Ako naplánovať účelovú a estetickú záhradu?
Ahojte. Verím, že tu má niekto viac estetického cítenia ako ja, a tak by som vás chcela požiadať o radu ohľadom naplánovania záhradky. Takto nejako som si to navrhla ja cez Gardena plánovač, ale niečo mi tam nehrá a neviem na to presne ukázať, že čo. Zároveň neviem, či sa chcem z obývačky pozerať celý čas na záhradný domček, ale inde mi nepasuje.
Záhradka má celá aj s terasou 87 m2 (9,6 x 9,1m), z toho terasa (zastrešená) je 3x5 s výstupom z obývačky + to vydláždené vedľa nej s výstupom zo spálne. Mierka predmetov na návrhu je realistická, čiže reálne budú zaberať proporčne toľko miesta, ako na návrhu.
Potrebovala by som tam umiestniť tie veci ktoré sú na plániku, s tým že:
- záhradný domček - veľkosť som si predstavovala cca 2,5 x 3 m, čo je aj na návrhu
- bazén nadzemný je na návrhu priemer 3m, ešte uvažujem nad 3,5m
- strom som si vybrala katalpu nana, ale nechám si odporučiť ak viete o inom malom listnatom stromčeku ktorý nenarastie príliš do výšky ani šírky ani po veľa rokoch
- záhonom by som začínala jedným, uvidím ako ma to bude baviť (človek z mesta :D) a prípadne to rozšíriť potom na 3-4 ks (rozmer na návrhu je 150x80cm)
- na terasu by som chcela jedno pohodlné "gaučové" sedenie s nízkym stolíkom, menšie ako na návrhu, ale iné tam nebolo + samostatne štandardný vysoký stôl a 2-4 stoličky, uvídím ako to vojde, a nejaký prenosný gril
- na terase by mala byť ešte hojdačka vajíčko (tá je znázornená tým bielym slnečníkom, keďže nič také v ponuke predmetov nebolo)
Trávnik by som chcela kobercový s automatickým zavlažovaním, ale pri tej hustote "predmetov" to bude asi dosť výzva.
Rozmýšľala som ešte vysadiť tuje alebo niečo podobné po obvode (plot bude betónový okrasný) ale zasa to si asi zbytočne zaberiem miesto, neviem či to je dobrý nápad.
Vopred ďakujem za vaše postrehy a nápady.

Kosit ti tam bude kto? Lebo ta bude preklinat - same uzke ulicky vsade rohy vela vela clenite.... a ten bazen 95% roka ho nebudes pouzivat a pozri kolko miesta celorocne zabera. Bazen na zahrade je sen z ktoreho kazdy rychlo vytriezvie
Načo su ti tri vyvysené zahony?! Daj si okolo plota ak chces nieco zasadit, pasik na bylinky. Zrušila by som hojdačku. Na terase máš sedenie. Nemusís mat každu blbost, čo sa mihne éterom. Treba počitať aj s uskladňovaním nábytku. Bazén ti písal vyšsie, fakt na iba starosť. Ak sú malé deti rozlož na terasu nejaký praktický.
Suhlasím s tým kosením, išlo by o veľmi členitú plochu. Suseda má takto záhony a okolie - uličky vysypané kamienkami. K tomu betónovému plotu - treba rozmýšlať aj nad tieňom, ktorý bude vytvárať a teda aby rastliny v záhonoch mali v priebehu dňa dosť svetla. Ja by som nešla do tují (bývajú problematické), keď už, tak napr. Vavrinovec alebo niečo ťahavé na plot, napr. Pavinič alebo čínska wistéria.
Ako odchovanec permakultury zhodnotím túto záhradu ako trvale neudržateľnú. Večné kosenie a pozeranie sa na trávnik, ktorý ničím neuspokojí estetické cítenie.
Pozemok si hlavne odpozoruj, kde je slnko, kde tieň. Nie že na najslnecnejsie miesto postavis záhradný domček a záhony ti vyjdu do tieňa.
Tak na prvý pohľad by som ale dala bylinkovo - kvetinové záhony okolo terasy, vybehnes si na terasu po bylinky do čaju, limonády.....pozemok by som olemovala rôznorodým živým plotom z jedlých bobulovin - aj si zobnes niečo, prípadne kvitnúce kríky, alebo ak sa ti to zdá, že ti to veľa miesta zaberie, tak aspoň kvetinové zahony....ako vodný prvok skôr malé jazierko, vstavaný bazen na tak malý pozemok sa mi zdá zbytočné plytvanie priestorom....okolie okolo vyvýšených zahonov vysypať kamienkami, nie tráva, lebo ako tam budeš kosiť + slizniaky budú mať raj...
Nejaké zakutie si to žiada....lavicku v tieni pod stromom napríklad. Potom nezabudni na chodníky, aby si všade prešla v pohode bez mokrých nôh, prípadne napríklad tie vyvýšené záhony by som dala bližšie ku chodniku, ktorý tam už je.
