Stravovacie návyky detí. Ako zasiahnuť pri nevhodnom jedle?
Ahojte. Potrebujem sa len poradiť, lebo nemám s kým.
Neviem či ja som len taká prísna a premotivovana mamička, alebo je to normálne ak chcem, aby sa môj ročný syn zdravo stravoval. Lebo keď prídeme k mojej svokre, tak ona ho začne napchavat klobásami, čipsami, chrumkami (nie pre malé deti), stiplavym gulášom, naposledy mu dala vylizovat stamperlik z domáceho, že veď nech si dá. Ja keď to zakážem, tak ona to ignoruje s tým, že ona svojim vnúčatám dá to, čo ona chce.
Už som z toho na nervy a každú návštevu len trpnem že zase sa pochytime, ale úplne zbytočne, lebo ja len čo sa otočím už ho napchava takýmito vecami.
Vy ste si nechali nech vašim deťom babičky dávajú čo chcú, alebo ste sa ohradili?
Ďakujem za vaše odpovede.
Aj jej povedal Tvoj muz, aby to uz nerobila a ze si to nezelate? To by nol prvy krok
olizať štamprlik? už by som tam nedošla…
Mne príde že staršie ročníky inak zmýšľajú, nevedia sa do toho vžiť. Im to pride ako zdravé. 😄 Podla mna jej to nevysvetliš. Samozrejme, asi by som ju na to upozornila. Aspoň skúsiš, možno nakoniec počúvne. Ale upozornila by som ju asi vtedy ked by som mala dobrú náladu. Že si to nevezme zle... Vtedy mas asi aj vyssie sance, ze ta počúvne. 😄
a nie, našim babkám som nedovolila dávať deťom čo som nechcela aby dávali a stála som si za tým… neskôr som to učila aj syna aby sa naučil vyjadriť že toto áno a toto nie…
@annamarin práveže ja jej to vždy slušne poviem že prosím vás nedávajte mu také veci, na to má ešte čas, veď raz ochutna všetko len nech na to dospeje.. Ale ona si ide stále svoje, že ona svojim deťom tiež všetko dávala a nič im nieje. Ale ja si chcem podľa mňa vychovávať, nie podľa nej. Už neviem ako. Asi najlepšie naozaj prestať chodiť na návštevy, kým to nepochopí.
@colsami mne to príde, že on sa vlastnej mame bojí niečo povedať. Keď tam ideme, tak mu poviem nech zakroči, on že jasné povie jej, ale keď k tomu príde tak je ticho a riešim zase len ja.
@bambulka104 nie, nie si prísna. Si úplne normálne, zdravo uvažujúca matka. To, že staršia generácia si myslí, že omladina je hlúpa, nič nevie, ONI áno, lebo 3 deti vychovali je za mňa totálny prežitok v ich mysliach. Len im to ešte nedošlo a nikdy nedôjde 🫣 Ja som však typ, ktorý sa vie vymedziť a asertívne ohradiť. To, že je niekto starý rodič, ho ešte neovprávňuje, aby som tancovala, ako on píska 😉
@bambulka104 Aj som si myslela, ze to tak bude. Ako vravím starsie ročníky to tak berú. Im aj mastný langoš príde zdravý. 😄 Asi fakt bude riesenie teda chodit menej. Chyba nie je na tvojej strane, takže nenechaj sa potom ovplyvniť tým, že by si bola ty za to nejaka zla. Uvazujes za mna správne.
Juj toto je večná téma 🙈☺️deti, zdravá strava a rodinný príslušníci 😂🤣 a ak je dieťa prvé trenie sa stupňuje 🙈😂 ja som to poriešila zlatou strednou cestou 😂alkohol (teda vylizoavnie štamperlíkov, prst do alkoholu, pena z piva to bol prísni zákaz pre všetkých, nikomu som to nedovolila 🙈)ale na druhej strane nerobila som žiadne scény keď mu dali niečo sladké, alebo chlebík, kúsok slaniny aj keď boli malé..brala som to tak, že ja ich tím doma nekrmim, takže jeden krát to prežijú😂😁
Na mňa si až veľmi milá, nie prísna. Ak by si bola prísna aj na ňu, tak by to musela pochopiť. Je to tvoje dieťa, tak si ho zastaň trošku razantnejšie. No a keď tie bosorky nepočúvajú na slová, tak ak je niečo, čo nemá rada ona, just by som jej to dopriala.
babka ma kolko rokov? lebo toto nerobili ani moji rodicia mojim detom
@bambulka104 vyries najprv otca dietata. Jemu vobec nevadi, ze ho jeho matka stope bludmi? To akoze naozaj to jemu nevadi? On je taky tutmak, ze neotvori usta ani ked ide o zdravie jeho vlastneho dietata? A ked sa tutmak nevie ozvat a nezaujima ho zdravie jeho dietata tak zakroc ty, ale razne, kedze po dobrom to nejde. Kludne zacni vydierat, ze ked sa toto ma diat zakazdym, tak s vnucatom chodit k nim nebudete.
Alkohol ročnému 😱🤬
@bambulka104 Babka je dementna? Ak nie, vezmi ju, ked pojdes so synom na kontrolu k pediatrovi, nehovor jej dopredu nic, ale priamo v ambulancii sa pediatra rovno spytaj, ci je toto normalne a ci moze babke vysvetlit veci v jej jazyku......
Našťastie mam pricetnu rodinu a nikto nedáva ročnému dieťaťu alkohol, kávu, klobásu, sladké ci ja neviem co ešte.
