si musi najst cestu a sposob.
Jedna kamoska, dieta kojene do roka, potom kravske mlieko, ma 15 a doteraz problem s jedenim. Stale riesi pri preventivkach, ze je na dolnej hranici s vahou. Ale ine problemy nema. Nerozjedol sa po zruseni kojenia, ani v skolke, ani v skole ani v puberte.
Dalsia kamoska, deti na UM, najprv jedaci, asi do roka, odvtedy sa v kuse stazuje ze nechcu jest. Jedno dieta ako tak zje, druhe je schopne cely den nejest, ale zato vselijake peciva ochutene do nho idu bez problemov. Mal nejaky virozu okolo roka a afty, odvtedy do neho ovocie nedostane. A piju asi od 1,5 roka kravske mlieko. A cuduj sa svete zazraky so stravovanim sa nestali.
@daja07 ak nerozumieš môjmu príspevku, radšej nepíš...veď ona sama píše, že aspoň mlieko dá, a somariny...samozrejme, že dieťa nechce jesť, lebo vie, že dostane mlieko a Keksiky, chrumky.
Daj ju k nam na tyzden 😉 ja mam opacny problem ☹
Ženy, anonymy… nemám pocit, že by som sa nejak vyvyšovala, alebo išla rozdupať všetky nedojčiace mamky 🙂 ani že by som bola nejak arogantná. Žiadala som vás o postrehy, skúsenosti, rady, ďakujem vám. Sle nie mudrovanie a uražanie 🙂 ale čo tu od toho koníka čakať. A ešte keď aj tu prišli anonymne odpovede…
Jasné, lebo ja ju vkuse nútim cicať mlieko a potom jej dám tyčinky, keksíky, a kadejaké hluposti 🙂 a vooooobec jej neponukam normalnu stravu. Nikdy sa nezavdacis vsetkym!!!! Kebyze je na umelom tak aj to je problem ze? 😀
Odkojila som moju staršiu dcéru 3 roky a je vyborný jedák!! 🙂 každé dieťa je však iné
A ešte k tomu UM, reagovala som na to, že mi anonym písal, prečo kojím tak hrozne veľké dieťa. Ja som sa obránila, že je to každého osobná vec. Vôbec som nezhadzovala matky , čo dojčiť nemôžu. O tom tam reč ani nepadla a ani by som si to nedovolila. Iba som reagovala, že tak ako niekomu vyhovuje UM iným matkám vyhovuje dojčenie. Ano vyhovuje. A zase si v tom môžete nájsť nejakú zlú vec čo vam vadí 🙂
Mna tu ukrkaju, ze som nenaucila moje dieta jest, ma uz 15 a zostala takymto vyberavym jedakom. Dodnes nam funguje len ryza a kuraie maso na prirodno ako bezpecne jedlo. Zeleniny neje nikdy, iba vo forme vyvaru, ale to iba cisty vyvar s krupicovou haluskou a zje to kvoli tej haluske - moze si s tvojou ruku podat 🙂 Ostatne jedla obcas ma obdobie, ze mozu byt, a obcas ze na vsetko hovori fuj. Ovocie zje banan, kivi a bobulove ovocia - mam vzdy doma mrazene, ona si uz spravi aj smoothie z toho sama.
Ked bola vacsia vysvetlila mi, ze jej vadi struktura toho jedla pri zuvani - ze niektore je take smyklave, niektore piskave, zeleniny jej vsetky smrdia. Ako mala mala silny reflux, mrkva jej velmi zle robila, z tej grcosila vzdy, cize nenutim ju.
To co pomahalo:
1. Ozdobne tanieriky - napriklad ovocie spravis jej kvetinky z toho alebo nejaku tvar usmiatu.
2. Chlebik, rozok na kocky a sparatka pozapichovane - ako jednohubky, tak to vacsinoou zjedla, ale ziadne experimenty.
3. Osve kazdu zlozku jedla na tanierik, mozno keby mas taky deleny tanierik, tak by to bolo naj - napriklad na kococky masko, na kockocky zemiaky, do dalsej casti hrasok, do dalsej mrkvu - a nech si dobka co chce, nenutit a nezufat ked nezje, vzdy okomentovat iba: Mozes dnes skusit, ked nie, nie.
4. Vypozoruj aku farbu, tvar, strukturu preferuje - pr. moja mala rada chumkave veci a neznasala zmixovane kasovite veci. Cize napriklad som nedavala chleba, ale toast a ona to potom zjedla, lebo to bolo chrumkave. Zistila som, ze zelene veci - ako bylinky, pazitka mozu byt - ale davala som jej zvlast, ona si tam sama namocila chlebik do nakrajanej pazitky, ak mala obdobie. Dnes zje uz aj spenatove halusky alebo spenatove take satocky so syrom robim z listkoveho cesta a tiez pesto bazalkove zje.
5. Niektore mamy si pomahaju kecupom - ze das do misticky kesup a nech si tam namaca bud masko alebo zemiak a pod. U nas takto fungoval biely jogurt, pripadne taky jemny dresing som jej robila - trosku posolit, trosku citron pokvapkat.
7. Podavat jedlo vlazne, aby z neho nestupala vona - niektore deti nemaju radi vonu jedla, vnimaju ju ako prisilnu. Vlazne jedlo nema taku vyraznu vonu ako teple.
8. Niekedy pomaha aj mrazene veci podavat - napr. mrazene ovocie alebo mrazeny hrasok (aj ked to teraz v zime asi nie) - znovu preto, ze to ma aj taku tvrdu strukturu, aj menej vonia.
Najhorise je ak komentuje okolie - nauc sa to ignorovat a skor ich poprosit, aby aj oni skusili podavat jedlo takto - aspon to ze odelene, nezmiesane dokopy, nech si aspon nejaku zlozku dieta vyberie, aj ked len chlebik alebo len sunku alebo len ryzu... , lebo to pomoze.

@nalarla_ ahoj, v spolocnosti inych deti sa napapa? Myslim to tak, ze ked vidi jest kamosov, tak aj ona cosi zje? alebo to pre nu nie je "motivacne"?