icon

Aké druhy sliviek sú najvýnosnejšie?

standulo
10. apr 2025

Dobrý deň, rozmýšľam o výstavani sadu sliviek. Bývam pri Čadci. Neviete poradit aký druh sliviek sadiť, a hlavne akú majú výťažnosť na jeden strom?

viestta
10. apr 2025

@standulo ked chces na palenie, tak ani tak vytaznost nie je dolezita ako cukornatost. To kolko bude strom plodit zavisi hlavne od toho ako ho budes opatrovat, strihat, ci budes bojovat proti piliarke a ci nechytia tvoje stromy sarku. A v takej vysokej polohe potrebujes aj odolnost proti mrazu, nielen v dreve ale hlavne v kvete, takze potrebujes neskoru alebo velmi neskoru odrodu, ktora bude kvitnut az ked pominie nebezpecenstvo neskorych mrazov. A vytaznst zavisi aj od velkosti stromu, na slabo rastucom podpniku budes mat maly strom, ktory plodi menej, na rychlorastucom podpniku budes mat velke stromy s vyssou rodou.
Poradim ti popytat sa po susedoch, u skusenych lokalnych zahradkarov akym slivkam sa u nich dari a podla toho vybrat odrodu

lucik194
10. apr 2025

k tomuto vsetkemu by som ja este pridala.
ak mas velky pozemok- zasad viacere odrody. vela ludi zacalo sadit aj stare odolnejšie odrody.

detto my mame 8 stromov sliviek, 5 roznych druhov.
ber do uvahy slivka nerodí kazdy rok. jedine co nam zarodi kazdy rok je stara 40 rocna planka.

nam rodia slivky v priebehu 3-4 tyzdnov

niekto2hy
10. apr 2025

@lucik194 To su nejake rychlorastuce ,,nam rodia slivky v priebehu 3-4 tyzdnov" ?

lucik194
10. apr 2025

@niekto2hy 😅 mame 5 roznych druhov, v lete rodia a dozrievaju v priebehu 3-4 tyzdnov...... myslene, ze nam priebezne dozrievaju

viestta
10. apr 2025

@niekto2hy vsak nie si ovocinar? Inac by si vedel vo co go

niekto2hy
10. apr 2025

@viestta Nie som ovocinar,ale tak spytal som sa,ako to basnik myslel.

lucik194
11. apr 2025

@standulo
my mame, odrody neviem na 100%, musela by som sa rodicov opytat. Mas popis:
- zlte slivky, velke masite plody (typ ako Tipala)
- zelene slivky (gulate, supka tensia, ako su ringloty)
- klasicke bystricke velke
- odhadujem podla obrazkov, že dalsiu mame čačanskú odrodu
- plánka (mensie plody, podlhovaste, velmi sladka odroda)

Pozri Duranciu, to je jedna zo starych odrod, je mrazu odolna a zbiera sa neskoro, nie v lete. Moznoze ta by vyhovovala.

kiki68
11. apr 2025

Hlavne zistit od inych v okoli 30km ake maju ktore odrody caste choroby. Lebo to sa nesie casto vzduchom a treba s tym ratat a vyhnutsa odrodam, co sa v tej oblasti dobre neudrzia. Niekedy je dobre aj kombinovat 2-3 odrody.

emma1590
12. apr 2025

Určite bystrické slivky.

orchidea1007
4. máj 2025

Bystricke neodporucam, su velmi citlive na sarku a ked ju raz chytia, uz sa nedaju zachranit.