Všetko o polievkach pre bábätko

andreatytler
13. okt 2020

Ahojte mamicky.
Moli by ste mi poradit ohladom polievok pre 10 mesacne babatko? Neviem o tom nic. My polievky skoro vobec nejeme. Tu kde zijem nie je polievka popularna a uz mi ani velmi nechybaju. Takze ich ani velmi nevarim a ani velmi varit neviem. Viem len zopar ako zeleninova, hovadzia, a potom huste kremove hribova, sosovica, fazulova, hrachova a kapustnica.
Citam ze varite tak isto ako pre seba ale pred koncom ked dochucujete, tak odoberiete aby malo dietatko bez soli a korenin.
Robite kuraci a hovadzi vyvar aj z kosti alebo len masko. Ja mam rada aj kosti, len neviem ci je to OK pre dieta.
Mozem dat do polievky varit akukolvek zeleninu vratane cibule, cesnaku, papriky?
Mozem dat zaprasku, alebo zatrepku?
Moze dieta jest hribovu a kapustnicu?
Mozem dat do polievky varit udenne koleno alebo klobasy?
Mozem urobit halusky do kuracej polievky?
Viem ze deticky maju radi paradajkovu ale ja ju neznasam a nikdy som ju nevarila. Prosim dajte mi recept. Alebo aj recepty na ine polievky, ktore vase deti maju radi. Budem vam velmi vdacna.

sona96
13. okt 2020

Ahoj, poradím ti ako som robila ja, ale určite sa budú názory líšiť. Vývar aj z kostí, ale nie príliš silný a do vývaru všetku zeleninu (ale nás našťastie netrápili alergie, inak by sme boli opatrnejší). Tak malému som ešte múkou nezahustovala. Hribovu, ani kapustnicu ešte pár rokov urcite nie, tak isto ani udene a klobása. Halušky krupicove áno, pečeňové nie. Ani inak pečeň nie. A paradajkovú tiež nemáme radi, ale malému som zvykla uvariť bulgur v paradajkovom pretlaku s vodou a to mu veľmi chutilo a je to hotové za 10 minút.

janci05
13. okt 2020

Klobásky, údené, hríby, strukoviny a pod. kapustnicu, to by som určite 10 mes. nedávala. Ja som varila z kur. mäska, morčacieho a králičieho. K tomu zemiak, mrkvu. Zeler, petržlen sú alergény, to tiež nie. To že som menej solila a korenila to je jasné.

zuzap33
13. okt 2020

@andreatytler ziadne kapustnice, huby a údené vôbec nehrozí ešte pár rokov. Jednoduché zeleninové, brokolica, mrkva, petržlen, karfiol pomiesat alebo jednotlivo. Bez zaprazky. Pridať trošku cestovín. Vývar kurací, morcaci, dať zeleninku, mrkvu, petržlen, mäsko z polievky nadrobno, tiež trochu cestovín. Paradajkovu ešte nie. Zeler tiež nie.

andreatytler
autor
14. okt 2020

@sona96, @janci05, @zuzap33, dakjem dievcata... vidim ze je to velmi jednoduche... ze jedinna vhodna polievka je varar masovy alebo zeleninkovy s roznymi kombinaciami.

andreatytler
autor
14. okt 2020

@sona96 Napisala by si mi prosim recept na ten bulgur v paradajkovom pretlak? Aky pomer vody a pretlaku?

zuzap33
14. okt 2020

@andreatytler zo zeleniny môžeš pridať hrášok, cuketu, zeajmiaky, miesto cestovín aj ryžu. Paradajky najskôr od roka

andreatytler
autor
14. okt 2020

@zuzap33 Dakujem. Akurat mu varim kuraci vyvar s mrkvickou a hraskom. 🙂

sona96
14. okt 2020

@andreatytler žiaden, vykotim krabičku pretlaku a nasypem doň asi tri lyžice bulguru a ako ten bulgur puči a pije pretlak, tak dolievam vodu, aby bol stále ponorený a plával a tým si aj korigujes hustotu, či to chces úplne bez šťavy, ako rizotko, alebo to chces redsie, alebo keď tam dáš veľa vody, budeš mať z toho polievku. Keď budeš dolievat vodu postupne, nedá sa to spraviť zle. A teraz ma asi ukamenuju, ale keď sa.mi ten pretlak zdal príliš kyslý, trosilinku cukru som tam dala, aby mu to viac chutilo.

andreatytler
autor
14. okt 2020

@sona96 Super! skusim. Dakujem