Sú tu mamičky, ktoré sa nedržia tabuliek pri zavádzaní príkrmov?
Ahojte mamičky..... Ste tu nejaké, čo sa nedržite tabuliek? Že dávate svojim deťom kadečo ochutnať, ale aj spapat?
My sme jedli kadečo, neboli žiadne tabuľky ani Internety a žijeme.
Tak ma to troska zaujíma... A prosím vás, ak máte napísať somarinu, že nech dám svojmu dieťaťu hocičo to mi ani nepíšte, ja chcem vedieť či niekto dáva hocičo......
Ďakujem 😅😂
nedržala som sa nejako tabuliek, všetko s mierou som skúšala.
Ale teda nedávala som jej hríby, údeniny a také veci😃
Takato tema tu uz raz davno bola. Matky sa pretekali v tom, ktora dala decku ake nezdrave jedlo a najlepsie co najskor, uz v 2-3 mesiacoch. To bola svieckova a pribinaciky na prve prikrmy. Ale inac velmi zabavna tema 🙂
Nie je celkom pravda, ze "My sme jedli kadečo, neboli žiadne tabuľky ". Skus sa svojej mamy opytat, ci nema knihu Nase dieta a tam boli navody na vsetko mozne. Akurat teda vyzerali uplne inak ako teraz.
Treba mat v prvom rade rozum a nedavat dietatu hluposti, rozhodne by som dodrzala to, ze najskor zelenina, potom ovocie a pridavala by som postupne, aby som mala prehlad, co dietatu robi problem.
Všetky tri deti. Ani má nenapadlo začínať z jablkom 😉 dokonca ja som ani poriadne namixovala od 7-8 mesiaca. Veľa šťastia.
Nedržala som sa žiadnych tabuliek, ale zdravého rozumu. To znamená, že keď v piatich mesiacoch začal jedávať príkrm, tak dostal na obed zeleninu plus nejaké mäsko,polievku... teda bežný obed vhodne upravený jeho veku, nedostal pribináčka alebo kapustnicu lebo my sme jedli všetko a tu sme... To ťa už ani nepustí podľa mňa ten zdravý rozum, nadžgať do batoľaťa segedín a podobné jedlá hneď na začiatku.. Neskôr sme zaviedli všetko čo sa jedlo v domácnosti.. A teraz aj tak zje len suchý rožok a ryžu.
Ono záleží aj čo si predstaviť pod "kadečo". V zmysle schémy 3 dní zelenina...sme nešli, od pol roka deti ochutnávali, ale v rámci zdravého rozumu, čiže ovocie, zelenina, čistá cestovina, kúsok mäsa, biely jogurt... Somariny ako pribinacik jej nedávam ani teraz, má dva roky
Ono nejde o to davat dietatu kadeco, ale s rozumom. Kedze som mala prve dieta, vyse roka som sa drzala tabuliek, ale hlavne v tom, aby ju nebolelo brusko. Treba davat na nietore jedla /zeleniny/ pozor, tak isto na smotanove jedla. Tavene syry absolutne neje, ani parky a podobne eckovinum Vysledok je taky, ze ma 1,5 roka, nepyta sadkosti a sladke. Sem tam jej dam domaci dzemik na vianocku a kvalitny smotanovy vanilkovy jogurt /ziadne pribinaciky a podobne skrobove zalezitosti/. Solim s rozumom stale, menej je niekedy viac a ked robim rezne nam, jej varim zvast nejaky masovy husty vyvar bez soli. Teda spapa vsetko neslane i slane, sladke i nie. Ako hovorim sladosti a slanosti kupovane nedostava do dnes, za to ovocia a zeleniny poje na kila. Somarin sa v zivote naje este dost. A hlavne tie porovnavanie, ze my sme jedli vsetko. Za prve bola ina kvalita potravin a za druhe, myslim, ze mamy pouzivali zdravy rozum a tiez nas nedzgali v polroku vsetkym, max nejaky puding, krupica, zelenina z vyvaru, zemiaky, ale vravim kvalita tychto potravin bola niekde inde ako teraz.
Nie, nedržala som sa žiadnych tabuliek. Ale ako 6mesacne deti mi nejedli plnenu kapustu, ani pečený bôčik 😉
Nedržala som sa pravidlá, že skúšať po troch dňoch novú zložku, ani že 5x týždenne mäso, 1x žĺtko, ani že lepok až neviem odkedy. Ja keď som dávala napríklad detskú výživu, hneď som tam nastrúhala aj pár piškót.