@bambulka104 Nie, nie si prisna. A ja podobny problem nemam, lebo ako moja mama, tak aj moja svokra uz pred 40 rokmi vedeli, ze podobnymi vecami sa deti nekrmia a nezabudli na to, ani ked sa stali babkami. Tvoja svokra je blba a ja by som na tvojom mieste dieta z ruk nepustila v jej pritomnosti a ked sa spyta preco, tak preto mila svokra, ze Vam nedoverujem a predstavujete nebezpecenstvo pre moje dieta.
Si racionalna a zodpovedna, také veci rocnemu dieťatku nepatria. Trvaj na svojom, zdravie má dieťa len jedno. Len rataj s tým, že to časom bude robiť poza Tvoj chrbat.
@bambulka104 tak cca. do 2 rokov sme detom sladkosti nedavali vobec (myslim kupene keksy a tak, domaci kolac kusok ano) a uz vobec nie slaninu, klobasu a alkohol - no go.
Nabuduce by som rovno na navstevu doniesla detske chrumky, kludne aj dvoje rozne, pripadne ovocnu kapsicku, jogurt, aky jedava maly... Pripadne dones kolac, ktory je pre Teba pre Tvoje dieta akceptovatelny, vtisni to vsetko babke do ruky a ze z toho mu moze dat.
S tym alkoholom by som jej povedala, ze este raz to urobi, bude to poslednykrat, co vidi vnuca. A ak by muz potom zacal cosi jachtat, by som mu povedala, ze mal doteraz dost prilezitosti sa zastat svojho dietata a neurobil to, tak nech je teraz ticho. Ja celkovo nechapem podavanie alkoholu na kazdej navsteve na SK, sme ozaj narod alkoholikov 🤦 My sme to s manzelom stopli hned na zaciatku a alkohol sa u nas nepodava vobec, ani na Silvestra.
Co sa zvysku ochutnavok od svojry tyka, neviem no, mozno to nemysli zle a chce nieco malemu ponuknut a nevie co. Tym, ze jej donesies zopar balickov cohosi vhodneho, kludne i do zasoby, sa mozno spor vyriesi i sam od seba, ona bude mat co vnucikovi ponuknut a Ty budes vediet, ze nema nic nevhodne.
Ak to nebude akceptovat, halt by musel muz chodit k mamicke sam a moze slaninkou krmit jeho.
vôbec nie si prísna, si normálna zodpovedná mamina. Keby moja svokra napchávala moje deti tým, čo si napísala, postavím si na buzerplac do pozoru muža aj jeho matku a garantujem ti, že odvtedy by sa obidvaja správali inak... a to nie som žiadna eko-bio-raw matka, ani fúria, ale čo je moc, to je moc
Ja na tvojom mieste by som tam už nešla. Čo je na hlavu padnutá už ozaj 😳
Asi si jej to nevysvetlila dosť razantne. Akože ja som za to aby ročné dieťa už ochutnávalo všetko aj tak toho veľa nezje ale rodič si ty nie ja alebo babka, ty za dieťa zodpovedáš. Keď je to ocinkovi jedno ostávaš už len ty. Nepusti dieťa z očí a ak zase začne odíď.
Nie, nie si prisna. Ja by som vzala dieta, kluce, mozno manzela( ides, ci ostavas?) A uz by ma tam nebolo. Nie ze nepridem- mozno sa dovtipi, alebo manzel "obhaji" neciti sa dobre -aby bol klud
jasne, ze by som sa pri tych prikladoch, ktore uvadzas, ohradila. vylizovat stamperlik?! klobasy? fuuu
@bambulka104 U nas nase babky respektovali to, co sme povedali my. Koniec koncov, aj ked my sme boli mali, tak tiez respektovali nariadenia lekarov.
Nechodila by som k nej, ak by hentake jedla davala tak malemu dietatu!
Nase babky maju rozum, hoci jedna ma 71 rokov a druha 62. Ani jednej by nenapadlo toto davat detom a uz vobec nie alkohol!
@bambulka104
za vysypanie domáceho by dostala takú cez drzku, ze by sa dlho z tej zeme skrabala! Ročnému pálenku?? No tvoja svokra nie ze nerešpektuje, ona je jednoduchá = jeb - á!
Aby som nebola za " bioeko" puritanku - babka mi tiez dala lyznut zo stamprlika s vymajecnym likérom, mala som 6 rokov, nie rok. Mbe náramne chutilo ake bola to jednorázová zalezitost, dodnes mame z toho kino celá rodina. Ale aby sa to dialo pravidelne a klobásy a pod, tak to teda nie!
Nevidela by taka hkuoana veru moje deti a muz by ju musel dat na poriadok.
@bambulka104 Ja by som nejako prezila aj tu klobasu, aj chipsy (aj ked urcite nie s radostou u rocneho), ale olizat stamprlik je absolutne cez ciaru. Asi takto sa vychovavaju slovenski alkoholici, ktori na kazdu akciu idu hlavne s vidinou si vypit a kto nepije s nimi, pije proti nim.
Upozornim. Ak nepomoze beriem dieta z ruk...
@bambulka104 ten alkohol - tak to by bol pre mňa dôvod na to nenechať s ňou dieťa osamote (ani na chvíľu) veľa rokov. Ak toto urobila teraz, v 5 rokoch mu rovno v tom štamperlíku zvýši dačo na vypitie?

@bambulka104 ohradiť sa? Nerešpektuje o čom som ju žiadala, už by som tam neprišla..