A ešte mi tam chýba kompost! Kde budeš vyhadzovať bordel zo záhonov?
Kosit ti tam bude kto? Lebo ta bude preklinat - same uzke ulicky vsade rohy vela vela clenite.... a ten bazen 95% roka ho nebudes pouzivat a pozri kolko miesta celorocne zabera. Bazen na zahrade je sen z ktoreho kazdy rychlo vytriezvie
@martinmmartin Blbost,bazen je najlepsia volba. Sme v nom denne od juna do augusta. Kosi sa horsie okolo krikov,to je pravda,ale ponadavas si tak pol hodinku a zvysok tyzdna sa kochas nadherou. Ludia su uz tak lenivy,ze vo vsetkom vidia negativa.
Travu nedavaj, u nas najlepsie rozhodnutie.
Mame to cele ako terasu.
K comu taky velky zahradny domcek? Co v nom bude?
Určite záhony popri plote, záhradný domček na opačnú stranu a bazén tam kde máš teraz naplánovaný domček a strom kde máš bazén momentálne. Ostatné si nechaj voľné lebo budeš to musieť kosiť a to čo máš v pláne kosenie skomplikuje.
@martinmmartin blbosť. Mám bazén 8 rokov a nehrozí že omrzí. Ale určite nie pri terase.
Len ziadne tuje do tak maleho priestoru.. bazen nebol by lepší štvorec/ obdlznik? Ak ho planujete fakt vyuzivat, pohrala by som sa s rozmermi.. Lepsie okolo neho sa bude ukladat dlazba, mozu tak byt lehatka, mozes si do kvetinacov nieco zasadit okolo a uz by som to urobila ako napojenie na terasu
K domčeku aj komposter, opticky mozes oddelit popinavymi rastlinami, pekne pocas roka budu menit farbu, kvitnut mozno.. mozno urobit nejake cesticky po zahrade, ten strk okolo zahonov je zaujimavy napad.. budes mat menej travy, ale bude sa to lepsie udrziavat. A este mozno tam budes mat dost tieňa od susednych plotov, ci? Tak aj na to pozeraj
A co voda? Na polievanie zahonov a kvetin, nech to nenosis z domu . Aj pri grilovani sa zide po ruke (ak planujes gril)
Ja by som mozno dala trvalkovy zahon, vies si kupit uz taku skladbu rastlin, napr tu najdes viacero druhov na rozmer 2m2, zalezi len od orientácie https://www.zahradnictvi-flos.cz/rubinovy-lem-t...
Vsetko zalezi od toho ako chcete tu zahradu vyuzivat a kolko casu tam travit. Pri rastlinach rataj, ze budu 3x tak velke a este priestor okolo nich.. zahon kvoli miestu by bol lepsi len 1 vacsi, ale je to nepraktické dostat sa vsade.. v mensich viacerých mozes mat aj kvety ked sa ti nebude darit s pestovaním. no je to vyzva taký priestor
to je veľmi malý priestor na toľko vecí čo chceš, záhradný domček je potrebný lebo treba niekam dať veci v prípade dažďa a zimy a náradie, bazén by som nedávala, radšej vírivku, kvety môžeš mať v kvetináči, prípadne na plote spraviť priestor kde môžu byť
@natalka13 to ale musí byť dosť náročné aj drahé na údržbu..veď o drevo sa treba starať, natierať atď
@glade22 nic s nim nerobime nechali sme ho chytit svoju patinu. Travnik je drahy a narocny na udrzbu. Voda hnojiva odburinovat kosit, mame pri byte travu automat kosacku ale tym ze ta trava po koseni tam ostava tvori sa mach hlavne popri mure.
Viem porovnat byvat s travnikom a s drevom.
@glade22 nic s nim nerobime nechali sme ho chytit svoju patinu. Travnik je drahy a narocny na udrzbu. Voda hnojiva odburinovat kosit, mame pri byte travu automat kosacku ale tym ze ta trava po koseni tam ostava tvori sa mach hlavne popri mure.
Viem porovnat byvat s travnikom a s drevom.
@natalka13 veď ale neosetrovane drevo v exteriéri sa vám po pár rokoch rozpadne a môžete to meniť.
Inak s údržbou trávnika s tebou súhlasím.
Ďakujem za postrehy, aj za tie kritické. Idem sa k tomu hromadne vyjadriť.
Kosiť budem ja, príp. robotická kosačka časom. Na kúty a ťažko dostupné miesta strunová kosačka. Nerobí mi to časovo problém, zas nebavíme sa o hodinách. Tiež nerozumiem niektorým komentárom. Nehľadám 100% bezúdržbové riešenie. A nekosí človek denne.