Môj skoro dvojročný ochutná aj hranolky aj včera napríklad pizzu, nezje toho veľa, párkrát kusne.
Polročnej robím krupicu tak ako aj staršiemu.
Ale neviem o Tom, že by sme tiež jedli kadečo. Keď mama hovorí, ako sme my jedli, tak hovorí, že ona nám nemixovala, len rozvarila mrkvu a popucila, alebo zemiak, a do mlieka že na večer zarobila kašu, aby zasytilo. Ale určite sme nejedli chlieb z masťou, cibuľou, alebo zemiakový šalát s majonézou. 😉
Ale poznám také, že namočíme malej cumlík do jogurtu, alebo do šľahačky, nech môžem dojesť palacinky atď. Nedám jej však palacinku do ruky.
Čo myslíš tým, že dáš dieťaťu kadečo?
Mne napríklad na gastro povedala doktorka (vraj odborníčka na detskú výživu s poruchou trávenia) , že mám dať do špeciálneho mlieka ktoré je horké, trochu cukru alebo medu 😄 áno, 4m decku 🤷 keď som sa jej pýtala či to myslí vážne, že med je silný alergén, tak úplne vážne povedala, že jasné, treba zamaskovať zlú chuť mlieka.
No ja som teda tabulkova mama a ide mi vrcholne na nervy, ze sa to pouziva ako nadavka a zosmiesnovanie. Neberiem to nejako bigotne, ale mame predsa tie vedomosti od lekarov a vedcov na tanieri, tak sa netvarme ze to je jedno. Ano, je jednoduchsie nabehnut do obchodu a kupit pribinacika a piskotky, namacat dudel do medu….ako citat o zdravej vyzive a citat v obchode etikety. Ale robit sa ze je to cool a ostatne su prepnute premotivovane matere…chodte mi dakam
@tosomja keby len alergen, ale botulizmus konci v pripade infekcie pre dieta pod rok smrtelne alebo paralyzou...to je jedna s mala veci, co skutocne mi ide tlak hore, ked citam, ze niekto odporuci...
@anjelicek26 🤷 čo na to povedať. Med ani cukor do mlieka som nedávala.
Môj syn má teraz 11 mesiacov a zje už "všetko".. samozrejme v rámci normy.. určite nie slané, korenené, vyprážané.. keď varím pre nás a dcéru, ak jedlo pozostáva zo surovín, ktoré môže aj on, vždy mu odoberiem a ostatné dochutím.. nikdy som však neriešila, či sú cestoviny vaječné, alebo bez, alebo či si môže dať výživu s piškótou, alebo ovocný jogurt ..
Umelé mlieko pije minimálne, má dostatok mliečnych výrobkov..
Vybrala som si jednu tabuľku, podľa tej približne idem, ale nemixovala som takmer vôbec, lebo take nechcel jesť, a kým niektoré deti v jeho veku majú ešte len dva chody, on už má všetky, lebo nebolo možné jesť pri ňom a jemu nedať. Ale napr. Jogurty ešte poriadne nemal, lebo to pediatrička neodporúčala pre neho ešte. Takze dajte na seba, ale zas mu nedávajte cukríky, chipsy. Či klobasu 🤣
O kostovat môže čokoľvek.. Véd to nezje ako porciu obedu :D takže nemusíš sa báť nie som tabulkova mamina
Tak je rozdiel ochutnať a zjesť ako dať cely prikrm. U nás sme išli viac menej podľa tabuliek-t.j zavadzanie alergénov v mesiacoch, kedy sa odporúča. Ale, keď sme jedli dieťa ochutnalo.hocico-oblizlo, vyplulo, keď chcelo prehltlo
Ja som sa riadila odporúčaniami od pediatričky, zavádzala so postupne všetko podľa jej pokynov a oplatilo sa. Dcérka zje všetk, nepreberá a nevymýšľa pri jedení a nemá ani alergie. (viem, že to môže ešte prísť) Názor, že my sme jedli všetko a tu sme je dosť divný, možno ak mal niekto veľa detí nemal kedy sa tým zapodievať a dal aj to mu bábätku "hocičo" ale inak si myslím, že každá normálna matka ide na to postupne a sleduje čo dieťatku nerobí dobre a podobne.
