Trojročný syn nechce sám jesť
Je to normálne ze 3r dieťa nechce samo jesť nic nezaberie do ruky
@anjelicek26 a od akeho veku mam dat babatku lyžicku a aby samo skusalo
@misana84 ja som davala lyzicku od pol roka aj jej.. najprv si ju len olizovala, hrala sa s tym, potom zacala skusat naberat. V roku uz pekne triafala usta a dostala aj detsku vidlicku, v roku a pol to bolo uz krasne cisto bez neporiadku. Chce to nepremokavy brindak a hotovo, misku mala prilepenu k podlozke. Ono to bolo atraktivne do toho trieskat len prve dni, potom proste slo o to sa normalne najest. V roku a pol som prestala dokrmovat. Dovtedy som ju este dokrmila, aj ked jedla sama. Bol to plynuly prechod.
@anjelicek26 hladom mozno neumrie ale napr.nasa skoncila takymto nejedenim v spitali a tym ze som ju krmila som bola stastna ze mi aspon nieco zje samozrejme v 3rokoch som to stopla...maly 3r.je tiez taky ,,lenivy,, on sa necha nakrmit a takto mi aspon nieco zje inac by tiez nejedol tiez mal obdobia ze chudol alebo nepriberal ale tiez ho necham nech zacne sam jest a potom mu pomozem a dokrmim
@sunnyhoney03 ja mam na toto trosku iny nazor, problemove jedenie v nasom okoli bolo u mamiciek, co to uzkoprso sledovali, kolko a kedy dieta je a stale mali od babatka paniku v ociach, ci dieta nie je hladne, ci dost jedlo, ci dost pribralo, proste svet sa tocil okolo jedla a dieta to vnimalo ako "vynimocnu situaciu" medzi nim a matkou od malicka. Potom sa s tohoto moze vyvinut emotivne napata situacia a nezdravy pristup k stravovaniu. Vydieranie, odmenovanie, trucovanie, odmietanie stravy. A verim, ze to kazda s tych mamiciek robila len s tym najlepsim umyslom.
@sunnyhoney03 tiez nevie sam jesť
tak zalezi, ci chce jest alebo vlastne nechce jest. pokial sa lubi najest, ale musi ho niekto krmit, tak to treba cim skor stopnut, nech ma proste jedlo dostupne a vysvetlit, ze uz je velky a musi sa najest sam, vsetci jete sami, aj deti v skolke. mozno teda najskor nieco, co sa da jest rukami (pecivo, ovocie) a plynule aj lyzicu. pokial ale nechce jest, ze ani nema nic oblubene, nepribera poriadne, nerastie, tak to treba riesit s doktorkou
@martina0303 ako si vychovas, tak máš. Moja síce jedla sama od 1 roka ale bola hrozne prieberciva a spätne viem úplne presne kde som urobila chybu.
Vynikajúco to zhrnula v obidvoch príspevkoch @anjelicek26
Skúste jest všetci spolu pri stole a dieťaťu nevenovat žiadnu zvýšenú pozornosť ani ho neobskakovat, nekomentovat. Blbé je ze teraz je v takom veku kedy sa môže zatat a nezjest do večera nič. Pomôcť môže aj skolka, v kolektíve aj takéto kŕmene deti začnú jest sami
@martina0303 dovolím si tvrdit, ze nie kazde dieťa ma z jedla pôžitok. Deti su individualne bytosti, som rada ze vo svojom okoli detska lekarka neriesila deti šablonovo. Proste nie vsetky deti, maju chut do jedla, tak isto je to aj zuvacimi svalmi.... Ziadna tragédia to nebude, ak ho budes dokrmovat, a popri tom mu das aj lyžičku. Chce to cas, hlavne je ze mu chuti jest. Horsie by bolo, ze riesis nechutenstvo. Drzim palce, vela trpezlivosti a hlavne uzivaj si ten cas, urcite ho nebudes krmit do prveho ročníka zš. A inak vela deti sa "nauci" jest v mš. Skus mu kupit novy riad, podlozku.....
@anjelicek26 nesuhlasim. moja dcera bola vzdy tvrdohlava a priecna. aj som jej dala lyzicu, aj som ju nutila nehc sa oblieka a teda mnozstvo inych cinnosti. aj napriek tomu sme bolovali so vsetkych. len s tazkostami sme ju niektore cinnosti naucili.
@anjelicek26 a teda co sa tyka jedenia, dcera ma celiakiu a medzi 1-3,5r, odkedy zacali tazkosti a nez jej to diagnostikovali, jedavala velmi zle. boli obdobia,ked za den zjedla 1 jogurt. proste odmeitala jedlo. keby ju neskusam nakrmit, asi by tiez najskor skoncila v nemocke.
@anjelicek26 ak dieta mi jedava normalne tak clovek az tak neriesi, ale ked zrazu prestane jedavat tak samozrejme to riesi.....kto nema skusenosti s nejedenim dietata nepochopi....
@anjelicek26 veľmi súhlasím s každou jednou tvojou vetou, v podstate už nie je čo dodať 🤗
Ono tých dôvodov môže byt viac. Môj syn je extrémny predcasnik, nar. v 24tt. Od malinká neznáša byt špinavý ani mokrý. Mal obdobie kedy sa pekne najedol sám, kedy všetko sapapl. Potom bol 2 mesiace chorý a odvtedy nám prestal rozprávať čo dovted, akoby všetko zabudol. Nezniesol byt špinavý či mokrý. Zároveň nežije mi hocičo. Topíme pár jedál dokola a verte či nie, ani za svet vyskúšať niečo nové. Prosperuje, ale s tým, že musimvymyslat ja. Sám sa mi nenaje, lebo keď sa zašpiní, tým sme dojedli. Bude mat 3 roky. V hlavičke má všetko v poriadku, len ešte mame čakať, dať mu priestor. Všetko mu dlhšie trvá. Ja som zas názoru, že keď bude musieť a bude veľmi hladný. Poradí si 👍😉
No a co....ja som pred par dnami nakrmila moju 8 a pol rocnu lyzicou ako mimino, lebo inak by mi zeleninovu polievku nezjedla. Je mi jasne ze v skole toho vela nezje ale neriesim. Ma uzasnu postavu, ktora ked jej vydrzi az do dospelosti tak ma dievca vyhrate.
Takze bud ho nechas vyhladnut alebo v ramci kludu ho nakrm rucne ;)

@martina0303 a to aj v skolke? Bohuzial toto si mamicky spravia same, ze deti krmia, zabavaju, blbnu a je im luto, ze bude dieta ako prasa - teda mu v rozumnom veku nedaju do ruky lyzicu, nech si same skusa... teraz ti pomoze len s tym seknut a vytrpiet jedovanie, ze servis, ktory doteraz mal, odrazu nebude. Nie, hladom ti neumrie! Motoricky to davno zvladne, tak ho nekrm.