Tvrdá stolica u 8 mesačnej
Dobry deň, idem si k vám po radu. Moja 8 mesačná dcérka ma stále tvrdú stolicu. Papá príkrmy od 4.mesiaca. Papá pekne, všetko jej chutí, ovocie, zelenina, mäsko. Pomaly prestávam mať pocit, že je to stravou, pretože nech jej dám čokoľvek, stolica je neustále tvrdá. Prečítala som si už kopu diskusií, vyskúšali sme všetky možné rady, od sliviek, cez ovsené vločky po biely jogurt... Dávam jej aj probiotiká. Pediatrička jej robila krvný rozbor, všetky výsledky mala v poriadku. Na gastre nám povedali aby som jej dávala papať hlavne mliečko a nie prikrmy, ale ona uz mliečko odmieta. Tiež mi povedali, aby som jej dávala preháňadlo, čo ale vôbec nezaberalo. Prosím vás nemáte niekto s takýmto stavom skúsenosti? Nemôže to byť nejaký zdravotný problém? Neviem kam ďalej, k akému odborníkovi? Ďakujem za každú radu.
@sixas Moja sa tiez tak namaha, a ked jej chcem pomoct pocvicit nozickami, alebo zatlacit nahor k brusku, tak vzdy prestane tlacit. Musim ju nechat samu, iba pocujem ako sa namaha, ako vravite aj 5minut, a vyjde z nej taka malinka gulicka... Joj chudatka, az mi srdce trha ked ju pri tom pocujem.
@bea266 píšeš, že probiotika dávaš. Aké máš? Do každého obeda olej. Popri prikrmoch je voda najlepšia. Nie nejaký sladeny granulovy čaj. Dokrmujes. Aké mlieko?
Jedna znama mi odporucila kozie mlieko, mate s tym niekto skusenost?
@malinajahoda probiotika biogaia, mliecko Nutrilon, ale skusali sme aj ine, ale nechcela. Ja som tiez zastanca nesladenej cistej vody, alebo klasickych sypanych detskych cajov, ale ked uz vobec nechcela nic pit, tak som proste siahla po granulkovych. Asi je mensie zlo pit aspon to, ako nepit vobec nic.
@bea266 s tým pitím máš pravdu. Biogaia mame aj my. Takže nemáte ar mlieko? Klasické riedke?
Dávať malinkej papat potraviny s obsahom vlakniny+ovocie dávať so šupkou+piť denne 5ml Duphalac sirup
@olinaaaa ale my mame zelené už odkedy mala koliky tam jej tu stolicu vyšetrovali lebo ju mala vtedy zasa riedku celu zelenú a že vraj v poriadku. Tak Ján už neviem 😔 ale keď som ju dala na nočník tak hneď vykakala.. skúšala som aj rurku jej dať či z nej nevyjde ale nevyšlo nič až na další deň. Ona vykaka tvrdé a potom vytlačí riedke.. no niekedy len tu hrudu.. už som rozmýšľala aj či nemá alergiu na mlieko
@bea266 ak to je akútne, že vidíš stolicu tvrdú a nejde von, tak polku glycerínoveho čipku.Mali sme to dlhodobo a ešte aj teraz, keď je teeneger.Je to malo vlákniny, málo vody, malo pohybu
Vždy zabrali ovsené vločky do polievky pravidelne, ľanové semiačka, pšeno, do jogurtu nadrobno nakrájať napucene slivky či stavu dať vypiť, postrúhala som jablká a do toho namočené ovsené vločky
A to si nemyslím, že máme zlú nevhodnú stravu, ale akonáhle nedavam do polievok pšeno, vločky zase sa to vráti.Este mi na gastro odporúčali vlákninu Optifibre od Nestlé nemá žiadnu farbu, chuť a netreba pri nej veľa piť ako pri iných druhoch, ktoré sú dobré, ale ak dieťa veľa nepije ho naopak zapecu.U nás dobre zaberajú klasické vyvary veľa polievky.Ked mala začne behať snáď sa to zlepší
@eliska13 glycerinovy cipok davam aj ja, ale ako som uz spomenula, ani nestihne ucinkovat a uz je vonku aj s troskou stolice. Lanove semiacka sme este neskusali, to urcite vyskusam. Ostatne vsetko odskusane a nic nepomaha. Pohyb uz ona ma dostatocny, teda aspon si myslim, lezie jedna radost 😁
Predpisali nam aj specialny nutrilon na gastre, vyslovene proti zapche. Ale taku mierne horkastu chut, malicka ju vobec nechce pit.
ak pijete granulovaný čajík,tak si všimni či tam nie je veľa cukru ☹aj to môže robiť problém...moja mala tvrdú stolicu presne v takom veku ako tvoja, dokonca ju kakanie aj bolelo-potom si vytvorila blok a zadržiavala..vtedy som jej pár krát dala easylax a zbadala že kakanie je ok, ale celkovo sme to museli zmeniť-pitný režim -čo som spomínala hipp slivkoový,vločky do polievočky,celoz.cestoviny...joj je to trápenie 😔
@tata1401 vyskusame ten slivkovy hipp, granulkovy caj jej davam sunarek, pytala som sa na to pediatricky a ona mi to odobrila, ze jej take mozem davat. Viem ze je v tom cukor, ale ked ine naozaj nevypije. Skusim kupit ten hipp a uvidime. Zvyknem jej davat aj ovocne stavicky, domace, aj tie zvykne vypit. Takze zase nie stale len ten caj pije.
@bea266 keďže pije, hýbe sa tak jedine tá strava.Lanove semiačka musíš predtým pomlieť.Verim, že keď každý deň dáš vločky, semiačka, ovocie pohne sa to správnym smerom🙂ono neskôr zvykne zapekať mäso, ryža, mrkva ...granulovy čaj jej nemôže tak robiť zle dôležité je, že pije čím viac, tým lepsie
@bea266 ale mlieko nemoze vela pit, ked ma tvrdu stolicu. neviem, kto ti poradil na tvrdu stolicu mlieko. je to blbost. vsak ja som si pri malom riadne vytrpela. skus s nim chodit na fyzioterapiu, mozno dietatku pomoze aj cvicenie. mam to odskusane.
@katarina644 to mi poradili na gastre, ale musim povedat ze vtedy mala este len 6 a pol mesiaca. Povedali mi ze vela prikrmov davam, mala by papat hlavne mliecko, teda myslim tym materske alebo umele, a prikrm davat len raz za den. Lenze tym ze ja som jej prikrmy zacala davat uz od 4.mesiaca (na odporucenie pediatricky), tak ona uz navrat na MM resp. UM odmietala. Take potraviny ako mrkva, banan, ryza, co zapekanu, to jej vobec nedavam.

@sixas daj si vyšetriť stolicu.. Presne sme toto mali nakoniec zelené.. Pytaj vysetrenia. Ta stolica môže byť aj zo zlého vyprazdnovania s toxinov