@gladys_07 presne tak to vnímam aj ja. Neskutočne ma vie vytočiť, ak ma niekto názve trápnou, preemotivovanou bio eko matkou len preto, že synovi varím domácu stravu (nikdy nemal polotovar v pohári), že mu radšej upečiem nejaký detský koláč alebo pečivo, ako do neho tlačiť kupované plne cukru. A dokonca sledujem etikety keď kupujem potraviny pre neho.
Som toho názoru, že pokiaľ môžem, chcem mať co najväčší vplyv na to, čo zje. Lebo keď sa dostane do kolektívu deti v škôlke, škole, moc to neodsledujem. Tak nech ma aspoň nejaký základ z kvalitnej a zdravej stravy.
Pri prvom som sa držala striktne tabuliek, pri ďalších dvoch som začala využívať imunologicke okno či ako sa to volá, čo od 4m kojenym deťom postupne podávas na skúšanie alergén.. čiže ozuzlat kôrku z chleba, mrkvu atď.. ale nie nakŕmiť, len zoznámiť sa s alergénom.. mám už deti veľké a je bolo mi to prd platne, všetci traja sú alergici po tatinkovi 😅
Čo sa týka nezdravého jedla som presvedčená že deti majú jesť zdravo a postupnosť je dôležitá - aj v našom detsve bola postupnosť, stačí si prečítať knižky z toho obdobia - len bola ina ako teraz.. trendy sa proste menia, posúvajú podľa výskumov a tak je to správne.. nikdy som nepochopila že sa nájdu ženy čo vážne dajú 3m pribinaka ale tak Budiš.
Čo sa týka jedla čo moje deti dostali a nemali, stalo sa mi to jediné OMYLOM.. keď som mala dve deti, kŕmila som 2r paradajkou a dcéra, bábätko pri mne sa hupala v lehátku.. niečo som rozprávala a neskoro som si uvedomila, že paradajku som dala.na pusu 2m bábätku nie staršiemu.. skoro ma porazilo, našťastie z toho nič nemala..
Najmladší keď mal 8m si ukradol obal z čokoládového keksa najstaršieho syna čo mal vtedy 4roky.. a tak si zaviedol čokoládu.. ale to bol všetko omyl.
Teraz niečo vážnejšie.. poznám bábätko, ktoré po tabuľkovom zavádzani prikrmov zacalo mať také vážne problémy, že muselo.podstupit niekolko operácii čriev.. viem, nie je to časté a bežné.. bábätko bolo prikrmovane podľa pediatra a správne, zistili že je vážne choré..
ALE aj vďaka tomu som videla že to NIE JE len tak, jedlo MOZE reálne ublížiť a treba byť opatrný, ziadne zlahcovanie nie je na mieste.. dieťa sa vyvíja, je krehké a nikdy nevieš čo mu môže urobiť zle.. ale to je len taká moja nevyžiadana rada..
Samozrejme každý môže robiť to, čo uzná za vhodné, avšak ako rodič už je zodpovedný za dieťa a tak dúfam že každý sa snaží urobiť čo najlepšie vie..
@belllinka resp. nebolo nikoho kto by to kontroloval.. tá chémia čo sa používala bola taká čo dnes nie je povolená, ale to radšej nikto nevidí.. spomienkový optimizmus bude fungovať navždy..
Autorka: Neviem tvoj vek, ale odhadujem, ze starsia ako ja nebudes a ver, ze aj takmer pred 50 rokmi tabulky boli. Jasne, ze boli ine ako teraz, lebo poznatky sa menia. Ja mam doma este niekde knihu nase dieta cca rok 1963 (teda hodne starsia aj odomna) a je v nej aj ako zavadzat prokrmy, vzorove jedalniky, starostlivost o dieta, spanok.... Vtedy sa odporucalo zavadzat kase na noc, od 4 mesiaca ovocne stavy (pomarancova, mrkvova, jablkova...), v 70tych rokoch boli zas ine normy, v 80tych zas ine atd. Takze ano, tabulky boli. Rozumna matka nedala bezne jest "kadeco" dietatu ani vtedy ani teraz.