Bazén bude odkladací (Intext typ), buď nafukovací alebo s tými tyčkami, čiže na zimu pôjde preč. Nebojím sa, že by u nás nebol využívaný, a keby aj, tak sa na rok nepostaví a hotovo. Skôr rozmýšľam že pod plánované miesto pre bazén vôbec nepokladať trávnik, a potom na jeseň tam položiť, a na ďalší rok keď vymrie tráva pod bazénom, tak len dosiať na jeseň nejakú jesennú trávu, alebo ako to urobiť.
Vyvýšené záhony kvôli chrbtici, bola som na operácii, nemala by som sa dlhodobo príliš zohýbať. Chcela by som si ale dopestovať nejaké domáce rajčiny, reďkovky, šalát, kaleráb, jahody atď.
Vysadiť bylinky okolo terasy je dobrý nápad, to by mohlo ísť popri terasu, ako tu niekto písal.
Záhradnú hojdačku asi ozaj dám preč, máte pravdu, nepotrebujeme 7 druhov sedenia.
Čo sa týka nábytku, plán je uskladniť len ležadlá a skladací nábytok s tým vysokým stolom, pričom to gaučové sedenie by tam ostalo na zimu. Ak zoženiem skladací stôl, skladacie ležadlá aj stoličky, malo by sa to zmestiť do toho domčeka 3 x 2,5 aj s kosačkou, bicyklami a inými vecami.
Pavinič je dobrý nápad, to by zakrylo tie škaredé betónové múry a prinieslo do záhradky viac zelenej. Aj po domčeku by mohol šplhať.
Chodník by som chcela vyriešiť okrúhlymi betónovými dlaždicami.
Trávu učrite chcem, ja by som si nevedela predstaviť mať to celé ako terasu alebo vybetónované. Mne sa celkovo páčia také tie "moderné" predmestské tránikové priestory, a zasa moc nepáčia také preplnené záhrady zeleňou. Kľudne ma tu ukameňujte 😀 Pôvodne som nič vysádzať ani nechcela, len jeden veľký trávnik a hotovo, ale nejako som sa na to nalomila, že trošku z každého by som tam
možno ozaj chcela (okrasné kvety, zeleninka, bylinky).
Len ťa chcem upozorniť. Pod bazénom po sezóne bude pôda ako betón. Tam kým narastie tráva tak o chvíľu stavias bazén znova. Viem to podľa seba. Nakoniec je bazén zazimovany mimo sezónu.
Na FB je jedna pani Misa Nemuchovska. Dáva kurzy na ktorých si sama navrhnes záhradu. Niektoré sú zadarmo a niektoré platené.
Tiež som začala sama, ale roky som to nevedela dotiahnuť k mojej spokojnosti. Má navehnute nádherné záhrady, určite by som si dala od nej poradiť, keď začínaš. Vyhnes sa strate financií a strate času, vecnými zmenami...viem o čom hovorím . Aj teraz v pondelok mala zadarmo kurz.
Sused dal najprv piesok na miesto bazénu a na ďalší rok už dlažbu v tvare kruhu pod bazén.
Pri plánovaní je dôležité brat do úvahy slnečné podmienky, bazén má byť kde je najviac slnka, aby ti vyhraiali slnečné luce vodu, tiež záhony na slnko, aby plodiny prospievali. Zorientuj si pozemok podľa svetových strán.
Mne príde záhradná hojdačka super. Je pohodlnejšia než sedenie bez hojdania (aspoň mne sa to viac pozdáva) 🙂 keď vidím niekde sedačku a hojdacku, tak preferujem hojdacku.
my máme bazén - taký ten s nafukovacou obručou priemer 2,4m a výškou cca 0,76 m. Je to vyslovenie na čľapkanie. Vždy v júni ho napusím vodou, tá je tam do septembra, potom už nedávam do nej nič a polievam s ňou záhradu. Pod bazénom máme položenú dlažbu žiže štvorec cca 3x3m. Čiže, ak tam nebudeš chieť mať bazén, tak si tam dáš sedenie alebo hocičo. Napr my tam grilujeme, opekáme, keď tam bazén nie je. Máme prenosné ohnisko s grilom. V čase, keď tam bazén je, opekáme inde. Výhoda prenosného ohniska, dáš kde chceš. 🙂 Pavič by som ja osobne nedávala, pretože je to veľmi rozrastajúca sa pliaga. Ak by si sa ho chcela zbaviť, nemôžeš ho dať do kompostu, ale musíš spáliť. Ja by som okolo pozmeku vysadila rôzne kríky - vavrínovec, muchovník, aróniu, ťavoľu... Aby to bolo pestré a aby bol z toho aj nejaký úžitok. A asi aj ríbezle, egreš, možno by som tam dala aj ovocné stromy na pomaly rastúcich podpníkoch ( tzv stĺpové).

Ešte jedna otázka. Vysádzali by ste nejaké okrasné rastliny po obvode, pri tak malej záhradke? Mne sa to veľmi páči, ale zasa to zmenší ten priestor ešte viac. Neštasťná som z toho, ako s tým priestorom naložiť. Najradšej by som tam mala všetko, ale niet toľkého miesta.