Ja som sa tabuliek nedržala, ale ani som nedávala hocičo úplne. Išla som podľa rozumu, najorv zelenina, potom k tomu mäso, potom ovocie, obilniny. Syn v 6mesiaocch zuzlal rožky, v 7 ochutnal mandarinku a pomaranče, orechový koláč na Vianoce mi vythol z ruky a odkusole z neho. Je to zdravé a živé dieťa bez alergií.
Ja sa len vyjadrím k tomuto "My sme jedli kadečo, neboli žiadne tabuľky ani Internety a žijeme." Internet možno nebol ale tabuľky áno a to v knihách, ktoré boli ako dnes tak aj kedysi a rovnako na poradni sa príkrmy konzultovali s pediatrom. Takže určite veľa z nás napriek neexistencii internetu nejedlo kadečo.
Bola tu maminka ktora od 4 mesiaca davala dietatu plnu stravu a dieta malo problem s crevami a travenim v 6 mesiaci. Pisala, z nevie co s tym. Tym ze budes trepat dietatu cokolvek tak mu mozes poskodit creva. Inak tie intolerancie a alergie mame prave pre blbe zavadzanie prikrmov.
@kittykat22 no to by som tak uplne nepausalizovala, ze len zle zavadzanie prikrmov za to moze. Je tam vela faktorov, co sa na tom podielaju od genetiky, cez prostredie az po zle stravovanie.
@makova333 to mas samozrejme pravu. Ale blbe zavadzanie prikrkmov zdraviu nepojde napred.
Tak ja som sa riadila tabulkami viacmenej, aj ked napr ovocie a zeleninu sme skusali kadejaku aj trosku skor, ako bolo pisane v knihe. Len ma hnevali ostatni z rodiny, co detom davali vraj kadeco a ja som nechcela, lebo to este nemohol. Napr pribinacika ci termix, ked je uz jogurty, vsak vzdy sa to davalo. A ine. Teraz ma maly viac ako rok a niektore potraviny skusa prvykrat (citrusy,tvaroh a ine) ale moc mu to este nechuti a uz som ja ta zla, ze to preto lebo som mu zakazovala. Pritom ostatne krasne papa. Bez cukru a uz trosicku solim.
A teda nemyslim ze je vhodne davat kadeco dietatu hned od zaciatku, vsak ho brusko bude boliet, a okrem toho mu mozes zarobit na problemy do buducna. Neboj sa, neukratis ho o nic, vsak sa takych veci este naje habadej, zivot je dlhy.
@belllinka tak nasi si vsetko hlavne pestovalj doma, bez postrekov a ked aj mamka kupila parky, ked sme boli starsi, to bola chut masa a nie teraz ta muka, myslim konkretne bratislavske parky. Nanajvys neboli dostupne kadejake blbosti ako teraz, vsetko viac menej slovenske a zas nevravte, ze to nebolo kvalitnejsie ako ten sajrajt, ktory teraz dovazame z EU a nase potraviny vyvazame bohviekam.

Nemyslim, ze je vela zien, co idu davat "hocico", pretoze maju zdravy rozum no... nemusis ist schema zelenina, kasa, ovocie, masko, nemusis ist schemou najprv obed, potom desiate, potom olovrant okolo roka... nemusis, riad sa tym, ako dietatu chuti, nie tym, co sa kde pise...a ani neplati, ze deti, co zacnu ovocim neskor ine chute nejedia... ale co sa tyka urcitych "basic pravidiel", to treba proste drzat... kravske mlieko az po 10 mesiacoch do varenia, po 12 mesiacoch na pitie... jogurty smotanove, kvalitne od 8 mesiacov... lepok zavadzat v mini mnozstvach, nie hned bombu lepkovej kase... neochucovat do roka... do zeleninoveho prikrmu vzdy pridat olej... varit - nie smazit... nie, dieta nie je dospely, nemoze vsetko... rybu az okolo 10 mesiacov... je toho vela...nerobi to s cloveka "tabulkovu" mamicku, ale proste detske organy a travenie dozrieva postupne, treba na to brat ohlad... jo a s tym my zijeme? Mna mama ako malu napchavala od dvoch mesiacov krupicou, pretoze som podla nej zle priberala...dnes neznesiem mlieko, ani lepok... nahodou ze... sestry boli dojcene a mali potom sunar a tie su ok...ver mi, vplyva to, nie dnes, nie zajtra, ale casom...travenie prvy rok treba nechat rozvinut a dozriet.